Hur tar du hand om en dvärg eller minikanin?

Dvärgkaniner är supersöta. De minsta raserna väger högst cirka två pund, medan de större miniraserna kan nå cirka fyra pund. Det är ett slags husdjur som verkligen förblir liten för alltid.

I allmänhet är skötseln av dvärgkaniner densamma som för större kaniner. Det finns några vanliga hälsoproblem att se upp med hos minikaniner, inklusive tandproblem och överhettning. De tenderar också att vara mer aktiva än större kaninraser.

Den här artikeln diskuterar några av de subtila skillnaderna du kan förvänta dig mellan att äga dvärgkaniner och deras större motsvarigheter. Om du aldrig har vårdat en kanin tidigare rekommenderar jag starkt att du läser min allmänna skötselguide som kan tillämpas på alla kaninraser.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

Skiljer sig skötseln av dvärgkaniner från den för större kaniner?

För det mesta kräver inte dvärg- och minikaniner nämnvärt annorlunda skötsel än medelstora och stora raser. Du ger dem fortfarande samma mat, ser till att de har tillräckligt med utrymme att röra sig och ger dem mycket uppmärksamhet.

De viktigaste skillnaderna i vården av dvärgkaniner är:

 • Mängden du matar din kanin. Det är mycket lätt att av misstag ge din kanin för mycket, vilket orsakar fetma och gastrointestinala problem.
 • Beteendemässiga förväntningar. Dvärgkaniner är i allmänhet mycket mer aktiva och något mer självsäkra än större kaniner.
 • Hälsoproblem. Dvärg- och minikaniner är något mer benägna att ha tandproblem och lättare utveckla värmerelaterade sjukdomar.

Var försiktig med hur mycket du matar din dvärg eller minikanin

Som du kan förvänta dig behöver dvärg- och minikaniner matas en mindre mängd än andra kaniner. Verkligheten är att många människor övermatar sina kaniner, oavsett storleken på kaninen. Generellt sett bör kaniner aldrig ges en hel skål full med pellets.

I allmänhet behöver en vuxen liten kanin (mindre än 2 pund) bara cirka ⅛ kopp pellets per dag (det är 2 matskedar).

Annars vill du se till att din kanin har konstant tillgång till timotejhö (hö och havrehö är också bra för kaniner), och att den får en liten näve färska bladgrönsaker (cirka 1 kopp grönt) varje dag .

Godsaker, inklusive godis från butik, färsk frukt och grönsaker (inklusive morötter), bör ges i mycket små mängder. Ge inte detta till din kanin varje dag, så att du inte övermatar den.

Hur mycket utrymme behöver minikaniner?

Du kanske tror att eftersom minikaniner är så små behöver de mycket mindre utrymme. Det är dock oftast inte fallet. I allmänhet är små kaniner mer energiska och aktiva än större raser, så att ge dem utrymme att ströva omkring är viktigt för att hålla sig friska.

Som med medelstora kaninraser rekommenderar jag användningen en djurlåda för livsmiljön för din dvärgkanin. Burar som säljs och marknadsförs som ”kaninburar” är ofta alldeles för små, även för dvärgkaniner, så jag rekommenderar dem inte.

Se även  Bunny Binkies: Vad är det för konstigt att snurra och hoppa?

Den största skillnaden med små kaniner är att du vanligtvis kan ge mer vertikalt utrymme. Mindre kaniner tenderar att hoppa upp på plattformar, bänkar, katttorn, kartonger eller vad de kan nå. Om du inte har ett stort utrymme att ge din minikanin kan du leka med vertikalt utrymme för att säkerställa att din kanin får tillräckligt med lektid och träning.

Din dvärgkanin behöver också tid utanför hägnet för att zooma runt, utforska och träna på riktigt. Ju mer tid du kan ge din kanin utanför en inhägnad, desto bättre. Faktum är att det blir allt vanligare att hålla kaniner som frigående husdjur (liknar katter och hundar). Du behöver bara se till att din kanin är hemmatränad och att ditt hem är kaninsäkert.

Beteendeförväntningar på minikaniner

Alla kaniner är individer med sina egna unika personligheter. Du kan inte bedöma detta enbart utifrån storleken på din kanin. Det är dock mycket vanligare att små kaniner är hyper och mer energiska än större kaniner, även efter att de mognat och förlorat sin ”bebisenergi”.

Några beteendeskillnader du kan förvänta dig från dvärgkaniner inkluderar:

 • De är i allmänhet mer aktiva. Det kan verka som om de har mer orolig energi eller är mer aktiva under dagen.
 • Minikaniner andas lite snabbare. Eftersom dessa kaniner är så små kan de tyckas överanstränga sig eftersom deras andning får deras kroppar att vibrera. Men i de flesta fall är detta normalt för små kaniner.
 • Små kaniner är mer självsäkra och aggressiva. Dessa kaniner är mer benägna att göra vad de vill och hitta ett sätt att gå vart de vill. Dvärgkaniner tenderar också att sätta sina gränser hårdare och är villiga att berätta när de är olyckliga eller inte vill bli rörda eller plockade upp.
 • Miniatyrkaniner är mer benägna att använda sina tänder istället för sina klor för försvar. Kaninbett är mer skadligt än deras klor, så detta är något du bör vara medveten om, speciellt om du har en lite aggressiv kanin.

Vad detta betyder för dig är att du måste vara beredd på att din kanin ska bli en liten bråkmakare. Du måste vara mycket noggrann när du säkrar ditt hem för att förhindra att den lilla kaninen tuggar och gräver i saker som han inte borde (läs mer om kaninskydd).

Du vill också se till att du spenderar några timmar varje dag för att ge din kanin tid att träna och umgås. Om du kan ge dem några timmar på morgonen och några timmar på kvällen (när kaniner är som mest aktiva), skulle det vara idealiskt. Behandla dem som ett sällskapsdjur så att de kan ströva omkring, utforska och interagera med dig och familjen så mycket de vill.

Dvärgkaniner tenderar att vara dåliga husdjur för barn

Eftersom mindre kaniner tenderar att vara mer aktiva och påstridiga när det kommer till deras gränser, är de inte heller bra husdjur för barn. Risken för skador på både kaninen och barnet är för stor för att jag i de flesta fall ska rekommendera denna match.

Se även  15 prisvärda presentidéer till din kanin

Eftersom små kaniner tenderar att vara mer benägna att klara sig själva genom att bita eller svepa sina klor, finns det en verklig risk att ett barn kan skadas av en kanin om de jagar kaninen eller försöker röra eller greppa.

Å andra sidan har kaniner, särskilt små kaniner, känsliga benstrukturer. Om de hålls fel eller omfamnas för hårt kan de lätt skadas av ett överivrigt barn.

Vanliga hälsoproblem hos dvärg- och minikaniner

Dvärgkaniner kan ha samma hälsoproblem som andra kaninraser. Det är särskilt viktigt att vara medveten om GI-stas. Det är när en kanins matsmältningssystem saktar ner eller stannar. Det är potentiellt dödligt, men det är behandlingsbart om du upptäcker symtomen i tid. Om din kanin någonsin slutar äta eller bajsa i mer än 10 timmar behöver han akutvård.

 • Läs mer om vanliga sjukdomar hos kaniner

Följande två typer av sjukdomar kan också drabba alla typer av kaniner, men är vanligare hos dvärgkaniner på grund av deras unika anatomi.

1. Dvärgkaniner kan lättare överhettas än andra kaniner

Ett av de viktigaste sätten som kaniner hjälper till att behålla sin kroppstemperatur och förhindrar överhettning är genom öronen. Venerna som löper längs ytan av deras öron möjliggör enkel värmeöverföring (roligt faktum: det är också därför elefanter har stora öron).

Många dvärgkaninraser har relativt sett mindre öron än större raser. Särskilt holländska dvärgar och dvärghottar har korta öron. Detta gör att deras förmåga att kyla sig under varma dagar är något begränsad.

Alla kaniner riskerar att få värmeslag vid temperaturer över 25ºC, men du måste vara ännu mer försiktig med dvärgkaniner. Se till att du förvarar din kanin på en sval plats och övervaka honom för tecken på värmeslag. Symtom inkluderar:

 • Ät inte
 • Låg energi eller förvirrad rörelse
 • Flåsande eller dregla
 • Mycket snabb andning
 • Huvudet kastas bakåt eller upp
 • Röda eller mycket varma öron
 • darrar eller darrar

Läs mer om värmeslag hos kaniner och hur du håller din kanin sval

2. Dvärgkaniner är mer benägna att ha tandproblem

Många dvärg- och minikaninraser föds upp med ett kortare ansikte. Jämfört med andra, större kaninraser ser många minikaniner ut som om de har sammanpressade ansikten. Även om detta inte tenderar att orsaka andningsproblem som det gör hos vissa hundraser, orsakar det ofta tandproblem hos kaniner.

Problemet med de kortare kaninskallarna är att kaninens tänder ibland inte står i linje med varandra. Du förstår, kaniner har tänder som fortsätter att växa (typ som fingernaglar). De sliter på sina tänder genom att äta sin grova, fiberrika kost. Men om tänderna inte slipar ihop korrekt kan de bli övervuxna, vilket orsakar en mängd tandproblem som kräver veterinärvård.

Alla dvärgkaniner lider inte av detta, men det är vanligt nog att du bör vara uppmärksam på problem med din kanins tänder. Se till att ta med din kanin för årliga veterinärkontroller och se efter tecken på att din kanin inte äter bra. Till exempel tappar de ständigt mat ur munnen medan de försöker äta, eller så dreglar de.

 • Läs mer om vanliga tandproblem och övergripande tandhälsa hos kaniner
Se även  5 hemgjorda kaningodis att göra till din kanin

Hur länge lever dvärg- och minikaniner?

De flesta minikaniner kan leva i genomsnitt 8 till 12 år. Detta beror naturligtvis på kvaliteten på vården som kaninen får (inklusive kost, motion och socialisering) och lyckan med dess genetik. Vissa kaniner är helt enkelt mer benägna att få hälsokomplikationer än andra, utan ditt eget fel.

Erkända raser av dvärgkaniner

Det finns för närvarande 11 kaninraser erkända av American Rabbit Breeders Association som förblir under 5 pund även som vuxna kaniner. Dessa raser inkluderar:

 • Amerikansk Fuzzy Lop
 • Britannia Klein
 • Dvärg Hotot
 • Himalaya
 • Holländsk Lop
 • Jersey ullig
 • Lejonhuvud
 • Mini Rex
 • Mini satin
 • holländsk dvärg
 • putsa

Kom ihåg att du inte behöver en renrasig kanin. Jag stöter på så många dvärg- och minikaniner av okänd härstamning hela tiden när jag arbetar med räddningskaniner. Var noga med att kolla med dina lokala djurhem för att se vilka kaniner som finns tillgängliga.

Källor:

 1. Brown, Susan DVM. “Smådjursmat.” Huskaninföreningen. 10 juni 2012. konijn.org/klein-dier-voeding.
 2. ”Värmeslag hos kaniner.” PDSA, www.pdsa.org.uk/taking-care-of-your-pet/looking-after-your-pet/rabbits/rabbit-heatstroke.
 3. Somjen, Kim, DVM. ”Felstoppning av kanintänder – upptäckt och behandling.” Bell Mead Animal Hospital, 3 februari 2016, www.bellemeadanimalhospital.com/blog/rabbit-teeth-maloclusion-detection-and-treatment.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.