Hur ofta ska du byta badvattnet mot fåglar [ANSWERED!]

Fågelbad kan bli smutsiga väldigt snabbt! Så vattnet i fågelbad behöver bytas ofta, men hur ofta? Jag gjorde lite research på nätet och kom fram till ett svar som fungerar. Det här är vad jag hittade:

Badvatten för fåglar bör bytas 1 till 2 gånger i veckan. Hur ofta man byter vatten i ett fågelbad kan dock variera beroende på ett antal faktorer, inklusive säsongsvariation, fågelbadets placering, antalet fåglar som använder fågelbadet och hur ofta vattnet ser ut att vara missfärgat.

Fågelbadvatten bör bytas ofta för att undvika ett antal problem. I den här artikeln tar jag upp alla detaljer du behöver veta så att du snabbt kan komma igång. Läs vidare för mer information!

TL;DR? Här är en fin liten infografik som du kan ladda ner som referens!

Ladda ner infografiken i full upplösning i min Google Drive-länk här!

Bytesfrekvens för fågelbadvatten

Som nämnts ovan bör fågelbadvattnet bytas minst två gånger i veckan. Det är ungefär varannan dag.

Tja, detta aktiesvar var vad jag kom fram till baserat på vår- och höstförhållanden. Svaret varierar faktiskt under olika omständigheter. Låt oss gå igenom dem en efter en.

1. Säsongsvariationer

Under sommar- och vinterperioden varierar frekvensen av byte av fågelbadvatten! Jag grävde lite på Quora-forum för att få ett konsensussvar från andra fågelbadanvändare och kom fram till följande tabell:

Säsong Bytesfrekvens för fågelbadvatten
Vår Minst 2 gånger i veckan
Sommar En gång om dagen, och när vattnet torkar upp
falla Minst 2 gånger i veckan
Vinter 1-2 gånger i veckan
Säsong Vår Sommar falla Vinter
Bytesfrekvens för fågelbadvatten 2 gånger i veckan En gång om dagen, och när vattnet torkar upp 2 gånger i veckan 1-2 gånger i veckan

Du kommer att se att under sommaren ökar frekvensen av att byta badvatten för fåglar till en gång om dagen. Det är så eftersom myggor föredrar att lägga sina ägg i gammalt vatten.

Om dina fåglar inte besöker ditt bad hela tiden, kan myggor lägga sina ägg i det, så du måste byta vattnet oftare.

Se även  Varför går fåglar när de kan flyga? [ANSWERED! + FAQs]

För att inte tala om värmen som kommer med sommarmånaderna! Värmen kan lätt torka upp vattnet i ditt fågelbad.

Om du märker att vattennivån sjunker rekommenderar jag att du också tar dig tid att hälla ut det återstående vattnet och ersätter det med färskt kranvatten, istället för att bara fylla på den.

Jag skulle inte ta några chanser då man aldrig vet om vattnet redan innehåller mygglarver eller fågelspillning/annat avfall.

Detta framgår av en undersökning bland experter, respondenter byter till och med sitt vatten oftare på sommaren än på vintern. Detta gäller respondenter i stads- och landsbygdsmiljöer!

Cleary et al. [1]

Jag har sammanfattat deras resultat nedan:

Alger trivs också under sommarmånadernas hetta mycket bra! Tja, ta det från någon som bor i ett tropiskt klimat: jag!

Alger trivs i solljus och i vatten. Jag är säker på att du inte vill bada i algvatten, så byt upp det om du vill att fåglarna ska få en ren och uppfriskande dusch!

Om du är ny och undrar hur hög ska vattennivån i ett fågelbad vara om du uppgraderar det skrev jag också ett annat blogginlägg om det här. Du kan kolla upp det om du vill ha ett fullständigt svar!

2. Placering av fågelbadet

Fågelbad i skuggan

Många trädgårdsmästare/fågelskådare har utsikt över platsen för fågelbadet. Jag är säker på att du vill minska antalet gånger du måste ändra det, eller hur? Eller är jag den enda lata?!

Hur som helst, låt oss titta på några fågelbadplatser som kräver mer vattenbyten:

Fågelbadplats Överväganden Vattenbytesfrekvens
Under träd Många löv, kvistar och skräp kommer att falla ner i fågelbadet Högre
Under Fågelmatare Skräp, fågelspillning och matvaror faller ner i fågelbadet Högre
I skuggan/skuggig plats Vatten torkar upp mindre snabbt, mindre algtillväxt Lägre

Undvik bara att placera ditt fågelbad under träd och under fågelmatare för att förhindra att alltför mycket skräp täpper till vattnet. En bra plats är i skuggan av din veranda, där det finns tillräckligt med skugga.

Se även  Behöver fågelholkar städas? (BESVARAD! + vanliga frågor)

Dessutom, enligt data som samlats in av forskare, om du bor på ett landsbygdsområde snarare än ett urbant, kommer du förmodligen att behöva byta ditt fågelbadvatten oftare. Så här ser grafen ut:

Vi kan tydligt se att fågelbad på landsbygden (översta 2 staplarna) har en högre andel svarande som säger sig byta vatten dagligen! Det betyder att om du bor på landsbygden kommer du förmodligen behöva byta vatten oftare.

3. Antal fåglar som använder fågelbadet

Ett rent fågelbad kan lätt bli smutsigt om fler fåglar använder det. När fler fåglar badar är det större chans att fågelspillning, fjädrar, matvaror och annat skräp fastnar i vattnet.

Jag tycker att det är vettigt att när fler fåglar använder ditt fågelbad bör du byta vatten oftare. Varje fågel förtjänar ett rent bad!

4. Missfärgad akvarell

Lite missfärgat vatten i ett fågelbad

Med alla ovanstående riktlinjer på plats kräver missfärgat vatten alltid ett nytt badvattenbyte för fåglarna.

Du kanske aldrig vet om dessa fåglar kommer att välja att konsumera vattnet, och du vill inte att de ska konsumera något giftigt.

Missfärgat vatten kan tyda på förekomst av fågelspillning eller algtillväxt i vattnet, så byt vatten när du ser ett sådant fenomen!

Andra underhållsmetoder för fågelbad

Ett MYCKET smutsigt fågelbad!

Om du har bytt vatten i ditt fågelbad och vill göra det lilla extra för att hålla det rent, varför inte göra en rutinstädning då och då för att befria ditt fågelbad från allt smuts som har samlats under säsongen? ? l

skrev en annan artikel här på den här bloggen om hur du håller ditt fågelbadsvatten rent och en steg-för-steg-process för att rengöra det. Se artikeln här.

Slutgiltiga tankar

Nu när du har lärt dig hur ofta man byter fågelbadvatten, låt oss alla vara ansvarsfulla fågelbadägare som kan ta väl hand om städningen i våra fågelbad!

Se även  Hur man håller fågelbadvattnet rent (med 10 ENKLA steg!)

Smutsiga fågelbad kan få otäcka konsekvenser, som fler myggor på sommaren och fler oönskade vattenburna sjukdomar. Hoppas du tyckte att den här artikeln var användbar och glad fågelskådning!

Jag vill tacka Grainne Cleary för hennes engagemang och forskning om fågelbadshygien. Hennes uppgifter hade visat sig vara till stor hjälp för att skriva den här artikeln. Besök hennes hemsida här:

Referenser

  1. Gráinne P. Cleary, Bill R. Coleman, Adrian Davis, Darryl N. Jones, Kelly K. Miller, Holly Parsons, Keeping it clean: fågelbadshygien i stads- och landsbygdsområden, Tidskrift för stadsekologiDel 2, nummer 1, 2016, juw005,

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!