Hur mycket tid behöver du spendera med en kanin?

Det finns en missuppfattning att kaniner är distanserade varelser. De är ofta rädda för människor tills de lär känna dig. Detta gör att kaniner ser ut som blyga husdjur som inte gillar att interagera med människor. Men när du väl tar dig tid att interagera med din kanin kommer du att se att de verkligen tycker om att umgås med människor.

Du bör spendera minst en timme med din kanin varje dag. Men 3-5 timmar (eller ännu mer) är idealiskt. Du behöver inte ge din kanin din odelade uppmärksamhet under denna tid, utan istället göra dig tillgänglig för att interagera med honom om han vill.

Husdjurskaniner kommer från en mycket social art. De behöver sällskap. Utan ordentlig uppmärksamhet och socialisering kommer de att vara väldigt ensamma och till och med hamna i depression. På grund av detta har kaniner sociala behov som måste tillgodoses för att vara riktigt lyckliga.

Hur mycket tid bör du spendera med din kanin?

Planera att spendera minst en timmes kvalitetstid med din kanin som en del av din dagliga rutin. Om du kan spendera mer tid med din kanin är det ännu bättre. Du behöver inte leka direkt med din kanin hela tiden. Istället är målet att göra dig tillgänglig för din kanin så att de kan komma och interagera med dig om de vill.

Du kan uppnå detta genom att behandla din kanin som ett sällskapsdjur snarare än ett husdjur i en bur. Det gör att du alltid låter din kanin ströva i samma område som du när du är hemma. Om din kanin vill ha uppmärksamhet kommer den lätt att komma till dig och interagera på sina egna villkor. Du behöver inte oroa dig för det specifika antalet timmar du spenderar med din kanin, eftersom de automatiskt kommer att få adekvat socialisering. Detta är också bättre för skygga kaniner som kanske är för rädda för att umgås i början. De kommer inte att känna sig överväldigade med för mycket uppmärksamhet för tidigt om du låter dem göra det första steget och komma till dig.

För att knyta an till din kanin, sitt på golvet för att göra det lättare för din kanin att komma till dig. Du kan också ge din kanin små godsaker och klappa för att ge den den socialisering de längtar efter.

 • Lär dig hur du kan knyta an till din kanin

Hur länge kan kaniner lämnas ifred?

Det går bra att lämna en kanin ensam i 8-10 timmar varje dag när du är på jobbet. Kaniner brukar sova mitt på eftermiddagen ändå, så de blir inte för ensamma om du är ute på jobbet eller skolan på dagarna. Kaniner kan också vänja sig vid andra scheman. Även om du måste arbeta på morgonen eller på natten, kommer de att kunna vänja sig vid det och lära sig att interagera med dig under dagen.

Men om du har ett mycket aktivt socialt eller arbetsliv och regelbundet är borta från hemmet i mer än 12 timmar, kan din kanin börja känna sig ensam. Detta beror på kaninens personlighet, vissa kommer att behöva mer uppmärksamhet än andra. Leta efter tecken på tristess för att veta om din kanin längtar efter mer uppmärksamhet från dig.

Se även  Har honkaniner morrhår?

Lämna inte en kanin ensam i mer än 24 timmar. Detta beror på att kaniner plötsligt kan bli sjuka och kräver omedelbar läkarvård. Tillstånd som gastrointestinal stas är mycket vanliga, så du bör alltid ha någon att kontrollera din kanin dagligen, även om du bara är borta en helg.

Tips för att umgås med din kanin

Att spendera tid med din kanin behöver inte vara en alltförtärande aktivitet. Kaniner är inte som hundar. De gillar i allmänhet att vara runt människor. De kommer emellanåt att interagera med varandra om de vill ha uppmärksamhet, men de tycker också om att bara hänga bredvid dig medan du tittar på TV.

Om du är en ny kaninägare och du inte vet hur du ska umgås med din kanin eller om de verkar för rädda för dig, prova dessa tips:

 • Morgon och kväll är bäst. Kaniner är mest aktiva runt gryning och skymning, så det här är de bästa tiderna på dagen att umgås med din kanin.
 • Låt din kanin komma till dig. För att undvika att överväldiga din kanin, låt honom ta det första steget och komma till dig för uppmärksamhet. Detta är särskilt viktigt om du precis har tagit hem din kanin och den börjar vänja sig vid sin nya miljö.
 • Sitt på golvet (stå på din kanins nivå). Kaniner är mindre skrämda av människor när vi sitter eller ligger på golvet. Det får oss att se mindre ut som läskiga jättar och mer lättillgängliga.
 • Håll det tyst och lugnt. Kaniner kan vara ganska skitiga. Om din kanin verkar rädd för dig, försök att hålla dig stilla ett tag och läs eller använd hörlurar så att det inte finns några höga ljud som skrämmer kaninen.
 • Belöna din kanin med godsaker. De flesta kaniner har en stor söt tand. Prova att skära söta frukter och grönsaker (som morötter, jordgubbar etc.) i små bitar och ge dem till din kanin som en godbit när de kommer nära dig. Detta kommer att ge din kanin positiv förstärkning och de kommer att börja känna igen dig som en vän.
 • Pet din kanin. De flesta kaniner älskar att bli klappade, men de behöver klappas annorlunda än hundar. När du klappar din kanin, håll handen ovanför dess huvud för att klia eller stryka den på pannan och bakom öronen. Lär dig mer om hur du klappar en kanin på ett sätt som hjälper den att slappna av.
 • Spela enkla spel med din kanin. Du kan spela några roliga spel med din kanin, som att hämta baklänges med en leksak, dragkamp och dolda godsaker. Lär dig mer om hur du spelar dessa enkla spel med en kanin.
 • Träna din kanin. Kaniner kan också tränas att göra roliga trick som high fives, snurra i en cirkel och ge dig kyssar. Kolla in hur du lär din kanin några av dessa bedårande knep.
Se även  Känner kaniner igen sitt namn?

Hur vet man när en kanin behöver mer uppmärksamhet?

Om du lär dig hur du uppmärksammar din kanins kroppsspråk kommer du att märka när de kräver mer uppmärksamhet. Ju bättre du lär känna din kanin, desto mer anpassad blir du till deras behov och desto bättre kommer du att kunna känna igen när de vill umgås med dig. Håll utkik efter dessa vanliga uppmärksamhetssökande beteenden:

 • Tiggeri. Din kanin kan stå på bakbenen och klia dig i benet för att få din uppmärksamhet.
 • Ständigt knuffande eller bitande. Om din kanin knuffar på din hand (eller fot eller ben) eller biter dig ofta, kanske han ber dig att ägna mer uppmärksamhet åt honom.
 • Ihållande destruktivt beteende. Alla kaniner gräver och tuggar ibland. Men om de hela tiden går tillbaka till samma ställe där de inte ska tugga, kanske de gör detta för att få din uppmärksamhet eftersom de vet att du kommer springande så fort de börjar tugga.
 • Skramlande burstänger. Kaniner tuggar och skramlar med stängerna i buren väldigt högt när de vill ha din uppmärksamhet. Detta gäller särskilt om buren eller buren är lite liten för kaninen, men även kaniner i mycket stora inhägnader kommer att använda denna teknik för att få uppmärksamhet från människor i området.
 • Bangar. Kaniner dunkar ibland för att visa att de är upprörda. Även om detta kan ha många olika betydelser, används knackning ofta som ett sätt att berätta för människor att de känner sig frustrerade över att vara ensamma just nu.

Hur man INTE leker med en kanin

Det finns några saker att tänka på när du hanterar din kanin. Kaniner är bytesdjur, vilket innebär att de är lättare att skrämma än andra vanliga husdjur, som katter och hundar. Av denna anledning vill du undvika att spendera tid med din kanin på ett sätt som gör att de känner sig rädda och i hörn.

Ha dessa tips i åtanke när du leker med din kanin för att se till att det blir en positiv upplevelse för dem:

 • Håll inte din kanin. De flesta kaniner gillar inte att bli fasthållna. Det får dem att känna sig instängda och rädda. Jag berättar inte för dig aldrig håll i din kanin, men gör inte det till det huvudsakliga sättet att interagera med din kanin. Testa istället att gosa och leka med din kanin när de har alla fyra tassarna på golvet.
 • Släng inte din kanin i hörn. Försök att leka med din kanin på ett öppet område så att de alltid har möjlighet att gå runt dig eller springa iväg om de är rädda. Om de känner sig i ett hörn kan din kanin börja se dig som ett rovdjur och försöka slå ut och attackera dig.
 • Respektera din kanins gränser. Ibland vill kaninen helt enkelt inte leka just nu. Om din kanin hoppar ifrån dig, lämna dem ifred tills de är färdiga. På så sätt undviker du att överväldiga kaninen med för mycket oönskad uppmärksamhet.
Se även  Kan kaniner äta groblad?

Vad du ska göra om du inte har tillräckligt med tid

Om du inte har tillräckligt med tid att spendera med en kanin, då är det dags att överväga att skaffa din kanin en ny kaninvän. Detta är dock inte ett beslut som ska tas lätt på, eftersom två konstiga kaniner som plötsligt placeras tillsammans i ett rum ofta kommer att starta ett slagsmål. Du måste gå igenom processen att binda din kanin till en annan innan du kan låta dem leva tillsammans, och detta är en stressig process (men mycket bättre för din kanin i slutändan). Om det här är något du skulle vilja prova, kolla in min artikel om kaninbindning för att få en uppfattning om hur processen fungerar.

Om du inte kan hitta en vän till din kanin eller inte har tid att binda dem för tillfället, är det bästa du kan göra, som jag sa tidigare, att behandla din kanin som ett husdjur. När du är hemma, släpp ut din kanin ur sitt inhägnad så att de kan umgås med dig. Du kan till och med vidta åtgärder för att låta din kanin springa fritt så att den inte alls behöver förvaras i en hydda, vilket ger dem mer frihet och en bättre chans att utforska och leka när du inte är hemma.

 • Läs mer om att fritt ströva en kanin som husdjur

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

BLI MEDLEM

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd hos Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.