Hur påverkar regn fågelskådning? [ANSWERED! + Advice]

Har du någonsin förberett all din fågelskådningsutrustning, redo att gå ut genom dörren för att titta på fågel, bara för att upptäcka att det regnar hårt ute? Jag har alltid undrat, ”Hur påverkar regn fågelskådning?” Så jag gick på nätet för att leta lite för att samla in åsikter från andra fågelskådare. Det här är vad jag hittade:

Regn påverkar fågelskådning genom att sätta fågelskådare i mycket våta och eländiga förhållanden, vilket kan vara skrämmande men kan vara mycket givande för att fotografera sällsynta scener av fåglar i regnet. Dessutom påverkar regn fågelskådning, eftersom fågelskådare lätt kan se fåglar som jagar insekter efter att regnet har upphört.

Nu när du vet att fågelskådning i regnet kan vara tufft men givande, finns det vissa punkter att tänka på när du tittar på fågel i regnet för att göra det till en fantastisk upplevelse för den som vågar. Läs vidare för att ta reda på mer!

Hur påverkar regn fågelskådning?

Jag är säker på att du har haft upplevelsen där du var redo att gå ut genom dörren och det bara börjar ösa och du går in igen. Medan de flesta av oss kommer att vända och gå tillbaka, har jag samlat några åsikter online från människor som trotsade regnet och kom tillbaka för att berätta om upplevelsen.

Även om fågelskådning i regnet kan verka som att det bara påverkar fågelskötaren, har regnet sina effekter på fåglarna själva, vilket i sin tur också påverkar fågelskådningen. Så låt oss se hur regn påverkar både fågelskådaren och fåglarna, vilket i sin tur påverkar fågelupplevelsen.

1) Effekter på Birder

Som du förväntar dig effekterna på dig, fågelskådaren; definierar det mesta av fågelupplevelsen! Naturligtvis, om du inte kände dig uppfylld eller nöjd i slutet av din fågelskådning, hade det inte varit en bra upplevelse. Enligt min åsikt och utifrån flera andra fågelskådares erfarenhet på nätet kan fågelskådning i regn få både bra och dåliga konsekvenser.

Bra:

Regnet kan ha en lugnande effekt på fågelskådaren, speciellt om han eller hon är väl förberedd på det. Förberedelser kan komma i form av både mentala och fysiska förberedelser.

Mental förberedelse innan du ger dig ut till fågelskådning är den viktigaste aspekten av fågelskådning i regnet. Låt oss inse det, att gå ut i regnet och navigera i våt terräng kommer inte att bli lätt. Alla är inte mentalt redo att möta ett plötsligt skyfall när de är ute och tittar på fågel. Det är därför det är viktigt att vara mentalt förberedd innan du ger dig ut på fågelskådning.

Gå på fågelskådning med det här tänkesättet: Idag ska jag gå på fågelskådning, och när det kommer regn eller sol, jag går igenom vädret för några fina foton och fågelobservationer, och i värsta fall, jag ska bara ha en fantastisk upplevelse att berätta på fester eller sammankomster med vänner!

Fysisk förberedelse måste vara en av de saker som kan göra eller bryta en fågelskådningsupplevelse i regnet. Om du är villig att stå ut med regnet, skulle du bara betrakta det som en extra miljöfaktor i naturen. Hur du förbereder dig fysiskt är att vattentäta din utrustning.

Se även  Varför flyger vissa fåglar så högt? [ANSWERED! + FAQs]

Mitt tips är att alltid dubbelpacka din utrustning – ett knep jag använde för att vattentäta min utrustning när jag var i militären. Jag minns dagarna när mina vänner vaknade på morgonen med alla sina grejer indränkta i en lerpöl. Jag skulle inte vilja att det skulle hända dig!

En del av att vara fysiskt förberedd är att klä på delen också. Helst bär du stretchiga och vattentäta kläder, och om du lägger i lager med Gore-Tex är det bättre. Överväg att skaffa en mössa så att regnet inte fortsätter att droppa i ögonen och irritera dig för guds skull. Och dessutom något vattentät stövlar eller vandringskängor för att undvika väldigt eländiga fuktiga fötter.

Om du vill ta med dig optisk utrustning, se till att den är vattentät med en lämplig IP-klassning på minst IP67 och högre för att förhindra vattenskador.

Dålig:

Upplevelsen av fågelskådning i regn kan vara dålig om du inte är mentalt och fysiskt förberedd på det. Föreställ dig att du tålmodigt väntar på att en enda liten sällsynt fågel ska dyka upp på slätten, bara för att en storm ska komma din väg utan större förvarning. Allt som finns kvar är dina genomblöta fötter, ett eländigt du och trasig utrustning.

Fågelskådning i regnet är inte för någon.

Det krävs mycket kärlek till aktiviteten och utomhus för att omfamna upplevelsen fullt ut. Om du är den typen av person som inte tål för mycket fysiskt obehag i naturen, rekommenderar jag starkt att du kollar väderprognosen innan du ens tar en fågel för att undvika en nedslående upplevelse.

2) Effekter på fåglarna

Vilka effekter regnet än har på fåglarna kommer det indirekt att påverka fågelskådarens fågelskådningsupplevelse. Så vi måste förstå från fågelns perspektiv de möjliga bra och dåliga punkter som regnet för med sig till upplevelsen. Låt oss diskutera dem mer:

Se även  Vad är ett livligare i fågelskådning? [ANSWERED! + Usage Examples]

Bra:

Regn gör att alla saktar ner, även fåglarna. När fåglar drabbas av regn och vind i en storm, påverkas flyttfåglarna mer eftersom de inte skulle ha tillräckligt med energi för att klara sin långa flygning över långa avstånd.

Flyttfåglar är kända för att bosätta sig vid tillfälliga mellanlandningar under kraftiga regn för att vila och bli av med regnet. Detta fenomen är känt som nedfall. När fåglarna tar sin vila, kommer fågelskådare som klarat stormen att börja se att deras ansträngningar har gett resultat för gott.

Om du bor i ett land som har en turistattraktion som Singapore, kan du ha större chans att se sällsynta liv eller flyttfåglar passera längre än vanligt på grund av kraftiga regn. Föreställ dig bara hur många fåglar du kan se när detta händer.

Egentligen behöver du inte föreställa dig det. Kolla in det här efter av en massiv förlust av migrerande sångfåglar på Machias Seal Island.

När regnet kommer är marken upprörd och många insekter dyker upp som fåglarna kan äta på. Eftersom fåglarnas fjädrar är mycket vattentäta träffar regndroppar deras yta och rullar av. Det gör de genom att jämna ut sina fjädrar med ett lager vattenbeständig olja.

I lätta skurar kan de fortfarande flyga och frossa i insekterna som dyker upp i regnet. Även om de inte gör det, belönas fågelskådare fortfarande med en ökning av antalet fåglar som kommer ut ur gömstället för att jaga efter ett långt regn.

Fåglarnas fjädrar är ganska vattentäta och regn tenderar att träffa ytan och rulla av utan att absorberas av huden. I lätta skurar kommer du att se fåglar fluffa sina fjädrar för att hålla värmen och röra sig minimalt för att undvika att använda för mycket energi.

Dålig:

Men i kraftigt regn tenderar fåglarna att inte röra sig och ta skydd i bladverket. Fåglar tenderar att bibehålla en mycket typisk hållning genom att hålla bålen upprätt och näbbarna pekar mot regnet.

Detta är faktiskt ett beteende som fåglar gör för att spara energi och minimera regnet som kommer i kontakt med deras kroppar. I detta kanske fågelskådare inte har mycket av ett skådespel att se när fåglar gömmer sig och är bättre att lämna och komma tillbaka en annan dag.

Se även  Säker färg för fågelholkar: En startguide! (Läs DETTA först!)

Kraftiga nederbörd kan göra att fåglarnas vingar blir mättade med vatten, vilket gör det svårt för dem att flyga och mer sårbara för rovdjur. Det kan göra det svårt för oss fågelskådare att se dem sitta orörliga på grenar.

Slutgiltiga tankar

Regn kan göra att fågelupplevelsen varierar för olika individer och allt beror på din beredskap, hur kraftigt regnet är och hur förberedd du är för en unik fågelupplevelse i regnet.

Nu när du vet mer om fågelskådning i regnet och de goda och dåliga sakerna som följer med det, håll dig säker utanför fågelskådning och var försiktig! Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!