Hur smarta är sköldpaddor? Allt du behöver veta

Att ha ett intelligent husdjur som lär sig snabbt är vad alla ägare kan begära!

Hur smarta är sköldpaddor

Innan du skaffar en sköldpadda har du alltid fler frågor om deras intelligens. Vi vill alla ha ett husdjur som kan tränas snabbt och som gör det enkelt att lära dem tricks.

Hur smarta är sköldpaddor?

1. Sköldpaddans hjärna

Vi kan mäta en sköldpaddas intelligens genom att studera dess hjärna. En sköldpaddas hjärna är liten jämfört med andra djur som hundar eller katter.

Storleken på en sköldpaddas hjärna är ungefär 1/10 av dess kroppsvikt. Men ändå är den genomsnittliga storleken på en sköldpaddas hjärna bara cirka 2-3 gram. Det är mindre än ett uns i vikt.

En sköldpaddas hjärna förstoras inte efter födseln. Den förblir i denna exakta storlek fram till vuxen ålder.

Den består av storhjärnan, lillhjärnan och medulla oblongata. Dessa delar arbetar tillsammans som en helhet för att kontrollera sinnena och rörelserna.

Storhjärnan är ansvarig för att upprätthålla sensoriska input från ögon och öron. Den kontrollerar balans och koordination.

Och slutligen kontrollerar medulla oblongatas andning och hjärtfrekvens. En sköldpaddas hjärna fungerar enligt principen ”dela och härska”.

När en sköldpadda vill göra något upptäcker den var den är och vad som händer runt den. Sedan delar han sin uppmärksamhet mellan dessa olika saker.

Till exempel, om han ser ett rovdjur närma sig honom, kommer han att fokusera på det hotet. Om det finns mat i närheten kommer han att uppmärksamma det.

Om han hör ett ljud kommer han att fokusera på det. Genom att göra detta kan han övervaka allt som händer runt omkring honom.

2. Mentala förmågor

Vissa experter tror att sköldpaddor har ett IQ på 10, medan andra säger att deras intelligensnivå är närmare 3. Vissa forskare tror att deras hjärnor liknar fiskens.

De tror att sköldpaddor kan bearbeta information snabbt eftersom de har många neuroner. Det finns över en miljon neuroner i den mänskliga hjärnan.

Se även  Anledningar till varför getter klättrar i träd - vissa är överraskande!

Medan en sköldpadda kanske inte har så många neuroner som vi har, har de en högre täthet av neuroner. Så de är smartare än oss.

3. Sköldpaddans minne

Sköldpaddor är smarta små varelser eftersom de är väldigt bra på att komma ihåg saker. De kan komma ihåg tusentals fakta om sin miljö.

De kan hitta hem efter att ha blivit separerade från sin familj. De kan till och med känna igen sig i en spegel.

De kan minnas var de grävde ner sin mat, hur de kom hem, hur många gånger de föll i ett hål.

Det som också gör sköldpaddor smarta är att deras skal har en unik doft som hjälper sköldpaddan att känna igen sin ägare.

Lukten hjälper också sköldpaddan att hitta mat. När sköldpaddan hittar mat gnuggar den skalet på marken för att överföra doften till maten. Det förklarar varför sköldpaddor är smarta och inte dumma som folk tror.

Om en sköldpadda förlorar sin ägare kanske den inte vet vad som hände med den. När detta händer kommer sköldpaddan att leta efter ett nytt hem. De börjar leta efter någon som har liknande lukter.

En sköldpadda stannar bara hos en person åt gången. De kommer inte att acceptera en annan person i sitt hem förrän de vet att de inte är inkräktare.

Sköldpaddor kan komma ihåg saker i åratal. De kan komma ihåg den exakta platsen för en måltid de åt förra veckan.

De kan komma ihåg var de föddes och bodde innan de flyttade till ett nytt hem. Och de kan komma ihåg vilka deras föräldrar är.

Sköldpaddor har visat sig ha ett bra minne. De kan komma ihåg var och när de föddes, namnen på släktingar och kan komma ihåg ljuden av sitt eget namn.

De kanske också kommer ihåg ljudet av att deras mamma ropade på dem.

Är sköldpaddor riktigt smarta

4. Träningsförmåga för sköldpaddor

Sköldpaddor är kända för att vara långsamma varelser. Däremot kan de tränas att gå i koppel, simma, gå i trappor och till och med hämta bollar.

Se även  Är gräsgödsel säkert för kycklingar? Måste det vara ekologiskt?

De tycker också om att lära sig nya trick. Vissa människor tror till och med att sköldpaddor är smartare än hundar. Det beror på att de kan lära sig genom att observera andra.

Sköldpaddor kan lära sig att öppna dörrar genom att använda sina simfötter. Om du stoppar in mat i dörren kommer sköldpaddan att använda sitt skal för att öppna den.

Det finns många sätt att lära din sköldpadda hur man beter sig. Om du till exempel vill att din sköldpadda ska vänja sig vid att gå i koppel kan du börja med att lägga den i ett litet akvarium.

Du måste se till att det finns tillräckligt med utrymme för ditt husdjur att röra sig fritt. Placera sedan akvariet bredvid din soffa.

Ditt husdjur kommer snart att inse att det är säkert att gå i koppel. Om du vill att din sköldpadda ska lära sig olika beteenden, som att apportera, kan du prova att lära den genom positiv förstärkning.

Belöna helt enkelt ditt husdjur när det gör något rätt.

5. Felsökning

Sköldpaddor är smarta eftersom de kan använda sina hjärnor för att lösa problem för att bli mer framgångsrika i sin miljö.

De vanligaste problemen som sköldpaddor stöter på är att fastna i lera, fastna under stenar och falla av avsatser.

I dessa situationer måste de hitta ett sätt att fly. Det gör de genom att gräva tunnlar, klättra i träd, använda vinrankor eller helt enkelt simma iväg.

Dessutom kan sköldpaddor lokalisera och konsumera matvaror genom att använda sitt luktsinne. De kan också hitta skydd från rovdjur och andra faror genom att använda deras förmåga att upptäcka hot.

6. Inlärningsförmåga

Sköldpaddor har ett utmärkt minne. De minns saker som var de bor, vilka deras föräldrar är och var de senast åt. De kan snabbt lära sig nya beteenden.

Se även  Varför äter min hund sin bajs? (och hur stoppar jag det)

Att lära sig sköldpaddor är ganska lätt. Sköldpaddan behöver bara observera sin omgivning och sedan använda den informationen för att bestämma vart den vill gå.

Om det till exempel finns ett hinder framför dem kommer de att gå runt det eller försöka ta sig över det. Om inget står i vägen väljer de oftast att stanna kvar.

Det är därför man ofta ser sköldpaddor sola. Det hjälper dem att absorbera mer solljus, vilket ger dem energi. Men om något kommer i deras väg kan de bestämma sig för att undvika det genom att byta riktning. Detta kallas ”undvikande”.

När en sköldpadda lär sig något nytt kommer den ihåg det för livet. Den glömmer inte saker som människor gör.

Sköldpaddan använder sitt minne för att navigera i sin miljö. Så om han hamnar i en liknande situation senare vet han vad han ska göra. Det är fantastiskt att bevisa att sköldpaddor verkligen är smarta reptiler.

7. Kommunikation

Som de flesta reptiler kommunicerar sköldpaddor med varandra genom ljud. Det gör dessa varelser smarta.

Dessa ljud inkluderar väsande, morrande, gnisslande och kvittrande. Det finns två huvudtyper av kommunikation. Den ena är visuell kommunikation och den andra är röstkommunikation.

Visuell kommunikation

En sköldpadda kan se en annan sköldpadda upp till 50 meter bort. En sköldpaddas ögon är på toppen av huvudet. Deras pupiller är små och runda och gör att djuret kan fokusera på olika avstånd.

En sköldpadda har också ögonlock som skyddar ögonen från damm och smuts.

röstkommunikation

Sköldpaddor producerar ljud för att varna andra för fara. Dessa ljud inkluderar grymtningar, gnisslande, väsningar, tutar och morrar.

Slutsats

Ingen kan mäta en sköldpaddas exakta IQ, men forskare har upptäckt ett antal sätt att förutsäga en sköldpaddas intelligensnivå.

Ovanstående är några praktiska åtgärder som testar sköldpaddans intelligens. Dessa tester uppskattar hur väl sköldpaddan kan lösa problem, tänka, lära och kommunicera.