Hur ofta ska du gå med din kanin för att träna?

Kaniner ska inte hållas inlåsta i en bur hela dagen. Kaninernas kroppar är byggda för löpning och de behöver utrymme för att hoppa runt och träna. Om din kanin är ny kommer du förmodligen behöva hålla ett öga på honom när han utforskar. Men så småningom kommer du att kunna slappna av och ta ut din kanin på en promenad när du är hemma och inom hörhåll.

Kaniner bör ha 4 till 5 timmar utanför sin bur eller inhägnad varje dag för att träna. Helst är detta på morgonen och kvällen, då kaniner är mest aktiva. Den här gången hjälper din kanin att hålla sig glad och frisk samtidigt som den får en chans att umgås.

Fyra timmar är helt enkelt den minsta tid som kaniner bör ges. Det kan tyckas vara mycket, men när du väl har tagit dig tid att göra lite grundläggande kaninprovning behöver du inte hålla ett öga på din kanin. Du kan släppa ut dem medan du tittar på TV, lagar mat, tränar eller gör dig redo för jobbet på morgonen.

Du kan alltid ge din kanin mer tid eller till och med låta honom ströva fritt i ditt hus (eller ett rum i ditt hus). Om du gör detta behöver du inte längre oroa dig för att släppa ut din kanin ur sin bur eller inhägnad.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Hur ofta ska man släppa ut en kanin ur sin bur eller bur?

Det är bäst att släppa ut din kanin ur sin bur eller inhägnad minst två gånger om dagen för träning och socialisering. Om kaniner regelbundet är inkapslade i mer än 12 timmar åt gången finns det en ökad risk att de utvecklar hälsoproblem (som gastrointestinal stas) eller blir deprimerade och ensamma.

Försök att släppa ut din kanin för att leka några timmar på morgonen och åtminstone några timmar på kvällen varje dag. Detta hindrar dem från att vara inkapslade i sin bur eller inhägnad för länge och ger dem tid att röra sig när kaninerna är som mest aktiva (vid gryning och skymning). Tillsammans bör du sträva efter att se till att din kanin får fyra till fem timmars träning om dagen. Naturligtvis, om du kan ge dem mer tid, är det alltid bättre.

Varför tar husdjurskaniner så lång tid att träna?

Fyra timmar om dagen kan tyckas vara mycket, men det är viktigt för en kanin. Träning kommer att hålla matsmältningssystemet i rörelse och din kanin glad. Det behöver inte heller kännas som ett så tokigt företag. Det är trots allt ingen som klagar på hur mycket tid katter har på sig att ströva och ”röra” runt i huset. Kaniner kan behandlas på samma sätt. Att helt enkelt låta din kanin leva som en följeslagare bredvid dig är allt de verkligen behöver. Det tar inte lika mycket tid som att gå ut med en hund för att träna.

 • Hjälper med matsmältning och hälsa. Matsmältningssystemet hos kaniner är mycket känsligt och det är en integrerad del av en kanins hälsa. Om deras matsmältningskanal slutar fungera som den ska, kan det leda till en mycket allvarlig sjukdom hos kaniner. Regelbunden träning är mycket viktig för att hålla matsmältningssystemet igång smidigt och för att hålla din kanin frisk i allmänhet.
 • Hjälper till att förebygga fetma. Fetma är ett mycket farligt tillstånd för kaniner. Det är en riskfaktor för många allvarliga sjukdomar, som GI Stasis och flystrike, och gör det också svårt för kaniner att hålla sig rena. Fetma kan också orsaka sår på botten av kaninens fötter och orsaka artrit.
 • Förebygger depression. Kaniner är gjorda för att springa. Utan utrymme att zooma runt som naturen tänkt sig är det mycket mer sannolikt att kaninen blir dämpad eller till och med aggressiv på grund av frustration och depression.
 • Kaniner är sprinters. Jag säger alltid att kaniner är sprinters, inte långdistanslöpare. De behöver mycket träningstid eftersom de inte springer runt på hela fyra till fem timmar. Istället kommer du att märka att din kanin hoppar runt en stund och sedan ligger ner en stund. Sedan reser de sig upp och får reda på lite mer och så vidare. Om du bara släppte ut din kanin en timme varje dag skulle han bara få 15-30 minuters riktig träning.
 • Det ger kaniner tid att umgås. Kaniner är också ett väldigt socialt djur. Om de lämnas ensamma hela dagen blir de ensamma och deprimerade. Att lämna din kanin utomhus under längre perioder ger honom möjlighet att komma till dig och interagera med andra människor, vilket ger honom den socialisering han behöver för att förbli lycklig.
Se även  Kan kaniner ha blå ögon? En guide till ögonfärger

Vad ska man göra om man inte kan övervaka sin kanin så länge?

Som du kanske har förstått kan kaniner vara små bråkmakare om de vill vara det. De har en förmåga att tugga allt och ta sig in på platser där de inte borde vara. Det kan kännas som att du behöver hålla ett öga på din kanin när den är ute och går. Om du är som de flesta andra finns det saker du behöver göra och du har inte tid att titta på din kanin i fem timmar varje dag.

För att säkerställa att din kanin får ett lyckligt liv med massor av frihet och samtidigt inte tar upp all din tid, bör du kaninsäkra alla områden där din kanin får leka regelbundet. Detta inkluderar saker som att täcka ledningar med ormarblockera fotlister för kaniner att tugga på och flytta allt som är farligt utom räckhåll för din kanin (tack och lov kan kaniner inte nå diskar som katter kan).

När du har bemästrat grunderna i kaninprovning behöver du inte hålla ett öga på din kanin längre. Det är en bra idé att hålla sig inom hörhåll tills du börjar förstå din kanins personlighet bättre. Du kan höra om de upptäcker eller välter något nytt, men du kan också laga mat eller sköta affärer i ett annat rum.

När du känner dig mer bekväm med din kanin rekommenderar jag att du tar ut den när du är hemma. De kan utforska på egen hand eller komma till dig och umgås när de vill. I allmänhet, ju mer frihet du kan ge din kanin, desto gladare blir du.

 • Läs mer om kaninskydd

Ska man överhuvudtaget ha sin kanin i en bur?

Det finns en rörelse som nu sprider sig av kaninskötare över hela landet för att inte hålla din kanin i en bur alls. Istället skulle du låta din kanin springa fritt, precis som katter och hundar lever som sällskapsdjur. Detta gör kaniner till en mer integrerad del av familjen och gör att de kan träna när de vill.

Se även  Kan kaniner överleva i varmt väder?

Du behöver inte heller ge din kanin hela huset som ett frigående område. Du kan stängsla av vissa rum, eller inrätta ett helt kaninsäkert rum för din kanin att leva i utan bur eller inhägnad. Nu när jag har levt så här med mina kaniner i många år nu kan jag säga att det är en riktigt bra upplevelse och att det har fört mig mycket närmare mina kaniner.

Om du inte kan låta din kanin springa fritt rekommenderar jag ändå inte att köpa en traditionell kaninbur till din kanin. Köp en lekhage istället (som dessa) kan användas som en kaninhydda eller bostad. Du kan en billig matta på golvet under pennan för att skydda dina golv. Detta kommer att ge din kanin mer utrymme att sträcka ut sig och hoppa runt under dagen, så att de fortfarande kan träna lite.

Burar som marknadsförs för kaniner är ofta alldeles för små och ger knappt tillräckligt med utrymme för kaninen att hoppa från ena änden till den andra. Inte tillräckligt med livsutrymme kan leda till en mycket frustrerad och uttråkad kanin.

När bör du överväga att låta en kanin springa fritt?

Visst, vissa kaniner är lättare att ströva fritt än andra. Vissa kaniner är väldigt väluppfostrade, använder alltid sin kattlåda och tuggar sällan på saker de inte borde. Andra kaniner gör allt oreda och har en förmåga att ta sig runt kvarter och hamna i trubbel.

Innan du väljer att låta din kanin springa fritt rekommenderar jag att du tar med dig en kanin hem och får en känsla för deras personlighet. Du kommer att kunna ta reda på vilken typ av problem din kanin gillar att hamna i och kaninbevisa alla nödvändiga områden.

Du kanske inte heller kan ströva fritt med en kanin som inte är pottränad. De flesta kaniner kommer att börja använda en kattlåda ganska snabbt, men om din kanin är envis och börjar kissa överallt går det bra att ha dem i en bur medan du är borta så att de inte förstör alla dina golv.

Du bör också överväga din livssituation innan du låter en kanin springa fritt. Kaniner som delar hemmet med hundar kanske inte kan ströva fritt. Dessutom kanske du inte vill springa fritt i en kanin som biter av golvlister om du bor i en lägenhet. Jag rekommenderar starkt att ta dig tid att springa fritt med en husdjurskanin, men det är inte heller för alla kaniner och alla familjer. Om du ser till att ha en stor inhägnad för din kanin (som lådan jag nämnde tidigare), kan du fortfarande ha en väldigt glad kanin i huset.

 • Läs mer om hur du låter din huskanin springa fritt

Vilken tid på dagen är bäst för kaniner att träna?

Om din kanin inte är fri att ströva omkring är de bästa tiderna att släppa ut den ur sitt hägnad för att träna på morgonen och kvällen. Om du kan gå med din kanin båda tiderna på dygnet, skulle det vara perfekt. På så sätt håller du inte din kanin inlåst i sin bur för länge.

Morgon- och kvällstid är bäst för kaniner eftersom det är då de är som mest aktiva. Kaniner är kända som skymningsdjur, inte nattdjur. Det betyder att de tenderar att sova mitt på dagen och mitt i natten, och kommer att vara aktiva under timmarna runt soluppgång och solnedgång.

Se även  Kan kaniner äta saltade solrosfrön?

Att släppa ut din kanin för att träna mitt på dagen gör att den kan utforska lite. Däremot kommer du förmodligen att upptäcka att de hittar ett ställe att sova igen ganska snabbt. För att maximera den tid som din kanin får motion är det bäst att hålla sig till morgon- och kvällsträning så mycket som möjligt.

Hur uppmuntrar du din kanin att röra sig

Om du låter din kanin vara ute för att träna, men den verkar inte hoppa runt mycket, kan du hjälpa till att uppmuntra till mer motion. Detta är ett vanligare beteende hos kaniner som är vana vid att sitta hela tiden. Kanske kom de från en oaktsam situation innan du adopterade dem och nu behöver kaninen tid att anpassa sig till ett friskare hem med mer utrymme och tid att röra på sig.

Prova några av dessa tips för att uppmuntra träning så att du kan hålla din kanin frisk:

 • Ge din kanin leksaker. Se till att din kanin har en mängd olika leksaker att leka med. Det behöver inte vara dyrt. Ibland är de bästa leksakerna en kartong eller toalettpappersrör. (hur man hittar leksaker som din kanin kommer att leka med)
 • Plattformar och tunnlar. Kaniner gillar att hoppa på plattformar (något i stil med a kort katttorn) och gå genom tunnlar och in i grottor.
 • Byt möbler då och då. En ny layout av rummet, även om det bara är en möbel som flyttas, kan vara en helt ny plats för kaniner att utforska. Det kommer omedelbart att slå på dem och få din kanin i rörelse.
 • Fodersökningsaktiviteter. Strö ut kaninens pellets på golvet när du matar dem för att uppmuntra din kanin att röra sig. Du kan också gömma små godsaker runt om i rummet för din kanin att hitta.
 • Träna din kanin och fresta den med små godsaker. Visste du att kaniner går att träna? Du kan lära dem att snurra i cirklar, ge dig high fives eller till och med hoppa över hinder.
 • Fler tips för att uppmuntra din kanin att träna mer

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

BLI MEDLEM

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.