Hur tar grisar hand om sina ungar?

Liksom andra däggdjur måste grisar ta hand om sina ungar för att se till att rasen fortsätter. Alla grisar kan dock inte vara bra mammor av naturen och vissa kan orsaka olyckor. Vi undersökte hur de flesta morsgrisar hanterar moderskap med sina smågrisar.

Hur tar grisar hand om sina ungar? Suggor (morsvin) ropar ofta till sina ungar med en speciell ”sång” för att låta dem veta att det är dags att äta. Hon matar dem och lär dem rätt grisbeteende. Hon kommer att bli aggressiv och territoriell för att skydda sina ungar.

Vanligtvis följer smågrisar sin mamma, som de flesta däggdjursungar, och det är så de lär sig av sin mamma hur de tar hand om sig själva.

Vissa djur föds till att bli självständiga direkt, men grisar föder upp sina smågrisar med kärlek och omsorg. De fäster sig vid andra människor och grisar, vad mer med sina egna bebisar?

Morsvin kommer att disciplinera dåligt beteende genom att knuffa och knuffa smågrisarna för att låta dem veta att de beter sig illa. Bitning kan förekomma vid tillfällen då en smågris också är våldsam.

Ibland är det enda sättet att stoppa stygga barn att låta dem smaka på sin egen medicin och vissa grismor vet detta som ett faktum.

De är också kända för att behålla sin moderliga kärlek och omsorg även efter att smågrisarna är fullvuxna.

Mödrar kommer alltid att finnas vid sina barns sida och kommer att fortsätta att skydda dem.

När förlossningen fortfarande är ny förbereder mammor ofta stora sängar för sina barn att vila och sova på och prioriterar sin komfort framför sin egen.

Ibland håller hon dem varma med sin egen kropp när det är kallt och lär dem hur man kyler ner dem genom att hitta vatten eller lera.

Hon söker mat åt sina ungar och låter dem äta innan hon gör det.

Under denna process lär sig hennes bebisar också hur de kan söka föda på egen hand genom att se modergrisen göra det.

Alla grisar kan inte vara felfria mammor och ibland behöver de vår hjälp för att göra moderskapet mycket lättare. Läs mer om hur vi kan stötta grismor med sina ungar.

När ska vi börja förbereda för födseln av unga smågrisar

När man föder upp en gris är det viktigt att förbereda sig för sin graviditet och förlossning. Grisar är normalt dräktiga i 115 dagar eller 3 månader, 3 veckor och 3 dagar.

Du kommer att märka när en gris ska föda, när de fortsätter att försöka skapa ett ”bo” där hon kanske vill föda sina barn och när hennes vulva förstoras och hennes spenar svullnar mer än tidigare.

Se även  Grisfakta: luktsinne

Hur många smågrisar kan en sugga föda

De flesta grisar producerar vanligtvis upp till 12 smågrisar. Beroende på hur de föds upp och rasstandarden kan dock antalet smågrisar skilja sig åt.

En ras som kallas den stora svarta grisen håller Guinness världsrekordbok för det största antalet griskullar som någonsin producerats – suggan födde 26 kullar (smågrisar) runt 1940-talet och 1952.

En annan ras som kallas Meishan-grisar är populära för sitt stora antal liter. De kan producera 15 till 22 kullar (smågrisar) och har en hög dräktighetsgrad. De har också stora moderskapsförmåga.

Om du vill lära dig mer om avel kan du kolla in vår artikel om det här.

Tänk på att det kan vara svårt att förutsäga grisar på grund av deras olika genetik.

Detsamma kan sägas om deras utseende, beteende, vikt och personlighet. Saker och ting kan se olika ut för varje gris.

När ska vi vägleda suggor i att ta hand om hennes ungar

Som tidigare nämnts finns det tillfällen då en modersvin kan orsaka olyckor och det vill vi alla undvika. Ibland måste vi ingripa i naturen och guida en sugga med hennes smågrisar.

Den vanligaste olyckan under dräktighet och födsel av grisar är att omedvetet krossa smågrisar och kväva dem med mammans kropp.

En del grismor kanske inte är medvetna om att de redan sitter eller ligger på en av hennes avkommor!

När detta händer, tvingas ägarna ofta att tränga in och rädda bebisarna innan de oavsiktligt dödas.

Men varnas! Mödrar kan vara skrämmande eller aggressiva på grund av hennes skydd mot sina barn.

Närma dig hålan med försiktighet, var noga med att inte skrämma mamman. Det kommer också att vara till hjälp om du redan har knutit till din gris så att de kan lita på dig runt sina bebisar.

När du är tillräckligt nära för att hantera grisen, placera dem försiktigt någon annanstans, men håll dem nära sin mamma.

Varför vi behöver klippa unga grisars tänder och docka deras svansar

En annan anledning till att vi behöver ingripa är att underlätta utfodring av smågrisar för mamman.

Smågrisar föds med nålskärpa tänder som behöver klippas ögonblick eller timmar efter födseln! Om mamman inte klipps kommer hon att få bitmärken och kommer att ha svårt att mata sina smågrisar och kan till och med vägra att mata dem.

Du kan själv klippa tänder, men är du oerfaren kan du läsa en guide om det här.

Vid behov kan det också vara viktigt att docka en gris svans. Ibland ser man grisar utan svans eller med mycket kortare svans än vanligt.

Se även  Elektrolyter för smågrisar

Det beror på att vissa ägare tvingas lägga svansar på grund av att andra smågrisar biter varandras svansar och lämnar sår som kan leda till infektioner.

Hur grisar försvarar sina ungar mot rovdjur

Grisar förlitar sig vanligtvis på sin hastighet för att fly från rovdjur. Vild eller tam, en gris hastighet är deras främsta försvar mot alla angripare.

Svinmamma kommer dock att ha svårt att försvara sig om hennes smågrisar fortfarande är för unga för att springa i full fart. Hon kan bara lita på sitt luktsinne och sin hörsel för att klara sig.

Så hur försvarar sig morsgrisar mot rovdjur?

Den sorgliga verkligheten är att de ofta offras till rovdjur eller knappt kommer undan levande när de konfronteras med kraftfulla rovdjur.

Modergrisar i det vilda gör sitt bästa för att undvika fara för sina barn så mycket som möjligt, men utan något val kommer ett bytesdjur som grisar att tvingas slå tillbaka för att skydda sina barn.

Alla grisar, oavsett ras och kön, odlar betar, men hongrisar har sällan betar långa och stora nog att sticka ut ur munnen, så de kan bara slå tillbaka genom ren fysisk styrka.

Hon kommer att attackera angripare och ta ner dem med sin kropp och skapa möjligheter för sina bebisar att fly och sedan följer hon efter. Modergrisar slåss ihjäl angripare om det behövs.

Så grymt lojal kan en mammagris vara.

Ibland är inte alla modergrisar likadana, men det är normalt beteende hos grisar oavsett om de är vilda eller tama.

Dessutom rankades grisar som det fjärde mest intelligenta djuret i världen. De kan tänka på olika sätt att överlista angripare!

Smågrisar lär sig mest av sin mamma och ett möte med ett rovdjur kan verkligen lära dem många lektioner bara genom att komma ihåg hur deras mammor skulle reagera i en sådan situation.

Varför vissa grisar äter och attackerar sina egna ungar

Kannibalism är inte ett vanligt beteende hos grisar. När grisar äter andra grisar sker vanligtvis den våldsamma handlingen när mammor slukar sin liter (smågrisar).

Hittills finns det ingen korrekt förklaring än om varför vissa suggor (morsvin) äter sin avkomma, men teorier tyder på att det kan bero på svält, irritabilitet, psykiska problem, eller berätta för suggan att avkomman inte kommer att leva länge på grund av någon dold sjukdom som vi kanske inte känner till.

Det finns fall när suggor får alla sina behov, men fortfarande äter sina barn. Det är verkligen ett mysterium och ett sällsynt fenomen, så hittills har vi fortfarande inget klart svar.

Den här typen av beteende måste övervakas noga och grisar som visar kannibalism kan anses vara farliga eftersom de kan ha en psykisk sjukdom som vi inte vet kan bli våldsamma.

Se även  Bär grisar på sjukdomar?

Kannibalism kan även förekomma hos galtar (hansvin) när svälten slår till, det finns inte många alternativ kvar för dem. De kan äta smågrisar eller till och med döda andra vuxna grisar.

Detta är ett sällsynt beteende, men det är mer sannolikt att det förekommer hos vilda grisar än hos tamsvin.

Grisar KAN äta slaktkroppar eller ruttnande kroppar av en annan död gris eller omedvetet äta fläsk när det ges till dem av människor.

Men återigen, det är inte deras naturliga beteende, även om de är allätare.

Relaterade frågor

 • Vilka djur är rovdjur av grisar?

Grisar kan finnas på många olika typer av platser då de är anpassningsbara varelser och därmed har olika typer av rovdjur.

Vi har nedan listat några av de vanligaste rovdjuren som är kända hos grisar.

 1. människor
 2. Coyotes
 3. Hyenor
 4. Pumor
 5. Grizzlybjörnar
 6. Vargar
 7. Hundar
 8. tvättbjörnar
 9. Bobcats
 10. Lions

Förutom landförflyttande fiender kan grisar i det vilda också ha ovanliga flygande rovdjur.

 1. Ugglor
 2. Örnar

Dessa stora rovfåglar kan lätt greppa unga smågrisar och skada även fullvuxna grisar med sina vassa klor och lämna öppna sår genom att picka med näbbarna.

Andra sällsynta rovdjur ingår också nedan.

 1. Ormar – Jaga vanligtvis inte grisar eftersom grisar kan slå tillbaka och potentiellt döda dem och bli uppätna istället. Rasen ”American Guinea Hog” är känd för att göra middagar av attackerande ormar.
 2. andra grisar — Kannibalism är inte en vanlig praxis hos grisar, men det kan förekomma och det måste finnas några djupa resonemang bakom det, som svält på grund av matbrist och psykiska problem.
 • Hur snabba är grisar?

Tamgrisar kan springa så fort som 17 km/h, medan vildsvin kan springa i 30 km/h.

Grisar är bytesdjur och jagar inte som rovdjur. Rovdjur litar på sin hastighet för att jaga byten som grisar, vilket är anledningen till att bytesdjur använder hastighet för att motverka dem.

Trots att de är bra sprinters kan grisar inte bara fortsätta springa. De måste kunna hitta en plats att gömma sig eftersom de inte orkar hålla dem igång i högt tempo.

De flesta rovdjur kommer ihåg lukter och så förutom att springa iväg i panik bör grisar fortfarande kunna hitta en säker plats att gömma sig på.

Tamgrisar kan bara springa undan ett fåtal vissa djur utöver vad som kommer att diskuteras längre fram nedan. De kan vara snabbare än höns och andra långsamma djur.

Men för vildsvin kan de vara snabbare än elefanter, grizzlybjörnar, svarta mamba-ormar, rasödlor, vilda kalkoner, katter, hundar och ekorrar

För att lära dig mer om grishastighet, läs vår artikel här.