Hur snabbt växer grisar?

Nya grisägare behöver känna till den genomsnittliga tillväxtperioden för de flesta grisraser för att vara helt förberedda på förändringar och stegen att ta! Det här inlägget kommer att vara en guide för gristillväxt.

Hur snabbt växer grisar? I genomsnitt kan de flesta grisar växa och bli fullvuxna vid ungefär sex månaders ålder. Grisar slutar växa vid 2 till 3 års ålder. Men från 1 års ålder kan deras tillväxt vara omärkbar när den börjar avta.

Det finns vissa sorter som växer snabbare än andra, men normalt är sex månader helt rätt för många bönder.

Vissa raser växer också långsammare jämfört med andra raser, vilket också resulterade i en populationsminskning.

En gris storlek och vikt kan också bero mycket på rasens standardegenskaper. Men det finns tillfällen då en gris växer ur rasens förväntningar.

Det beror på att grisar har det en diverse genetik som ibland kan orsaka oväntade förändringar hos vissa grisar.

En gris tillväxt kan bli oförutsägbar, särskilt om de är djupt blandade.

Marknadsgrisägare säljer ofta grisar så fort de är redo, runt sex månader gamla, men husdjursgrisar kan fortsätta växa och leva deras deras förväntade livslängd från 15 till högst 20 år.

Det finns också flera faktorer som kan påverka en gris tillväxt. En sådan faktor är grisens kost.

En gris diet kan hämma eller påskynda en gris tillväxt. Därför är det viktigt att alltid hålla en hälsosam men balanserad kost för att bibehålla en god tillväxttakt och uppnå utmärkta resultat.

En annan faktor som påverkar en gris tillväxt är deras miljö.

Beroende på hur en gris är uppfostrad kan deras tillväxt också skilja sig åt. Det finns tillfällen då grisar slutar växa på grund av ohälsosamma levnadsförhållanden, men när de hålls i en hälsosam miljö tenderar grisar att ha en stadig tillväxtrutin.

Marknadsgrisar säljer ofta grisar så fort de är redo, ungefär sex månader gamla, men sällskapsgrisar kan fortsätta växa och leva deras deras förväntade livslängd från 15 till högst 20 år.

Det finns också flera faktorer som kan påverka en gris tillväxt. En sådan faktor är grisens kost.

En gris diet kan hämma eller påskynda en gris tillväxt. Därför är det viktigt att alltid hålla en hälsosam men balanserad kost för att bibehålla en god tillväxttakt och uppnå utmärkta resultat.

En annan faktor som påverkar en gris tillväxt är deras miljö.

Beroende på hur en gris är uppfostrad kan deras tillväxt också skilja sig åt. Det finns tillfällen då grisar slutar växa på grund av ohälsosamma levnadsförhållanden, men när de hålls i en hälsosam miljö tenderar grisar att ha en stadig tillväxtrutin.

Se även  Går grisar och höns överens?

Faktorer som påverkar tillväxten av en gris

Som nämnts ovan finns det verkligen några faktorer som kan påverka en gris tillväxt och vi kommer att förklara dem i detalj.

 • Genetik
 • Ätmönster
 • Hälsa
 • Miljö
 • Selektiv avel

A. Genetik – spelar den mest naturliga rollen och påverkar verkligen tillväxten mer än något annat. En gris genetik kan vara mångsidig, eftersom många raser har korsat sig naturligt efter många år av domesticering.

B. Ätmönster — En hälsosam och balanserad kost kan hjälpa till att påskynda tillväxten hos vissa grisar och kan vara till stor hjälp för vissa jordbrukare. Precis som hos människor gör en bra kost underverk hos grisar.

C. Hälsa — Det finns vissa fall där grisar kan födas med medicinska komplikationer och leda till hämmad tillväxt. Det är normalt och kan förekomma hos andra djur, inklusive människor.

D. Miljö — en ren och hälsosam miljö bidrar till att berika en gris övergripande hälsa och kan säkert stimulera eller stödja en gris tillväxt.

E. Selektiv avel – är den avsiktliga manipulationen av genetik för att producera en ny favoritras. Selektiv avel kan ha dåligt rykte för vissa, men det finns bra uppfödare där ute.

När slutar grisar att växa?

Grisar slutar växa vid 2 till 3 års ålder. Men från 1 års ålder kan deras tillväxt vara omärkbar när den börjar avta.

Därför vill vi alltid ge grisägare en förväntning om att inte alla grisar ska hålla sig så små som de är, eftersom de fortfarande kan växa till dubbelt så stor som sin storlek och vikt under sitt första levnadsår.

Även om det finns raser som är naturligt små till medelstora, finns det fortfarande ingen garanti för att de kommer att hålla sig inom rasens standarder.

Som nämnts ovan finns det många faktorer som kan påverka en gris tillväxt.

För att ge potentiella nya grisägare några bra idéer, har vi listat några intressanta raser som du kan kolla in som kan få ditt godkännande.

 • Berkshire Pigs – en av de snabbast växande grisraserna och särskilt älskad av bönder
 • Meishan-grisar – kan börja avla runt 2 till 3 månaders ålder
 • Vietnamesiska grisar – naturligt små grisraser som kan hålla sig inom din standard av ”små”.
 • Kunekune-grisar – också en av de naturligt små raserna som kan födas upp som husdjur
 • Gottingen minigrisar – anses vara en av de mest framgångsrika raserna av ”miniatyrgrisar” och kan förmodligen uppfylla dina husdjursstandarder
Se även  Drömmer grisar?

Tillväxtcykeln för en gris

Efter att ha lärt sig om deras tillväxt är det bara naturligt för människor att undra vad en gris normala livscykel är. Marknadsgrisar eller sällskapsgrisar, vi förklarar allt här.

Husdjursgrisar – Livscykel

Ofta föredrar husdjursägare avvanda smågrisar. Smågrisar avvänjas vanligtvis runt 21 dagars ålder, men det kan fortfarande bero på uppfödaren.

Avvänjning innebär den process genom vilken smågrisar blir oberoende av sin mammas difoder och låter dem föda på egen hand.

På så sätt kan de lättare tas om hand och uppfostras utan sin mamma.

Från en ung smågrisägare börjar smågrisar att lära sig sina namn och eftersom grisar är intelligenta djur kan de lära sig sina namn inom två veckor, vilket innebär att ägare bara behöver ytterligare två veckor för att lära sig ett nytt namn.

Efter det bör sällskapsgrisen kunna anpassa sig till en livsstil inomhus eller bakgård om ägaren ställer in det för dem.

Grisar växer och når mognad vid 6 månaders ålder, så om ägaren inte har för avsikt att föda upp sina husdjursgrisar bör de sterilisera och kastrera sina husdjursgrisar.

Lyckligtvis för sällskapsgrisar finns det ingen begränsning på deras livscykel och de kommer att kunna njuta av livet dagligen som vanligt efter att ha bosatt sig i sina kärleksfulla hem, till skillnad från gårdsgrisar.

Farm Pigs / Market Pigs – Livscykel

Graviditet varar upp till 3 månader och några dagar till. Dräktiga grisar flyttas till ett speciellt område för att föda.

I genomsnitt förväntas grisar föda 10 till 12 smågrisar, men detta kan variera beroende på grisras.

Vid leverans är smågrisarna avvanda redan när de är 21 dagar gamla.

När smågrisar framgångsrikt avvänjs flyttas de till en plantskola med andra smågrisar med en välkontrollerad temperatur för att övervaka en ung gris känsliga hälsa.

Unga grisar kan väga upp till 27 pund, men det kan fortfarande bero på deras ras.

Allt går smidigt när en smågris väl är avvänjd eftersom de kommer att fortsätta att födas upp och matas av bönder för att låta dem växa som de vill.

Vanligtvis, när grisarna är sex månader gamla, är de tillräckligt stora för marknaden.

Se även  6 sätt att förhindra att grisar rotar under staket

Relaterade frågor

Vad är medellivslängden för en gris?

Den förväntade livslängden för en genomsnittlig gris kan nå 15 och 20 år. Den är väldigt lång jämfört med vilda grisar som man vet lever bara 4 och 8 år.

Beroende på deras ras kan livslängden variera.

Vissa raser kan födas med komplikationer och speciella medicinska behov på grund av hur de föds upp och fötts upp. ”Teacup” eller ”Micro” raser är populära för sitt utseende, men de är också kända för att ha kort livslängd på grund av hälsoproblem.

Därför uppmuntras adoption mer än shopping för att stoppa illegala uppfödare.

En faktor som gör att de lever längre än normalt är hur väl de vårdas.

Husdjursgrisar är alltid väl utfodrade och deras behov tillgodosedda, vilket säkerställer en hälsosam livsstil.

Deras miljö kan också i hög grad påverka deras liv.

Grisar tål ibland extrem värme eller extrem kyla. De är benägna att få värmeslag och lunginflammation om de inte kontrolleras. Andra sjukdomar kan också påverka dem. Det finns rapporter om grisdöd på grund av extrema väderförhållanden.

Tyvärr slaktas grisar innan de ens når bästa sändningstid, vilket nekar dem halva deras förväntade livslängd.

Fetma är dock känt för att vara det vanligaste hälsoproblemet hos husdjursgrisar. Det kan orsaka många hälsoproblem, varför det är viktigt att ge dem en välbalanserad kost.

Det finns också fall där en gris som föds upp ensam kan bli ensam eller deprimerad till den grad att han svälter ihjäl sig.

För sådana här fall kan det vara bäst att ge din gris en följeslagare för att hålla dem lyckliga i livet.

Läs mer om den förväntade livslängden för en gris genom att klicka på de blå texterna.

 • Vilka raser har små grisar?

Det finns fortfarande många små grisraser där ute och vi har listat de vanligaste eller allmänt kända för dig att kolla in.

 • Miniatyrgrisar
 • Juliana grisar
 • Kunekune grisar
 • Göttingen minigrisar
 • Vietnamesiska grisar

De är inte bara vanliga, de är också populära för sina vänliga egenskaper!

Du kanske tror att de alla ser likadana ut, men varje ras kan ha sina egna unika egenskaper och personligheter. Att äga ett husdjur är ett stort ansvar och kräver engagemang.

Innan du bestämmer dig för att adoptera eller köpa en gris är det viktigt att tänka på din kompatibilitet med dem.