Hur rengör man kaninens doftkörtlar?

Varje kanin har ett par doftkörtlar under hakan och botten. Dessa doftkörtlar hjälper kaniner att skicka signaler till andra kaniner och låter dem veta om deras makt och status.

Dessa körtlar tillåter dem att göra anspråk på territorier och avskräcka rovdjur. Även om det inte är någon skada att lämna doftkörtlarna orena, behöver de doftkörtlar som kaninerna har under rumpan en ordentlig rengöring.

Naturligtvis brukar din kanin rengöra dem själv. Men ibland är körtlarna under rumpan svåra att nå. Så din lurviga lilla vän kanske behöver lite hjälp!

Varför vi behöver rengöra kaninernas doftkörtlar

Liksom ett mänskligt öra kommer doftkörtlarna under din kanins rumpa vanligtvis att bli igensatta med en vaxartad substans.

Skillnaden mellan öronvax och doftkörtelvax är dock att det senare kan ge en hemsk lukt.

Dessutom kan den locka till sig virus, parasiter, bakterier och kvalster om den inte rengörs. Det kan också leda till en flugattack på din kanin eller andra medicinska problem.

Därför är det nödvändigt att då och då kontrollera och rengöra din kanins doftkörtel för att undvika sådana problem.

Hur man rengör kaninluktkörtlar

Du kan använda flera tekniker för att rensa ut din kanins doftkörtel. Men du måste se till att din kanin är så bekväm som möjligt när du städar. Annars kan det stressa din lurviga lilla vän.

Så, innan du hoppar in, här är några saker du bör ha för att säkerställa en bra rengöring:

  • Ett par gummihandskar
  • Några få bomullspinnar
  • Lite varmvatten
  • Några rena trasor

När du har de ovan nämnda föremålen kan du dyka djupt in i din kanins doftkörtlar och rensa ut dem. Nedan följer en steg-för-steg-guide som du kan följa:

Se till att din kanin inte är stressad

Kaniner gillar inte att bli plockade upp. Det är något du måste ta itu med om du äger en. Men en sak är säker: kaniner är inte lätta att fånga.

De kommer förmodligen att skrika av skräck eller rädsla, speciellt om du försöker ta tag i dem med händerna. Det är därför det är viktigt att spendera tid och leka med din kanin så att den känner sig bekväm med dig.

När du gör detta kommer den sakta men säkert att lita tillräckligt på dig för att plocka upp den.

Plocka försiktigt upp din kanin

När din kanin är bekväm med dig, slösa inte mer tid och ta försiktigt tag och plocka upp honom.

Se även  Vad symboliserar kaniner i drömmar?

Nu när din lurviga lilla vän litar på dig, kommer han att vara mer avslappnad och inte skrika eller skrika. Men kom ihåg att kaniner är känsliga djur.

Så plocka upp honom långsamt och försiktigt för att inte skrämma eller skrämma honom.

Identifiera doftkörteln

Nästa steg är att leta efter din kanins doftkörtlar. Men om du gör det, se till att du håller det hårt och håll det hårt.

Detta steg är nödvändigt eftersom din kanin kommer att flytta runt när den inspekterar sin doftkörtel. Det kommer att fly om du inte håller det tillräckligt hårt.

Håll sedan din kanin med magen mot dig. Lyft sedan försiktigt på svansen och separera pälsen runt den med fingrarna. Det ger dig tillgång till deras doftkörtlar.

Doftkörtlarna har två små säckar på varsin sida om hålet i kaninens rumpa. Väskan du letar efter ska ha en rödbrun nyans.

Ett annat tips är att säkra din kanin ordentligt, eftersom den kan röra sig under inspektionen.

Visst, ibland kan det räcka med att greppa hårt. Men din kanin kan bli rädd medan du kollar hans doftkörtel.

Så ta en trasa och linda den runt din kanin för att förhindra att den rör sig eller springer iväg.

Rengör doftkörteln

Efter att du har säkrat din kanin ordentligt kan du börja rengöra doftkörteln under hans rumpa. Vi rekommenderar dock att du tar på dig ett par handskar först.

Annars kan du av misstag röra vid det klibbiga, illaluktande vaxet. När du har tagit på dig handskarna, kläm försiktigt ihop området runt doftkörteln.

Doppa sedan en bomullstuss i varmt vatten och rengör den utsöndrade vätskan. Upprepa processen flera gånger eller tills det inte kommer ut mer vätska.

Se också till att ta bort smutsen runt doftkörteln med en ren trasa. Använd dessutom alltid färska, rena bomullspinnar för varje pass.

Torka av doftkörteln

Efter att ha rengjort doftkörteln med en bomullstuss är nästa sak att göra att torka den. Använd flera bomullspinnar eller en torr trasa för att avlägsna fukt eller vatten från kaninens doftkörtel.

Detta steg är obligatoriskt eftersom smuts och skräp kan fästa vid en våt doftkörtel. Detta kan leda till infektioner.

Se även  Var, när och hur mycket sover kaniner?

Applicera kräm på doftkörteln

Även om detta steg inte är nödvändigt rekommenderar vi att du applicerar lite kräm runt doftkörteln.

Faktum är att det är bäst att använda krämer, salvor och oljor på din kanins doftkörtel. Detta gäller särskilt om det har skärsår eller repor.

Dessa krämer reparerar snabbt sår runt doftkörteln. Om du bestämmer dig för att göra detta, använd endast krämer som rekommenderas av din veterinär.

Ge din kanin en godbit

Ge din kanin en godbit som belöning efter att du har rengjort hans luktkörtel ordentligt. Syftet med detta steg är att förhindra att din kanin kommer ihåg rengöring som en skrämmande händelse.

Du kan också spela honom utomhus som en belöning för att han är bra. Vi rekommenderar naturligtvis inte detta eftersom din kanins doftkörtel kan bli smutsig igen.

I slutändan beror allt på vad din kanin gillar.

Hur du håller din kanins doftkörtlar friska

Nu när din kanins doftkörtlar är rena är nästa sak att göra att se till att de håller sig friska under överskådlig framtid. Du kan göra detta genom att följa råden nedan:

Rengör din kanins bur regelbundet

Det första och mest avgörande rådet att följa är att hålla din kanins bur så ren som möjligt.

När allt kommer omkring är vi alla medvetna om de negativa konsekvenserna av en smutsig miljö för din kanin. En oren bur kommer att resultera i smutsiga doftkörtlar, vilket leder till olika infektioner och sjukdomar.

Regelbunden rengöring av deras bur är därför nödvändigt för att förhindra att din kanin blir sjuk.

Ta bort doftkörtlarna

Kaniner behöver doftkörtlar för att kommunicera sin position till hela sin kaninkoloni. Deras beteende kan förstås förändras om deras doftkörtlar tas bort.

Ändå, om din lurviga lilla vän tenderar att lukta illa, är det klokt att ta bort hans doftkörtlar för att bli av med den dåliga lukten.

Så ta din kanin till din lokala veterinär och be honom ta bort sina doftkörtlar åt dig. Men i inget fall bör du försöka göra detta själv.

Följ rätt skötselschema

Sambandet mellan detta tips och din kanins doftkörtlar är ganska uppenbart. Om du håller dig till trimningsregimen kommer din kanin aldrig att bli smutsig.

Doftkörtlarna förblir rena, vilket minskar risken för infektioner, sjukdomar, virus och parasiter.

För att ta hand om din kanin ordentligt, borsta den minst tre gånger om dagen. Ta dessutom hand om det under moltningssäsongen. Det kommer att hjälpa dig att undvika päls trassel.

Se även  Kan kaniner lämnas ifred?

Använd dessutom en mjuk borste speciellt utformad för kaniner. Trots allt har kaniner känslig hud. Att använda en borste med styva borst kan alltså leda till hudavskrapning och hudutslag.

Trimma den trassliga pälsen helt om din kanin har tunga tovor runt underkroppen, särskilt nära doftkörtlarna.

Håll din kanin väl hydrerad

Även om detta kanske inte är direkt relaterat till hälsan hos doftkörtlarna, är ordentlig hydrering nödvändig för din kanin. Detta håller organen friska, inklusive doftkörtlarna.

Ett enkelt sätt att se till att din kanin förblir hydrerad är att sätta en vattendispenser i sin bur. Du kan enkelt köpa den i din lokala djuraffär.

Ett annat tips är att själv hålla ett öga på deras vattenautomat. Du måste fylla på det snabbt om du tror att vattennivån har sjunkit.

Dessutom är detta också ett gott tecken på att din kanins vattenförbrukning är vad den borde vara.

Ge din kanin en hälsosam kost

En kanin är ett växtätande djur och en betare. Detta innebär att han kontinuerligt kommer att tugga på gräs och andra vegetabiliska livsmedel. Den kan bearbeta mat snabbt tack vare dess avancerade matsmältningssystem.

Men om du ger honom fel mat kommer hans tarmflora och andra matsmältningsenzymer att störas.

Som sagt, du bör ge din kanin en diet med hö, små grönsaker, bladgrönt och gräs. Så att inkludera dessa livsmedel i kosten kommer att hålla deras doftkörtlar så friska som möjligt.

Stänga av

Du kan rengöra din kanins doftkörtlar med hjälp av stegen som nämns i den här artikeln. Kom ihåg att vara mycket försiktig när du hanterar din kanin.

Så är det också med att rengöra sina doftkörtlar, oavsett din teknik. I slutet av dagen kommer du att förhindra att din kanin blir sjuk genom att rengöra dessa körtlar.

Dessutom säkerställer det att han och ditt hus alltid luktar gott. Så vad väntar du på?! Ta handskarna och lurviga lilla vännen och rensa ur hans doftkörtlar idag!

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Hur rengör man kaninfötter?
  • Hur tvättar/rengör man en kanins öga?
  • Hur rengör man kaninbur? Den rätta vägen!
  • 10 tips för att förhindra att en kaninbur luktar illa