Hur stora blir husdjursråttor? (Och hur lång tid det tar att växa)

Om du planerar att skaffa en råtta som husdjur kanske du undrar hur stora de faktiskt blir och om de är rätt husdjur för dig. Husdjursråttor är större än de flesta andra gnagare, och råttor har ökat i popularitet, men en ihållande efterfrågan kvarstår.

Hur stora blir husdjursråttor? Den genomsnittliga vuxna råttans kroppsstorlek är mellan 9 och 11 tum, inte inklusive de extra 7 till 9 tum för svansen, och de väger ungefär ett pund (varierar något beroende på kön). En sällskapsråtta kommer i allmänhet att växa från en valp/kattunge till en fullvuxen vuxen råtta på 6 månader.

Om du funderar på att köpa en husdjursråtta men du är helt enkelt inte säker på om den är rätt storlek för dig, oroa dig inte eftersom den här artikeln ger dig all information du behöver om allt som har med råtta att göra.

Hur stora blir husdjursråttor?

Den vanligaste arten av tama råtta att hålla som husdjur är den tjusiga råttan, ett namn som härrör från betydelsen ”Obehaglig moderneller uppskatta och uppmuntra tämjandet av djur.

Den upprörande råttan är den tama bruna råttan (Rattus norvegicus domestica) hemma i Norge, som kan växa så mycket som 2,0 lbs, men detta skulle vara en ganska sällsynt företeelse.

Fancy råttor har en mindre ram än sina vilda motsvarigheter, men råkar ha större öron och längre svansar. Det är allmänt accepterat att tama fantasiråttor är betydligt mer kompakta och visar listiga ansiktsdrag jämfört med sina vilda bröder.

Vuxna hanråttor är ofta större och skrymmande än sina vuxna kvinnliga motsvarigheter, som tenderar att vara mindre och ha en smalare ram.

Fantasyråttor av hankön växer vanligtvis till 1,0 till 1,4 pund, medan honor är något mindre och väger endast 0,7 till 1,0 pund. Honor är mindre och mer läckra än hanar, som ofta är märkbart skrymmande.

Hur lång tid tar det för en husdjursråtta att växa upp?

Husdjursråttor kommer att nå full mognad inom fyra till sex månader, även om de kan fortsätta växa i storlek ett tag. Låt dig inte luras av denna längre tillväxtfas, hanråttor når i allmänhet sexuell mognad runt 10 till 12 veckors ålder, medan honor kan gå in i brunst (eller brunst) så tidigt som 8 till 9 veckor! Det är värt att notera att råttor kan nå sexuell mognad vid 5 veckors ålder.

Se även  Duck Body Language - Guide

De flesta råttor är fullvuxna efter sju månader. Märkbar tillväxt efter det är mer sannolikt ohälsosam viktökning än riktiga tillväxtspurtar.

När en råtta föds väger den inte mer än ett litet mynt, cirka 0,2 till 0,3 uns, och är inte mer än 1,5 tum lång! Deras ögon kommer att vara stängda och de kommer inte att ha någon päls, även om deras päls kommer att börja fyllas snabbt under de närmaste dagarna.

Efter cirka 14 dagar öppnas deras ögon och de kan börja utforska.

Efter 6 veckor är råttorna helt avvanda, pälsen har vuxit in helt och de kan adopteras till ett nytt hem om så önskas. Ge samkönade par för att undvika oönskade kullar!

Hur mycket utrymme behöver en husdjursråtta?

Med tanke på att råttor åtminstone bör adopteras och hållas i par, skulle den minsta buren man bör köpa vara cirka 29 x 14 x 17 tum.

Det är en bra idé att få en så stor bur som möjligt; Ju mer utrymme som är tillgängligt för råttorna kommer att uppmuntra till ordentlig motion och det kommer att finnas gott om plats för mentalt berikande, mentalt berikande leksaker. En allmän tumregel är att se till att det finns 2,5 kubikfot bur per husdjursråttakan du använda denna burkalkylator här från fancyrat-forumet.

Var noga med att inte köpa en bur med stänger som är längre ifrån varandra än cirka 0,5 tum. Husdjursråttor riskerar att fastna i huvudet eller att kunna fly helt!

Vuxna hanar kan komma undan med att bli buren med 1 tums mellanrum mellan stängerna, men det kan vara värt att montera lite ståltråd eller hönsnät runt buren bara för att vara på den säkra sidan.

Att hålla en råtta på en hälsosam vikt

Råttor har en glupsk aptit som till synes är öppen för allt som är avlägset ätbart. Det är viktigt att övervaka sin kost och se till att de inte äter för mycket och går upp i onödig vikt.

Här är några snabba tips för att hålla en råttas vikt under kontroll:

  • Mät upp deras dagliga matportioner istället för att bara gissa på rätt portionsstorlekar.
  • Leta efter en fiberrik pelletsvariant.
  • Komplettera varje måltidsservering med en matsked färska gröna grönsaker.
  • Undvik att mata frön, särskilt medleys, eftersom råttan kommer att välja och vraka baserat på smak och slutar gå miste om näring; den högre fetthalten i frön kan också vara ohälsosam för råttor.
  • Mata inte råttor med skräpmat!
  • Väg råttor varje vecka för att hålla ett öga på deras vikt.
  • Förse råttor med en träningsmetod (burhjul som är minst 12 tum breda och en stadig bas, inte tråd), eller uppmuntra dem att utforska utanför sin bur.
Se även  Frogbit vs Duckweed - Komplett jämförelse

Whatten är den största råttan i världen?

Gambian possum (afrikansk jättepossum)

De Gambisk possum är den största i världen, ungefär lika stor som en liten katt, mäter nästan 3 fot från spets till svans och väger hela 3 lbs! Dess stora storlek har väckt folks uppmärksamhet och gjort den till ett populärt husdjur. Den gambiska possum är tre gånger så stor än en tam brun råtta!

Deras stora storlek har fångat uppmärksamheten hos råttentusiaster runt om i världen. Tyvärr är det olagligt att äga gambisk possum i USA, och det blir inte mycket bättre än att ta sig igenom de relaterade lagligheterna för ägande i Kanada. Enligt uppfödare är det näst intill omöjligt att få tag på en gambisk possum.

Intressant nog sattes denna rejäla gnagare i arbete hemma i Afrika. En belgisk ideell organisation fann att dessa råttor var överlägsna både människor och hundar när det gällde att upptäcka landminor. Ännu bättre, även om de är en stor råtta, är de fortfarande för lätta för att utlösa landminor, vilket betyder att lokaliseringen av TNT precis har blivit mycket säkrare.

Deras distinkta luktsinne gör att minröjningspersonal kan markera platsen och gräva ut den på ett säkert sätt. Om en mina hittas detoneras den omedelbart.

Bosavi ullråttan

Nyligen upptäcktes 2009 i regnskogen på Papua Nya Guinea, den Bosavi ullråtta (väntar för närvarande på ett vetenskapligt namn) med en längd på 2,69 fot från spets till svans.

Den här giganten av en gnagare väger cirka 3,3 kg! Denna råtta har en lång, tät päls av gråbrun päls. Det fångna exemplaret visade inga tecken på rädsla för människor!

Se även  Varför morrar min katt? – Huvudskäl

Vilken är den minsta råtta i världen?

En slående liten sort är Osgoods vietnamesiska råtta (Rattus osgoodi), som finns i Central Highlands-regionen i Sydvietnam, som bara är 5 till 7 tum lång! Denna råttart finns bara i provinsen Lâm Đồng!

Är råttor större än möss?

Även om tama råttor är mindre än sina vilda släktingar, är de fortfarande mycket större än möss. Den genomsnittliga husmusen kan bara bli mellan 5 och 7 tum lång från huvudet till svansen och väger bara 1 till 2 uns!

Hur man känner igen skillnaden mellan en babyråtta och en mus

En råttaunge (även kallad en valp eller kattunge) kan vara lika stor som en mus, men det finns fortfarande sätt att skilja dem åt. Möss har större öron och svansen är längre jämfört med kroppen än en råttas.

Unga råttor har större huvuden och fötter jämfört med musens kroppsstorlek. Slutligen är mössen ljusgrå eller brun, med krämiga (eller ljusare) magar.

Relaterade frågor

Varför har råttor så långa svansar? De flesta råttors svansar kommer att vara nästan lika långa som deras kroppar, en egenskap som skiljer råttor från andra gnagare. Svansen är en viktig del av råttans anatomi, eftersom den utför tre huvudfunktioner:

  1. : Svansen hjälper råttan att balansera bättre än andra gnagare som saknar i denna avdelning. En råtta kan använda sin svans för att behålla någon form av grepp om sin omgivning, oavsett var eller vad den går.
  2. : En råttas svans verkar ganska naken (bortsett från en del persikoludd), men den här funktionen tjänar ett syfte: att hjälpa till att reglera deras kroppstemperatur. En svans som är för fluffig kan leda till överhettning; att ha en bar hudyta tillgänglig hjälper till att avleda värmen mer effektivt. Alternativt kan en lång svans också lindas runt en kall kropp för att värma upp.
  3. : Råttor uttrycker känslor genom olika rörelser av svansen. Det är till exempel vanligt att se råttor vicka på svansen när de är extremt upphetsade.

Hur många barn får råttor per kull? Varje kull innehåller 10 till 12 bebisar och en råttahona kan producera en kull var 3:e till 4:e vecka! Det är mellan 170 och 124 nya råttor per år!