Hur ofta ska man byta kattsand?

Att rengöra kattens kattlåda är inget kul, men att hålla den ren och hygienisk förhindrar inte bara obehagliga utseenden och lukter, det kan också förebygga beteendeproblem och är avgörande för både din och din katts hälsa.

Snabb överblick

01

Underhållet av din katts kattlåda beror på vilken typ av strö du använder, antalet katter du äger och dina katters individuella behov.

02

Skopa upp fast avfall två gånger om dagen; töm och rengör lådan en gång i veckan om du använder icke-klumpande kattsand och varannan till var fjärde vecka om du använder klumpande kattsand.

03

Otillräcklig rengöring av kattlådan kan leda till parasitinfektioner och beteendeproblem, inklusive att inte använda kattlådan.

En bra tumregel är att ösa ur kattens bajs två gånger om dagen och rengöra kattlådan helt varannan till var fjärde vecka. I den här artikeln hjälper vi dig att bestämma hur ofta du ska rengöra din egen katts kattlåda genom att titta på faktorer som typen av strö, din katts hälsa och antalet katter och kattlådor i ditt hushåll.

Påverkar typen av nedskräpning växlingsfrekvensen?

Kattsand kan tillverkas av många olika material, inklusive papper, trä, kiseldioxid, lera, majs, sand och vete. Det finns två huvudtyper av kattsand – klumpande och icke-klumpande – som skiljer sig åt i hur de fungerar och hur kattlådan ska underhållas.

Icke-klumpande bon

 • Absorbera stora mängder vätska.
 • Ge god luktkontroll.
 • Häll upp fast avfall ur soptunnan minst två gånger om dagen.
 • Töm och rengör hela lådan minst en gång i veckan.
 • Töm oftare om urin finns kvar på botten av behållaren eller om det finns en märkbar lukt.

Klumpande bon

 • Bilda fasta klumpar runt urin och avföring som är lätta att ösa ur.
 • Ta bort klumparna minst två gånger om dagen och lägg till färsk strö för att ersätta dem.
 • Lådan kan tömmas helt och rengöras mer sällan med klumpande kattsand, vanligtvis en gång varannan till var fjärde vecka.
 • Töm oftare om du märker lukt, eller om mycket av ströet är blött eller klumpat ihop sig.

Läs också: De 5 bästa kattsandsmattorna för att samla skräp

Vilken kattsand föredrar katter?

Enskilda katter utvecklar starka preferenser för vissa typer av strö.

Riktlinjer för husföroreningar skriven av kattspecialister rekommenderar att de flesta katter föredrar oparfymerad, fin, klumpig, sandig strö, minst en tum djup. Om du vill ändra vilken typ av kattsand du använder, blanda i den nya gradvis under minst en vecka.

Kom dock ihåg att katter är individer och ofta har en stark preferens för vissa typer av strö, så du skulle ha fel om du tror att du har sista ordet i valet av kull!

Läs också: Kontrollera dina kunskaper: Bästa kattsand

Hur man rengör en kattlåda

Använd inte starkluktande kemikalier, blekmedel och annat som innehåller ammoniak när du rengör lådan.

Att rengöra kattlådan korrekt är en avgörande del av att se till att din katt använder lådan. När det är dags för en full rensa från kattlådan:

 • Släng allt kvarvarande gammalt sopor.
 • Tvätta kattlådan med varmt vatten och en mild diskmedel eller diskmedel.
 • Använd inte starkluktande kemikalier, blekmedel eller annat som innehåller ammoniak, eftersom det kan avskräcka din katt från att använda kattlådan.
 • Torka lådan noggrant.
 • Fyll med tillräckligt med nytt kattsand för att din katt ska kunna gräva och begrava sin avföring.
 • Glöm inte att rengöra din skopa regelbundet!
 • Öva god handhygien.

Läs också: De 5 bästa kattsandsscooparna: köpta och testade

Varför behöver kattsand bytas ut oftare?

Om du har mer än en katt tillhandahålla en kattlåda för varje katt i hushållet, plus en extra. Detta bör hålla städschemat samma som redan diskuterats. Olika katter kan dock föredra att använda samma kattlåda, i så fall bör kattlådan bytas oftare – varje vecka om du använder klumpströ, och eventuellt med några dagars mellanrum om du använder icke-klumpande strö.

Katter kissar vanligtvis upp till fyra gånger om dagen och tar avföring en gång. Detta kommer dock att variera från person till person och kan påverkas av ålder, kost, omgivningstemperatur, vätskeintag och mediciner. Mer frekventa kattlådebyten behövs för katter med medicinska problem som gör att de producerar mer urin eller avföring än normalt, som t.ex. diabetes, njursjukdomeller inflammatorisk tarmsjukdom.

Att hålla ett öga på din katts kattlåda kan uppmärksamma dig på förändringar i mängden kiss och bajs de producerar. Alla förändringar från det normala bör kontrolleras av sin veterinär.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill att du ska veta

Använda dofter för att dölja lukter

De flesta katter gillar inte doftande kattlådor, även sådana som är utformade för att ”dölja” lukter.

Katter har en mycket starkt luktsinneoch ha 40 gånger fler luktreceptorer i deras näsa än vad folk gör! Detta gör dem mycket känsliga för starka lukter från rengöringskemikalier, deodoriseringsprodukter för kattsand och doftande kattsand, så att använda dessa produkter kan få dem att sluta använda kattlådan helt.

Kattlådor kommer inte att stinka om de rengörs ordentligt, och ingen produkt kan ersätta daglig skopa och regelbundna kattsandbyten.

En smutsig kattlåda kan vara farlig

Toxoplasma gondii ägg utsöndras i kattens avföring och det tar några dagar att utvecklas till den smittsamma formen av parasiten, så att ösa lådan dagligen kommer att hålla alla säkra.

Att snabbt ta bort bajs från kattlådan kan minska risken för spridning av sjukdomar mellan hushållsmedlemmar. Kattavföring kan innehålla bakterier, virus och parasiter som kan infektera andra katter och ibland människor.

Katter riskerar att bli smittade om de putsar sina tassar efter att ha använt kattlådan, människor är i riskzonen om de tömmer och rengör kattlådor. Några exempel på infektioner som kan överföras via kattavföring är:

 • Campylobacter
 • Salmonella
 • Coccidia
 • Giardia
 • Feline coronavirus
 • Toxoplasmos

En viktig sjukdom att se upp för är toxoplasmos, orsakad av parasiten Toxoplasma gondii. Toxoplasmos hos människor och katter är vanligtvis en mild sjukdom som kan gå helt obemärkt förbi, men det är särskilt farligt för immunhämmade personer och ofödda barn om kvinnor blir smittade under graviditeten. Katter kan bli smittade genom att jaga, äta rått eller dåligt tillagat kött eller genom kontakt med förorenad avföring.

Ägg (oocystor) utsöndras i kattens avföring och det tar några dagar att byta (sporulera) till den smittsamma formen av parasiten. Du kan hjälpa till att hålla alla säkra genom att ösa upp avföring dagligen så att oocystorna inte har en chans att bli smittsamma i kattlådan. För att vara extra försiktig bör gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar ändå undvika kattlådor om möjligt.

Kan inte ersätta kattsand tillräckligt för beteendeproblem?

Om kattlådan inte är tillräckligt ren kan din katt välja att gå någon annanstans.

Föreställ dig att din toalettspolning är trasig, men du har inget annat val än att använda den i flera dagar – ingen trevlig tanke alls! Det här är situationen som katter möter när deras kattlådor inte ösas och städas tillräckligt ofta, och kom ihåg att stå i kattlådan när de gör sina affärer.

Katter är kända för att vara väldigt kräsna när det gäller att städa, så om deras kattlådor är ur funktion, kan de välja att gå någon annanstans som är mer attraktiv (känd som olämplig borttagning, eller husföroreningar). Tyvärr är den alternativa platsen i hemmet sällan acceptabel för deras ägare, så det är viktigt att hålla sina lådor rena.

Finns det enklare sätt att hålla en ren kattlåda?

Om du tycker att det är svårt att hålla jämna steg med underhållet av en traditionell kattlåda, överväg en självrengörande kattlåda.

Vi vet alla att livet kan vara hektiskt, så finns det sätt att hålla ditt husdjurs kattlåda ren utan att spendera mycket tid på det? Vissa människor använder polyeten kattlåda liners för att göra tömning dem snabbare och enklare; men många katter gillar det inte eftersom de får klorna fast i polyetenen, och det kan hindra dem från att använda boxen alls.

Ett annat alternativ att överväga är att investera i en självrengörande kattlåda. Vissa katter kan tycka att ljud och slumpmässiga rörelser de gör avskräckande, men i vissa hushåll kan de vara ett användbart tillskott.

Rengöring av kattlådan: sista tankar

För all kattsand: Ta upp fast avfall ur lådan minst två gånger om dagen.

Katter är extremt rena djur och det är kattägares ansvar att se till att de håller sitt husdjurs toalettområde rent och snyggt genom att regelbundet byta kattlådan. Oavsett typ av kattsand bör kattlådan tömmas minst två gånger om dagen. Klumpande kullar behöver bara ett helt rent och fullständigt byte varannan till var fjärde vecka, såvida du inte har flera katter som väljer att använda samma kattlåda.

Icke-klumpande kattsand är bra på att absorbera katturin, men kräver att kattlådan töms och rengörs oftare (vanligtvis en gång i veckan). Att inte städa ströet tillräckligt ofta kan leda till att katter går på toaletten i andra delar av huset och riskerar att överföra infektioner till andra hushållsmedlemmar (inklusive människor).

Att använda starkt doftande kattsand eller kattlådefräschare är ingen ersättning för korrekt skötsel av kattlådor, men vissa ägare tycker att självrengörande kattlådor är användbara för att spara tid i sina scheman.

Läs också: De 6 bästa kattkullarna utan spår

Vanliga frågor

Hur kan jag få min kattsand att hålla längre?

För att få din kattsand att hålla längre, överväg att använda en typ som klumpar i stället för kattsand som inte klumpar sig. Klumpande kattsand klibbar ihop när din katt går på toaletten och lämnar klumpar som är lätta att ta bort, vilket resulterar i kattsand som håller sig fräsch längre.

Fyll på kattlådan med färsk strö för att ersätta borttagen strö, och hela lådan behöver bara tömmas och rengöras varannan till var fjärde vecka.

Hur ofta ska en kattlåda ösas?

Helst bör bajsen tas bort så snart den deponerats av din katt, men vi inser att detta inte alltid är möjligt. Kattlådor bör kontrolleras och eventuellt avfall ösa upp två gånger om dagen för att hålla dem rena och attraktiva för din katt.

Vad händer om du inte byter kattsand?

Katter är mycket rena varelser och uppskattar inte att behöva stå i en smutsig kattlåda för att lindra sig själva. Om du inte håller kattlådan ren kan de hitta på att de använder toaletten någon annanstans i huset (t.ex. din säng, ditt badkar, en tvättkorg eller en planteringsmaskin).

Vi är säkra på att du håller med om att det är bättre att möta deras kattbehov av en ren kattlåda än oönskat kissa och bajs i ditt hem.

Smutsiga kattlådor riskerar också att smitta andra husdjur eller personer i hushållet. Även om hygien alltid är viktigt, bör gravida kvinnor vara extra försiktiga runt smutsiga kattlådor eftersom de kan hitta en plats där Toxoplasma gondii, som kan orsaka allvarliga problem hos ofödda barn.

Visa resurser

Carney HC, Sadek TP, Curtis T, et al. AAFP och ISFM riktlinjer för att diagnostisera och lösa ströbeteende hos katter. J Feline Med Surg 2014; 16(7):579-598

Dubey JP, Ferreira LR, Martins J, Jones JL. Sporulation och överlevnad av Toxoplasma gondii oocystor i olika typer av kommersiella kattsand. J Parasitol. 2011 okt;97(5):751-4. doi: 10.1645/GE-2774.1. Epub 2011 3 maj. PMID: 21539466.

Se även  10 skäl att INTE träna din katt att använda toaletten