Hur ofta ska jag maska ​​min katt

Hur ofta ska jag maska ​​min katt?

Att ta reda på att din katt har maskar bör alltid utlösa ett larm. Ofta kan dessa parasiter bara vara irriterande, men de kan också vara livshotande. Det är också möjligt att du själv får en maskinfektion från en katt.

Undvik att öppna en annan burk med maskar genom att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder. Ta reda på varför det är viktigt att avmaska ​​din katt regelbundet med en förebyggande medicin när vi packar upp alla dess fördelar.

Hur får katter maskar?

Mycket kommer att bero på vilken typ av mask din katt plockar upp.

Bandmaskar är de vanligaste maskarna hos husdjur. De är platta, långa och segmenterade. En katt får dem vanligtvis genom att få i sig loppor som de har tagit bort från sin päls.

När loppan smälts kan larvbandmasken utvecklas till en vuxen mask. Du kan se masksegment nära din katts baksida eller på sängkläder. Dessa liknar korn av vitt ris eller sesamfrön.

Spolmaskar och hakmaskar

En katt kan få spolmaskar genom att få i sig sina larver eller ägg från vävnaden hos en infekterad gnagare. Eftersom katter är jägare av naturen är de i fara om du släpper ut dem. De kan också skicka maskarna till sina kattungar genom sin mjölk.

Katter kan också bli infekterade med toxoplasmaparasiten efter att ha ätit rått kött, smågnagare eller andra byten.

När katter går ute kan de plocka upp hakmaskar genom att sköta sina fötter efter att ha gått genom ett angripet område. De kan också få hakmask genom att av misstag få i sig avföring från en infekterad hund eller katt.

Katter tycker ibland verkligen om att trimma sina vänner och släktingar och sig själva. Det är möjligt för dem att sköta avföring från andra husdjur med rundmask eller genom att slicka sina tassar efter att ha besökt en kattlåda med infekterad avföring.

Se även  Varför begraver ekorrar nötter - intressanta fakta

När ska jag avmaska ​​min katt?

Din kattunge behöver en speciell avmaskningsbehandling, anpassad efter dess ålder och vikt. De ska ha sin första behandling när de är 2-3 veckor gamla och sedan ska man avmaska ​​dem varannan vecka tills de är 3 månader.

De behöver sedan behandling varje månad, tills de är cirka 6 månader gamla. För fullvuxna vuxna katter räcker det vanligtvis med en avmaskningsbehandling var tredje månad. Det kan vara nödvändigt att öka frekvensen beroende på om de är särskilt känsliga för att jaga. Rådfråga alltid din veterinär om avmaskning av katter när de åldras.

Det är osannolikt att du kommer att märka några större förändringar hos din katt efter att du har gett honom avmaskningsbehandlingen. Om de inte har haft mycket maskar. I det här fallet kan du märka några döda maskar i avföringen.

Vilken typ av avmaskningsmedel ska jag använda till min katt?

Det finns några receptfria avmaskningsalternativ. Det bästa tillvägagångssättet är dock att konsultera din veterinär för den bästa sortens receptbelagda allrounder.

Helst vill du ha en avmaskningsbehandling för att stoppa så många parasiter som möjligt.

Hur du avmaskar din katt beror på den rekommenderade produkten. Avmaskningsmedel kan komma i tugg-, tablett- eller flytande form. Du kan leverera många av dessa behandlingar själv hemma. För katter finns även avmaskningsprodukter som appliceras i flytande form på huden bak i nacken. Dessa kan vara mycket användbara om din katt inte gillar tabletter!

Vilka är symtomen på maskar hos katter?

Fördelarna med att avmaska ​​din katt är att minska risken för att din katt lider av några av de riktigt obehagliga symtom som orsakas av kattparasiter.

Se även  Duck Body Language - Guide

När bandmaskar växer går delar av deras kroppar isär och kan sedan komma in i din katts tarmar. Du kan då se torra, vitaktiga delar av bandmasken i din katts avföring. Du kan också se dem fastna i håret under din katts svans.

Om en bandmask kommer in i en katts mage, kan katten få den uppstötande. Det kan se ut som ett stort och rörligt segment. Infekterade katter kan ibland slicka eller bita i anus eller släpa sina skinkor i golvet.

En bandmaskinfektion visar ofta inga symtom och leder inte till betydande viktminskning hos katter.

Spolmaskar kan orsaka många allvarliga problem. Bland vilka:

  • Hosta och lunginflammation (när larver kommer in i lungorna)
  • Kräkningar, ibland med vuxna maskar
  • Diarre
  • En förstorad buk, viktminskning och i svåra fall en tarmobstruktion

Att ha krokmask kan leda till problematiska komplikationer hos katter, såsom:

  • Hudskador när larver tränger in i huden
  • Hostar om larver kommer in i lungorna
  • Diarré med blod eller mörk, tjärartad avföring
  • Dålig aptit, viktminskning och anemi

Varför är kattavmaskning så viktigt?

Eftersom maskar är parasiter, livnär de sig på vad de än kan hitta hos ett djur. Det kan leda till att katter blir berövade på de näringsämnen de behöver. Detta kan i sin tur leda till viktminskning eller ett ohälsosamt utseende.

Kattungar och katter med nedsatt immunförsvar är särskilt sårbara för hälsoproblem från maskar. De kan lida av anemi eller bli allvarligt uttorkade av kräkningar och diarré.

Vissa kattungar kan få så många maskar att de inte kan passera dem genom mag-tarmkanalen. Detta kan leda till en tarmblockering som kan vara dödlig. Maskar kan också påverka en kattunges tillväxt och utveckling negativt.

Se även  Varför är min hund besatt av min katt?

Maskar hos katter kan orsaka smärta. Migrationen av larver genom magen, lungorna, ögonen eller levern kommer sannolikt att orsaka obehag när den drabbade vävnaden blir inflammerad.

När ska jag ta min katt till en veterinär?

Om du misstänker att din katt har maskar, boka tid hos veterinären, även om du har använt avmaskningsmedel. Det kan hjälpa att ta med ett avföringsprov att visa för din veterinär.

Det är möjligt att din katt har fått en annan typ av mask som undviker din avmaskningsbehandling. Din veterinär kan ge dig råd om en medicinkur som kommer att rensa bort parasitangreppet.

Några bästa metoder

Du kan hjälpa till att förebygga maskinfektioner hos katter och deras potentiella överföring till barn och vuxna genom goda hygienrutiner och året runt användning av avmaskningsprodukter.

Kom ihåg att husdjur utomhus kan skicka maskar till innekatter. Håll alltid din katts kattlåda ren och byt strö regelbundet för att minska exponeringen för förorenad avföring. Ta regelbundet bort djuravföring från utomhusområdena i ditt hem.

Kontakta oss nu

Om du tror att din katt har maskar, vänligen kontakta oss för försäkran och råd från en medlem av vårt högt kvalificerade veterinärteam.

Du hittar många fler användbara artiklar om husdjur och katter i vår bloggsektion.

Har du fortfarande frågor om avmaskning av din katt? Boka då in en videokonsultation med en av våra certifierade veterinärer!