Hur mycket kostar det att kastrera en kanin?

Min dotter älskar kaniner, och när jag funderade på att skaffa en på hennes födelsedag bestämde jag mig för att väga kostnaden först. Det som oroade mig mest var kostnaden för att kastrera eller sterilisera en kanin och om en kanin skulle överleva en så dyr operation.

Den genomsnittliga kostnaden för att kastrera en kanin varierar mellan $75-$600 och uppåt, beroende på kaninens kön och ålder och om det finns några postoperativa komplikationer.

Placeringen och användningen av teknik i veterinärverksamheten påverkar också kostnaderna, eftersom en lokal veterinär tar mindre betalt än en specialistveterinär.

Genomsnittlig kostnad för kastrering av en kanin

När det gäller kostnaden för operationen för att kastrera en kanin, är det genomsnittlig kostnad är $75-$600.

Skillnaden mellan den lägsta kostnaden och den högsta kostnaden beror på flera faktorer som min forskning pekade på.

Jag upptäckte också att kostnaden för att kastrera en kanin går utöver den första operationen.

Till att börja med bör det göras en grundlig preoperativ undersökning av veterinären för att kontrollera eventuella hälsoproblem hos din kanin som kan försvåra operationen eller äventyra kaninens återhämtning.

Det kan finnas kostnader efter operationen förknippade med kaninvård som din genomsnittliga onlineundersökning inte kommer att dyka ner i, men jag var noggrann och tänkte på allt som kan vara inblandat i kostnaden för kastrering.

Faktorer som påverkar kostnaden för att kastrera din kanin

Precis som med kastreringshundar finns det en betydande prisskillnad för att kastrera eller kastrera din bulle baserat på kaninens kön, storlek, ålder och plats.

Vissa kaninraser kräver också mer omfattande förberedelser och eftervård för att proceduren ska lyckas.

Kaninstorlek och kön

Storleken på din kanin kommer att påverka hur mycket du betalar för kastrationen baserat på två aspekter: hur känslig operationen kan vara och hur mycket bedövning veterinären kommer att behöva.

Stora kaniner behöver mer bedövning för att lugna sig innan operation. Det innebär att din faktura kommer att innehålla en större ersättning för medicin.

Kaniner bedövas vanligtvis med isofluraninhalation eller lidokain, som administreras genom venerna i öronen.

Detta är inte en så billig metod för att bedöva ett djur som vissa läkemedel som används under operation för hundar eller katter.

Kaniner är känsliga och det finns begränsade alternativ om vilka läkemedel som är säkra för dem.

Miniatyr- eller dvärgkaniner behöver mindre anestesi baserad på kroppsviktmen operationen för att kastrera dem kan vara mycket mer känslig och specialiserad.

Så operation kan ta längre tid än att kastrera en jättekanin, och det behövs mer isofluran än vad kaninens vikt kan diktera.

Se även  Kan kaniner resa med dig på flygplan?

Kaninens kön spelar också en roll, eftersom kaniner av hankön är lättare och snabbare att kastrera än honkaniner.

Kastrering av bocken kräver en mindre invasiv procedur, medan kastrering kan kräva att man skär genom flera lager av hud, fett och muskler.

Eftersom en kaninhane är mycket lättare att kastrera, kostar deras operation mindre än att sterilisera en honkanin.

Kanin ålder

Beroende på din kanins ålder kan du behöva mer specialiserad operation för att kastrera en äldre kanin.

Mycket unga miniatyrkaniner kan också innebära en knepigare operation.

Äldre kaniner kanske inte läker lika snabbt som yngre kaniner efter operationen, så din postoperativa vård kan vara högre.

Din veterinär kan behålla din äldre eller mycket unga kanin i en eller två dagar efter operationen för observation och för att kontrollera deras vitala tecken.

Veterinärpraktikplats

Var människor är avgör ofta hur dyra saker är.

Att bo i en liten stad är billigare än att bo i staden, och tjänsterna från en veterinär på landsbygden kommer att kosta mindre än vad en smart stadsveterinär gör.

Om du bor i landet kanske du inte är i närheten av en veterinär som är kvalificerad att utföra specialiserad operation på kaniner.

Detta kan innebära att inkludera resekostnader i din totala budget för kastrering av din kanin.

Nivå av kompetens inom kastrering

Alla veterinärer kan inte kastrera eller sterilisera kaniner.

Det kan vara ett förfarande utöver veterinärens utbildning och expertis.

Innan du bokar, fråga din veterinär om de har kastrerat eller kastrerat kaniner tidigare och vad deras framgång eller överlevnad är.

En veterinär bör vara medveten om att kastrering eller kastrering av en kanin INTE är detsamma som att kastrera en hund.

Dessa skillnader inkluderar preoperativ vård, sedering, anestesi, operation, postoperativ vård och att veta vad man ska leta efter innan man ens överväger ingreppet.

Kaniner kan behöva speciell medicin och blodprov för att säkerställa att de är i perfekt hälsa innan de sövs eller sövs.

Kaniner kan lätt få en obemärkt infektion, luftvägsbesvär eller matsmältningsproblem som kan blossa upp under operationen.

Blodprover, skanningar och till och med röntgen som kan tas som en del av kastrationsförberedelserna bidrar alla till den slutliga kostnaden.

Även om vissa veterinärer gärna bara gör operationen (och lämnar risken för kaninen), är detta inte rättvist mot din kanin.

Kaniner är känsliga djur och de kan lätt bli sjuka och dö på grund av stress och trauma vid operation.

Komplikationer under och efter operationen

Så du tog med din kanin för sterilisering, men en dag efter ingreppet märker du att de är ännu mer slöa och inte vill äta. Och nu då?

Postoperativ vård sträcker sig utanför veterinärkontoret och uppföljningar kan krävas inom några timmar efter kastrering.

Var beredd att betala för ytterligare medicinering för att förhindra GI-stas från att uppstå, minska risken för sepsis och öka kaninens chanser att återhämta sig.

Återigen, allt detta kostar pengar, och en del av denna medicin kan endast administreras IV, vilket innebär fler veterinärbesök.

Komplikationer av operation

Några av de komplikationer som kan uppstå under och efter operationen inkluderar:

  • Andningsproblem

Kaniner kan få chock när de sövs med ett lugnande bedövningsmedel som isofluran, medan de får panik i nebulisatormasken eller sederingsrummet.

Eftersom deras andningsorgan är svaga, blir kaniner sårbara för luftvägsinfektioner, lunginflammation och oregelbundna hjärtslag.

  • Fettlever

När kaniner känner sig upprörda kan de utveckla metabola problem, vilket kan leda till fettleversjukdom.

Detta kan påverka kaninens blodproduktion negativt, vilket kan leda till anemi.

  • GI-stas

Du behöver inte svälta din bulle innan operation, eftersom kaniner inte kan kräkas, men de kan utveckla gastrointestinal stas.

Detta är ett farligt tillstånd där deras tarm slutar fungera effektivt. Om du lämnar den obehandlad kommer din kanin sannolikt att dö.

  • Blodförgiftning

Vid vilken operation som helst finns det risk för att bakterier förs in i kaninens kropp, vilket kan leda till blodförgiftning.

Din kanin har ett känsligt immunförsvar och om den blir septisk efter operationen kommer den sannolikt att dö om den inte behandlas snabbt.

Alla dessa fyra komplikationer (och det finns många fler) kräver veterinärinsatser och kommer att driva upp din veterinärräkning så mycket mer.

Så även om du kanske budgeterar $100-$200 hos din lokala veterinär för att kastrera din bulle, kan du sluta med att betala mycket mer på grund av komplikationer som uppstår.

Eftervård för din kanin

Före och efter operationen bör din kanin fortsätta sin normala, balanserade diet.

Men om det finns några tecken på att din kanins aptit minskar kan du behöva träffa din veterinär.

Det kan ta flera uppföljande konsultationer för att se till att din kanin är frisk och läker ordentligt efter kastrering, vilket kommer att få ditt checkhäfte att krypa ihop.

Några vanliga frågor om kostnaden för att kastrera en kanin

Vilken är den bästa åldern för att kastrera en kanin?

Vid fyra till sex månaders ålder har en kanin vuxit tillräckligt för att snabbt återhämta sig från operationen.

Detta är också den ålder då risken för kostsamma komplikationer är mindre.

Äldre kaniner kan kastreras, men det kan finnas komplikationer som GI-stas som kan leda till döden.

Hur lång tid tar det för kaniner att läka från kastrering?

Den genomsnittliga tiden som krävs för korrekt läkning för att avlägsna yttre suturer är 10 dagar för kaniner.

Pengarna kan redan ha tjänats in under den tidsramen, men de kan behöva mer tid.

Veterinärer rekommenderar att kaniner av honkön separeras från hanar efter att ha steriliserats i upp till åtta veckor, eftersom det kan bli inre skador om de är pengarridna innan de är helt botade.

Hur kan jag betala kostnaderna för kastrering av min kanin?

Vissa veterinärer erbjuder en betalningsplan för lojala kunder, men om du inte har råd med kostnaden för att kastrera din bulle kan du kontakta lokala djurskyddsgrupper för att få hjälp.

Slutliga tankar om sterilisering

Kaniner är underbara följeslagare, men kastrering av dem är en viktig del av engagemanget för att hålla dem friska.

Kostnaden för kastrering av kaniner beror på många faktorer, såsom typen av kanin, ålder, kön, hälsa och postoperativ vård.

Vilken veterinär du än väljer bör han ha den erfarenhet som krävs för att operera din kanin säkert och framgångsrikt.

Så även om du kan krypa ihop vid tanken på att betala $250+ för operationen, är det din kanins liv och hälsa som står på spel.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Kan två ogrerade hankaniner leva tillsammans?
  • Hur ofta ska du klippa kanin naglar?
  • Hur många kullar kan en kanin ha per år?
  • Varför luktar kaninkiss så illa?
  • Behöver huskaniner vaccineras?
  • Är kaninförsäkringen värd det?