Hur mycket uppmärksamhet behöver din kanin?

Kaniner är inte den typen av husdjur som du kan ignorera och hålla utom synhåll hela dagen. Om den inte ges tillräckligt med uppmärksamhet kan kaniner visa destruktivt beteende eller bli allvarligt deprimerade. De är sociala djur som behöver andras sällskap för att vara lyckliga. Om du tar dig tid att ge din kanin mycket uppmärksamhet varje dag, kommer du att belönas med sött och glatt sällskap.

Hur mycket uppmärksamhet behöver kaniner? Kaniner måste interagera med andra i många timmar varje dag. Även om det inte finns några specifika riktlinjer för hur många timmar kaniner ska vara i kontakt med andra, rekommenderar jag att du gör dem till en del av ditt dagliga liv så mycket som möjligt. Låt din kanin spendera tid med dig eller andra familjemedlemmar när du är hemma och vaken.

Att ha en kanin i hushållet innebär att du bör ta dig tid att göra kaninen till en del av ditt dagliga liv, precis som hundar behandlas i familjer. Kaniner behöver kunna motionera och umgås med familjen när folk är hemma. De måste ges möjlighet att interagera med människor så att de kan fortsätta att vara glada och friska kaniner.

Varför behöver kaniner uppmärksamhet?

I det vilda lever kaniner i grupper med ett mycket komplext socialt system och hierarki. Att interagera med andra kaniner är en nödvändig del av deras dagliga liv och det är inbyggt i deras biologi. Idag har våra husdjurskaniner fortfarande samma behov som sina sociala förfäder. De bildar mycket nära vänskap med andra kaniner som hjälper dem att visa upp sina bedårande personligheter.

Sociala behov hos en kanin

På grund av en kanins intensiva sociala behov råder många människor att det enda sättet att få sina behov tillgodosedda är att skaffa en annan kanin. Men om du inte kan skaffa en annan kanin just nu, eller om din kanin har problem med att knyta an till andra kaniner, är det bäst att ge dem så mycket mänsklig interaktion som möjligt.

Vi är människor, inte medkaniner, så vi gör inte automatiskt perfekta partners för våra små lurviga vänner. Men vi kan fortfarande göra vårt bästa för att umgås med våra kaniner och tillgodose deras sociala behov så mycket som möjligt. För att göra detta måste vi inkludera våra kaniner i vårt dagliga liv. Gör din kanin till en del av familjen.

Det innebär att hålla din kanin inomhus och kaninsäkra ditt hem så att de kan ströva omkring utan att vara i fara. Det innebär också att spendera tid dagligen med din kanin och ge honom mycket uppmärksamhet. Du kommer också att behöva lära dig allt om kanin kroppsspråk så att du vet lite om vad din kanin känner och vad den försöker berätta för dig.

Bundna par och grupper

Om du är orolig för att du inte har tillräckligt med tid att umgås med din kanin kan du skaffa en partnerkanin för dem. Detta är ett bättre sätt att möta din kanins behov och tar bort pressen från dig att se till att din kanin får tillräckligt med uppmärksamhet. Dina kaniner kommer att vara tillsammans hela dagen och de kommer att kunna försörja varandras behov.

Haken är att det kan vara väldigt svårt att binda kaniner. Kaniner är sociala djur, men de är också territoriella. Tills de ser den nya kaninen som en vän snarare än en fiende, kommer din kanin att attackera snarare än att umgås med en ny kanin. Det kan ta många månader av noggrant arbete för kaniner att knyta an till varandra och det kommer sällan att vara så enkelt som att ta hem en ny kanin.

Se även  Varför börjar kaniner plötsligt slåss?

Hur vet du om din kanin är ensam?

Kaniner som inte får tillräckligt med uppmärksamhet kommer att bli ensamma. Det ligger i vårt bästa intresse att hålla våra kaniner glada genom att interagera med dem. Om inte, kommer de att ägna sig åt uppmärksamhetssökande beteenden, av vilka många kan vara irriterande eller destruktiva för vår mänskliga miljö. Alternativt kan kaniner som är kroniskt ensamma så småningom bli deprimerade och förlora all sin söta, glada energi.

Uppmärksamhetssökande beteende

Kaniner som vill ha uppmärksamhet kommer att hitta sätt att be om det. Vissa kaniner kommer att vara artiga om det och andra kommer att vara mer kraftfulla. Om du inte uppmärksammar dem kan din kanin ventilera sin frustration på andra sätt, som att gräva upp mattan eller tugga på saker de inte borde. Med positiv förstärkning av uppmärksamhet och godsaker vill du lära din kanin vilka uppmärksamhetssökande beteenden som är lämpliga och vilka som inte är det.

Tiggeri

Tiggeri är ett av de sötaste och lättaste beteenden som söker uppmärksamhet att förstå. Det är när din kanin kommer fram till dig och står på sina bakben och tittar på dig med de där stora kaninögonen. Om de blir otåliga kan din kanin till och med slåss lite mot dig genom att göra grävande rörelser med dina ben. De vill se till att du är uppmärksam och ser dem där nere.

Kaniner kommer ofta att använda dessa söta och effektiva taktik för att tigga om godis, men de kan också använda sina färdigheter för att tigga om uppmärksamhet. Att klappa är ofta en nästan lika bra belöning för kaniner som godsaker. Du kan börja klappa din kanin när de ber dig att belöna dem och ge dem den uppmärksamhet de behöver. Detta kan lära din kanin att komma till dig när de vill ha uppmärksamhet och kan hindra dem från att förlita sig på mindre önskvärda beteenden.

Ihållande knuffande och bitande

Kaniner kommer också att närma sig människor och knuffa eller bita dem för uppmärksamhet. En kanin som försiktigt knuffar någons hand eller arm är ett vanligt sätt att be om att bli klappad. De kan också komma fram till dig och knuffa ditt ben för att låta dig veta att de är redo för uppmärksamhet.

Men om en kanin blir otålig kan den istället ta till att bita. Även om kaniner i allmänhet inte biter hårt om de inte känner sig instängda eller territoriella, kan de ibland bita för att låta dig veta att de är irriterade. Även om din kanin inte har för avsikt att skada dig, kan kaninbett vara smärtsamt.

För att lära din kanin att knuffa till dig och inte ta till att bita, måste du agera snabbt. Så fort de knuffar dig, klia sig i pannan. Sedan när de biter dig, sluta klappa så att du slutar belöna det dåliga beteendet. Du börjar sedan klappa din kanin igen när den knuffar på dig istället för att bita.

Destruktivt beteende

Om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet kommer kaniner att bli uttråkade och leta efter andra sätt att underhålla sig själva. Kaniner som är uttråkade och frustrerade eftersom de är mer benägna att engagera sig i destruktivt beteende. De är mer benägna att tvångsmässigt gräva ner sig i mattan, eller så blir de små bråkmakare som kommer på hur man utforskar stängda områden, vilket kan utsätta dem för fara.

Det bästa sättet att stävja detta beteende är att spendera mer tid med din kanin varje dag. Ge dem en chans att komma fram till dig och interagera med varandra så att de inte tar till att riva upp din matta eller tugga dina golvlister för nöjes skull.

Se även  15 tips för säker körning med en kanin

Du måste också se till att de har tillgång till säkra leksaker och platser där de kan burk gräva och tugga saker utan att förstöra huset. Att tugga och gräva är naturliga kaninbeteenden som inte kommer att försvinna helt. Så se till att du ger dem olika leksaker att tugga på och kartonger att gräva i.

Skramlande burstänger

Många människor kommer att bli irriterade på sina kaniner eftersom de skramlar högt i sina burstänger för att få uppmärksamhet. Kaniner kommer ofta att göra detta om de är uttråkade och isolerade i sitt inhägnad. Detta är deras sätt att låta dig veta att de vill ut.

Det kan vara irriterande, men i det här fallet har din kanin rätt idé. De låter dig veta mycket tydligt vad deras behov är. Sättet att hindra dem från att skramla med stängerna dag och natt är att ta ut din kanin oftare och ge den mycket uppmärksamhet.

Det är också en bra idé att titta på storleken på din kanins hölje. Många burar som säljs för kaniner är Faktiskt för liten så om du ökar storleken på deras hölje kommer din kanin att bli gladare när du är borta och mindre sannolikt att göra mycket ljud.

Bangar

Vissa kaniner kommer att lära sig att göra ett högt dunkande ljud för att få din uppmärksamhet. De kommer att lära sig att när de slår kommer du fram till dem och ger dem godsaker och uppmärksamhet för att få dem att sluta. Så småningom kommer det att bli en vana för kaninen att smälla varje gång de vill ha uppmärksamhet.

För att avskräcka från detta beteende, ignorera dem tills de slutar att få utbrott. Belöna sedan deras beteende efter att de har lugnat ner sig. Men kaniner dunkar också när de är väldigt rädda, så var uppmärksam på din kanins kroppsspråk så att du kan trösta din kanin när de är rädda, utan att uppmuntra den att kräva uppmärksamhet.

Kaniner som dunkar på uppmärksamhet kommer:

  • Öronen lutar bakåt eller tittar självsäkert upp
  • Ha en säker hållning
  • Vanligtvis bara knacka en gång för att se om du svarar, och sedan igen om du inte gör det
  • Sluta smälla när de har fått vad de vill ha (godis, klappning)

Depression hos kaniner

Precis som människor är det inte meningen att kaniner ska leva ensamma. Kaniner som aldrig får tillräckligt med uppmärksamhet och som lämnas isolerade hela dagen kommer så småningom att bli ensamma och deprimerade. De kommer att sluta vara nyfikna och aktiva, och istället kommer de att hänga runt hela dagen utan intresse för världen omkring dem.

Tecken på depression hos kaniner inkluderar:

  • Brist på energi. När kaniner blir ledsna har de mindre energi och sitter mer, även om de har tid och utrymme att röra sig.
  • Begränsat intresse för mat. När kaniner blir deprimerade tappar de ibland intresset för mat. Även deras favoritgodis lockar dem inte längre.
  • Aggressivt beteende. Kaniner som lämnas isolerade blir ofta lynniga och aggressiva. De är mer benägna att morra och göra ett utfall mot alla som närmar sig eller sträcker sig efter dem.
  • Grov päls. Om en kanin är deprimerad kan pälsen bli matt och bli mer trasslig och trasslig eftersom de inte tar hand om den så bra som den borde vara. Vanligtvis ser man inte så mycket självvård i deras rutin.

Om du hade ett förbundet par, men en av dem gick tyvärr bort, är det mer sannolikt att den andra kaninen hamnar i depression. Under denna tid är det viktigare än någonsin att du ger din kanin så mycket uppmärksamhet och interaktion som möjligt och ser efter tecken på depression.

Se även  Vad fick din söta kanin att plötsligt bli elak?

Hur umgås du med din kanin?

Du vet att du behöver tid för att knyta an till din kanin, men hur ser det ut i vardagen? Det betyder inte att du måste schemalägga timmar på din dag för att enbart fokusera på din kanin. Istället är målet att ge din kanin så mycket tid utanför sitt inhägnad som möjligt och låta honom komma till dig och interagera med dig när han vill.

Sitt med din kanin

Att komma på din kanins nivå för att ge dem en chans att komma till dig är det enklaste sättet att se till att din kanin får tillräckligt med interaktion. Det här kan vara så enkelt som att se till att din kanin kan hoppa i soffan så att den kan sitta bredvid dig medan du tittar på TV. Du kan också sitta på golvet medan du läser en bok eller surfar i telefonen. Tanken är att se till att du är tillgänglig för din kanin medan du gör ditt vanliga företag.

Pet din kanin

De flesta kaniner älskar att bli klappade. De gillar att ligga bredvid dig medan du ger dem en härlig massage. Kaniner gillar dock inte att bli klappade på samma sätt som katter eller hundar gör. Det gör kaniner inte som att bli klappad under hakan. De gillar inte heller när du rör vid magen, fötterna eller svansen. Istället föredrar de att bli klappade på toppen av huvudet och bakom öronen. Många kaniner njuter också av långa klappar på ryggen och kliar sig på kinderna.

Träna din kanin

Det kan vara väldigt gulligt att lära en kanin några roliga trick, men det verkliga värdet av att träna en kanin ligger i det band den skapar mellan dig och din kanin. Att träna din kanin lär dem inte bara coola trick, utan lär dem också att lita på dig. Din kanin kommer att bli glada över att spendera tid med dig, i vetskapen om att de kommer att ha kul att träna sin hjärna och komma på hur man får godsaker.

Träning uppmuntrar också en kanin att lätt närma sig dig utan att förvänta sig en godbit direkt. Det kommer att lära dem att sakta ner och tjäna sina godsaker samtidigt som de förhindrar att de tappar intresset för dig bara för att du inte har godsaker till hands.

Gör din kanin till en del av familjen

I allmänhet vill du införliva din kanin i ditt dagliga liv på ett sätt som gör dem till en del av din familj. De kan ha samma utrymme i en familj som en sällskapshund eller katt. Det betyder att du bör släppa ut din kanin för att följa med dig i bostaden och inte isolera dem från människor hela dagen. Det innebär att låta din kanins personlighet skina igenom när de blir modigare i sin interaktion med människor och blir en oersättlig del av familjen.

källor:

  1. Cotter, Mary Ed.D. ”Hur man tillgodoser en kanins grundläggande behov.” Djurfinnare. 2002. https://www.petfinder.com/pet-care/rabbit-care/rabbits-basic-feeding.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA