Hur mycket uppmärksamhet behöver katter? En veterinär förklarar

Om du funderar på att skaffa en katt för första gången, eller om du kanske redan är kattägare men är på väg att göra en stor förändring i ditt liv, som ett nytt jobb eller en bebis, kanske du undrar hur mycket uppmärksamhet du fäster vid det. behöver du verkligen katter?

Snabb överblick

01

Alla katter behöver tid dagligen för uppmärksamhet och för att tillgodose sina andra behov (mata och dricka, städa kattlådan, etc.).

02

Livsstadium, ras, hälsotillstånd och personlighet påverkar hur mycket uppmärksamhet din katt behöver.

03

Att inte tillgodose din katts uppmärksamhetsbehov kan leda till beteendeproblem, men om du vet att du kommer att ha mindre tid med din katt på grund av en större livsförändring (t.ex. ett nytt jobb eller en bebis), finns det åtgärder du kan vidta. att hjälpa.

Läs vidare för att ta reda på hur en enskild katts uppmärksamhetsbehov påverkar, hur du avgör om din katt är sugen på mer uppmärksamhet och vad som kan hända om din katt inte får den uppmärksamhet hon behöver.

Hur mycket uppmärksamhet behöver en katt?

Olika katter kräver olika nivåer av uppmärksamhet från sina ägare.

Även om katter i allmänhet är husdjur med relativt lite underhåll, beror mängden uppmärksamhet en enskild katt behöver för att vara lycklig och frisk på flera faktorer, inklusive följande.

1. Livsstadiet

Kattungar kräver generellt mer uppmärksamhet än katter i andra åldrar.

Kattungar

Kattungar tar med sig den söta faktorn, men de är mycket underhållsrika och behöver mycket omsorg och uppmärksamhet. Unga katter har en enorm mängd energi som kräver mycket lektid, såväl som fysisk kontakt för att möta deras känslomässiga behov. Att skaffa en kattunge kanske inte är rätt för dig om du vet att du har ont om tid.

Vuxna katter

Vuxna katter tenderar att vara det lägsta underhållsstadiet i livet. Men hur mycket uppmärksamhet en katt behöver är fortfarande mycket beroende av deras individuella behov. Varje vuxen katt behöver tid för dagliga aktiviteter, så om du är borta flera dagar i sträck för arbete eller lek kanske en katt inte passar din livsstil.

Äldre katter

Vanligtvis kräver äldre katter mycket mer uppmärksamhet än vuxna katter. Detta beror på att, precis som människor, när katter åldras, tenderar deras hälsa att försämras. Det är därför de behöver lite mer tid varje dag för medicinering eller vårdbistånd. Äldre katter behöver också mer regelbundna besök hos veterinären för välfärdskontroller.

Läs också: Den kompletta matningsguiden från kattungar till äldre

2. Race

Ragdoll katt

Vissa raser är mer personliga och behöver mer uppmärksamhet från sina människor.

Vissa raser behöver mer uppmärksamhet än andra. I grund och botten kommer mängden uppmärksamhet en katt behöver att baseras mycket på den individuella kattens personlighet (se nedan), oavsett ras, men det finns några rasfaktorer att ta hänsyn till.

pälslängd

Beroende på pälsens längd kan mängden uppmärksamhet en katt behöver variera. Korthåriga katter kan vanligtvis hålla ordning på sig själva genom att sköta sig själva. Om en korthårig katt har en ovårdad päls kan det vara ett tecken på ett medicinskt problem. Katter med längre hår kan vara benägna att få hårbollar och trassel, vilket kräver mer regelbundna trimningspass. Även hårlösa katter, som Sphynx, behöver lite mer uppmärksamhet för att behandla potentiella hudproblem och till och med förhindra solbränna.

Stamtavla sorter

Vissa härstamningsraser är mer kända för sina uppmärksamhetssökande sätt. Dessa inkluderar siameserna, som i allmänhet har stora och mycket pratsamma personligheter.

Andra stamtavla raser som behöver mer uppmärksamhet är raser med platt ansikte (brachycephalic raser) som behöver sina ögon rengöras och har ökade hälsorisker. Dessutom är de med korta ben (krondrodyplastiska raser, som Scottish Fold) mer benägna att få ledproblem.

Läs också: De 10 sötaste kattraserna i världen

4. Personlighet

Vissa katter föredrar att vara den enda katten i huset, men andra tycker om sällskapet med en kattkamrat.

Alla kattägare vet att varje katt är en individ. En katts livshistoria och personlighet har en enorm inverkan på hur mycket uppmärksamhet och sällskap de behöver. Till exempel kommer en semi-vild ladugårdskatt mer än gärna vara ute, med begränsad mänsklig kontakt, förutsatt att du har lite mat inne, medan en kattunge endast inomhus behöver mycket mer uppmärksamhet.

Vissa katter kommer gärna att leva ensamma och kan till och med vara olyckliga i närvaro av en annan katt, medan andra föredrar en kattkamrat snarare än sin människa för uppmärksamhet.

Om du adopterar en katt från ett härbärge, prata nära med personalen och var ärlig om din livsstil. På så sätt kan de para ihop dig med en katt som passar bra, vilket skapar en gladare katt och ägare! Kattägande är inte för alla. Försök att inte bli avskräckt om skyddspersonalen säger till dig att en katt kanske inte passar din livsstil, och sök istället efter husdjur med lågt underhåll.

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen litar på dig

5. Hälsoproblem

En katt med ett hälsoproblem som diabetes behöver mer uppmärksamhet.

Om du tar in en ny katt är det mycket viktigt att känna till deras sjukdomshistoria, eftersom hälsoproblem i hög grad påverkar mängden uppmärksamhet som krävs. Katter kan utveckla många medicinska tillstånd, av vilka några kräver mycket intensiv hantering och engagemang från sina ägare förutom regelbundna kontroller.

Ett exempel på detta är diabetes mellitus, som kräver injektioner två gånger dagligen, regelbundna besök på djursjukhuset för blodsockerkontroll och mycket noggrann hantering. Katter med kända medicinska problem kräver mycket mer uppmärksamhet än sina friska motsvarigheter.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill att du ska veta

Hur vet du om din katt behöver uppmärksamhet?

Katter ger signaler om att de får mindre uppmärksamhet än de behöver.

Det är givet att varje katt behöver lite speciell uppmärksamhet, även om den bara kollar dem på avstånd efter tecken på skada och delar ut lite småbitar till halvvilda katter. Det finns dock några tecken på att din katt vill ha extra uppmärksamhet:

 • Följ eller vänta på dig utanför dörren
 • Att ljuga om eller stå i vägen för det du gör
 • Mjauar mer än vanligt
 • Kränkande eller tafsande på dig
 • Destruktivt beteende

Hur kan jag hjälpa min katt om jag är ute hela dagen?

Se till att du spenderar mycket tid med din katt när du är hemma.

Många katter är ensamma hemma hela dagen. För många katter är detta inget problem, men vissa kommer att känna sig ensamma eller uttråkade. Det finns flera saker du kan göra för att hålla din katt glad när du är borta från hemmet:

1. Ge berikning

Förse din katt med saker att klättra, klia och leka med när du är borta från hemmet.

Att erbjuda interaktiva leksaker som pusselmatare eller kattmynta-infunderade leksaker kan ge din katt viktig mental stimulans hela dagen. Att använda vertikalt utrymme i ditt hem med kattträd, en skrapstolpe eller fönsterplattformar så att de kan se världen gå förbi kan också göra din katt glad.

Läs också: De 10 bästa långsamma kattmatarna och pusselmatarna

2. Feromoner

Syntetiska kattferomoner kan hjälpa katter att känna sig avslappnade och glada hemma.

Mycket mycket effektivt feromon det finns produkter på marknaden som hjälper till med allmän kattlycka. De efterliknar naturliga kemiska signaler för att ge din katt en känsla av lugn och välbefinnande. De kan vara särskilt effektiva för hushåll med flera katter. Läs om dem här.

3. Ge dedikerad speltid

Korta leksessioner varje dag kommer att hålla din katt stimulerad och stärka ditt band.

Att spendera 15 till 20 minuter varje dag med din katt kommer att göra underverk för deras lyckonivåer, ge mental stimulans och bränna bort lite överflödig energi. Bli vägledd av vad din katt vill göra för tillfället, oavsett om det är att gosa, leka eller ansa. På samma sätt, om din katt föredrar att sova och inte interagera, är det också bra!

Ta reda på vilken typ av leksaker din katt gillar bäst, oavsett om det är leksaker som härmar fåglar eller möss, till exempel för att hålla din katt sysselsatt med att leka.

Läs också: Hur man leker säkert med en katt, enligt en kattbeteende

Vad händer om du inte ger din katt uppmärksamhet?

När katter känner sig ensamma och stressade kan de reagera negativt.

Hur din katt kommer att reagera om den inte ges uppmärksamhet hemma kommer att avgöras av dess personlighet och behov. En mycket självständig katt kanske inte har något emot om du matar den och håller kattlådan ren. Men en katt som behöver din tid för mental stimulans eller tröst kan visa symtom relaterade till denna brist på uppmärksamhet. Dessa kan visa tecken på ledafrustration eller stress, såsom:

 • Överträning eller repetitivt beteende
 • För mycket mat
 • Överdriven vokalisering
 • Destruktivt eller aggressivt beteende
 • Olämpligt toalettbeteende
 • Mer sömn eller inaktivitet

Slutgiltiga tankar

Att borsta din katt ger positiv uppmärksamhet och är även bra för hud och päls.

Varje katt är en individ och den uppmärksamhet en viss katt kräver beror på många faktorer som livsstadium, personlighet, ras och medicinska behov. När det kommer till hur mycket uppmärksamhet du ska ge din katt, låt honom vägleda dig och tvinga aldrig fram tillgivenhet, eftersom detta kan leda till betydande stress för din katt. Det är viktigt att noggrant undersöka allt som rör kattägande innan du tar steget in i katthållning för att se till att det är rätt för dig och din familj.

Om du vet att du kommer att göra en stor förändring i ditt liv som kommer att minska den tid som är tillgänglig för kattfamiljemedlemmar, ta proaktiva åtgärder för att hjälpa din katt att anpassa sig. Om du har märkt en skillnad i din katts beteende eller är orolig för att din katt är missnöjd hemma, prata med din veterinär. De kan utesluta eventuella medicinska problem och hänvisa dig till en legitimerad veterinär vid behov.

Relaterat innehåll:

 • Hur man förhindrar en katt från att kissa på mattan
 • Varför äter katter människohår?
 • Är Cat TV bra för katter?
 • 5 visuella tecken på en stressad katt och hur man kan hjälpa

Vanliga frågor

Varför behöver katter mänsklig uppmärksamhet?

Katter behöver mänsklig uppmärksamhet av en mängd olika anledningar, inklusive för att möta sina känslomässiga och fysiska behov. Den uppmärksamhet en katt behöver påverkas i hög grad av saker som livsstadium, ras, kattens hälsostatus och personlighet.

Hur vet jag att min katt vill ha uppmärksamhet?

Tecken på att din katt är sugen på din uppmärksamhet inkluderar att rösta mer, följa dig eller till och med fysiskt trycka eller klia på dig. Vissa katter kan till och med visa tecken på destruktivt eller oönskat beteende.

Vad händer om min katt inte får tillräckligt med uppmärksamhet?

Om en katt inte ges tillräckligt med uppmärksamhet för att möta sina känslomässiga och fysiska behov, kan den visa beteendeproblem på grund av tristess, frustration eller stress.

Se även  Vad tycker katter om? Vetenskapen kanske har svaret