Hur tar du hand om döva kaniner?

Dövhet hos kaniner kan orsakas av flera faktorer, inklusive genetik, infektioner, skador och hög ålder. Det är vanligare att hängande kaniner är döva eller hörselskada på grund av öronens läge, men det kan hända vilken kanin som helst. Att kommunicera med en döv kanin kan vara utmanande, men med tålamod och förståelse kan du bygga ett band med din kanin samtidigt som du skapar en säker och lämplig miljö för honom eller henne.

Effektiv kommunikation är viktigast när man tar hand om en döv kanin. Även om kaniner inte kan höra är de väldigt känsliga för vibrationer, kroppsspråk och lukter (kaniner har ett luktsinne som liknar hundar). Du kan lära dig att använda visuella ledtrådar (som att tända och släcka lamporna och skapa ditt eget teckenspråk för kanin), samtidigt som du använder starkt doftande godsaker (som koriander och basilika) för att utveckla en närmare relation med din kanin.

Tänk också på att det ger en säker miljö när du tar hand om en döv kanin. Kaniner förlitar sig mycket på sin hörsel för att upptäcka potentiella rovdjur och hot, så det är viktigt att se till att din kanins levnads- och lekområden är säkra och fria från faror.

 • Relaterat inlägg: Lär dig att leva med och ta hand om en blind kanin

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

1. Var synlig när du närmar dig din kanin

När du hanterar döva kaniner, närma dig dem från deras synfält för att undvika att skrämma dem. Eftersom många kaniner är benägna att rädsla eller defensivt beteende när de blir överraskade, kan bibehållen synlighet på avstånd hjälpa dem att hålla sig lugna.

För att göra detta är det bäst att närma sig från en sidovinkel så att din kanin lätt kan se dig och undvika den döda fläcken direkt framför och bakom din kanin. Särskilt hängande kaniner har begränsad syn. Så se till att du närmar dig dem framifrån.

Se även  Kan kaniner äta smörsallat?

Kaniner är också framsynta, så det är bäst om de kan se dig på avstånd när du kommer närmare. Om du väntar tills du är för nära kanske din kanin inte vet vem du är eftersom du är suddig för honom.

2. Blinka med lamporna när du kommer in i rummet

Ett enkelt men effektivt sätt att låta din kanin veta att du går in i ett rum är att blinka med lamporna. Den här visuella signalen fungerar som ett vänligt meddelande om din närvaro, så att din kanin kan leta efter dig och inte bli skrämd.

Först kanske din kanin inte förstår vad den betyder. Men om du övar detta konsekvent, kommer din kanin att associera blinkande ljus med någon som närmar sig. Detta kommer att hjälpa dem att hålla sig lugna och inte plötsligt känna sig förvånade. Deras oförmåga att höra kan göra dem mer känsliga för plötsliga förändringar i sin omgivning, så denna ljussignal är ett genomtänkt sätt att meddela din ankomst.

3. Använd handsignaler

Att kommunicera med en döv kanin kräver anpassning, särskilt i hur du kommunicerar dina avsikter. Den goda nyheten är att kaniner faktiskt är ganska smarta. De kan lära sig handgester och signaler baserat på ditt kroppsspråk.

Till exempel, om du vill ringa din kanin, huka dig ner och räck ut handen som om du bjuder på en godis (eller faktiskt erbjuder honom en goding). På samma sätt, när du erbjuder tillgivenhet, sträcker du långsamt och medvetet ut din hand till din kanin för att indikera att du vill klappa honom. Om din kanin lägger ner huvudet eller trycker mot din hand betyder det att han gärna accepterar klappningen.

Det kommer att krävas lite övning för att få din kanin att förstå dina valda handsignaler. Men med tillräckligt många upprepningar blir det ett hemligt språk mellan dig och din kanin.

Se även  Varför rör sig inte min kanin? 8 möjliga orsaker!

4. Upprätta rutiner med din kanin

En konsekvent daglig rutin bidrar till en känsla av trygghet för din kanin. Det låter dem veta vad de kan förvänta sig i deras dagliga liv så att de inte blir för oroliga. Det bästa sättet att göra detta är att skapa en rutin kring måltider och umgänge.

 • Matningstider: Skapa ett regelbundet schema för din kanins måltider, skapa ett förutsägbart mönster som kan minska stress och förbättra aptiten. (något som pellets kl. 08.00 och bladgrönt kl. 18.00 varje dag)
 • Socialisering: Avsätt konsekventa tider för att interagera med din kanin. Regelbunden lek eller mys kan positivt påverka deras sociala välbefinnande, eftersom kaniner uppskattar sällskap. Att ställa in den vid samma tidpunkt varje dag gör det också lättare för din kanin att förutsäga när du kommer att vara i närheten så att den inte blir så lätt skrämd.

5. Håll ett öga på din kanin när den har lektid utomhus

Även om jag förespråkar att hålla kaniner som husdjur inomhus, kommer många kaniner fortfarande njuta av att leka utomhus under uppsikt. När du låter din döva kanin njuta av naturen är vaksamhet nyckeln. Till skillnad från sina hörande motsvarigheter kommer inte döva kaniner att upptäcka närmande rovdjur eller svara på dina samtal. För att säkerställa deras säkerhet:

 • Skapa en säker lekplats: Använd stängsel som är både högt och djupt nedgrävt för att förhindra rymningar eller oönskade inkräktare. Om möjligt, försök att se till att det finns någon form av täckning eller tak för lekområdet för att förhindra att rovfåglar närmar sig.
 • Håll dig nära: Håll dig alltid inom räckhåll för att ingripa om ett hot uppstår eller för att leda dem tillbaka in.
 • Använd visuella signaler: Utveckla ett system med visuella signaler för att kommunicera med din kanin när det är dags att återvända hem.

Att njuta av solen och träna är bra för din kanins välbefinnande, men utomhuslek för en döv kanin kräver din fulla uppmärksamhet för att upprätthålla säkerheten.

Se även  Kan kaniner resa med dig på flygplan?

6. Se till att din kanin har leksaker för mental stimulans

Att stimulera din döva kanins andra sinnen är bra för hans allmänna välbefinnande. Genom att engagera deras syn- och luktsinne kan du förbättra deras miljö och ge mental berikning.

 • Prova att strö örter på marken eller i höet så att din kanin kan känna lukten av dem. Jag rekommenderar att du använder torkade örtblandningar så att du inte behöver oroa dig för att något förstörs (Small Pet Select har några fina örtblandningar för kaniner. Min älskar Vital-licious blandning bäst)
 • Du kan också gömma godsaker medan din kanin utforskar för att uppmuntra sitt naturliga födosöksbeteende. Denna aktivitet håller inte bara deras sinnen aktivt utan ger också en form av träning.
 • Trä- och höbaserade leksaker är också bra för din kanins tand- och mentala hälsa.
 • Kort plattform katttorn och miljöleksaker (som t.ex katttunnlar) är också bra för att låta kaniner utforska och ge dem olika höjder och perspektiv för att se världen från olika synvinklar. Denna mångfald kan ytterligare berika deras dagliga upplevelser och främja en känsla av nyfikenhet och upptäckt.

7. Överväg att använda golvvibrationer för att kommunicera med din kanin

Döva kaniner kanske inte hör din röst, men vissa är ganska bra på att känna av vibrationer på marken. Du kan använda denna känslighet för vibrationer för att låta din kanin veta att du närmar dig. Detta är i allmänhet mer effektivt på hårda golv (särskilt trägolv) och är mindre effektivt på mjuka golv (som mattor).

Steg för att kommunicera via vibrationer:

 1. Trampa lätt i golvet för att skapa en mild vibration när du tar steg mot din kanin.
 2. Observera din kanins reaktion för att se om han märker vibrationerna.
 3. Upprepa denna åtgärd konsekvent för att hjälpa din kanin att förstå att vibrationen är en signal för uppmärksamhet.