Hur mycket kostar en kanin? (plus löpande månadsavgifter)

Att hålla en kanin som husdjur är vanligtvis inte lika dyrt som andra vanliga husdjur (som en hund), men det betyder inte att de är billiga. Om du funderar på att ta med en kanin hem är det bara naturligt att du vill vara beredd på alla normala kostnader som är förknippade med dessa underbara husdjur.

De flesta kaniner kostar $35-50 om de adopteras från ett skydd, men förvänta dig att betala mer än $100 om du köper direkt från en uppfödare. Du bör också räkna med att spendera $300 på första leveranser och ytterligare $300 på kastrat. Pågående månatliga kaninkostnader är cirka 150 USD per månad.

Det exakta priset du ska betala för din kanin beror på var du får dem ifrån och vilka tillbehör du köper till dem. Du kan göra mycket för att minska kostnaderna genom att använda produkter du redan äger eller gör själv (som hemgjorda leksaker). Du kommer också att vilja ge din kanin en hälsosam kost och livsstil för att minska risken för höga akutvårdskostnader i framtiden.

 • Relaterad läsning: 10 spartips för att ta hand om din kanin på en budget

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

KANINSKÖTSEL OCH TJÄNSTER BERÄKNAD KOSTNAD
Kaninen $35-$200+
Första leveranserna
Hus 45 USD
Mat- och vattenskålar 20 USD
Kattlåda och spade 15 USD
Nagelklippare 10 USD
Borsta 20 USD
Göm huset 25 USD
Hö bin 15 USD
Tunnel 20 USD
Katttorn 30 USD
Trådskydd 15 USD
Plastmattor 35 USD
Skärmkuber 40 USD
Kattskrapsmatta 15 USD
Första leveranserna totalt 305 USD
Löpande månadsleveranser
30 USD
pellets 10 USD
Bladgrönsaker 50 USD
Leksaker 15 USD
Avfall 20 USD
Godsaker 20 USD
Totala månatliga kostnader 145 USD ($1740 per år)
Sterilisering/kastrering $300-600
Årlig välfärdsprov $75-200
• Årlig vaccination 50-100 USD
akuta kostnader $300-$2500
Djurvakt eller djurpensionat $50+ per dag

Kostnaden för kaninen ($35-$200+)

Kostnaden för din kanin kommer att variera avsevärt beroende på var du får dem ifrån. Om du besöker ett djurhem kan du kanske adoptera din nya kanin mot en liten avgift. På de härbärgen jag har arbetat som volontär på har adoptionsavgifterna varierat från cirka $ 35- $ 50. De kan vara lite billigare eller dyrare i ditt område, men de kommer förmodligen att vara i samma allmänna intervall. Denna avgift hjälper till att köpa mat och sängkläder till djur medan de är på skyddet, och det hjälper också till att kompensera kostnaderna för eventuella kastreringsoperationer eller medicinsk vård som kaninerna behövde när de först kom till skyddet.

Men om du letar efter en specifik ras måste du ofta hitta en uppfödare för att köpa din kanin. Det kan ge dig några hundra dollar i slutändan, och många av de mer välrenommerade uppfödarna har en väntelista för att få hem nya kaniner. Sällsynta kaninraser kan till och med kosta tusentals dollar.

Även om du har ditt hjärta inställt på en specifik ras, rekommenderar jag alltid att du kollar in ditt lokala djurhem. Du vet aldrig vilken typ av kaniner du hittar där och du kan oväntat bli kär i en annan kanin. Faktum är att du räddar en kanin och hjälper till att förhindra överbeläggningar av djurhem.

Generellt sett rekommenderar jag inte att skaffa en kanin från en djuraffär. De är ofta överavlade och inte väl omhändertagna. Det finns dock undantag. Till exempel kommer vissa djuraffärer att samarbeta med lokala räddningsgrupper för att hjälpa djur att adopteras. Priserna kommer vanligtvis att vara mellan $35 och $50.

Se även  Varför hatar min kanin mig?

Initiala kostnader för din kanins livsmiljö

Det finns vissa förnödenheter du behöver till din kanin när du först tar hem honom, men dessa är ett engångsköp och behöver inte bytas ut om de inte går sönder. Det finns också några valfria föremål som din kanin förmodligen kommer att njuta av, men som inte är strikt nödvändiga.

 • Hus ($45): Istället för att köpa en dyr kaninhydda eller bur rekommenderar jag att skaffa en lekhage för husdjur. Dessa ger din kanin mer utrymme och är billigare än alternativet (plus lättare att rengöra!).
 • Mat- och vattenskålar ($20): Du vill köpa matskålar till din kanins mat och vatten. En skål är bättre än en flaska för vatten eftersom det är ett mer naturligt sätt för kaniner att dricka och främjar bättre återfuktning.
 • Kattlåda och spade ($15): Kaniner kan pottränas (ta reda på hur), så var beredd med en kattlåda och en bajsskopa. Köp de stora kattlådorna, eftersom de små hörnlådorna som marknadsförs för kaniner faktiskt är för små och obekväma för dem.
 • Nagelklippare ($10): För att förhindra att din kanins naglar blir för långa kan du köpa en enkel uppsättning nagelklippare. Om du föredrar det kan du låta din veterinär klippa naglarna några gånger om året, men det är ett dyrare alternativ.
 • Borsta ($20): När de når vuxen ålder, bör kaniner borstas under sin normala fällningsperiod. Det lilla djuret Hair Buster gör detta bäst, men om din kanin inte gillar känslan av denna borste kan du också använda en grooming handske.
 • Gömt hus ($25): Kaniner känner sig tryggast när de har en plats att dra sig tillbaka på och gömma sig när de är rädda eller oroliga. Du kan få ett härbärge för att hjälpa dem att känna sig trygga. I ett nafs kan en kartong också vara ett bra gömställe.
 • Hö bin (valfritt) ($15): Hö är den viktigaste delen av din kanins kost, så du kanske vill köpa en hömatare till dem. Du kan också välja att lägga din kanins hö direkt i kattlådan.
 • Tunnel (valfritt) ($20): Många kaniner tycker om att ha roliga leksaker att leka med. En tunnel är bra för din kanins naturliga nyfikenhet och mentala berikning.
 • Katttorn (valfritt) ($30): Kaniner gillar att se världen från olika nivåer, så ett plattforms katttorn kan vara mycket roligt att hoppa upp och ner. Jag rekommenderar dock att skaffa ett kort torn för att se till att din kanin inte skadas om den faller.

Göra kostnaderna kaninsäker

Kaniner har en tendens att tugga och gräva på olika saker runt huset. Du måste ta ett antal steg för att bli kaninsäker så att din nya kanin kan hamna i problem. De flesta av dessa tillbehör behöver bara köpas en gång, men du kan behöva köpa ersättningar någon gång i framtiden. Du kan läsa mer om vad du ska göra för att ha ett kaninsäkert hem i min artikel här.

 • Trådskydd ($15): Kaniner gillar att tugga på sladdar de har liggandes. Detta är farligt för kaniner och innebär också att du måste byta ut sladdar och laddare regelbundet om du inte flyttar dem utom räckhåll för din kanin. Du kan skaffa tjocka trådskydd av plast för att hålla din kanin från att tugga på trådarna.
 • Plastmattor ($35): Många kaniner gillar också att gräva ner sig i heltäckningsmatta. För att undvika detta kan du köpa de där stora plastmattorna som används under kontorsstolar för att täcka de områden där din kanin gillar att gräva.
 • Skärmkuber ($40): Kubfäktning är ganska mångsidig. Den kan användas för att förhindra att kaniner tar sig någonstans (som att stängsla av området under en säng eller soffa), och de kan också användas längs med rummets omkrets för att förhindra att din kanin tuggar på fotlister.
 • Skrapmattor ($15): Flexibla kattskrapsmattor kan användas för att skydda mattor som din kanin gräver i eller placeras längs golvlister i hörn för att förhindra att din kanin tuggar. De kan också lindas runt möbelben om din kanin går efter dina trämöbler.
Se även  Tycker kaniner om maggnidningar?

Löpande månadskostnader

När du har fått din kanin har du de pågående månatliga kostnaderna för mat, kattsand och tuggleksaker. Priset för detta bör också läggas till dina initiala kostnader för kaninvård, eftersom du behöver mat, sängkläder och leksaker när du tar hem din kanin. Det finns sätt att minska dessa kostnader genom att köpa i bulk eller göra dina egna leksaker, men här är vad du kan förvänta dig om du väljer att köpa alla dina kanintillbehör för ungefär en månad åt gången.

 • ($30): Hö är mycket viktigt för en kanins kost, så se till att du har tillräckligt med din kanin. Det slutar med att jag går på ungefär 5 pund hö i månaden med min kanin. Om du använder koden KANIN FRAM i min favoritbutik på nätet, Välj ett litet husdjurdu kan få 15% rabatt på deras färska hö.
 • pellets ($10): Även om pellets inte är huvuddelen av en kanins kost, är de fortfarande ett hälsosamt tillskott. Jag litar på att Oxbow-märket har kaninpellets av hög kvalitet och slutar med att de går igenom ungefär en av deras 4 pundspåsar i månaden.
 • Bladgröna ($ 50): Din kanin behöver också några koppar färska bladgrönsaker och grönsaker dagligen. Detta är vanligtvis den dyraste delen av min kanins kost, eftersom jag måste få färska grönsaker från snabbköpet varje vecka. Du kan sänka kostnaderna i det här området om du kan trädgård för din kanin och odla grönsaker som basilika, persilja, koriander, etc. för din kanin att äta.
 • Leksaker ($15): Kaniner behöver leksaker för mental berikning och för att tugga och hålla sina tänder trimmade. Vanligtvis får jag ett stort parti leksaker ungefär var tredje månad, men genomsnittet kommer ut på cirka 15 USD i månaden. Du kan också minska kostnaderna genom att göra några av dina egna DIY-leksaker till din kanin.
 • Avfall ($20): Du behöver kattsand att använda i din kanins kattlåda. Jag rekommenderar att du använder pappersströ, eftersom det är okej om din kanin äter bitar av detta material. Mitt val av märke är Small Pet Select eftersom det också gör ett bra jobb med att kontrollera lukten av kaninurin.
 • Godsaker (valfritt) ($20): Godsaker bör bara vara en minimal del av din kanins kost, men din kanin kommer att älska dig om du ger dem några av dessa läckra godsaker. Jag litar på att Oxbow-märket har godsaker som är ganska hälsosamma, men också välsmakande för kaniner.

Spay och kastrering ($300-600)

Om du köper en ung kanin från en uppfödare är du ansvarig för att sterilisera eller kastrera din kanin. Denna operation är otroligt viktig för din kanins hälsa (särskilt honkaniner), så hoppa inte över detta bara för att det är dyrt. Fasta kaniner tenderar också att ha färre beteendeproblem. De kommer att vara lugnare, mindre aggressiva och mindre benägna att spraya urin runt huset.

Tyvärr kan kastrerings- och kastreringsoperationer vara ganska dyra. De kommer att ge dig runt $300-$600 i genomsnitt, men de flesta veterinärkliniker är tveksamma till att avslöja sina priser tills du faktiskt planerar operation med dem. Kastreringsoperationen för honkaniner är mer komplicerad än kastrering av hanar, så förvänta dig att kostnaden för att sterilisera din kanin ligger i den högre delen av skalan, medan kastrering sannolikt kommer att bli billigare.

Se även  Parar sig kaniner för livet? Är kaniner monogama?

Den goda nyheten är att många djurhem och härbärgen kommer att utföra denna procedur innan de tillåter någon att adoptera sina kaniner. Andra har partnerskap med områdets veterinärkliniker för att erbjuda rabatterade spay- och kastreringsoperationer för dig. Om du är orolig för priset är detta ytterligare ett bra skäl att besöka ditt lokala djurhem om du letar efter en kanin att ta med hem.

Årligt friskvårdsprov (75-200 USD)

För att säkerställa att din kanin förblir vid god hälsa är det alltid en bra idé att låta din kanin genomgå en årlig hälsokontroll. Detta kommer att hjälpa till att hålla din kanin frisk eftersom din veterinär kan hjälpa dig att upptäcka eventuella tecken på en underliggande sjukdom innan den blir allvarlig, vilket sparar pengar på veterinärkostnader i det långa loppet.

Jag har varit på några olika veterinärkliniker vid det här laget medan jag bodde på olika ställen, och har haft räkningar som sträcker sig från cirka $75-$150 för ett friskvårdsprov. Om du bor i ett dyrare område kan du förvänta dig att priset blir ännu något högre, så det är viktigt att se till att du är beredd på dessa årliga kostnader.

På grund av det senaste utbrottet av RHDV i USA börjar kaniner också vaccineras årligen. För min veterinär kommer detta att kosta mig ytterligare $50 per år för det årliga boosterskottet, utöver $100 för de två första injektionerna.

Akutkostnader ($300-2500)

Även om vi alltid hoppas att en nödsituation inte ska inträffa, är det bäst att vara förberedd. Jag hade en kanin som inte behövde åka till akuten förrän hon var 10 år och jag vet andra kaniner som reser en gång om året.

För en genomsnittlig nödresa som inte krävde att min kanin skulle stanna över natten på djursjukhuset, har jag debiterats 300-500 dollar. Detta pris inkluderade akutbesöket och medicinerna och behandlingen som min kanin behövde för att återhämta sig. Däremot har jag känt andra kaniner som genomgått en stor operation och tillbringat några dagar på veterinärkliniken under tillfrisknandet. Notan för det var cirka $2500.

För att förbereda dig för dessa oväntade kostnader kan du teckna en husdjursförsäkring. De två försäkringsbolag jag känner till (i USA) som erbjuder sjukförsäkring för kaniner är LantligOch Försäkra ett husdjur. I de flesta fall spenderar du dock mer pengar än du sparar på en husdjursförsäkring för din kanin. Om det är möjligt för din situation rekommenderar jag att du sparar en nödfond på $1000-$2000 för husdjur istället.

Holiday Rabbit Care ($50+)

En annan utgift som ofta förbises är kaninvård under semestern. Om du inte kan få en familjemedlem eller vän att ta hand om din kanin medan du är borta, kan priset för att anlita en professionell snabbt öka.

Priserna kommer att variera avsevärt beroende på vilken typ av tjänst du får och hur länge du kommer att vara borta. Till exempel är det oftast billigare att placera din kanin hos din veterinär än att anlita en djurvakt, men din kanin kommer också att få mindre personlig uppmärksamhet. Det lägsta du bör förvänta dig att spendera är cirka 50 USD per dag.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du har registrerat dig får du en GRATIS utskrivbar checklista med allt du behöver till din kanin! Använd den när du letar efter tillbehör till din kanin för att se till att du får allt du behöver för att göra dig redo för din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.