Hur ofta kissar katter?

Katt kissar

Det är ganska lätt att avgöra hur ofta en katt kissar regelbundet, så länge du har en innekatt och öser kattlådan dagligen; dock kan det vara svårt för katter som kan gå ute och tenderar att gå på toaletten utomhus och katter i hushåll med flera katter, eftersom katter är petiga husdjur som gillar sitt privatliv, kan kissa oftare än normalt eller utanför kattlådan för medicinska och/eller beteendemässiga skäl. skäl.

Moderna kattlådemöbler och självrengörande kattlåderobotar har gjort våra liv enklare, eftersom kattföräldrar dock utgör en utmaning när det gäller att hålla ett öga på våra katters dagliga elimineringsvanor.

Låt oss dyka in i detaljerna och avgöra om din katts urineringsfrekvens är normal eller indikerar ett problem.

Hur ofta kissar katter varje dag?

Huskatten har behållit flera egenskaper hos ättlingarna till sina ökenbor, inklusive förmågan att överleva på otroligt låg vattenförbrukning genom produktion av högkoncentrerad urin, med resultatet att en kattunge vanligtvis går till kattlådan lika ofta som de äter (4-6 gånger om dagen), kommer en vuxen katt att kissa 2-3 gånger under en 24-timmarsperiod, medan en äldre katt kan behöva kissa oftare på grund av ett medicinskt tillstånd.

För att beräkna den genomsnittliga mängden urin i hushåll med flera katter med många kattlådor, dividera mängden urinbollar med antalet katter för att få en median.

Kattdjur är vanedjur, de brukar kissa på samma ställe i kattlådan. Om du förblir vaksam och rengör tanken dagligen kan du märka inkonsekvenser eller variationer när de uppstår.

Hur mycket urin är normalt för en katt?

Normal urinfläck i storleken på en katt

Jimmys urin av normal kattstorlek. Melina Grin / Cats.com

Mängden urin en vuxen katt producerar dagligen påverkas av flera faktorer som varierar från person till person. Vi kommer att diskutera dessa mer i detalj senare i den här artikeln.

Dessa inkluderar, men är inte begränsade till:

 • Vatten konsumption
 • Ålder och sjukdomstillstånd hos katten
 • Ätmönster
 • Läkemedelsintag
 • Miljö
 • klimat
 • Beteendeavvikelser

Normalt producerar vuxna katter samma dagliga mängd urin, i genomsnitt 18-28 ml urin per kilo kroppsvikt per 24 timmar, medan den normala urinvolymen hos kattungar är mellan 5 och 60 ml per kg kroppsvikt per dag ( Osborne, 2014). Polyuri (överdriven urinproduktion) definieras som en urinvolym som överstiger 40 ml/kg/dag.

Vad är en normal kattkissstorlek?

Det är lätt att mäta en katts kissstorlek, speciellt om du använder klumpande kattsand. Som en allmän regel kommer en vuxen katt med normal vikt och utan hälsoproblem att kissa en klump mellan en golfboll och en tennisboll, även om jag har träffat flera katter som kissar i ”floder”. Om du använder icke-klumpande kattsand, notera storleken och antalet våta fläckar innan du öser.

Se även  Forskning tyder på att katter spenderar mer tid med människor än med katter

Vad är en normal kissfärg hos katter?

Normal katturin kan vara blekgul eller gul till bärnstensfärgad. Normal färgning tillskrivs närvaron av urokrom- och urobilinpigment, som båda är biprodukter av normala metaboliska processer.

De vanligaste orsakerna till missfärgad urin hos katter är hematuri (närvaro av blod i urinen), hemoglobinuri, myoglobinuri (för mycket myoglobin i urinen) och bilirubinuri. Missfärgning kan också uppstå efter antibiotikabehandling, medan förändringar i färgen på katturin ofta är förknippade med blås- eller njursjukdom och leversjukdom (SN Yadav, 2020).

Vad är en normal kisslukt hos katter?

Normal urin har en lätt ammoniaklukt; dock beror lukten på mängden urin. Urinlukten kan variera i intensitet beroende på kattens kön (dvs en intakt hankatt har en stickande urinlukt).

Orsaker till att en katt kissar oftare än normalt

En katt som heter Jimmy kissar utanför

Jimmy kissar utanför. Melina Grin / Cats.com

Ökad eller frekvent urinering kan orsakas av flera faktorer och medicinska tillstånd hos katten.

Låt oss utforska dem i detalj:

Vatten konsumption

Precis som med människor, om du dricker mer vatten kommer du att kissa mer, detsamma gäller din katt. Om din katt dricker mycket vatten kommer han/hon att kissa mer än en katt som inte dricker mycket vatten.

Läs också: Varför dricker min katt mycket vatten?

Kostförändring

Om din katt fick våtfoder och nyligen bytte till torrfoder kommer du utan tvekan att märka att hon dricker mycket mer vatten eftersom torrfoder innehåller lite vatten (6 till 10 % fukt) jämfört med konserver (över 80 % fukt).

Polyuri/polydipsi

Om din katt plötsligt börjar dricka mer vatten än normalt och kissa överdrivet (polyuri), kan detta tyda på ”polydipsi” (överdriven törst) som kräver en veterinär hälsokontroll.

De vanligaste orsakerna till ökat drickande och urinering är hormonella störningar, njursvikt, leversjukdom, diabetes, urinvägsrubbningar, vissa typer av infektioner, beteendeavvikelser och ökad vattenförbrukning på grund av kräkningar eller diarré.

Spänning

Ångest och stress orsakad av förändringar i miljön, resor, införande av en annan katt i hushållet och konflikter mellan katter kan göra att din katt uppvisar beteendemässiga eller fysiska välbefinnandeförändringar i form av frekvent urinering, urinering/avföring utanför hemmet. låda. överdriven skötsel, kräkningar och förändringar i aptit. Om din katt upplever akut/kronisk stress, kontakta din veterinär.

Ålder

Din katts ålder är en annan faktor som kan påverka urineringsmönster. Nyfödda kattungar kommer att kissa ofta, medan äldre katter (över 11 år) tenderar att dricka och kissa oftare än vuxna katter på grund av metabola förändringar och åldersrelaterade sjukdomar (som njursvikt, diabetes eller hypertyreos) som kan orsaka tillståndet . Kattlådan blir snabbare smutsig vilket gör att katterna måste gå utanför boxen.

Se även  Varför äter katter människohår?

Medicinska skäl

Det finns en mängd olika medicinska tillstånd som kan öka din katts urinproduktion, vilket kan öka din katts behov av att kissa. Här är några vanliga tillstånd:

Dessutom kan smärtstillande och vissa mediciner (särskilt prednisolon och antikonvulsiva) öka din katts vattenförbrukning och urinproduktion.

Förgiftning

Berusning är inte ovanligt hos katter på grund av deras skötselvanor. Förgiftning hos katter kan vara resultatet av att de får i sig gifter, andas in gift, absorberar gifter genom tassarna eller får i sig gift när de sköter pälsen.

Vanliga tecken på toxicitet inkluderar dregling, ökat drickande och urinering, kräkningar, letargi, inkoordination och/eller anfall. Om du misstänker att din katt har svalt något gift, kontakta en veterinär omedelbart.

klimat

Vädret kan påverka mängden vatten din katt dricker. Precis som människor använder vi mer vatten när det är varmt och fuktigt. Detsamma gäller för din katt. Speciellt om han/hon har en hög lekdrift och det är en svällande dag ute, tenderar han/hon att dricka och kissa mer.

Vad du ska göra om din katt dricker och kissar oftare än vanligt

Katten som heter Solj använder en ny kattlåda för att kissa

Solj kissar i en ny kattlåda. Melina Grin / Cats.com

Om din katt plötsligt börjar dricka mer vatten och kissa oftare än normalt är det dags för en noggrann hälsokontroll hos veterinären.

För att hjälpa din veterinär, mät din katts vattenintag och urinproduktion dagligen. Notera även andra beteendesignaler som är förknippade med den ökade törsten, även om de verkar orelaterade till dig.

Vad betyder det om en katt kissar mindre eller inte kan kissa?

kvinna rengöring kattlåda

Rengör kattens kattlåda minst en gång om dagen. Regelbunden och konsekvent ösning är den viktigaste delen av att hålla kattens kattlåda ren och förhindra att kattlådan undviks.

Feline nedre urinvägssjukdom (FLUTD) kan utvecklas hos katter av alla åldrar, raser och kön. Blåsan och/eller urinröret (de nedre urinvägarna) kan bli infekterade eller blockerade, vilket hindrar din katt från att kissa normalt.

En katt som plötsligt minskar urinering, anstränger sig för att kissa, upplever smärta när han kissar, kissar utanför kattlådan eller inte kan kissa på grund av en urinvägsobstruktion kräver omedelbar medicinsk intervention eftersom det är en livshotande nödsituation.

Se även  Varför sover min katt på mitt huvud?

Ureterblockering förekommer endast hos hankatter eftersom deras urinrör är tunnare och längre än honkatter, vilket gör dem mer benägna att bli blockerade. Tillstånd som kan orsaka ureteral obstruktion inkluderar stenar i urinblåsan, svullnad eller spasmer i urinröret eller ansamling av urinkristaller och cancer.

Slutsats

Genom att vara noggrann uppmärksam och föra dagbok över din katts dagliga urin- och avföringsvanor och veta vad de normala och onormala mängderna urin är, kan färgen och lukten för din specifika katt varna dig när din katt inte agerar. kan till och med rädda hans liv!

Vanliga frågor

Hur ofta ska en katt kissa inom 24 timmar?

En frisk katt bör kissa 2 till 4 gånger inom en 24-timmarsperiod, även om frekvensen påverkas av ålder, vattenkonsumtion, diet, värme och luftfuktighet, såväl som redan existerande hälsotillstånd.

Hur länge kan en katt hålla sin kiss?

En vuxen katt kan hålla sin urin i 24-48 timmar; Detta är dock inte idealiskt eftersom de flesta katter behöver kissa minst två gånger om dagen. Om du reser med flyg eller tåg, se till att det finns tillräckligt många stopp så att din katt kan använda en kattlåda.

Det är osäkert för en katt att hålla i blåsan i mer än 48 timmar eftersom detta kan orsaka ansamling av gifter, en sprucken blåsa eller njursvikt.

Hur ofta ska min katt kissa?

En vuxen katt behöver kissa minst två gånger om dagen. Om din katt börjar kissa oftare än normalt eller slutar kissa helt, kontakta din veterinär så snart som möjligt.

Hur mycket kissar katter per dag?

Kattungar producerar 5-60 ml/kg/dag, medan en normal, frisk vuxen katt producerar i genomsnitt 18-28 ml/kg urin per 24-timmarsperiod, där de flesta katter kissar i genomsnitt två gånger om dagen (SN Yadav, 2020) .

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

 1. Sjukvård, IC (2018, 5 oktober). Katternas ursprung. (IC Care, kompilator) Storbritannien. Hämtad 5 juni 2022 från

 2. Sjukvård, IC (2018, 5 september). Urethral obstruktion hos katter. (IC Care, kompilator) Storbritannien. Hämtad 10 juni 2022 från

 3. Foster, G.R. (2016). Praktisk urinundersökning hos katt 1: Urinmakroskopisk undersökning ’tips och fällor’. Journal of Feline Medicine and Surgery, 18, 190-202. Hämtad 14 juni 2022

 4. Heide, S. (2019). VANLIGT PROBLEMBETEENDE HOS KATTER – Oacceptabel eliminering inomhus. Journal of Feline Medicine and Surgery, 21, 199-208. Hämtad 13 juni 2022

 5. Osborne, C.A. (2014, 1 april). Ins och outs av polyuri och polydipsi i veterinärpraktik. (DVM360, kompilator) Hämtad 9 juni 2022 från

 6. SN Yadav, N.A. (2020, 12 oktober). Urinanalys hos hundar och katter: en översikt. Vet World, PMC7704312, 13(10): 2133-2141. Hämtad 10 juni 2022 från