Hur smarta är kaniner? Kanin intelligens!

En morgon, när jag var upptagen på mitt kontor, vände jag mig plötsligt om och såg min kanin stirrade intensivt på skärmen, tydligt fascinerad av den bubblande skärmsläckaren som hade dykt upp.

Jag började undra, hur intelligenta är kaniner?

Fanns det något sätt att mäta kaninernas IQ, och varför var vissa kaniner mer intresserade av sin värld, hittade på saker och visade riktig intelligens, medan andra var söta men tjocka pistiller?

Hur smarta är kaniner?

Kaniner är väldigt intelligenta.

Även om de kanske inte har den typen av intelligens som kan lösa matematiska gåtor, kan kaniner lösa logiska problem, komma ihåg ord och ljud, njuta av att leka med nya leksaker och trivas med mental stimulans.

Kaniner kan vara lika smarta som andra husdjur som katter och hundar, och en kanin visar andra tecken på intelligens som svartsjuka, preferens och förmågan att resonera och välja.

Vilka är tecknen på kaninintelligens?

Nu skulle min smörgås inte klara ett IQ-test, så jag var tvungen att hitta andra sätt att mäta intelligens.

Hur bedömer man om ett djur är intelligent?

När jag diskuterade idén om intelligens hos djur med min lokala djurtränare, fick jag dessa punkter att tänka på när jag skulle avgöra om min bulle verkligen var smart eller inte.

Problemlösning som ett tecken på intelligens

Felsökningskunskaper krävs logik.

Uppenbarligen kommer en kanin inte att lösa problemet med världens hunger, men de kan lösa mindre mikroproblem som hur man når moroten som föll under bordet.

Kaniner kan tränas för att utföra stora bedrifter, som att utföra agilitykurser, och de kan ta reda på hur de kommer till mat eller godsaker.

Vissa kaniner kommer till och med på hur de ska öppna sin hydda eller bur för att komma ut när de blir uttråkade. Dessa är alla tecken på logiskt resonemang, vilket är en parameter för intelligens.

Minne som ett tecken på intelligens

Att kunna komma ihåg något betyder att man tänker på det. Kaniner kan komma ihåg människor, platser, ord, ljud och även andra kaniner.

Minnet är ett tydligt tecken på intelligens.

Detta är mer än en enkel påminnelse som är instinktiv. Kaniner har förmågan att komma ihåg steg på en agilitybana, och de kan till och med minnas människor i flera år.

Eftersom de uppenbarligen inte kommer ihåg allt omkring dem måste de sedan bilda minnen selektivt, vilket är ett tecken på intelligens.

Nyfikenhet som ett tecken på intelligens

Med mänskliga bebisar vet vi att ett barn kommer att vara intelligent om de ständigt tittar på saker, lägger märke till nya saker och letar efter stimulans. Detsamma gäller för kaniner.

När en kanin omedelbart är medveten om att det finns något nytt i sin miljö, indikerar det att den är medveten om sin omgivning.

Se även  Kan jag raka min lejonhuvudkanin?

Detta kräver en del eftertanke. Kaniner, liksom andra husdjur, har en förkärlek för leksaker.

De är särskilt förtjusta i leksaker som är mentalt stimulerande där de kan plocka upp delar av leksaker eller tugga på olika texturer.

De utvecklar också en smak för en favoritleksak. Dessa är alla aspekter som delas med mänskliga barn, vilket gör kaniner ganska intelligenta.

Sociala färdigheter som ett tecken på intelligens

Att kunna anpassa sig socialt och knyta kontakter är också ett tecken på intelligens.

Kaniner binder sig till andra kaniner och även med sina människor. Detta band är ett tecken på social medvetenhet och intelligens.

Anknytning som ett tecken på intelligens

Kaniner utvecklar en förkärlek för vissa människor.

Jag vet att mina kaniner inte alltid gillar alla mina familjemedlemmar, och en viss kanin kanske väljer att spendera tid med min son, men gillar inte att bli klappad av min dotter. Förmågan att välja är ett tecken på intelligens.

Kaniner kan lära sig språk

Okej, så om du förväntar dig att en kanin ska börja prata ryska eller sjunga på franska, kommer du förmodligen att bli besviken. Men kaniner kan lära sig många ord.

Jag har tränat mina kaniner att reagera på vissa verbala signaler, som ”upp” för att de ska huka sig, ”ner” för att ligga ner och ”upp” för att de ska rulla sig över magen (vilket bara är en av mina favoriter) kaniner gillar att göra).

Att kunna komma ihåg ord är ett enormt tecken på intelligens.

Även om det inte finns någon exakt statistik på hur många ord en kanin kan komma ihåg, är de verkligen intelligenta och kan komma ihåg ett brett utbud av verbala signaler.

Med upprepning och belöning lär sig kaniner snabbt vissa ord och associerar mening eller avsikt med dessa ord.

Kaniner lär sig snabbt

Om du konsekvent använder samma ord för en viss handling kommer din kanin snabbt att lära sig det ordet.

Jag börjar med att använda ett specifikt tonfall med ordet för att träna en kanin.

Något så enkelt som ”carrrrr-ot” kan hjälpa en kanin att veta att du är klar med en godbit till honom.

Senare kan du använda samma teknik för att lära din kanin att gå till sin bur, komma ut för att leka eller hoppa på soffan för trimningssessioner.

Eftersom kaniner kan lära sig dessa funktionella ord och associera den önskade handlingen med varje ord, är de utan tvekan intelligenta.

Testa din kanins IQ

Det finns flera tester du kan använda för att bestämma någons IQ.

Minne och association är några exempel på egenskaper hos intelligens. Om din bulle kan komma ihåg något, visar det att de kan resonera.

IQ-test för kaniner

Förutom att vara konstig kan du testa din kanins IQ med denna roliga aktivitet.

Du kommer behöva:

  • Tre plastbehållare i olika former och storlekar
  • Några kaninvänliga godsaker

Så här utför du testet:

1. Placera de tre brickorna upp och ner i din kanins hölje.

2. Placera kaningodisarna under endast en behållare. Kom ihåg den specifika behållaren.

3. Låt din kanin undersöka disken. De kommer att lukta på godbiten, men är uppenbarligen inte säkra på vilken behållare godbiten är i.

4. Om din kanin vänder fel skål, gör ett mjukt ljud som ”uh-uh”. När de hittar rätt behållare, belöna dem med beröm och låt dem äta godbiten.

5. Upprepa denna aktivitet en gång till med samma form som godbiten. Observera att din kanin kommer ihåg och går direkt till den formade behållaren där godbiten ska vara.

6. Du kan utöka detta genom att flytta spelet till en ny del av ditt hus eller trädgård. Lägg märke till hur din kanin går direkt till samma formbehållare som tidigare.

Observera, använd inte färgade behållare för att skilja behållarna åt, eftersom kaniner inte ser samma färgspektrum som vi. De kommer inte att kunna urskilja vissa färger.

Andra sätt att förbättra din kanins IQ

Din kanin kommer att trivas med stimulering, vilket är anledningen till att de gillar ett brett utbud av leksaker.

Se till att introducera din kanin för nya och spännande leksaker, spela spel med dem och hitta nya och utmanande sätt att vinna deras förtroende och belöna dem för koncentration och fokus.

Fortsätt att utöka din kanins ordförråd med nya kommandon och lär honom trick som sitta, rulla, tigga och hämta.

Utsätt dem för nya platser och saker på ett lugnt och ansvarsfullt sätt, och din kanin kommer att gå från rädd till nyfiken när de lär sig mer om sin värld.

Några vanliga frågor om kaninintelligens

Nedan följer några vanliga frågor som folk har om kaninintelligens och hur smarta kaniner är:

Vilken intelligensnivå har kaniner?

Kaniner är förvånansvärt intelligenta och kan spela spel, njuta av leksaker och lösa pussel.

Med sin förmåga att komma ihåg saker kan de lära sig ord, knep och fraser.

Är kaniner smartare än katter?

Kaniner kan konkurrera med katter i intelligens, med den extra fördelen att de verkligen vill glädja sina pälsföräldrar.

Även om katter ofta är ointresserade, är kaniner nyfikna av naturen, vilket kan leda till argumentet att kaniner kan vara mer intelligenta än katter, men igen, katter är också bara arroganta.

Har kaniner bra minne?

Med sin förmåga att komma ihåg saker och platser har kaniner utvecklat ett fantastiskt minne. De kan ha utvecklat denna färdighet i det vilda.

Att veta och komma ihåg var deras håla är hjälper dem att snabbt fly från ett rovdjur som kan ha varit avgörande för deras överlevnad.

Minnet är ett tecken på intelligens, så kaniner är ganska smarta eftersom de minns så väl.

Hur intelligenta är kaniner?

Det finns ett antal saker som kaniner kan göra som indikerar en högre intelligensnivå än vissa djur.

Kaniner kan komma ihåg sitt namn, de kommer när de kallas och de förknippar också människor med känslor.

Förutom dessa tecken på intelligens är kaniner också väldigt nyfikna, vilket är en annan aspekt av intelligens.

De kan få din uppmärksamhet genom att dunka eller genom att stirra på dig.

Slutgiltiga tankar

Om du någonsin trott att kaniner är fåniga husdjur, har du helt fel.

Kaniner är mycket intelligenta och även om de inte kan engagera sig i verbala konversationer med dig, pratar de med sina ägare genom att använda unika sätt och färdigheter.

Kaninens träningsförmåga är också relaterad till deras IQ, och kaniner visar ett anmärkningsvärt intresse för att interagera med sina mänskliga ägare.

Utbudet av ord de kan komma ihåg och knepen de kan komma ihåg indikerar en önskan att behaga sin ägare, vilket är ytterligare ett tecken på utvecklat tänkande.

Om du är en kaninägare är det upp till dig att stimulera din bulle precis som du skulle göra med ditt människobarn.

Investera i leksaker, tricks och tid tillsammans, och du kommer snart att skörda frukterna av ett intelligent och socialt husdjur och vän.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Hur lär man en kanin att gå på en sele?
  • Kan man träna en kanin att använda kattlådan (potträning)?
  • 10 dyraste kaninraser (med bilder)
  • 5 minsta rasen husdjurskaniner (du kan köpa)
  • Hur registrerar man en kanin? Hela processen!