Hur ser kaninbajs ut?

Kaninbajs är en vanlig syn i alla kaninburar eller inhägnader. Det är en viktig del av din kanins matsmältningssystem och produceras i fruktansvärt enorma mängder. En kanins matsmältningssystem är utformat för att extrahera så många näringsämnen som möjligt från dess mat, vilket betyder att dess spillning är unikt liten, rund och torr. De är den minst grova typen av bajs jag någonsin har haft att göra med (och som någon som arbetar med en räddningstjänst har jag stött på många olika typer av bajs)

Om du vill identifiera vild kaninspillning här, kan detta fortfarande vara användbart. Spillning från vild kanin ser ungefär likadan ut som tamkaniner, förutom att de ser lite blöta ut och är lite mörkare i färgen på grund av den högre proteindieten hos de flesta vilda kaniner (från att äta färskt gräs istället för torrt hö).

Även om det kan verka grovt till en början, kan uppmärksamma din kanins bajs också varna dig för många hälsoproblem. En förändring i storlek, form eller konsistens är ett tidigt symptom som kan hjälpa dig att upptäcka och behandla potentiella sjukdomar innan de blir ett allvarligt problem.

Hur ser kaninbajs ut?

När du tar hand om kaniner eller stöter på dem i din trädgård kommer du att märka att deras spillning är mycket distinkt. Kaninbajs består oftast av små, runda korn som ser lite ut som kakaopuffskorn. Det är den minst grova typen av bajs jag någonsin har haft att göra med (och det inkluderar avhopp från många olika typer av djur, inklusive hundar, katter, fåglar, marsvin, råttor, illrar, hamstrar, etc.)

Vanliga kaninfekalpellets ska vara torra, hårda och till stor del bestå av osmälta fibrer (de ser ut som sågspån när du krossar dem). Kaniner producerar också en andra typ av avföring som kallas cecotropes, som är mjukare, klibbigare och vanligtvis klumpar ihop sig, men jag kommer till det senare.

Form och storlek

Normal kaninbajs är rund och jämförs ofta med ärtor i storlek, men detta kan variera. Vissa kaniner har bajs som är ungefär lika stora som en kikärta. De flesta kaniner bajsar i högar, men du kommer också att se enstaka bajsar om kaninen blir förvånad och släpper en, eller om de sprider bajs runt för att ta sitt territorium.

Se även  Kan man hålla kaniner med höns?

Färg och textur

Färgen på kaninbajs kan variera från mörkbrun till nästan svart, beroende på deras kost. Ibland kan du också se brunfärgad bajs, men detta är mindre vanligt.

Konsistensen av kaninbajs är i allmänhet hård och torr; de kan vara lite klibbiga när din kanin bajsar först, men de stelnar ganska snabbt (inom 5 minuter).

Något jag också har märkt med skyddskaniner som ännu inte kastrerats är att vissa hankaniner producerar mjukare avföring. Detta verkar hända oftare när det finns en kaninhona i närheten som försöker locka till sig hanen.

Odör

Kaninbajs luktar inte särskilt illa (den ammoniakliknande lukten som kommer från kattlådan är urinen). Det kan finnas en mycket lätt lukt när din kanin först producerar avföringen, men detta försvinner vanligtvis ganska snabbt. Detta är inte förvånande, eftersom de flesta kaniner är växtätare och köttätande djur ofta har illaluktande bajs.

Återigen har jag märkt en liten skillnad på hankaniner som ännu inte kastrerats. Jag är inte säker på om det är deras bajs eller doftkörtlarna bredvid deras anus, men det verkar finnas mer lukt jämfört med honkaniner eller kaniner som redan har kastrerats.

Kvantitet

Kaniner bajsar mycket! Du kan förvänta dig att de flesta kaniner producerar cirka 200-300 fekala pellets per dag. Dessa pellets bör vara enhetliga i storlek och form, vilket indikerar ett hälsosamt matsmältningssystem. Det är viktigt för kaninägare att övervaka kvantiteten och kvaliteten på kaninernas avföring, eftersom förändringar kan indikera hälsoproblem.

Vild kanin bajs kontra tam kanin bajs

När man observerar kaninbajs, finns det en subtil skillnad mellan avfallet från vilda kaniner och deras domesticerade motsvarigheter. Vild kanin bajs finns vanligtvis i små, runda pellets och grupperade i grupper. Eftersom vilda kaniner betar på en mängd olika gräs och löv, är fukthalten i deras spillning ofta mycket högre, vilket gör deras spillning något mjukare, större och mörkare i färgen.

På grund av den torrfoderdiet som många kaniner följer, verkar deras bajs ofta torrare. Bli inte förvånad om du också tycker att pelletsen är lite ljusare i färgen; detta är vanligtvis en återspegling av de kommersiella livsmedel de konsumerar.

Se även  Har honkaniner morrhår?

Tänk dock på att det finns variationer och kosten spelar en viktig roll för utseendet på kaninavföring. Om din kanin får en hel del färskt grönt och torrfoder, kan hans bajs se mer ut som en vildkanin.

Den andra typen av kaninbajs: cecotropes

När du tar hand om kaniner kommer du att märka att de producerar en annan typ av avföring. Dessa kallas cecotropes. De är mjukare, klibbigare och liknar nästan ett gäng små druvor. Kaniner äter faktiskt sina cecotropes. Detta kan låta konstigt, men eftersom kaniner har utvecklats till att leva på en kost med extremt fiberrik kost, tillåter denna mekanism dem att absorbera viktiga näringsämnen som inte smältes första gången. Se det som naturens sätt att se till att de får ut det mesta av sina måltider.

Cecotropes, även kallade ”nattavföring”, ser ut som små, glänsande kluster. Dessa kluster innehåller rika näringsämnen som proteiner och vitaminer, som är viktiga för din kanins hälsa. Denna spillning är en avgörande del av en kanins matsmältning och diet, men du kommer vanligtvis inte att se dem. Din kanin har en tendens att äta cecotropes direkt från botten, vanligtvis under tillfällen då han har lite avskildhet.

Om du märker dessa runt gården kan det tyda på en näringsstörning eller ett hälsoproblem. Lär dig mer om varför din kanin kanske inte äter alla sina bihang som den borde.

Förändringar i kaninbajs och vad det betyder för deras hälsa

När du observerar din kanins bajs kan vissa förändringar indikera hälsoproblem som kan behöva uppmärksammas. Här är en snabbguide för att förstå vad olika typer av bajs betyder för din kanins hälsa. (Om du vill ha en mer detaljerad förklaring, gå till min hela artikel om kaninbajs)

  • Mjuk bajs: Om din kanins bajs är mosig och missformad kan det tyda på en näringsmässig obalans eller matsmältningsproblem (vanligtvis för mycket socker eller stärkelse i kosten). Detta kan också fastna på din kanins baksida, vilket orsakar ett tillstånd som kallas bajs.
  • Dubbel bajs: Dessa är två pellets som ser ut som om de har stött mot varandra, vilket indikerar en avmattning i din kanins matsmältning
  • Liten bajs: Vanligtvis kan en mindre storlek indikera uttorkning eller stress. Se till att din kanin har konstant tillgång till vatten och se till att bajsens storlek återgår till det normala.
  • Inget bajsande/lite bajsande: Detta är potentiellt allvarligt eftersom det kan indikera gastrointestinal stas, ett tillstånd där matsmältningssystemet saktar ner eller stannar. Det är viktigt att du omedelbart kontaktar din veterinär om du märker brist på bajs.
Se även  Kan kaniner lämnas ifred?

Observera att varje plötslig eller långvarig förändring av bajsens utseende bör föranleda en konsultation med din veterinär för att utesluta eller behandla eventuella underliggande hälsoproblem. Att regelbundet kontrollera din kanins avföring kan vara en utmärkt tidig indikator på hans välbefinnande.

Betydelsen av näring i kaninbajs

Din kanins kost har en direkt inverkan på hur dess bajs ser ut. Fiberrik kost ger ofta välformade, hårda pellets, medan brist på tillräckligt med fibrer kan orsaka mjukare avföring eller till och med diarré.

Effekter av hö på kaninbajs: Hö, särskilt timotejhö, är avgörande för att upprätthålla din kanins maghälsa. Det ger den fiber som är nödvändig för korrekt avföring, vilket resulterar i regelbunden, hård avföring.

Effekter av färska grönsaker på kaninbajs: Att lägga till färska grönsaker kan ändra konsistensen något, vilket gör avföringen mindre torr. Därför är det viktigt att ändra din kanins kost långsamt och introducera färsk mat lite i taget så att matsmältningssystemet kan vänja sig vid det. För mycket färsk mat på en gång kan orsaka grötig bajs och matsmältningsproblem.

Vatten och matsmältning: Vattenintag är också en faktor i utseendet på kaninbajs. Tillräckligt med vatten säkerställer att pelletsen formas ordentligt, eftersom det främjar matsmältningen. Om din kanin inte dricker tillräckligt kan hans bajs se missformad ut eller mindre än normalt. Att övervaka deras vattenkonsumtion, utöver kosten, kan ge dig goda ledtrådar om tillståndet i deras matsmältningssystem.