Hur skyddar grisar sig mot rovdjur?

Grisar är bytesdjur och det är normalt att de har flera rovdjur i naturen. Även i fångenskap kan de fortfarande attrahera och stöta på rovdjur om de är nära vilda områden. Fråga oss nyfiken så svarar vi åt dig!

Hur skyddar grisar sig mot rovdjur? Grisar förlitar sig vanligtvis på sin hastighet för att fly från rovdjur. Vild eller tam, en gris hastighet är deras främsta försvar mot alla angripare.

Bortsett från deras hastighet är deras sekundära alternativ att använda sina betar, som kan vara både ett vapen och en sköld. Tyvärr för tama grisar tas deras betar ofta bort permanent eftersom ägarna anser att det inte är till någon nytta för grisarna.

En gris tredje skydd är deras tjocka hudar som gör det svårt för rovdjur att bita deras kött.

Bortsett från sina fysiska förmågor kan grisar också lita på sin hörsel och utmärkta luktsinne.

Vi har en fullständig artikel om dem luktsinne som du kan läsa här

Slutligen kan en gris intelligens vara deras främsta vapen om inte för deras fysiska förmågor och sinnen.

En gris rankas på fjärde plats bland de mest intelligenta djuren i världen, vilket betyder att de lätt kan överlista rovdjur!

Den genomsnittliga livslängden för en tamsvin är 15 till 20 år, vilket är mycket längre än livslängden för ett vildsvin på 4 till 8 år. Detta beror på en hög dödlighet i naturen, men de klarar sig ändå bättre än de flesta djur.

Grisar kan vara riktigt bra, men de är verkligen fridfulla djur som standard. Det ligger i deras natur. Grisar, vilda eller inte, vill hålla sig borta från problem så mycket som möjligt.

De kan ha en busig ande ibland, men det betyder inte att de är dåliga. De är bara lekfulla och dåligt beteende hos grisar kan lätt korrigeras med enkla disciplinerande knep.

Kända fiender/rovdjur till grisar

Grisar kan finnas på många olika typer av platser då de är anpassningsbara varelser och därmed har olika typer av rovdjur.

Vi har nedan listat några av de vanligaste rovdjuren som är kända hos grisar.

 • människor
 • Coyotes
 • Hyenor
 • Pumor
 • Grizzlybjörnar
 • Vargar
 • Hundar
 • tvättbjörnar
 • Bobcats
 • Lions

Förutom landförflyttande fiender kan grisar i det vilda också ha ovanliga flygande rovdjur.

 • Ugglor
 • Örnar

Dessa stora rovfåglar kan lätt greppa unga smågrisar och till och med skada fullvuxna grisar med sina vassa klor och lämna öppna sår genom att picka med näbben.

Andra sällsynta rovdjur ingår också nedan.

 • Ormar – Jaga vanligtvis inte grisar eftersom grisar kan slå tillbaka och potentiellt döda dem och bli uppätna istället. Rasen ”American Guinea Hog” är känd för att göra middagar av attackerande ormar.
Se även  Kan grisar titta upp?

En gris överlevnadsförmåga

Grisar har många sätt att försvara sig och få sätt att attackera, eftersom de är beroende av att söka föda istället för att jaga eller döda andra djur.

Allt som nämns ovan förklaras i detalj i detta avsnitt.

A. Hastighet

Grisar kan springa fort och det kan vara förvånande med tanke på deras stora kropp och tunga vikt, men det är ett faktum.

Tamgrisar kan springa så fort som 17 km/h, medan vildsvin kan springa i 30 km/h.

Men trots sin höga hastighet kan de tröttna väldigt snabbt, varför de bara kan hålla toppfarten över korta sträckor.

Det enda sättet för rovdjur att fånga en snabb gris är att höra dem utan att fly eller slita ner dem, eftersom grisar lätt kan få slut på uthållighet efter att omedelbart ha använt upp sin fulla hastighet.

Nyckeln till en gris överlevnad i naturen är att springa tillräckligt snabbt och hitta ett bra gömställe där rovdjuret inte längre kan nå dem.

A.1 Djur som grisar kan undvika

Tamgrisar kan bara springa undan ett fåtal vissa djur utöver vad som kommer att diskuteras längre fram nedan. De kan smita kycklingar och andra långsamma djur.

Men för vilda grisar kan de springa undan elefanter, grizzlybjörnar, svarta mamba-ormar, rasödlor, vilda kalkoner, katter och hundar.

B. Betar

Alla grisar odlar betar oavsett om de är vilda eller tama och hanar eller honor. Oavsett ras kommer de att växa betar. Betarna brukar dyka upp eller bli synliga runt arton månaders ålder.

För boskap eller tamgrisar tas deras betar vanligtvis bort permanent för att inte orsaka framtida problem för deras ägare eller dem själva.

Betarna är kopplade till en gris käkar och anses vara en del av tänderna. När den tas bort växer den inte ut igen som de flesta tror.

Hongrisar har ofta kortare eller mindre betar och de växer inte tillräckligt stora för att sticka ut ur munnen. Därför kan det vara lättare att identifiera könet på en gris i naturen genom att titta på deras betar.

En bete kan dödligt skada ett djur eller till och med en människa om en gris inte får något val och hamnar i ett hörn, vilket tvingar den att attackera eller bli provocerad.

Lär dig mer om hur betar påverkar grisar i den här artikeln.

C. Tjock hud

Ibland kan tjockleken på en gris hud bero på deras miljö eller plats.

Se även  Behöver husdjursgrisar injektioner?

Ändå kan de tjocka hudarna förhindra att rovdjur som ormar lätt biter i deras kött och kan hjälpa till att öka en gris chans att överleva i det vilda.

De flesta tamgrisar har hud som liknar människohud, men det kan fortfarande vara svårt för angripare att penetrera fettlagren i sina kroppar.

C.1 Lereteorin

En personlig teori om grisar och lera.

Det är också möjligt att grisar också täcker sina kroppar i lera för att maskera sin närvaro i det vilda. Grisar är intelligenta djur och det kommer inte att vara förvånande om de har lärt sig konsten att dölja sina dofter.

Lera i det vilda blandas med olika dofter som lätt kan förvirra rovdjur som förlitar sig på doft under jakt.

Detta kan hjälpa till att öka en gris överlevnadsförmåga och det är verkligen ganska COOLT om det faktiskt är ett annat syfte med lera för grisar!

Klargörande: Grisar BEHÖVER lera för att svalna eftersom de inte har tillräckligt med svettkörtlar för att reglera sin kroppstemperatur. Grisar har oftast bara tillgång till MUD varför de väljer lera.

Relaterad artikel: Varför behöver grisar lera?

D. Hörsel och lukt

Grisar föds med dålig syn, vilket kan vara en rejäl nackdel för dem, men de kompenseras med känslig hörsel och ett utmärkt luktsinne.

En gris nos är mycket känslig för beröring och de förlitar sig enbart på sin nos för att leta efter mat. Dessa färdigheter gör grisar till fantastiska födosökare.

Grisar kan använda sin hörsel och lukt för att uppmärksammas på närvaron av ett rovdjur.

Människor har lärt sig konsten att jaga och vet hur man maskerar mänsklig doft genom att blanda sin doft med naturliga dofter som är bekanta för en gris.

Människor kan dock inte helt maskera sitt ljud, vilket är anledningen till att grisar fortfarande kan fly i tid när de hör något som skulle skrämma dem.

Bytesdjur, särskilt vilda djur, är ofta försiktiga eftersom de kan attackeras av ett rovdjur när som helst. De kommer omedelbart att använda sin hastighet för att fly från angripare.

Deras luktsinne kan också hjälpa dem att komma ihåg doften av rovdjur. Många rovdjur har en konsekvent doft som grisar lätt tar upp.

När en gris känner av doften av ett rovdjur kommer den omedelbart att lämna det farliga området.

E. Information

Sist men inte minst, intelligensen hos en gris.

Oavsett hur begåvad ett djur eller människa är, om de inte är kloka nog att dra nytta av det, kommer de inte att kunna ta sig framåt.

Se även  Krav för husdjursgrisar

Grisar är smarta nog att veta hur de ska använda sina färdigheter.

De kan ha begränsad kapacitet, men de överlever mycket bra eftersom de vet hur man överlista rovdjur.

De har imponerande minnen som gör att de kan komma ihåg olika typer av information som människor, andra djur, lukter, farliga platser, säkra platser och matkällor.

Grisar kan också lära sig många saker lika snabbt som schimpanser.

Läs våra 10 mest intressanta fakta om Pig Intelligence

E.1 Lärdomar från bytesdjur

Bytesdjur måste vara mer försiktiga än rovdjur och kan därför utveckla ett känsligare sätt att leva. De måste vara smartare än sina snabba och starka rovdjur.

Grisar kan ha lärt sig att förbättra sin intelligens genom att anpassa sig och lära sig att överlista sina rovdjur.

Rovdjur behöver vanligtvis inte vara försiktiga, de är vanligtvis bekväma var som helst och kämpar inte lika hårt som bytesdjur när de letar efter mat.

Jag har ett personligt ordspråk om denna aspekt av livet. De fattiga kan vara fattiga, men de kan definitivt vara klokare än de rika.

Det beror på att när du alltid är spänd blir du desperat att hålla fast vid för att överleva. Medan de i toppen har det lätt och tenderar att glömma innebörden av utmaningar.

När livet är svårt lär det dig att bli stark. Även om de är bytesdjur, om deras sinnen är starka, kommer deras chanser att överleva säkert att öka.

Relaterade frågor

 • När börjar grisar avla?

Grisar kan bli könsmogna runt fem till sex månaders ålder. En unik ras som kallas ”Meishan pigs” kan nå sexuell mognad så tidigt som två till tre månaders ålder.

Grisar förväntas vanligtvis föda 10 till 12 smågrisar, men antalet liter kan variera beroende på ras och hur de fötts upp.

Vill du veta mer om avel kan du läsa vår artikel om det här.

 • Sjunger grismor för sina bebisar?

Röstkommunikation är vanligt hos grisar och morsgrisar använder en speciell ”låt” eller annan ton av ”nicka” eller ”gnynta” när de ropar till sina unga smågrisar när det är dags att mata dem.

Grisar har tre typer av kommunikation.

En är deras kroppsspråk, för det andra deras röstkommunikation och slutligen deras lukt. Grisar kan avge en specifik lukt som skickar en viss signal till andra grisar som de kan upptäcka.

Läs vår artikel om det här för mer information om kommunikation med grisar.