Hur stor ska en fågelholk vara? (Storlekstabell ingår)

Beslut. Beslut. När man ska välja rätt storlek för att bygga ett fågelhus eller köpa ett, är det alltid en utmaning att veta vilken storlek det ska ha. Jag har alltid undrat detta också, därför har jag tagit mig lite tid att göra lite research på nätet så att du inte behöver göra det. Det här är vad jag hittade.

Storleken på en fågelholk bör vara storleken på den fågelart som den är avsedd för. Till exempel, för att hysa lite större fåglar som amerikanfalk, bör holken vara cirka 8 x 8 x 12 tum, medan holken för mindre fåglar, som gråsparven, bara bör vara cirka 4 x 4. x 10 tum för att passa den.

Eftersom olika fågelarter har olika storlekar behöver vi lära oss hur man väljer rätt storlek för rätt typ av fågel. Det finns några varningar och viktiga saker att veta innan du börjar. Läs vidare för att ta reda på mer!

Vanliga fågelarter och deras respektive fågelhusstorlekar

Fåglar finns i olika former och storlekar och det är därför de behöver olika storlekar på holkar! Tänk dig att bo i ett hus där du knappt får plats i dörröppningen? Det vore väl inte alltför idealiskt? Så här är en tabell över de vanliga häckande fåglarna i USA och deras respektive holkstorlekar.

Fågelart Fågelhusmått (längd, bredd och höjd i tum)
Meesjes, bröst, nötväcka och gärdsmyg 4x4x10
Bofinkar, flugsnappare och hackspettar 6×6×12
Screech Owls, Wood Ducks och American Kestrels 8x8x12

Varför det är viktigt att du väljer rätt storlekar

Du ger rätt hem för häckande fåglar

Fåglar som använder holkar är vanligtvis ungar. Det här är fåglar som behöver ett bo eller en springa med en hålighet i. En fågelholk sparar dem mycket problem med att bygga eller hitta ett hus med en spricka eller skapa sin egen håla i ett träd.

Se även  Vad är syftet med ett fågelgömma? (Exempel + förklaring)

Att tillhandahålla rätt storlekar för att matcha deras storlek kommer att säkerställa tillräcklig cirkulation och ventilation i hela fågellådan, vilket skapar extra utrymme att röra sig på. Detta är särskilt viktigt om i händelse av ankomsten av ett rovdjur till holken. Fåglar skulle då kunna flyga iväg fritt utan att fastna.

Fåglar har tillräckligt med utrymme för sina ungar

Fågellådor bebos vanligtvis av flyttfåglar som kommer tillbaka efter vintern. När de gör det kommer de att börja leta efter sin kompis och kan bosätta sig i din holk som deras hem. Därför måste holkar vara tillräckligt stora för att passa deras ägg efter parning. En holk som är tillräckligt rymlig kommer att tillåta fåglar eller dig själv att placera bomaterial för att rymma dem.

Vissa unga fåglar stannar dessutom kvar i holken ännu längre än andra. Därför bör en fågelholk ha tillräckligt med plats för ett par av dessa ungdomar och deras föräldrar, särskilt när de sover på natten.

Perfekta lådstorlekar möjliggör perfekta fågelupplevelser på bakgården

Att välja en speciell fågel att locka till sig och sätta upp en häckningsbox av lämplig storlek för den kommer att säkerställa en mer vårdande upplevelse för fågeln som perfekt matchar deras livsstilsval och fysiologiska skillnader. Du kan vara säker på att skörda den givande tillfredsställelsen när en fågelfamilj slår sig ner i holken och tillfredsställer ditt fågelskådningsbehov från din bakgård. Dessutom ger det rätta valet för fågeln också skydd mot rovdjur och väderförhållanden, vilket gör att du kan se fåglarna så länge de stannar.

Andra överväganden

Som vi alla vet har olika fågelarter olika former och storlekar, och det påverkar i princip den holk man vill bygga/köpa. Om du planerar att bygga din fågelholk, se till att överväga tjockleken på de träplankor du ska montera. Sen vill man såklart inte att fåglar flyger förbi ens holk eftersom den var för liten på grund av en felräkning i vedtjockleken. Detta är en av de vanligaste fallgroparna när man köper ett fågelhus.

Se även  Varför fortsätter fåglarna att flyga in i mitt hus? (6 skäl VARFÖR!)

Om du bygger din egen fågelholk, överväg också andra faktorer som träslag och storleken på hålet i din fågelholk. Att välja rätt träslag är viktigt eftersom det kan påverka hållbarheten och livslängden på din fågelholk. Du skulle inte vilja renovera din holk varje månad bara för att den ska fungera! Denna situation skulle inte vara idealisk om den redan hade en fågelfamilj som bodde i den, eftersom alla mänskliga störningar kan skrämma eller hota fågelfamiljens föräldrar. Jag har också forskat lite om skog för fågelholkar, så du kan läsa mer om dem här. Storleken på ingångshålet på fågelholken är lika viktig som storleken på fågelholken, för om fågeln inte får plats i hålet kan den inte använda den!

Slutgiltiga tankar

Nu när du vet lite mer om vilken typ av storlekar som passar de olika fågelarterna, varsågod och bygg/köp ditt nya fågelhus för en framtida glad fågelfamilj! Mycket fågelskådning på bakgården!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!
Se även  Hålla ett fågelbads vatten rent: steg och material

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!