Hur mycket utrymme behöver husdjurskycklingar?

Om du vill se till att dina kycklingar är glada och friska, vill du veta hur mycket utrymme de behöver för att leva i. Tanken är att skapa tillräckligt med utrymme för dina kycklingar att vara kycklingar, utan dem har de så mycket utrymme att de behöver en Range Rover för att ta sig från gård till spring.

Så, hur mycket utrymme behöver husdjurskycklingar? Jo, det beror på hur många kycklingar du har, men vi visar dig hur stor en hönshus ska vara, hur stora holkarna ska vara, hur mycket utrymme de behöver att skrapa runt på och hur mycket utrymme en kyckling gör ”frigående”. Vi ska också se om din husdjurskyckling kommer att bli en anständig husgäst.

De goda nyheterna

Vi kan börja med goda nyheter, om du inte planerar att ha fler husdjurskycklingar än stjärnor på himlen, borde du inte behöva köpa ett nytt hus för att hysa dina kycklingar. De flesta kycklingar behöver inte mycket utrymme och så länge du har en rimlig bakgård bör du kunna hålla kycklingar.

Faktum är att vi
tänk om din trädgård är större än 11″ x 10″ har du tillräckligt med utrymme för att hålla kycklingar och de kommer att vara glada nog att lägga för dig också. Det är det bästa med att ha höns.

Hur stor ska ditt hönshus vara?

a hönshus är inte allt utrymme en kyckling behöver. Det är här kycklingarna kommer att bo på natten när de sover och där de söker skydd från väder och vind. De behöver fortfarande utrymme att bo och de behöver fortfarande utrymme att springa runt (kallas ”loppet” när det gäller kycklingägaren).

Du behöver åtminstone 3 kvadratfot golvyta per kyckling för att bygga en livskraftig hönshus. Det betyder att om du vill behålla 10 kycklingar behöver du 30 kvadratfot hönshus eller lite mer om du vill spela bara för att vara på den säkra sidan.

Varför hönshus inte ska vara för stora

Men en sak bör du veta: mycket större är inte mycket bättre. Du kan till och med skada dina kycklingar om de får för mycket utrymme i gården. Varför är det så?

Det beror på att
kycklingar har dålig inre värmereglering. Om de är i ett ganska litet utrymme kan de värma det med sin kropp och dela värme på en sval kväll eller kall natt. Om de har för mycket utrymme, ger deras kroppar inte tillräckligt med värme för att dela och det slutar med att de fryser av sig sina ökända strumpor.

Den andra viktiga faktorn för ett hönshus: din viloplats

Dina kycklingar sover inte på golvet. Det är inte så de är designade, och de föredrar att sova på en abborre ovanför marken. Du vill ha tillräckligt med utrymme på abborren för att kycklingen ska kunna täcka sina ben och vingar helt (för att undvika att tuggas på om gnagare bestämmer sig för att smyga in på natten).

Det ska också vara ovanför marken, men inte så långt att kycklingen kan skada sig när den hoppar ner och helst bör detta område täckas med lite mjuka sängkläder för att fånga fall. Kycklingar kan bryta benen när de faller från en sittpinne som är felaktigt placerad.

Rätt storlek för en abborre beror på kycklingrasen, men du vill ha minst 10 tum abborre för varje höna (även om de förmodligen alla kommer att krypa ihop för värme och använda mindre av det utrymmet än du gör tillgängligt).

Vad händer om abborren (eller buren) är för liten?

Okej, vi vet att det kan vara frestande att tänka: ”Det är bara höns, det är okej att sätta några extra fåglar i rymden, eller hur?” Vårt råd är enkelt: gör inte detta. Det finns 3 skäl till varför du bör respektera kraven på kycklingutrymme:

 1. Du kan få problem med lagen. De flesta platser i världen har strikta lagar om hur många kycklingar du får ha och hur mycket plats de får ha. Om du bryter mot dessa lagar kan du bli föremål för regelbundna inspektioner och eventuellt böter för att inte uppfylla standarderna. Kontrollera alltid de lagliga kraven innan du köper ett valfritt antal fåglar. Om ditt tillstånd säger ”högst 6” för hushållsbruk – inte mer än 6 är det.
 2. Dina kycklingar kommer att bli arga. Föreställ dig att hela din familj måste flytta in i badrummet i ditt hus och du förväntas stanna där varje gång solen går ner. Hur skulle det fungera? Du skulle slåss, eller hur? Samma för kycklingar. De behöver inte lika mycket utrymme som människor, men de behöver tillräckligt med utrymme för att vara en kyckling. Under trånga förhållanden kommer de att slåss. Detta kan i sin tur leda till trasiga fjädrar och till och med fysiska skador som behöver behandlas.
 3. De kan starta kannibalism. Det enklaste sättet att frigöra lite utrymme om hönans ägare inte vill ta tjuren vid hornen är att få flocken att samarbeta på några av dess svagaste medlemmar och picka ihjäl dem. Mycket allvarligt också. Kycklingar är mycket benägna att kannibalism i trånga utrymmen. Det är också precis så hemskt som det låter.
Se även  Varför luktar illrar? [All Reasons Explained!]

Vi tror att de flesta kycklingägare föredrar glada, friska fåglar snarare än en sovplats som ser ut som om den spelades i Texas Chainsaw Massacre, så se till att du respekterar utrymmeskraven för dina kycklingar.

Hur stor ska din hönsholk vara?

En sak du bör vara medveten om är det kycklingar lägger inte ägg där de sover. Man bygger inte bara en hönshus och en plats att sova och sedan koppla av, annars kanske du har ganska glada kycklingar, men du kommer inte att få de där läckra äggen du har drömt om.

Så du måste bygga en holk dit dina höns ska gå för att bygga bon och lägga de där läckra, smakrika äggen. Det finns två alternativ när det kommer till holkar:

 1. En stor holk. Tanken här är enkel, alla höns samlas för att lägga sina ägg i ett gemensamt värpområde. Om detta låter lika tilltalande som ett öppet kontorsutrymme kan många kycklingägare säga att det fungerar bra och inte stör deras läggning. Detta beror på att kycklingar är ganska sociala fåglar och kan uppskatta varandras sällskap under värpningens påfrestningar.
 2. Mycket mindre holkar. Om du tror att dina kycklingar kan vara skygga eller verkar vara en grupp ”elaka kycklingar” (som i filmen Mean Girls kan kycklingar vara lite översittande och överväldigande precis som människor), då kanske du känner för att ge dem ett eget bo . lådor att lägga sina ägg i.

Lyckligtvis spelar det ingen roll vilket alternativ du väljer när det kommer till hur mycket utrymme du behöver – du behöver 1 kvadratmeter utrymme per höna (och ja, det här måste verkligen vara en kvadrat – du kan inte välja en holk på 15 x 2 meter, det fungerar inte alls).

Om du ska sätta 6 höns i en gemensam holk ska den lådan vara 1,80 meter gånger 1 meter. Det är väldigt lätt att räkna ut här.

Vi rekommenderar att du väljer metoden med en holk eftersom det bara verkar vara ett trevligare sätt att arbeta, men det är inte nödvändigt.

Se även  Är husdjursråttor rena, hur är det att äga en?

Vad händer om holken är för liten?

Om kycklingarna har problem i gården eller om deras holkar är för små kan det påverka äggproduktionen och det vill man absolut undvika. Varningstecken på att utrymme är ett problem inkluderar:

 • En minskning av äggproduktionen. Under vissa hektiska förhållanden kan fåglarna helt enkelt sluta värpa, men vanligtvis kommer det att finnas en varningsperiod där äggläggningen börjar minska och när produktiva fåglar kan lägga hälften eller mindre av sitt normala antal ägg.
 • Ägg kommer ut trasiga eller spruckna. Om holkarna är mycket trånga kommer kycklingen att kämpa för att hitta en bekväm position och det betyder att de kommer att fortsätta att röra sig och jaga den komforten. När de gör det kommer de sannolikt att trampa på eller skrapa äggen om och om igen. Detta, inte överraskande, tenderar att skada äggen.
 • Kycklingar blir äggbundna. Kycklingar kan bli äggbundna när som helst i livet, och det beror inte alltid på överbefolkning. Det är dock ett tillstånd som kan orsakas av överdriven stress och överbeläggning kan orsaka denna stress. En äggbunden kyckling kan inte lägga ägg och om den lämnas obehandlad kan kycklingen dö av detta tillstånd.
 • Äggen är missformade. Stressen av värpning i trånga förhållanden verkar påverka formen på äggen och de kan bli missformade och missformade. Detta är en mycket tydlig faroindikator på att de har lite utrymme när de häckar.
 • Äggen är smutsiga. Inga överraskningar, om de inte har tillräckligt med utrymme att röra sig – om din kyckling behöver göra avföring och de inte kan lämna äggen, gör de avföring över hela äggen, kycklingbajs kan överföra zoonotiska sjukdomar (som är överförbara sjukdomar). gått från kycklingar till dig). Så det är bäst att undvika.
 • Deras kycklingar dör i allt större antal. Märkligt nog, även om äggen är bra, har studier visat att kycklingar från överfulla fåglar ofta har mycket lägre överlevnadsgrad än glada fåglar.

Inte tillräckligt med utrymme för dina kycklingar kan leda till sjukdom

Trånga förhållanden i både holkar och hönshus kan också tillåta spridning av sjukdomar mellan dina kycklingar och alla följande tillstånd kan bli betydligt värre om de inte har tillräckligt med utrymme:

 • Aspergillos
 • Fysiska missbildningar
 • Kycklingkvalster
 • Coccidios
 • Fågelkoppor
 • Infektiös bronkit
 • Hälta
 • Marks sjukdom
 • För tidig molt
 • Andningsavvikelser
 • Rottarm

Hur mycket utrymme att röra sig behöver kycklingar?

Kycklingar behöver lite mer utrymme att ströva i än de behöver sova eller häcka i. Om du ska behålla 6 kycklingar, alltså varje kyckling behöver cirka 15 kvadratmeter utrymme. Så det är 90 kvadratmeter gårdsyta för dem alla. Vill du ha 10 kycklingar blir det 150 kvadratmeter.

Detta antal är ett absolut minimikrav. Till skillnad från sovplats är mer utrymme mycket bättre för dina höns välmående och välbefinnande när det kommer till att vara ute. Vi känner att vi inte skulle vara nöjda med att hålla kycklingar med knappt 25-30 kvadratmeter vardera, men vi förstår att detta kommer att vara omöjligt i vissa fastigheter.

Många kycklingägare kommer att skapa en ”run” för sina kycklingar, detta är en isolerad del av trädgården som är skyddad från rovdjur. Detta kan vara användbart om din trädgård är mångsidig eller om det finns saker runt omkring som du inte vill att kycklingar trasslar ihop sig med.

Annat, du är ganska okej med att låta dem ströva omkring på din bakgård obegränsat. Även om en ansamling av kycklingbajs kan vara skadlig för gräs och växter, är små mängder faktiskt mycket bra för trädgården och kan hjälpa till med befruktning.

Se även  7 anledningar till att fågelungar dör i boet

Det skulle vi märka om du väljer att springa kan livet bli mycket lättare om löpningen är portabel. Annars, under regnperioden eller på vintern, kan löpningen bli ganska sumpig och då blir det ett jobbigt att byta botten på kycklingarna då det måste göras varje dag.

Varför du bör tänka på att göra mer än ett minimum av utrymme

Anledningen till att vi väljer att ge våra kycklingar mer utrymme att springa runt på och anledningen till att vi tycker att du ska göra detsamma är enkel: kycklingar som har mer utrymme utanför är mycket mindre benägna att dra till sig parasiter och sjukdomar och om de får dem är det mindre sannolikt att de överför dem till varandra.

Kycklingar, även om de tämjdes till viss del, skulle sträcka ut vidöppna ytor i det vilda och vi känner det är bäst att efterlikna de förhållanden som Moder Natur avsåg
där det är möjligt.

Vad gör en kyckling frigående?

Vi är ganska besvikna över den juridiska definitionen av ”frigående”. Eftersom det är en term som förknippas med kommersiellt jordbruk och det finns en tydlig prispremie förknippad med ”frigående ägg” – är begreppet ”frigående” juridiskt definierat, men det är inte imponerande.

I USA betyder ”free range” bara att en kyckling är tillåten utanför. De behöver inte ha tillräckligt med utrymme och det finns ingen definition på hur ofta eller hur länge en kyckling får gå ute.

I EU kräver de en kvadratmeter boyta och sedan 13 kvadratfot utomhusytadetta är långt under vad vi skulle betrakta som acceptabla levnadsvillkor för en kyckling och därför är många ”frigående” produkter fortfarande grymhetsprodukter.

Behåll dina egna höns, dock, och du kommer att ha dessa saker under kontroll. Vi vill att ”frigående” ska betyda minst 25 kvadratmeter utomhusyta per kyckling och helst där kycklingarna kan ströva fritt som de vill och inte är begränsade till en löptur.

Kan du ha en husdjurskyckling i ditt hem?

Du kan ha kycklingar i ditt hem och många älskar att ha kycklingar som husdjur men det finns en viktig faktor att tänka på när du släpper in kycklingar i ditt hem: det är deras bajs.

Höns är inte valpar och de kan inte kontrollera när de gör avföring. Detta innebär att de tenderar att gå omedelbart när lusten träffar dem.

Utanför är detta inget problem. Inuti är det klart. Nu, du kan potträna en kycklingmen det är hårt arbete. Du kan också köpa kycklingblöjor som kan lindas runt en kyckling i huset och sedan slängas när den slocknar igen.

Dock, du vill inte ha bajs på dina möbler eller där du äter eftersom det kan bära på förhållanden som kan göra människor väldigt sjuka (och du kan dö av vissa former av kycklingmatförgiftning).

Slutsats

Hur mycket utrymme behöver huskycklingar? 3 kvadratfot gårdsutrymme, 10 tum viloutrymme, 1 kvadratfot häckutrymme och minst 15 kvadratmeter utomhusutrymme per höna.
Vi vill att kycklingar ska ha mer utomhusyta än så här och rekommenderar minst 25 kvadratmeter uteyta där det är möjligt.

Ge dem dock inte mer vilo-, höns- eller boutrymme, eftersom det är svårt för dem att hålla värmen om de har för mycket utrymme under vintermånaderna. Tanken är att hålla dina kycklingar så glada som möjligt, inte frysa dem.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: