Hur stora blir kaniner? (Minsta och största raserna)

De flesta förväntar sig att kaniner är små husdjur. De kommer att ta hem en kaninunge och sedan bli förvånade när den vuxna kaninen är lika stor som en liten katt. Även dvärg- och minikaninraser är större än de flesta förväntar sig. Jag hör regelbundet folk utbrista hur stor till exempel en lop är, även om detta är en väldigt liten ras av tamkaniner.

Den vuxna vikten för en medelstor huskanin är cirka 6 pund. Dvärg- och minikaninraser når vanligtvis en fullvuxen vikt på 4 pund, medan jätteraserna vanligtvis väger 10 till 15 pund. Den största kaninrasen kan väga mer än 20 pund.

Missuppfattningarna om kaninstorlek härrör från storleken på vilda kaniner. Många människor, särskilt de som bor i förorts- och landsbygdsområden, har sett en vild kanin någon gång i livet. Människor kommer förståeligt nog att tro att detta är precis den storlek som kaniner ska ha. Vilda kaniner är dock ganska små jämfört med det typiska husdjuret. Liksom många andra djur, inklusive katter och hundar, finns kaniner i alla former och storlekar.

Den genomsnittliga storleken på vuxna kaniner

Den genomsnittliga storleken på kaninen du ser hos husdjur är cirka sex pund. Detta är dock ungefär lika användbart som att säga att en genomsnittlig hund väger 35 pund. Även om det kan ge dig en allmän mental bild för att hjälpa dig veta vad du kan förvänta dig, hjälper det dig inte att räkna ut hur stor din egen kanin kommer att bli.

Som du kan förvänta dig kan storleken på kaniner variera avsevärt beroende på deras ålder och ras. Skillnaden i storlek är inte lika drastisk som med hundraser, men den är inte obetydlig. Vissa kaniner kan vara ganska små medan andra är förvånansvärt stora. Därför kommer jag generellt att klassificera kaniner i tre kategorier.

Små kaniner (upp till 5 pund)

Små kaniner inkluderar de flesta dvärg- och miniraser. Dessa är kaninerna vars maximala vikt aldrig kommer att överstiga fem pund. Tro det eller ej, men det här är faktiskt kategorin med minst antal kaninraser. Av de 50 raserna som erkänns av American Rabbit Breeders Association (ARBA), har endast 11 en viktgräns på mindre än 5 pund. Du kommer dock oproportionerligt mycket att se dessa kaniner som husdjur, eftersom dessa raser vanligtvis föds upp specifikt som husdjur.

Se även  Går illrar och kaniner bra överens?

Medelstora kaniner (5-8 lbs)

De vanligaste kaninraserna är i kategorin medelstor eller medelstor. Dessa kaniner når en vuxenvikt på mellan 5 och 8 pund. De flesta kaniner väger i den nedre delen av detta intervall, cirka fem eller sex pund. Även om den är liten jämfört med många andra kaninraser, är denna genomsnittliga storlek fortfarande två till tre gånger större än de flesta förväntar sig för en kanin. Det finns cirka 15 raser som vanligtvis faller i kategorin medium. Men en liten kanin från en av de större raserna kan också falla under åtta pund.

Stora kaniner (8 pund eller mer)

Medan stora kaniner utgör majoriteten av de kaninraser som erkänns av ARBA, är de flesta av dessa raser sällsynta och ses inte vanligtvis som husdjur. Kaniner i denna kategori växer vanligtvis mellan 8 och 15 pund. Många av dessa större kaninraser utvecklades som köttkaniner, snarare än husdjur. Även om de alltmer ses som husdjur är det fortfarande inte vanligt att ha en av dessa stora kaniner som husdjur.

Hur vet du hur stor din kanin kommer att få

Om du har en kaninunge och är nyfiken på hur stor den lilla kaninen kommer att bli, finns det några sätt att få en bra uppskattning. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att du är förberedd med tillräckligt stort utrymme när de når sin fulla vuxenvikt.

Det snabbaste sättet att få en uppskattning av hur stor din kanin kommer att bli är att titta på deras ras. Du kan kolla in mitt kaninrasdiagram för att ta reda på vilket utbud du kan förvänta dig för din kanin om du vet vilken ras de är.

Men om du har adopterat din kanin och inte vet vilken ras det är, kan du fortfarande uppskatta deras vuxna storlek. Om du har en uppfattning om din kanins nuvarande ålder kan du använda det som en indikator på deras fulla växtvikt. Detta är inte en exakt vetenskap, men det kan ge dig en ganska bra uppskattning så att du vet vad du kan förvänta dig.

Se även  Hur håller man kaninernas tänder korta?

När en kanin är cirka 4 månader gammal kommer den att vara ungefär hälften av sin vuxna storlek. Det betyder att om du har en liten kanin som bara väger cirka 3 pund, kommer den att växa till cirka 6 pund när de når vuxen ålder.

När en kanin är ungefär 6-8 månader gammal kommer den att vara ungefär ⅔ sin vuxna storlek. Så om du har adopterat en kanin som är mindre än ett år gammal, men inte riktigt är en babykanin ännu, kommer den fortfarande att växa lite. Om din kanin väger 3 pund vid den här åldern, kommer deras vuxna vikt troligen att vara runt 4,5 pund.

Hur man väger din kanin

Med allt detta snack om storlek och vikt kanske du undrar hur du kan se vad din kanin väger. Hos veterinären har de en speciell våg för djur där de kan placera och väga kaninen. Om du vill ha din kanins exakta vikt kan du ta in den på ett möte. Din veterinär kan också tala om för dig om din kanin är överviktig eller underviktig och kan hjälpa dig att se till att din kanin är frisk.

Om du vill väga din kanin hemma finns det ett enklare sätt. Allt du behöver är en standardvåg som du förmodligen redan har i ditt badrum. Det du behöver göra är:

 1. Stig på vågen och väg dig. Låt oss säga att du väger cirka 120 pund.
 2. Plocka upp din kanin och gå tillbaka på vågen med kaninen i famnen. För att fortsätta exemplet, säg att ni två väger 126 pund tillsammans.
 3. Subtrahera nu din egen vikt från vikten av dig och din kanin för att få vikten av din kanin ensam. I vårt exempel skulle detta betyda (126lbs – 120lbs = 6lbs). Du vet nu att din kanin väger 6 pund.

Hur lång tid tar det för en kanin att bli mogen?

De flesta kaniner når vuxen storlek runt ett års ålder. Vissa kaniner fortsätter att växa lite tills de är ett och ett halvt år gamla, men efter denna tidpunkt kommer det inte att bli en betydande ökning i storlek.

Se även  Kan kaniner passa genom små hål?

Om din kanin fortfarande går upp mycket i vikt efter denna tidpunkt, beror det förmodligen på att han äter för mycket eller äter för många ohälsosamma godsaker. Du kan behöva träffa din veterinär för att ge din kanin en hälsosam kost och hjälpa honom att gå ner i vikt. Lär dig mer om fetma hos kaniner och vad du kan göra för att förhindra det.

De största kaninraserna

Den största kaninrasen som erkänns av ARBA är onekligen den flamländska jätten. Om du har sett någon av de hjärtevärmande berättelserna om husjättekaniner, har det förmodligen varit en av dessa flamländska jättekaniner. Dessa kaniner växer vanligtvis till minst 15 pund, men de når också regelbundet en vikt på 20-25 pund.

Däremot har flamländska jättekaniner egentligen ingen maxvikt. Kaninen som har rekordet som störst i världen är en flamländsk jätte, Ralph, som vägde hela 55 pund. Han slog Darius, den tidigare världsrekordhållaren, som vägde 49 pund.

Medan flamländska jättar är den enda rasen som regelbundet överstiger 20 pund, finns det andra jätteraser som har varit kända för att nå 12-15 pund.

 • Blockiga jättar
 • Franska löpningar
 • Jätte chinchilla
 • Nya Zeeland

De minsta kaninraserna

Den minsta rasen av tamkaniner är inte så lätt att identifiera. Många kommer att peka på holländska dvärgkaniner, som är en mycket populär ras att hålla som husdjur på grund av sin lilla storlek. Dessa kaniner kommer vanligtvis bara att väga cirka 2 pounds till 2,5 pounds som vuxna.

Det finns några andra raser som liknar holländska dvärgar i storlek. De mest anmärkningsvärda är Britannia Petite kaniner. Dessa kaniner har också en maximal vuxenvikt på 2,5 pund och kan väga ännu mindre. De är dock inte alls lika vanliga som de ursprungligen föddes upp som eleganta utställningskaniner.

Det finns en handfull andra små kaninraser som regelbundet väger mindre än 3 pund.

 • Dvärg Hotots
 • Himalaya
 • Fleecy Jersey
 • Lejonhuvuden
 • putsa

källor:

 1. ”American Association of Rabbit Breeders.” ARBAhttps://arba.net/erkende-rassen.
 2. ”Rasforskning.” Animalguide.comwww.petguide.com/rabbit-breeds
 3. ”Ralph, världens största kanin, väger 55 pund och äter mat för 90 dollar i veckan.” HuffPost. April 2013, https://www.huffpost.com/entry/ralph-worlds-largest-bunny-rabbit_n_3006487.