Hur stora blir grisar med kruka?

Du har säkert hört talas om den populära rasen av små grisar som kallas ”Pot Belly Pigs” och nu undrar du om de verkligen kan hålla sig små som förväntat.

Hur stora blir grisar med kruka? Medelvikten för en vuxen kruka gris är cirka 50 kg (110 pund) medan honor väger cirka 48 kg (106 pounds) och höjden på en genomsnittlig hangris kan vara upp till 14 tum (36 cm) och en hona, enligt uppfödare, kan nå ungefär växa till 35 cm.

Men för att ge dig ett realistiskt svar för att ställa dina förväntningar rätt… grisar har olika genetik och även om de kommer från en liten ras av naturen, finns det INGEN absolut garanti för att de kommer att förbli så små som förväntat.

Det finns verkligen inget sätt att exakt förutsäga en gris höjd och vikt, eftersom de ofta växer sig större än förväntat, medan vissa förblir förvånansvärt små.

För potentiella ägare vill vi ta itu med trenden ”miniatyrgris” på rätt sätt och säga direkt att minigrisar inte anses vara en sann ras av vetenskapen eftersom de är produkten av genteknik.

I enklare termer betraktas genteknik som ”selektiv avel”, vilket innebär att olika raser är noggrant utvalda och parade ihop för att få en helt unik avkomma.

Innan du skaffar en krukagris som anses vara en ”miniatyrgris” vill vi att du ska tänka på att de kan bli större när de blir äldre.

Vanligtvis används grisarna ofta för korsning och kan producera avkommor som inte följer rasstandardstorlekar. Det finns också flera faktorer som kan bidra till att påverka en gris tillväxt.

Dessutom, oavsett storlek, har grisar, inklusive grisar, STORA personligheter och det är det bästa med att äga och hålla en gris.

Vilka är de faktorer som påverkar tillväxten hos en krukagris?

Det är bara ett fåtal saker som påverkar en gris tillväxt och det måste vi ta hänsyn till vissa av dessa saker ligger verkligen utanför vår kontroll.

  1. Ursprunglig genetik
  2. Diet eller matkonsumtion
  3. Miljö
  4. Hälsa
  5. manipulerad genetik

Ursprunglig genetik

Det här handlar om en gris sanna gener som kan gå ända tillbaka till deras förfäder.

I några sällsynta fall är ett exempel en numera svart gris som var röd förr, men lyckades få en helt röd avkomma utan att korsas.

Det finns raser som har starkare genetik än de andra, vilket kan påverka en gris storlek eller tillväxt.

Diet eller matkonsumtion

Det finns uppfödare som matar en gris för mycket eller för lite för att kontrollera deras tillväxt eller den eventuella storleken på avkomman.

Se även  Dricker en gris genom näsan?

Denna metod rekommenderas inte då den kan vara grym mot djuret och även leda till olika hälsokomplikationer för både grisen och avkomman.

I naturliga fall kan en gris som följer sin normala diet och konsumerar sin naturliga födokälla hålla sig nära rasens standardstorlekar.

Miljö

Det är sällsynt att vissa raser tenderar att medvetet hämma sin tillväxt med metoder som kanske eller kanske inte är kända i våra studier.

Beroende på sin miljö kommer djur att anpassa sig för att möta naturens krav och för att överleva.

Detta element är fortfarande lite oklart för oss och observeras och studeras fortfarande av våra forskare eller vetenskapsmän.

Hälsa

Detta kan bero på föräldrarna eller hur avkomman kommer att fostras. Om föräldrarna är friska är chansen större för en frisk smågris som blir rasens medel-/standardstorlek.

Sjukdomar eller fysiska skador kan hämma grisarnas tillväxt och till och med permanent stoppa deras tillväxt, vilket kan bäras av deras avkomma.

Hälsa spelar en stor roll för att växa.

manipulerad genetik

Motsatsen till det första elementet som är ”ursprunglig genetik” är manipulerad genetik. Det här handlar om selektiv avel och kan bli bra, normal eller helt enkelt dålig.

Selektiv uppfödning är inte alltid populär överallt eftersom det potentiellt kan vara skadligt för de deltagande djuren eftersom det också finns fall av missbrukande uppfödare.

Detta är inte lika för alla och det finns fortfarande välrenommerade uppfödare där ute, så vi råder köpare att vara försiktiga och leta efter en pålitlig affär.

Hur selektiv uppfödning kan påverka tillväxten hos en kruka gris

Selektiv avel skiljer sig inte på något sätt från ”genteknik”. Det är processen att noggrant para ihop specifika raser i hopp om att producera en bättre, starkare och önskvärd ras.

Det finns för- och nackdelar med selektiv avel. Om du har hört talas om tekoppsvalpar eller munchkinkatter är dessa också produkter av selektiv avel.

Dessa ”raser” eller ”resultat” av selektiv avel sägs ofta vara födda med medicinska komplikationer, missbildade kroppsdelar, svagare benstrukturer, funktionshinder eller andra sjukdomar.

Grisar är inte undantagna från detta och kan också drabbas av de negativa sidorna av selektiv avel.

Många motsätter sig selektiv avel, men trots detta finns det uppfödare som hävdar att deras tillvägagångssätt skiljer sig från andra och att det är säkert och hälsosamt för djuret.

Negativa fall av selektiv avel är undernäring av djuren och påtvingad parning av de två djuren.

Det här avsnittet är mycket viktigt för att belysa dem som inte är medvetna om processen med selektiv avel och vad den potentiellt kan göra med djur.

Se även  Leker grisar?

Fördelen är möjligheten att skapa en starkare ras genom att kombinera två olika raser. Dessutom finns det för närvarande fler möjliga nackdelar än fördelar.

Vad är en grytgris?

Det finns flera arter förknippade med grytgrisen, men den mest framträdande (och möjligen originalet) är den vietnamesiska grytsvinen.

Som namnet antyder har rasen sitt ursprung i Vietnam och är verkligen en liten grisras med en stor hängande mage från vilken de fick namnet ”Pot Belly”.

De vietnamesiska grisarna är för närvarande listade som hotade och får stöd för att återhämta sig från en hotad populationsnivå.

Enligt forskning kan en genomsnittlig ”renrasig” potmage växa 13 till 26 tum i längd och 60 till 175 pund i vikt.

Det traditionella namnet på de vietnamesiska grisarna är ”Lon I” eller ”lgris.

Under åren har ”Lon iGrisar användes för att utveckla rasen ”miniatyr” som nu populärt kallas de vietnamesiska grisarna.

Det är därför man tror att termen ”miniatyrgris”, ”tekoppsgris” och ”mikrogris” började med grytgrisarna. Därför hänvisar en person som säger ”minigrisar” rent tekniskt till den vietnamesiska grisen.

Men allt eftersom tiden gick, kom andra raser av mindre grisar till scenen, antingen genom upptäckt eller selektiv avel, och hela namnet ”miniatyrgris” blev en specifik ”ras”.

Om du letar efter ett mer detaljerat svar om den vietnamesiska grisen kan du läsa vår artikel om dem här.

Vilka är de andra grisraserna som i storlek liknar grisar med grytbuk?

Som tidigare nämnts finns det förutom den vietnamesiska grisen även andra raser av små grisar. Även om de är olika raser vill vi ändå höja samma förväntningar som vi skrev första hand.

Nedan är de två vanligaste raserna av små husdjursgrisar.

  1. Kunekune gris
  2. Juliana Pig

Kunekune gris

En genomsnittlig Kunekune kan bli upp till 24 centimeter lång. Kunekunes har väldigt korta ben i kombination med en kort och rund kropp och kan ha två wattlar upp till hakan.

Denna ras tros ha sitt ursprung från en asiatisk inhemsk ras. Det lokala maorifolket på Nya Zeeland antog Kunekune, vilket betyder ”tjock och rund”

Juliana Pig

En genomsnittlig Juliana gris kan nå 15-17 inches i höjd. Grisrasen Juliana sägs ha sitt ursprung i Europa genom selektiv avel, precis som de flesta miniatyrgrisar.

Denna ras är också känd som den ”målade miniatyrgrisen” på grund av dess färgglada, prickiga utseende. Detta är en del av deras charm och skiljer dem från andra husdjursgrisar.

Vilken är den minsta grisen i världen?

Dvärgsvinet är den minsta kända grisrasen, men det är en vildsvin och inte lämplig för domesticering. Den är också kritiskt hotad från och med idag och kräver det yttersta skyddet från eventuella skador.

Se även  Kan grisar titta upp?

Pygmégaltar bodde tidigare i områdena Indien, Bhutan och Nepal, men nu när de är utrotningshotade kan de bara hittas i Indien.

De är cirka 55 cm till 71 cm (21,5 tum till 28 tum) höga och kan stå 20 cm till 30 cm (8 tum till 12 tum).

Deras svanslängd är 2,5 cm (0,98 tum).
De väger mellan 6,6 kg och 11,8 kg (15 lb till 26 lb).

Hudfärgen på en pygmégalt är mörkt brunsvart och håret är också mörkt. Deras smågrisar föds grårosa och blir så småningom bruna med gula ränder längs kroppens längd.

Deras huvuden är skarpt avsmalnande och de har också en liten hårtuss på pannan och på halsen.

Vuxna pygméhanar har övre hundtänder synliga på sidorna av munnen.

Den genomsnittliga livslängden för en pygmésvin är 4 till 8 år, och når sexuell mognad vid ungefär ett till två års ålder.

Relaterade frågor

  • Hur mycket kostar en grytgris?

Minimibeloppet börjar på $300 till $600, beroende på ålder och kön, och ibland din plats eller dina uppfödare.

För närvarande behandlas den vietnamesiska grisen som en sällsynt ras och extremt hotad djur. Därför kan det vara dyrt eller svårt att få tag i en.

En vänlig påminnelse: leta alltid efter en ansedd uppfödare för en säker transaktion.

  • Vilken är den största grisrasen i världen?

Den största kända grisrasen är Jätte busksvin.

Om du är bekant med Pumbaa från Disneys succéfilm, ”Lejonkungen”, vårtsvinet och jätteskogsvinet är lika till utseendet.

Jätteskogssvinet bebor områden runt Afrika och vissa platser i väst. De är vildsvin och kan vara aggressiva mot inkräktare.

Det är bäst att inte hota eller skrämma en jätteskogssvin eftersom de kan sönderfalla en människa med sina betar och lämna allvarliga skador efter sig.

Trots sin stora storlek anses de fortfarande vara bytesdjur och jagas fortfarande av rovdjur i det vilda. De kanske inte lever lika länge som en tamsvin på grund av deras dödlighet i naturen.

  • Vilken är den tyngsta grisen i världen?

Den tyngsta grisen som någonsin registrerats för Guinness World Book of Records var en gris som hette Big Bill. Det var en grisras från Polen och Kina som vägde 1 157 kg (2 552 lb) 1993.

Grisar har olika genetik och kanske inte lever upp till sin förväntade storlek som deras raser ofta växer till. De minsta raserna kan växa sig större, medan de stora kan vara små.