Hur rengör man kaninbur? Den rätta vägen!

Kaniner är kända för att vara rena djur, men de är också kända för att bajsa mycket.

Att ha en ren bur är viktigt för din kanins hälsa och gör också din upplevelse av att hålla en kanin bra.

I den här artikeln kommer vi att diskutera sätten att rengöra kaninbajs och kissa från buren och hur man håller den ren i allmänhet.

Rensa kaninbajs och kissa ut ur buren

Kaniner är prydliga varelser av naturen, men det kommer att kräva lite ansträngning för att hålla sina burar rena.

Även om kaniner bara har ett fåtal utsedda toalettområden i sina burar, är det viktigt att rengöra en kaninbur ordentligt i dessa områden.

Du bör rengöra din kanins kattlåda noggrant varje dag, eftersom en ansamling av kiss och bajs luktar hemskt, men det kan också locka flugor och orsaka hälsoproblem.

Du bör ta bort alla spår av urin och bajs, och kattlådan ska rengöras med varmt vatten, torkas och ny strö placeras på plats.

Kattlådor kan rengöras, tvättas och torkas med utspädd vit vinäger. Det är vanligt att kaniner använder en bur som kattlåda.

Att rengöra detta är därför jämförbart med att rengöra en kattlåda. Även om dina kaniner inte har ätit allt sitt hö för dagen, bör du alltid byta ut det.

Det är vanligt att kaninkissar lämnar en vit rest på plast eller metall eftersom kaninurin är alkalisk och innehåller mer kalcium än urinen från de flesta andra djur.

Du kan ta bort detta med en svamp. Det kommer inte att hinna samlas om du gör det dagligen. Kaninspillning kan återvinnas för att producera utmärkt gödningsmedel.

Du bör också kontrollera vattenflaskan du använder till dina kaniner för att se om den fungerar som den ska. Du bör ta bort din kanins avföring, inklusive urin och avföring, varje dag.

Men du kanske bara behöver rengöra resten av deras bur en eller två gånger i veckan. Tänk dock på att renheten hos dina kaniner kommer att spela en roll i detta.

Strö och hö bör fyllas på varje gång du rengör detta område. Att dammsuga eller sopa området är en bra idé om du har husdjurskaniner.

Kaniner som lever ute kommer också att behöva en grundlig sotning av området. Ta hand om eventuella skador eller slitage som kan uppstå och inspektera deras leksaker för att säkerställa att de inte har tuggats eller förstörts.

Bli av med det som ger dig ångest.

Vikten av att punktstäda kaninburar

Rengör helst endast de områden som ofta blir smutsiga, till exempel en gång om dagen, för att hålla resten av huset fläckfritt.

Se även  7 enkla tips för att hålla din kanin glad och underhållen

Detta är särskilt viktigt när det gäller att rengöra din kanins avföring. Till skillnad från en veckovis grundstädning behöver du inte ta ut något ur buren när du är fläckfri.

Att hålla din kanins toalettyta ren är lika enkelt som att ta reda på var kaninen kissar. Kaniner gillar att kissa på ett ställe, så om du vet var du ska leta är du klar på nolltid.

För att göra det ännu enklare för dig kan du träna din kanin att gå på toaletten i kattlådan.

Dessutom bör du ta bort all oäten mat från din kanins bur för att förhindra spridning av mögel eller bakterier.

Även om du inte behöver göra det varje dag, bör du ta bort alla oanvända grönsaker varannan eller var tredje dag. Se till att din kanin har tillgång till färskt vatten genom att rengöra hans mat- och vattenskålar.

För att hålla din kanins bur eller hydda fräsch och ren, gör en fullständig rengöring med punktrengöring en eller två gånger i veckan.

Fläckrengöring är att föredra framför vanlig rengöring, eftersom regelbunden rengöring kan vara stressande för din kanin.

Kaniner är vanedjur och att ta ut alla sina grejer ur sina burar för att städa skulle störa deras dagliga rutin.

Att rengöra en kanins bur regelbundet är en bra idé

Om din kanin är utbildad att använda kattlådan behöver du kanske bara rengöra buren på djupet en gång varannan vecka.

Chansen är stor att om din kanin är ren kan du gå så länge som en månad mellan borstningarna.

Du bör kunna hålla din kanins miljö ren om du rengör kattlådan varje dag och gör andra enkla dagliga sysslor.

För att göra saken värre, om din kanin inte har lärt sig att använda kattlådan ännu, har du en lång väg kvar att gå. Varje dag eller varannan dag måste du torka ut deras bur.

Det är bäst att hålla din kanin ren för att förhindra kissbrännskador på tassarna och underlivet. Konsekvent rengöring krävs.

För att hjälpa din kanin att lära sig bättre toalettvanor under ströträning är det viktigt att hålla kaninens bur ren.

Hur man tar bort kissfläckar från golvet och väggarna i buren

Det är allmänt känt att kaniner kissar i sina burar, men frågan är hur vi kan bli av med de oattraktiva gula fläckarna som blir resultatet?

Se även  Varför rör sig inte min kanin? 8 möjliga orsaker!

Att använda en pappershandduk eller liknande, till exempel tidning, är den säkraste metoden.

När du rengör svåråtkomliga områden i burarna, använd en liten svamp eller lång borste och undvik allt som innehåller starka kemikalier, såsom blekmedel, eftersom kaniner kommer att slicka sådana områden senare.

Innan du rengör botten av buren, strö lite bakpulver på den för att hålla kissstanken borta längre! Efter rengöring, varför inte använda citronsaft för att ta bort de återstående fläckarna?

Pressa lite färsk citronsaft i en skål eller kopp och tillsätt sedan lite vatten. Du kan använda en bomullstuss eller pappershandduk för att ta bort fläckar genom att doppa dem i blandningen.

Att använda vinäger är en dålig idé! Även om vit destillerad maltvinäger inte skadar kaniner, bör du undvika att använda den i deras bur så mycket som möjligt på grund av dess styrka.

Var placerar du din kanin medan du städar buren?

I det här fallet beror det på storleken på dina kaniner. Om möjligt, förvara dem säkert åtskilda i en del av höljet medan du rengör den andra delen av höljet.

Efter att ha rengjort den andra delen av fodralet, ta ut dem. Eftersom kaninerna inte tvingas lämna sin standardinhägnad är detta vanligtvis mindre traumatiskt.

Använd istället incitament för att locka in dem i sin bärare och förvara dem där medan du rengör deras bur. Sätt tillbaka bäraren till sin ursprungliga plats under rengöringen och släpp ut den när den är klar.

Om du kan få dina kaniner att gå in i sin korg frivilligt, behöver du inte plocka upp dem och hantera dem av denna anledning.

Om du lämnar mat i vagnen är det mer sannolikt att de undersöker det och vänjer sig vid det.

Rengöringsprocessen av din kanin som husdjur

Förutom att rengöra kaninburen är det också en bra idé att se till att din kanin också är ren.

Om du har en ovårdad smutsig kanin, skulle en ren bur inte hålla länge (och vice versa).

att bada

Kaniner är vanligtvis ganska rena varelser och de gör gärna sin egen självrengöring. Om din kanin är sjuk, oren eller smutsig ska du bara bada den när det behövs.

Även om det kan vara nödvändigt för dig att gå in och hjälpa din kanin att städa upp sig när den blir äldre, bör du göra detta mycket noggrant.

Följ alltid din veterinärs råd om du tänker sänka din kanin i vatten. Ta din kanin till badet och tillsätt ungefär en tum vatten till badet.

Se även  Hur mycket uppmärksamhet behöver din kanin?

Kaninen kommer att behöva något att hålla i om du lägger en handduk i botten av badkaret. Det går bra att tvätta håret med vatten om du föredrar det.

Försök att hålla din kanins främre halva borta från vattnet och skydda botten av hans ryggrad med din hand. Om vi ​​gör det här kommer de inte behöva kämpa lika mycket.

Använd fingertopparna och massera försiktigt bakbenet/svansområdet för att avlägsna eventuella avföring eller skräp. Så här sköljer du av dem:

Häll av vattnet och fyll på med färskt vatten.

Använd en handduk för att torka av dem så försiktigt som möjligt.

Om din kanin försöker slicka sig torr, bli inte orolig om de surrar en stund efteråt!

Sätt inte tillbaka din kanin i sin bur medan den fortfarande är våt. Se till att de är helt torra när du kommer hem för att undvika framtida hälsoproblem.

Du kan prova att torrbada din kanin om ett vått bad är för påfrestande för dem. För att rengöra din kanins skinkor, strö lite majsstärkelse och torka av den.

Dessutom hjälper majsstärkelsen att ta bort smuts och avföring genom att absorbera överflödig fukt.

Borstning

Om du inte har en angorakanin med tjockt hår som ofta trasslar eller trasslar, är borstning onödig för de flesta kaniner.

Om kaniner inte fäller bör de borstas en eller två gånger i månaden. Kaniner fälls varje år, vilket kräver extra borstning.

Även om fällningssäsongen är en utmärkt tid för kaniner med lång eller tjock päls att sköta sig själva, kan de konsumera för mycket päls om de inte är försiktiga.

Woodblock, en allvarlig och ibland dödlig sjukdom där pälsen fastnar i tarmarna, kan bli resultatet. Att borsta din kanins päls kan också hjälpa dig att leta efter kvalster och andra parasiter, som loppor.

Förutom att besöka din veterinär kan du köpa läkemedel från djuraffärer eller online.

Att blockera

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla dina kaniner friska och glada är en grundlig städning varje vecka.

Om du hänger med i veckopassen kan det ta så lite som en timme att städa.

Djurälskare vill inte att deras kaniner ska sitta i avföringen hela dagen. Med dagliga och veckovisa djuprengöringsbehandlingar kan dina kaniner njuta av ett långt, hälsosamt liv i ett rent och torrt skåp.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Hur rengör man kaninfötter?
  • Är kaninbajs giftigt för människor/hundar?
  • Vad ska man lägga på botten av kaninburen? 9 sängalternativ!
  • Vad behöver kaniner i sin bur?