Hur rengör man en kanin utan att använda vatten?

Kaniner är livrädda för vatten! De kommer att slingra sig och tjata omkring och riskera sina liv för att fly vid åsynen av ett bad.

Detta beror på att de är medvetna om faran det utgör för dem.

Kaniner har svårt att hålla sig varma eftersom deras hud är mycket tunn och ömtålig. När de är våta torkar de inte ut snabbt och deras kroppstemperatur kan sjunka till farliga nivåer.

Detta kan leda till att kaninen blir extremt sjuk och till och med riskerar hypotermi, vilket i slutändan kan vara dödligt för honom.

Vad är ett torrt bad?

Ett torrt bad hänvisar till den typ av badupplevelse där din kanin rengörs utan att använda vatten eller bli blöt.

Det finns inget behov av badkar eller duschar, inte heller fuktiga tvättlappar.

Detta säkerställer att din kanin är ren, luktar gott och håller sig lugn under pälsprocessen.

Ansar kaniner sig själva?

Kaniner putsar sig hela dagen och året runt. Precis som katter använder kaniner sina tungor och spottar för att rengöra sina kroppar och bli av med lera, smuts och lös päls.

Detta är en mycket effektiv metod för kaniner att ta bort all ytlig smuts.

Såvida inte din kanin får sega och envisa smutspartiklar på sin päls som inte lossnar när han slickar, behöver han inte din hjälp för att rengöra sig själv.

Dessutom, om kaninen mår dåligt, kan du märka minskade skötselvanor.

Då måste du ge en hand för att rengöra din kanin. Det rekommenderas också att träffa en veterinär under sådana omständigheter.

Varför ska inte kaniner bli blöta?

Kaniner är varmblodiga däggdjur och föredrar att leva i varmare klimat. Den idealiska temperaturen för kaniner att överleva är mellan 12 och 21 grader Celsius.

Allt över 30 grader Celsius är för högt för kaniner eftersom det kan orsaka värmeslag. Under 12 grader Celsius är det för kallt för dem och de kan drabbas av hypotermi.

Kaniner har inget välutvecklat temperaturregleringssystem i sina kroppar. Som ett resultat kan de inte skydda sig mot extrema väderförhållanden.

I det vilda gräver kaniner hål i marken och lever i tunnlar och hålor. Här förblir de skyddade från extrema väderförhållanden.

Se även  Kan kaniner simma? Gillar kaniner att simma?

Kaniner skyddas från kylan av sin päls. Om kaninens päls blir blöt i regn eller snö förlorar den sin förmåga att skydda kaninen från kylan. Detta kan sätta kaninen i stor fara.

Blöt päls kan vara livsfarligt för kaniner eftersom det förångande vattnet har en kylande effekt på kaninens hud. Detta sänker deras kroppstemperatur ytterligare.

Fuktig päls som inte torkas direkt kan orsaka hypotermi hos kaninen och kan till och med leda till döden. Därför rekommenderas det inte att bada kaninen.

Att bada kaniner är inte den bästa idén och bör undvikas till varje pris.

Om inte din kanin är väldigt smutsig och du har gjort arrangemang för att torka den ordentligt, bör du inte placera din kanin i en behållare med vatten.

Vatten stressar kaniner och får dem att få panik eftersom de är rädda för vattnet. Detta kan skicka kaninen till en stressinducerad chock som kan vara dödlig.

En stressinducerad hjärtinfarkt och chock kan få kaniner att plötsligt dö, vilket traumatiserar ägaren.

Kaniner har mycket känsliga ryggar som är benägna att skadas. I vissa fall kommer kaniner att försöka fly från ditt knä vid åsynen av ett bad. Denna kamp kan vara skadlig för deras ryggrad och kan till och med riskera att bryta den.

Stänk eller slå vatten kan få vatten i kaninens öron. Detta är också farligt eftersom det kan leda till en mycket smärtsam öroninflammation hos kaninen.

Det har därför fastställts att kaniner helst bör hållas borta från vatten. Det är bäst att använda andra metoder för att ta hand om din kanins hygien.

Följande metoder kan användas för att rengöra din kanin:

 • Ge det ett torrt bad
 • Rengör din kanin
 • Använd babyservetter till din kanin
 • Använd majsstärkelsepulver
 • Använd bomullsbollar indränkta i varmt vatten

Hur ger du din kanin ett torrt bad?

Ett torrt bad rekommenderas starkt för kaniner då det inte kräver vatten och skyddar kaninen från att bli blöt.

Du behöver följande saker:

 • Baby talk eller majsstärkelse pulver
 • En kam med mjuka borst
 • Dammsugare
 1. Applicera babypulvret eller majsstärkelsepulvret på din kanins päls. Koncentrera dig på de områden som är smutsiga.
 2. Låt pulvret absorbera smutsen. Gnid in pulvret i kaninens hud och se till att absorbera all smuts.
 3. De smutsiga pälsdelarna blir klumpiga av pudret.
 4. Använd en fintandad loppkam eller annan valfri kam för att försiktigt reta bort eventuella bitar av torkad bajs eller smuts från kaninens päls.
 5. Använd sedan en dammsugare för att suga ut de klumpade pälsbitarna. Försök att inte lägga pulver i kaninens ansikte och förhindra att kaninen andas in pulvret.
Se även  7 sätt att veta att din kanin älskar dig

Hur blir kaniner smutsiga?

Kaniner är generellt sett rena djur och spenderar mycket tid på att trimma sig själva. Men om de mår dåligt och inte kan städa sig så blir de smutsiga.

Om kaninburen är smutsig och inte har rengjorts på ett tag kan det också göra att kaninen luktar och blir smutsig.

Kaniner gillar att hoppa runt och leka ute och kan ibland smutsa ner sig genom att plocka upp smuts från att vara ute också.

Ibland kan kaniner som lider av urinvägsinfektion, diarré eller inkontinens också få urinfläckar eller avföring på rumpan. Detta måste rengöras.

Kan du använda babyservetter för att rengöra din kanins hud?

Ja, att använda babyservetter på din kanin är ett bra sätt att rengöra din kanin. Babyservetter är formulerade med Aloe Vera eller Vitamin E. Dessa är säkra att använda på kaninens hud.

Men de bästa att använda är vanliga vattenservetter utan alkoholhalt att lukta på.

Håll kaninen i ditt knä i en bekväm position. Du kan också placera kaninen på golvet och hålla den mellan knäna.

Du kan också lägga en handduk på golvet och placera kaninen på handduken och hålla den mellan knäna så att den förblir stilla.

Ta nu en våt babyservett och torka försiktigt av kaninens päls där den är smutsig.

Spot-rengör kaninens päls för att ta bort smuts eller skräp som kaninen kan ha plockat upp från att vara ute.

Envisa smutsbitar tar lite tid att rengöra och kan kräva lite mer tid och ansträngning. Använd torkduken för att rengöra kaninens skinkor och könsorgan. Var försiktig i dessa områden och undvik att skrubba för hårt.

Man ska inte vara grov mot kaninen då den har väldigt känslig och ömtålig hud. Efter att ha rengjort kaninen noggrant, använd en annan ren torkduk för att ge kaninen en sista tork.

Se även  Varför springer min kanin ifrån mig?

Hur rengör du din kanins tassar?

Om din kanin trampade på hans bajs och blev smutsiga på tassarna kan du fylla diskhon halvvägs med varmt vatten och blanda i ett veterinärgodkänt schampo.

Doppa kaninens ben i vattnet och tvätta dem tills de är helt rena.

Alternativt kan du till och med torka av din kanins tassar med babyservetter, vilket är en väldigt enkel och enkel metod för att rengöra din kanin.

Använd en ren handduk för att suga upp eventuell fukt på kaninens ben eller kropp för att se till att den är helt torr.

Hur rengör du din kanin?

Om ett torrt bad inte är effektivt och din kanin har lyckats få några envisa bitar av avföring eller smuts på kaninen, är punktrengöring en annan acceptabel metod för att rengöra kaninen.

Så här går det till:

 • Ta en behållare och fyll den med väldigt lite vatten.
 • Doppa sedan försiktigt kaninens ben i vattnet.
 • Använd ett veterinärgodkänt kanin-säkert schampo, applicera en liten mängd på din kanins tass och massera i en cirkulär rörelse.
 • Du kan också applicera schampot på en fuktig tvättlapp och gnugga det över din kanins ben.
 • Ta bort smutsen och avföringen från kaninens päls och skölj försiktigt av kaninens ben. Du kan till och med använda en fuktig tvättlapp för att ta bort schampot och smuts från kaninens kropp.
 • Torka din kanins päls helt med en ren handduk.
 • Upprepa processen för andra delar av kaninen som behöver rengöras, såsom skinkorna.

Det handlar om

Kaniner är naturligt rena djur och har en vana att sköta sig själva.

Eftersom att bli blöt är farligt för kaniner finns det andra sätt att rengöra kaniner utan att bada dem.

Den här artikeln förklarar hur kaniner kan få ett torrt bad och rengöras utan att använda vatten, vilket gör att de luktar och ser fräscha och rena ut.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Hur rengör man kaninens doftkörtlar?
 • Hur rengör man kaninfötter?
 • Hur tvättar/rengör man en kanins öga?
 • Hur rengör man kaninbur? Den rätta vägen!
 • 10 tips för att förhindra att en kaninbur luktar illa