Hur ofta ska kaniner gå till veterinären?

Kaniner betraktas ofta som husdjur med lågt underhåll. Skötare tror ibland att det inte finns någon anledning att gå till veterinären om inte deras kanin är sjuk. Problemet med den tankeprocessen är dock att kaniner tenderar att dölja sina svagheter. Därför är det svårt att veta när en kanin är sjuk förrän den är långt framme i sin sjukdom.

Att ta din kanin till veterinären för en årlig kontroll hjälper dig att upptäcka symtom på sjukdom hos kaniner. Du kan hjälpa dem att komma tillbaka till hälsan innan det blir ett allvarligt problem.

Hur ofta ska du ta din kanin till veterinären? Friska kaniner behöver bara kontrolleras av veterinären en gång om året. Om din kanin är äldre eller har frekventa hälsoproblem bör du ta honom till veterinären var sjätte månad. Och självklart, om du märker några tecken på sjukdom hos din kanin, är det viktigt att boka tid hos din veterinär så snart som möjligt.

Att bygga en relation med en kaninveterinär i ditt område kan göra mer än att bara få din kanin utcheckad snabbt. Din veterinär kan lära känna din kanin och ge dig råd som är specifika för din egen kanins behov. Du kan också ringa dem om du har några funderingar och behöver råd.

En årlig hälsokontroll för din kanin

En årlig kontroll är ett sätt att se till att din kanin är frisk. Veterinären kan kontrollera din kanins tänder för att se till att de inte växer för länge och inte är infekterade. De håller din kanin på en hälsosam vikt, övervakar deras andning och hjärtfrekvens och håller deras öron och ögon friska.

En kontroll ger din veterinär en baslinje för din kanins hälsa så att han är bekant med din kanin. De kommer att vara bättre rustade att hantera situationen om din kanin någonsin behöver tas in för att den inte mår bra.

När din kanin åldras kan veterinären också välja att utföra ett blodprov för att kontrollera eventuella underliggande tillstånd. Om din kanin någonsin har tillgång till utomhus kan din veterinär testa hans bajs för parasiter eller maskar.

Den årliga hälsokontrollen är också ett tillfälle att ställa alla frågor till din veterinär och få deras råd. Kanske är din kanin en kräsen och gillar inte att äta hö, eller har en tendens att bli knäpp i ögonen. Var inte rädd för att be om råd du behöver. Din veterinär, som har viss förståelse för din kanin och hans specifika situation, är bäst rustad att hjälpa dig.

Äldre kaniner eller sjuka kaniner

Äldre kaniner eller kaniner med en historia av hälsoproblem bör tas till veterinären oftare än unga, friska kaniner. Dessa kaniner löper större risk att utveckla hälsokomplikationer, så du måste vara mer uppmärksam på deras hälsa.

Om detta beskriver din kanin, överväg att ta in honom för en kontroll var sjätte månad istället för bara en gång om året. Detta kan hjälpa till att övervaka din kanins hälsa och se till att de får all den vård de behöver.

Se även  Biter kaniner på naglarna? Här är vad du behöver veta

Relaterat meddelande

17 sätt att se om din kanin är sjuk

LÄS MER

När skulle du annars ta din kanin till veterinären?

Om du har en frisk vuxen kanin behöver du kanske bara ta din kanin till veterinären för en kontroll en gång om året. Det finns dock andra tillfällen i en kanins hälsohistoria som kan kräva ett besök hos veterinären.

Om du har en ung kanin, se till att den kastreras eller kastreras när den når vuxen ålder. I vissa länder finns det även vaccinationer som kaniner bör få med jämna mellanrum. Och självklart borde du det lära sig symptomen på en sjuk kanin så du kan ta dem till veterinären om de behöver läkarvård.

Sterilisering eller kastrering

När en ung kanin blir mogen (vanligtvis runt 4-6 månader) bör du boka tid hos din veterinär för att få kaninen kastrerad eller kastrerad. För nya kaninskötare är det ofta första gången du träffar din veterinär. Du kan bli ombedd att ta med din unga kanin för en kontroll innan mötet är planerat.

Det är viktigt för din kanins hälsa att få dem kastrerade eller kastrerade, speciellt om du har en honkanin. Kastrering minskar reproduktionscancer som är vanliga hos kaniner. Om du upplever plötslig aggression från din kanin eller andra beteendeproblem, kommer kastrering vanligtvis att hjälpa till att lugna en bråkmakarkanin.

Vaccination (om tillämpligt)

Om du bor i Storbritannien måste du träffa en veterinär för två vacciner per år. Dessa vaccinationer skyddar din kanin mot myxomatos och viral blödningssjukdom hos kanin. Båda sjukdomarna har en otroligt hög dödlighet, så det är viktigt att följa din veterinärs instruktioner och revaccinera din kanin årligen. Kaniner kan få sina injektioner från 5 veckors ålder, men de ska ges med minst 2 veckors mellanrum.

På grund av det senaste utbrottet av RHDV2 i Nordamerika har ett nytt vaccin skapats för att skydda våra rabbiner från denna sjukdom. För närvarande kan det hända att vaccinet inte är allmänt tillgängligt eftersom produktionen ökar. Det bör dock bli vanligare under de kommande månaderna. Prata med din veterinär om att få RHD-vaccinet för din kanin. Om du hör om fall i ditt område är det bäst att hålla din kanin inomhus och träna grundläggande hygien för att förhindra spridning av sjukdomen.

 • Läs mer om vaccinationskrav för tamkaniner.

När din kanin är sjuk eller skadad

Om din kanin blir sjuk är det viktigt att ta honom till veterinären så snart som möjligt. Kaniner är bytesdjur, så de ser vanligtvis inte uppenbart sjuka ut om de inte är det fruktansvärt sjuk. De utvecklades för att dölja sina svagheter så att de inte blir plockade och upptagna av rovdjur.

Det betyder att det kan vara väldigt svårt för oss skötare att veta när en kanin är sjuk. Vi måste lära oss att uppmärksamma mycket subtila signaler och beteendeförändringar så att vi kan ge våra kaniner den hjälp de behöver i tid.

Se även  Är kaninbajs giftigt för människor/hundar?

Hur man berättar om en kanin är sjuk eller skadad:

 • Att inte äta eller ändra matvanor
 • Inget bajs eller ändrade vanor i kattlådan
 • Sitter i böjd ställning
 • Plötsliga förändringar i energinivåer
 • Dreglande eller blöt näsa
 • Brist på balans eller lutning av huvudet
 • Munandning
 • Bölder eller bulor
 • Förstorad buk
 • Kala fläckar i pälsen
 • Plötsligt aggressivt beteende

Om du är osäker på din kanins hälsa, ring din veterinär. Även om du inte tror att det är akut kan du fortfarande få råd från din veterinär eller boka tid bara för att vara säker.

Hur man hittar en kaninveterinär nära dig

Anatomin hos kaniner skiljer sig mycket från katter och hundar, så kaniner bör träffa veterinärer som är specialiserade på små djur. Detta innebär att ditt val av veterinär kan vara mycket begränsat och kommer att bero på vem du kan hitta i ditt område. Du kan också behöva resa en lång sträcka för att hitta någon som är kvalificerad att ta hand om din kanin.

För att hitta en lämplig veterinär i ditt område, sök efter en liten däggdjursveterinär eller en exotisk djurveterinär. Huskaninsällskapet håller en lista över vissa veterinärer som tar kaniner. Det här är alltid det första stället jag letar efter en veterinär när jag flyttar till ett nytt område. House Rabbit Society upprätthåller listor främst i USA, men vissa internationella veterinärer finns också med på deras lista.

Du kan också göra en Google-sökning för att hitta en exotisk djurveterinär nära dig. Kolla hemsidan eller ring kontoret för att se till att de har kaninerfarenhet och är kvalificerade att ta hand om din följeslagare. Du kan också kontakta andra veterinärkliniker i ditt område och fråga vem de rekommenderar för kaninhälsovård.

Vad ska du ta med dig när du tar din kanin till veterinären?

När du tar med din kanin till veterinärkliniken vill du vara säker på att den är i bärare och avstängd. Detta kommer att hålla din kanin säker i väntrummet, där andra kaninrovdjur också kan vänta. En bärsele hjälper också din kanin att känna sig trygg och mindre stressad.

Din veterinär kan också be dig ta med ett avföringsprov så att de kan kontrollera din kanins bajs och se till att det inte finns några maskar eller parasiter. När du besöker en ny veterinär bör du även bifoga en kopia av din kanins sjukdomshistoria.

Om du tar med dig kaninen till veterinären för att den är sjuk, ta med dig en liten mängd av det vanliga fodret. Om kaninen måste stanna på djursjukhuset över natten är det bättre om den har tillgång till sin vanliga diet.

Hur man transporterar en kanin till veterinären

När du transporterar din kanin till veterinären vill du naturligtvis ha en bärare som kan stängas helt. Använd en bärare som ger kaninen gott om utrymme att vända sig om, men som inte är för stor. Om du måste göra ett plötsligt stopp i bilen på väg till veterinärkliniken betyder en stor bärare att kaninen slår hårdare på sidan av bäraren, vilket ökar risken för skador.

Se även  Hur man lär din kanin att gå tillbaka i sitt inhägnad

Lägg lite hö i resekorgen med kaninen. De kommer nog inte tugga så mycket i bilen, men kaninen kanske vill knapra hö så fort du kommer till veterinären. Om bäraren är tillräckligt stor kan du även placera en kattlåda i bäraren. Annars kan du överväga att lägga ner en handduk för att hjälpa till att greppa kaninens fötter och suga upp eventuell kiss.

Om du inte har en bil, överväg att använda en taxi eller samåkningstjänst. För samåkningstjänster jag har använt fanns det ingen officiell husdjurspolicy. Det överlåts till föraren att avgöra om han är bekväm med en kanin i sin bil. När chauffören kommer låter jag alltid veta att jag har en kanin i en bärare och frågar om det är ok med dem. Hittills har jag inte haft några problem. Alla förare var bra med att jag tog med min kanin.

Jag rekommenderar inte att du använder kollektivtrafik om du har något annat val. De nya ljuden och dofterna kan lägga till ett extra lager av stress för kaniner. Att vänta utanför eller i områden som inte är klimatkontrollerade kan också vara dåligt för en kanins hälsa eftersom de är benägna att få värmeslag på sommaren och hypotermi på vintern.

källor:

 1. Guld, Keith DVM. ”Din huskanins första besök hos veterinären.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/4-1/HRJ4.1_Health.html.
 2. Kathleen Wilsbach och Sandi Ackerman. ”Hur man hittar en bra kaninveterinär.” Föreningshuskaniner. 10 februari 2013. https://rabbit.org/faq-how-to-find-a-good-rabbit-vet.
 3. ”Kaninvaccinationer.” Kanins välfärdsförening och fond. https://rabbitwelfare.co.uk/rabbit-health/vaccinations.
 4. Zarbock, Marylou. ”10 anledningar till att kaniner går till veterinären.” Lafeber Company. 6 februari 2017. https://lafeber.com/mammals/10-reasons-rabbits-go-to-the-veterinarian.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.