Hur mycket vatten ska en minigris dricka per dag?

Vatten är en avgörande del av en minigris diet och kan påverka dess allmänna hälsa.

Grisar behöver i genomsnitt 2 till 7 liter per dag. Detta beror på grisens ålder, vikt och allmänna hälsa.

När du läser den här artikeln kommer du att inse att brist på vatten inte bara gör att din gris blir törstig. Det kan leda till något ännu allvarligare, som sjukdom och till och med dödsfall.

Rekommenderat vattenintag för grisar

Många grisägare glömmer att förutom kvaliteten på maten de matar sina husdjur, är vatten en annan viktig del av deras kost.

Nyckeln till att ge tillräckligt med vatten till din gris ligger i att veta hur mycket den ska dricka vid sin ålder. Här är ett diagram som visar hur mycket vatten din gris ska dricka:

Typ av gris

Barnkammare (0 till 60 lbs)

Odlare (60 till 100 lbs)

Efterbehandlare (100 till 250 lbs)

Dräktiga grisar

Amande grisar

Rekommenderat vattenintag

0,7 till 1 gallon

2 till 3 liter

3 till 5 liter

3 till 6 liter

5 till 7 liter

Observera att en gris behov av vatten också kan påverkas av flera faktorer. Till exempel behöver en gris som blivit mycket mer aktiv än tidigare definitivt mer vatten. Grisar med hög ämnesomsättning förlorar mer vatten per minut och denna vattenförlust bör kompenseras omedelbart.

Varmare väder skulle också innebära att det behövs mer vatten. Precis som människor är mer törstiga på sommaren, är grisar också mer törstiga. Vatten hjälper din gris att reglera sin kroppstemperatur och hålla den på en optimal nivå, och under den varma årstiden tappar din gris mer vatten än vanligt.

Det är också viktigt att veta att grisar inte har samma mängd svettkörtlar som människor. Faktum är att de få svettkörtlar de har fungerar inte ens ordentligt. Som ett resultat kan grisar inte kyla sig själva genom svett. Så du borde verkligen införa mer vatten i deras system för att kyla ner dem.

Din gris kan också behöva mer vatten om den blir sjuk, speciellt om den kräks eller har diarré. I vissa fall kan din veterinär be dig att lägga till elektrolyter i grisens vatten för att hålla vätskenivåerna balanserade och friska.

Se även  Kan grisar känna igen sina ägare?

Läs den här artikeln för att lära dig mer om elektrolyter och deras betydelse för din gris hälsa.

Vad händer om en gris inte dricker tillräckligt med vatten?

När en gris inte dricker så mycket som den behöver riskerar den uttorkning eller saltförgiftning, vilket kan leda till allvarligare tillstånd.

Hur vet du om din gris riskerar att bli uttorkad? Se upp för följande signaler:

 • Vägrar att äta eller dricka
 • Extremt låg energinivå
 • Sur och deprimerad
 • Skakningar eller okoordinerade rörelser
 • Eventuella kramper
 • Svullen
 • Grund eller snabb andning
 • Förstoppning
 • Mindre urin än normalt
 • En lägre eller högre temperatur än normalt

Därför är det oerhört viktigt att hålla koll på din gris vattenintag. Om du märker något av ovanstående symtom kvarstår i 24 timmar, är det dags att ringa din veterinär.

Läs den här artikeln för att lära dig mer om uttorkning hos grisar.

Vad händer om min gris inte gillar att dricka vatten?

Vissa experter hävdar att grisar i viss mån faktiskt föredrar vatten framför lera. Men varför är det så svårt att få några grisar att dricka vatten? Sträcker sig en gris kärlek till vatten bara till simning och inte till att dricka?

Sanningen är att det kan finnas så många anledningar till varför din gris vägrar att dricka rätt mängd vatten. Här är några tips som kan hjälpa dig att få din gris att dricka mer:

 • Få vatten från en annan källa.

Försök att ge dem vatten från en annan källa. Till exempel, om du låter dem dricka vatten direkt från en kran, prova att ge dem vatten på flaska eller filtrerat. Om de dricker det är problemet med största sannolikhet i vattnet du brukar ge dem.

Kontrollera vattenkällan för eventuell rost eller brott som kan tillåta skräp att sippra in i vattnet. Du bör också kontrollera temperaturen, speciellt om dina rör är utsatta. Det kan vara för kallt eller för varmt för din gris att dricka.

 • Tillsätt lite smak till deras vatten.
Se även  Är husdjursgrisar svåra att ta hand om?

Om det inte verkar vara något fel på vattnet du ger dem, prova att tillsätta lite smak till vattnet. Kom ihåg att för mycket sötningsmedel (särskilt konstgjorda sötningsmedel) är dåligt för din gris. Så om du ska använda juice, tillsätt så lite som möjligt. Oroa dig inte, även den minsta mängden tillsatt smak är mer än tillräckligt.

För att vara på den säkra sidan, leta efter något naturligt och med lite eller inga konstgjorda sötningsmedel när det är möjligt.

 • Lägg till ätbara godsaker.

Ett annat bra sätt att hålla din gris intresserad av vattnet den dricker är att lägga till några ätbara godsaker som den kan hitta.

Du kan lägga i några av din gris favoritgodis, som Cheerios eller popcorn. Detta kan dock förstöra hans kost lite, så överdriv inte det. Gör justeringar vid behov.

Faktum är att du kan lägga till frukt och grönsaker med hög vattenhalt. Inte bara kommer dessa att vara hälsosammare, de kan hjälpa till att återfukta din gris bättre. Gurkor och vattenmeloner är fantastiska, men återigen, se till att jämföra detta med din gris rekommenderade diet och justera efter behov.

 • Kontrollera deras vattenskål för kontaminering.

Grisar är verkligen rena djur, trots att de har ett rykte som säger något annat. Och det finns en chans att de vägrar att dricka ur sin skål bara för att den är smutsig.

Mer än en smutsig skål som ger dålig smak till deras vatten, vattenskålar som inte rengörs ordentligt och regelbundet kan ha ett lager av biofilm, vilket kan leda till många allvarliga sjukdomar.

Biofilm består av olika oorganiska och organiska ämnen, med både döda och levande material och organismer som alla samlas i din gris skål. Kör bara ett finger över din gris skål. Om du känner något slemmigt där måste det vara biofilm. Rengör din gris skål så noggrant som möjligt.

Se även  Hur föds minigrisar upp?

Vad händer om min gris dricker för mycket vatten?

Ja, bortsett från dilemmat med att ha en gris som inte vill dricka, är det också möjligt att ha en gris som bara inte slutar dricka. Detta tillstånd kallas polydipsi.

Vad är det som gör att grisar är ovanligt törstiga hela tiden?

 • Leda
 • Njursjukdom
 • Diabetes mellitus och diabetes insipidus
 • Leversjukdom
 • Infektion
 • Obalanserade elektrolyter
 • Vissa mediciner

Om du känner att din gris dricker för mycket vatten, kontakta din veterinär för att fastställa källan till problemet. Härifrån blir det lättare att hitta sätt att upprätthålla ett hälsosammare vattenintag.

Relaterade frågor

Hur mycket ska jag mata min Mini Belly Pig?

Din gris bör äta en halv kopp foder för varje 25 kg av sin vikt. Det betyder att om din gris väger 75 kg bör den äta en och en halv kopp foder uppdelat på två portioner per dag. Detta rekommenderade foderintag kan också ändras beroende på din gris tillstånd. Till exempel skulle en ammande sugga behöva mer mat eftersom hon måste återvinna de näringsämnen hon förlorar när hennes smågrisar diar från henne.

Hur stor kan en minigris bli?

Minigrisar växer vanligtvis till 10 till 14 tum långa runt axlarna. Men vissa minigrisar går utöver det, beroende på deras diet och deras genetiska sammansättning. Räkna heller inte med att kunna bära dina minigrisar förrän de alla är vuxna. Som vuxna kan minigrisar fortfarande nå en genomsnittlig vikt på 250 till 300 lbs. De kallas bara miniatyrer för att jämfört med vanliga grisar (som växer till 700 eller mer lbs) är de fortfarande relativt mindre och lättare.

Hur lång är livslängden för en minigris?

Potmagisar har en förväntad livslängd på 20 år, även om många av dem bara lever 5 år eller mer. En gris förväntade livslängd beror på dess miljö och allmänna hälsa. Till exempel skulle grisar i det vilda bara ha en förväntad livslängd på 5 år på grund av exponering för hårda miljöfaktorer och många fler risker.