Hur säger katter att de är ledsna?

Katter får dålig press när det kommer till deras beteende. Många djurägare kommer att få dig att tro att katter gör allt för att göra förkastliga saker i huset (riktlinje att ett helt glas vatten slår av diskbänken). Katter är faktiskt mycket mer komplicerade när det kommer till känslor och att visa empati och ånger.

Snabb överblick

01

Katter mäter människors reaktioner på saker, och de kommer ihåg om något de gjorde upprörde eller gjorde oss arga.

02

Katter är oförmögna att känna skuld eller visa ånger, men de försöker komma tillbaka till vår fördel när de gör något vi inte gillar.

03

Efter att ha gjort något styggt kan katter försöka ändra din reaktion genom att gnugga mot dig, spinna, dingla med huvudena, ansa dig eller knåda dig med tassarna.

De kanske inte säger förlåt på ett traditionellt eller konventionellt sätt, men de vet säkert hur man ändrar vårt humör. Det är viktigt att vi som kattägare lär oss hur de gör detta. När vi väl kan förstå och känna igen vår katts kroppsspråk och vad det betyder, kommer det att skapa en ännu bättre relation mellan oss och vår katt. Läs vidare för att ta reda på hur din katt äter sin pajbit hemma.

Läs också: Hur kommunicerar katter med varandra? En veterinär förklarar

Säger katter förlåt?

Katter kan inte känna skuld, så de kan inte riktigt be om ursäkt som en människa skulle göra.

Även om katter inte upplever den komplexa känslan av skuld, tar de upp våra känslor.

Det kan verka som att katter är ensamma, oberoende varelser. Kattälskare är ofta alltför bekanta med sina upptåg runt huset. Det kan ibland verka som att det är vår katts väg eller motorvägen. De verkar inte bry sig om vem de förolämpar eller gör upprörd när de gör sina dagliga sysslor.

Intressant nog lärde vi oss nyligen att katter faktiskt är mycket lagspelare och de trivs i en gruppmiljö. Sociala interaktioner är viktiga för dem.

Katter kan inte känna skuld, så de kan inte riktigt be om ursäkt som en människa skulle göra. Vad katter kan göra är att fånga upp våra känslor och känslor. De kan samla information om hur vi har det genom att titta på våra ansikten och lyssna på tonen i våra röster.

Katter är kapabla att bilda starka känslomässiga band med människor, vilket gör dem benägna att humörsvängningar. När de märker att vi inte är nöjda kommer de att försöka ändra vårt humör genom att kontakta oss. Din katt kanske inte helt förstår vad den gjorde fel, men den kan inte känna ånger på det sätt som människor gör.

Den fullständiga känslomässiga händelsen med en ursäkt händer inte riktigt med katter. Vad de gör är olika saker för att återställa den normala balansen i huset. Det betyder att de ändrar sitt beteende för att göra saker vi tycker om för att lätta upp stämningen.

Läs också: Gillar katter musik?

Vet katter om de har gjort något fel?

Snarare än att förstå rätt och fel, reagerar katter på vårt tonfall, ansiktsuttryck och fysiska handlingar.

Katter har ingen känsla för rätt och fel. De förstår inte varför det kan vara ett besvär eller en dålig sak för oss att spilla ett glas vatten, slänga skräp från kattlådan eller repa möbler. Men de mäter våra reaktioner på saker och de kommer ihåg om något de gjorde oss upprörda eller gjorde oss arga på dem.

De lagrar sedan detta i långtidsminnet. Katter reagerar på vår ton, de ansiktsuttryck vi gör, såväl som våra fysiska handlingar. De får med tiden erfarenhet av olika saker de gör, som antingen är bra eller dåliga beroende på deras människas reaktion.

När vi tar in en katt i vårt hem, utan att inse det, skapar vi en social grupp mellan oss och dem (och alla andra i huset). Katts beteende skulle få oss att tro att de betraktar sig själva som mycket mer än bara en kattkamrat.

Katter ser sig själva som en medlem av vår familj och detta är en del av sättet att bilda trygga relationer. När vi leker och gosar med våra katter känner de sig oftast trygga i sin sociala grupp. När vi är arga och skriker eller svär känner de sig hotade och rädda.

De vill känna sig trygga i sin sociala grupp igen så att de kan göra något för att få en tjänst från dig. Detta kan verka som en ursäkt för oss eftersom vi ofta humaniserar våra katter. Det betyder att vi tillskriver dem mänskligt beteende och egenskaper, och tror att de har samma betydelse när de inte gör det.

Så nästa gång de sparkar skräp över hela mattan, ta det inte personligt, de gör inte dessa saker av trots. De agerar bara på impuls och instinkt.

Läs också: Varför knådar katter sina ägare?

Hur sminkar katter?

Katter kan försöka åtgärda en obehaglig situation genom att röra sig närmare och röra vid dig.

Det finns några olika sätt som katter försöker bygga broar med oss ​​på. Om det har inträffat en incident där din katt gjorde något du inte gillade, och du reagerade, kommer den vanligtvis att springa och gömma sig. Du kunde då se dem titta och stirra på dig.

Många ägare tror ofta att det här är deras katt som trotsigt och tyst stirrar på dem och säger: ”Ja, det gjorde jag, vad ska du göra åt det?” Du kan bli förlåten för att tro att det är precis som det ser ut som de gör. Sanningen är att de stirrar på dig och försöker gissa vilket humör du är på eftersom de bara slappnar av när du är avslappnad.

När du har lugnat ner dig kommer din katt att försöka rätta till situationen. De kan göra detta genom att sakta röra sig närmare dig. Den här gesten gör att de känner sig trygga och att de vill.

De kan också börja gnugga sig på dig eller slå dig i huvudet, känd som bunting. Detta är ett sätt de gnider sin doft på oss. Detta är vanligtvis ett territoriellt doftmarkerande beteende: din katt kommer att gnugga dig med sina doftkörtlar och sedan kommer du att ”märkas” med deras doft.

Detta hjälper dem att känna igen dig som en säker person de kan lita på. De kan initiera lektid genom att ge dig sin favoritleksak. Katter kan också spinna eller jama nära oss för att låta oss veta att de vill känna sig anslutna igen. De kunde också knåda i vårt knä med sina tassar. Det är tecken på att de känner sig nöjda.

En annan sak som katter gör är att blinka långsamt medan de får ögonkontakt. Detta tros vara ett av sätten som katter låter sina människor veta att de känner sig trygga. Den långsamma blinkningen är en gest av acceptans och de kommer att göra det för att visa sitt självförtroende.

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen litar på dig

Slutgiltiga tankar

Katter känner sig anslutna till oss och ser oss som en del av sin sociala grupp.

Så nu vet du, katter ber inte riktigt om ursäkt till sina ägare. De ändrar sitt beteende efter att ha gjort något som orsakar en negativ reaktion hos deras människor. Katter känner sig inte skyldiga, men vi tror att katter känner sig anslutna till oss och anser oss vara en del av sin sociala grupp. Katter tycker om att känna sig trygga och trygga i sin hemmiljö. Varje form av hot mot dem är en störning av deras frid.

Om din katt visar tillgivenhet för dig efter att hon har gjort något styggt, gör hon det för att hon inte gillar din reaktion och hon vill ändra på det. De är oförmögna att visa ånger – vad de gör är att försöka komma tillbaka på god fot med sin kattförälder så att det blir harmoni i deras sociala grupp.

Läs också: Varför är min katt så irriterande? Kattens uppmärksamhetssökande beteende förklaras

Vanliga frågor

Hur säger min katt förlåt?

Som diskuterats ovan är en katts ursäkt något mytiskt. Katter ber faktiskt inte om ursäkt som människor gör. Men de ändrar sitt beteende efter att ha gjort något busigt för att ändra sin människas reaktion. Det finns många sätt de gör detta på. Det beror på din katts personlighet och det finns också olika variationer mellan olika kattraser.

Dessa saker inkluderar:

 • Gnid mot dig
 • Spindlar
 • Bunting med huvudet
 • tar hand om dig
 • Du knådar med deras tassar
 • De håller svansen högt i luften bredvid dig
 • Dessa är alla sätt som katter visar sin tillgivenhet för att visa att ditt unika band fortfarande är intakt.

  Förlåter katter sina ägare?

  Katter hyser i allmänhet inget agg. Till exempel, en engångshändelse där du av misstag trampade på deras svans betyder inte att de undviker dig på obestämd tid. Gos och godsaker hjälper dem också att slappna av och lita på dig!

  Friskrivningsklausul: Katter drivs av överlevnadsinstinkter, så upprepade negativa upplevelser kommer att få dem att ändra sitt beteende för att undvika att bli sårade eller upprörda. Försök att inte sätta dem i den här typen av situation i första hand.

  Hur kan jag berätta för min katt att jag älskar dem?

  Du kan få din katt att känna kärleken genom att återgälda många av de saker de gör mot dig. Om du får ögonkontakt kan du sakta blinka mot dem, vilket motsvarar ett kattleende.

  Du kan ta hand om och klappa dem. Du kan röra näsor med dem och låta dem gnugga mot dig. Katter blir galna över alla dessa saker. Du kan också tala mjukt och mjukt när du säger din katts namn och härma deras spinnande när den är nära dig.

  Blir katter arga på dig?

  Katter kan bli arga på sina ägare, precis som vi ibland blir arga på dem. Om din katt är arg på dig, finns det vanligtvis några ledtrådar du kan plocka upp från din katts beteende:

 • Morrande
 • Väsa
 • Spring och göm
 • Håll öronen platt bakåt
 • Bita eller repa
 • Deras svans rycker
 • Kissa där det inte ska
 • Det bästa du kan göra i den här situationen är att försöka lista ut varför de är arga på dig. De kan vara rädda, hungriga, ha problem med en annan katt i huset eller av medicinska skäl. När du väl fått kläm på det kan du bygga broar med dem. Om du är orolig för din katts hälsa, sök veterinär omedelbart.

  Se även  Varför leker katter med sin mat?