Hur ofta man klipper kattnaglar: en veterinär förklarar

I allmänhet behöver de flesta katters naglar klippas allt från två veckor till varannan månad. Men varje katt är olika och du måste lära känna din katts specifika behov. Vissa katter behöver inte klippa naglarna alls!

I den här artikeln får du lära dig vad din katts naglar gör, hur ofta du bör kontrollera dem och hur du avgör om din katts naglar behöver klippas.

Din katts klor

Hur ofta ska jag klippa min katts naglar?

Din katts naglar är en nödvändig del av hans kropp och tjänar flera viktiga syften.

Din katts naglar är en viktig del av hans anatomi och är perfekt designade för jakt och klättring. Varje tå slutar i en klo som är ”indragbar”, vilket innebär att nageln kan röra sig bakåt in i den mjuka delen av tån så att den inte alltid är ”ut” och i kontakt med marken.

Kattklor är gjorda av keratin, precis som mänskliga naglar, och växer långsamt men kontinuerligt. Som mänskliga naglar har de ingen känsla. Kattklor har ett ”liv”, vilket är den inre delen av nageln (vanligtvis sedd som ett rosa centrum) som innehåller nervändar och blodkärl – detta kommer att känna smärta och blöda om de skadas eller skärs.

Katter putsar sina klor genom att klia sig. Detta hjälper dem att ta bort det äldsta yttre lagret av klon, vilket håller klon skarp och redo för handling.

Läs också: Bästa nagel- och klotrimningar för katter

Hur ofta ska jag klippa min katts naglar?

Alla katter behöver inte klippa naglarna, men du kommer fortfarande att behöva inspektera naglarna regelbundet så att du kan se om de behöver klippas eller inte.

Alla katter behöver inte klippa naglarna, men du kommer fortfarande att behöva inspektera naglarna regelbundet så att du kan se om de behöver klippas eller inte.

Din katt är mindre sannolikt att behöva en nagelklippning om han:

  • Ung och frisk
  • Tillbringa tid utomhus
  • Aktiv (särskilt när du klättrar)

Du kan inspektera klorna på dessa katter en gång i månaden. Om du har problem, öka hur ofta du kontrollerar din katts naglar. Om de alltid ser bra ut, försök var sjätte vecka, flytta upp till var åttonde vecka om de fortfarande aldrig behöver trimmas. Kom ihåg att öka frekvensen för att kontrollera din katts naglar när den blir äldre eller om den har en sjukdom som gör att han inte kan vara lika aktiv eller vara ute.

Se även  Min katt åt ett kycklingben: borde jag oroa mig?

Äldre och geriatriska katter har hårdare klor, med ytterpäls som inte faller av lika lätt. Det betyder att de kan ha svårt att ta hand om sig själva. Dessa katters naglar bör inspekteras var 2-4:e vecka och klipps vid behov.

Innekatter kan ha svårt att nöta naglarna så ofta som möjligt, speciellt om de inte är fans av skrapstolpen. Kontrollera naglarna varje månad för att börja, justera för att inspektera mer eller mindre ofta vid behov.

Katter med tre ben eller nedsatt rörlighet bör kontrollera sina naglar varannan till var fjärde vecka. Den förändrade gången kan orsaka ojämnt slitage på klorna, och de är mindre benägna att repa sig för att hålla naglarna i gott skick. Exakt hur ofta din katts naglar behöver klippas beror på hans exakta gång. Så du kan behöva justera hur ofta du inspekterar och klipper naglarna beroende på hans eller hennes unika behov.

Läs också: Hur man klipper kattnaglar på ett säkert sätt – en steg-för-steg-guide

Hur du kontrollerar din katts naglar

Att kontrollera din katts naglar regelbundet är det bästa sättet att säkerställa att de inte växer för långa och orsakar smärta eller skada.

Att kontrollera din katts naglar regelbundet är det bästa sättet att säkerställa att de inte växer för långa och orsakar smärta eller skada. Om din katt är mottaglig bör du kontrollera klorna med följande steg:

  1. Be någon hålla din katt åt dig. Om du inte har någon, håll försiktigt din katt i ditt knä, vänd mot dig eller bort från dig.
  2. Kontrollera varje ben i tur och ordning genom att lyfta det och vrida det med dynan uppåt. Leta efter naglar som växer i dynan. Dessa måste behandlas av en veterinär.
  3. Kläm försiktigt och tryck på mittkudden och den övre delen av foten för att exponera klorna.
  4. Leta efter klor som kröker sig nedåt och efter klor som är tjockare eller mindre genomskinliga än normalt, vilket indikerar att din katt inte har repat sig för att ta bort de yttre klorna. Så länge de inte rör vid dynan kan dessa klippas hemma, men var försiktig om nageln är för ogenomskinlig för att se livet tydligt.
  5. Leta efter den rosa snabba i nageln. Om nageln växer mer än 3 mm bortom spikens ände, kontrollera den igen om en vecka eller två. Om nageln växer mer än 5 mm bortom spikens ände är det dags att klippa.
  6. Glöm inte att kontrollera din katts daggklor, som är deras ”tummar”. Dessa naglar sitter lite längre på benet än resten och slits inte ut. Detta innebär att de måste trimmas mer regelbundet.
Se även  Vilka lukter hatar katter? Den här listan kan överraska dig

Läs också: Varför knådar katter sina ägare?

Hur man trimmar din katts naglar

Klipp en nagel i taget, klipp endast den vita delen av nageln. Klipp aldrig livet (den rosa delen). Du bör klippa tillbaka nageln till ca 2 mm innan du fastar.

Det är ofta lättare att ha en andra person tillgänglig för att hjälpa till att hålla dig medan du klipper din katts naglar. Det är viktigt att hålla dem stilla för om de slingrar sig kan du bryta livet och orsaka smärta och få dem att blöda.

Även om detta är möjligt på egen hand (särskilt om du går försiktigt fram och använder en handduk), kan det vara bäst att få hjälp de första gångerna tills du känner dig säker på vad du gör. Om du inte har någon som kan hjälpa dig, fundera på om en mobil frisör skulle kunna göra detta, eller om en sjuksköterska/tekniker på din veterinärklinik kanske kan hjälpa dig.

Du behöver också ett par bra kattnagelklippare, en hög med godsaker som belöning och en stadig hand. Styptiskt pulver är också användbart om din katts nagel börjar blöda. Håll dig lugn annars kommer din katt att gå dig på nerverna.

Klipp en nagel i taget, klipp endast den vita delen av nageln. Du måste klippa tillbaka nageln till ca 2 mm innan nageln (den rosa delen av nageln). Klipp ALDRIG sändaren eftersom detta kommer att orsaka smärta och blödningar för din katt. Om du av misstag skär av snabbtan, använd en styptisk penna för att stoppa blödningen.

Om du behöver mer hjälp med att lära dig klippa din katts naglar, gå till vår praktiska guide här.

Se även  Varför sitter katter på bärbara datorer?

Läs också: Så hindrar du katter från att klia möbler

Vad händer om du inte klipper din katts naglar?

Det är inte ovanligt att veterinärer stöter på husdjur med inåtväxande naglar, särskilt äldre katter.

Kattnaglar som får växa länge kan haka och gå sönder på mattor eller möbler. Om de fortsätter att växa, kommer de att krypa tillbaka mot basen. Så småningom punkterar den vassa änden av nageln dynan, vilket orsakar smärta och infektion. Kattsand och annat skräp kan fastna under den böjda tån och orsaka ännu mer smärta.

Det är inte ovanligt att veterinärer stöter på husdjur med inåtväxande naglar, särskilt äldre katter. Om du misstänker att din katt har en inåtväxande klo är det bäst att få den reparerad så snart som möjligt eftersom detta är mycket lättare att hantera.

De övervuxna naglarna ska klippas tillbaka och eventuella kvarvarande nagelbitar plockas ur dynan. Eventuella sår kommer att behöva rengöras och din katt kan behöva en antibiotikakur.

Läs också: Declawing cats: vad du behöver veta

Slutsats

hur du klipper din katts naglar

Alla katter behöver inte klippa sina naglar, men det är viktigt att inspektera dem regelbundet för att se om de behöver klippas.

Alla katter behöver inte klippa sina naglar, men det är viktigt att inspektera dem regelbundet för att se om de behöver klippas. För unga, friska, aktiva utekatter räcker förmodligen en gång i månaden. För äldre eller geriatriska katter bör du kontrollera din katts tassar varannan vecka. Du kommer snabbt att bestämma den perfekta nagelklippningsfrekvensen för din individuella katt.

Läs också: Varför tuggar katter sina naglar?

Vanliga frågor

Klipper skrapor naglar?

Din katt använder skrapstolpen för att hålla naglarna i gott skick. Även om de inte ”klipper” naglarna som sådana, hjälper skrapstolpen att bryta av det gamla yttre lagret av naglarna och lämnar det vassa lagret under.

Varför hatar katter att få naglarna klippta?

Katter gillar inte att bli fasthållna, så att klippa naglarna kan vara stressande för dem. Vissa katter har också artrit, vilket innebär att det är smärtsamt för dem att stå på tre ben och få sina fötter manipulerade. Detta kan leda till att många katter hatar att få naglarna klippta. Genom att belöna din katt med godsaker och aldrig knuffa honom när han är rädd, kommer han att lära sig att acceptera en klotrimning utan att få panik.

Kliar katter mindre när naglarna klipps?

Att klippa din katts naglar kommer förmodligen inte att ändra i vilken utsträckning han kliar sig. Det kommer dock att förhindra att deras naglar fastnar i mattan. Om din katt repar möbler, prova våra tips för att förhindra att din katt repar dina möbler.

Kan jag använda mänskliga nagelklippare på min katt?

Det är inte en bra idé att använda mänskliga nagelklippare på husdjur eftersom de inte trimmas ordentligt. Du kan använda vilken nagelklippare som helst, både saxtyp och giljotintyp. Kom ihåg att hålla dem vassa så att de klipper nageln istället för att krossa den, vilket kommer att göra ont för din katt.