Hur tränar man en katt som inte lyssnar?

Att träna en katt som inte verkar lyssna kan vara utmanande, men det är inte omöjligt.

Om du delar ditt hem med en katt så njuter du förmodligen av det när den kryper ihop sig i ditt knä på natten och spinner och skaver mot dina ben när du kommer hem från jobbet. Vissa saker som våra katter gör är dock inte idealiska, som att skrapa möbler, stjäla mat från köksbänken eller att kissa på tvätthögen.

Snabb överblick

01

De flesta beteenden som människor anser vara oönskade är naturliga kattbeteenden som har en anledning eller ett syfte.

02

Felbeteende beror ibland på ett medicinskt problem, så låt din katt undersökas innan du provar andra lösningar.

03

Om din katt uppvisar oönskat beteende är det möjligt att ändra eller omdirigera den till något mer acceptabelt.

Om din katt ibland är lite stygg eller beter sig på ett sätt som du helst inte vill, hur kan du stoppa honom? Är det möjligt att lära dem att lyssna när man säger nej? Låt oss ta reda på mer om kattträning.

Varför beter sig katter illa?

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta aktiviteter vi anser vara stygga är naturligt kattbeteende och har en anledning eller ett syfte. När din katt gör något destruktivt eller obehagligt försöker han inte medvetet göra dig upprörd. Här är några exempel på oönskat kattbeteende och orsaken bakom det:

1. Skrapa soffan

Din katt har doftkörtlar på tassarna och runt klorna. När de repar sig släpper de sina feromoner och markerar sitt territorium. Helst skulle denna repning ske utomhus, eller på ett kattträd, skrapstolpe eller skrapmatta inomhus.

Men om din katt känner sig orolig eller osäker på sitt revir, eller om han inte har tillräckliga faciliteter för att klia sig i sin omgivning, kan den repa sig på platser som du inte vill att han ska göra.

2. Olämplig urinering

Om din katt kissar i badkaret, tvättkorgen eller någon annanstans i huset som inte är kattlådan, kan det vara alarmerande. Men olämplig urinering kan vara ett tecken på stress hos katter eftersom blåsväggen kan bli inflammerad, vilket leder till cystit.

Andra urinvägssjukdomar som blåssten och urinvägsinfektioner kan också orsaka liknande symtom. Istället för att krita upp det till en dålig katt, är det bäst att kontakta din veterinär för en hälsokontroll.

3. Att stjäla människomat

katt stjäl ost

Katter ser inte sopfoder som stygg; de har helt enkelt nytta av en enkel måltid.

Katter är naturliga jägare och det är en del av deras kattinstinkt. När du tänker efter så är jakt inte bara en lek med katt och råtta, det är också opportunistisk matning. För din katt är det ingen större skillnad mellan att slå på en intet ont anande gnagare och att i smyg knapra på en kyckling kvar på disken!

Förstår katter nej?

Din katt kanske eller kanske inte vet vad du menar när du säger ”nej”, men en sak är säker: det är osannolikt att han lyssnar på dig i längden om du skriker eller skrämmer honom.

Att chocka dem med ett högt ljud, ett plötsligt utrop eller en vattenstöt från en sprayflaska kan stoppa dem, men om de får chansen kommer de förmodligen att göra samma sak igen.

De kan till och med utveckla stress och ångest som ett resultat av ditt högljudda utbrott eller deras obehagliga upplevelse, vilket kan leda till ännu mer oönskade beteenden som att bajsa och kissa utanför kattlådan eller överdriven skötsel.

Hur disciplinerar man en katt som inte lyssnar?

När din katt gör något som du tycker är irriterande eller frustrerande, hjälper det att komma ihåg att han inte missköter sig med avsikt; han gör bara som katter gör. Så det är bäst att inte se lösningen som att disciplinera eller straffa dem.

Om ditt svar ger dem en negativ upplevelse kan du anta att de kommer att välja att inte agera på det sättet igen. Men i själva verket är det förmodligen inte fallet och du skapar sannolikt stress, vilket kan förvärra deras beteende och till och med påverka deras hälsa.

Är det grymt att spraya en katt med vatten?

I det avseendet är det bäst att inte använda något som kommer att chocka, skrämma eller göra din katt upprörd. Halsband och andra enheter som vibrerar, avger ett högt eller högt ljud eller till och med ger din katt en elektrisk stöt är omänskliga och bör inte användas.

Även att spraya din katt med vatten från en slang, vattenpistol eller sprayflaska är ett onödigt straff som sannolikt inte är effektivt.

Så, hur tränar man en katt att sluta bete sig illa?

Om du vill ändra eller omdirigera din katts beteende kan följande tips vara till hjälp. Förvänta dig inte resultat över en natt, men med tålamod och konsekvens bör du kunna leva harmoniskt med din katt igen.

Det är också värt att komma ihåg att om din kattunge verkar stygg, lär den sig fortfarande och utvecklas. Din nya familjemedlems busiga sida kanske inte håller i vuxen ålder.

1. Låt en veterinär kontrollera dem

Det första och viktigaste du kan göra om din katts beteende har förändrats eller blivit problematiskt är att träffa en veterinär. Veterinären kommer att kontrollera din katt för att se till att det inte finns något underliggande medicinskt tillstånd som orsakar hans beteende. De kan också ge dig råd om det bästa sättet att förbättra sitt beteende.

2. Använd positiv förstärkning

Katt äter en tugggodis

Erbjud godsaker och andra belöningar när du fångar din katt att göra rätt saker.

Som med att träna många arter (och människor också!), är det mycket effektivt att ge belöningar och uppmuntra till gott beteende. Om ditt problem är att din katt kissar på olämpliga ställen, ge honom en goding, klappa honom eller berömma honom verbalt när han använder kattlådan eller visar intresse för den.

Detta kan också tillämpas på oönskade repor och andra destruktiva beteenden. Å andra sidan, om problemet är överdrivet mjauande eller att stjäla mänsklig mat, ge belöningar när de inte uppvisar dessa beteenden.

3. Undvik att straffa eller skrika

Som du nu vet kan negativa reaktioner och bestraffningar göra din katt orolig eller stressad och kommer sannolikt inte att lösa problemet. Därför är det en mycket bättre idé att ignorera problematiskt beteende helt och hållet, samtidigt som man uppmuntrar och belönar det när det beter sig bra.

4. Använd distraktion

Att använda leksaker, godsaker eller andra interaktioner för att få din katts uppmärksamhet kommer att få honom eller henne att tappa intresset för vad han eller hon gjorde.

5. Tillhandahålla tillräckliga resurser

Katt kliar ett inlägg

Om din katt kliar sig i soffan, placera några olika skrapstolpar i närheten så att han eller hon har ett alternativ.

Vissa så kallade kattfel, som att gå utanför kattlådan och skrapa möbler, kan vara resultatet av otillräckliga resurser. Se till att du har gott om kattvänlig skraputrustning. Om du undviker konkurrens om skrapstolpar hjälper du att hålla din katts klor där du vill ha dem! Se till att du har en kattlåda till än antalet katter du har, och rengör lådorna dagligen så att katter enkelt kan komma åt och använda dem istället för att slänga dem någon annanstans i huset.

6. Erbjud miljöberikning

Om din katt är uttråkad är det mer sannolikt att han ägnar sig åt destruktivt beteende. Om du tillhandahåller massor av leksaker, pusselmatare, kattträd och andra aktiviteter, är det mindre troligt att din katt bryr sig om att göra saker den inte borde.

7. Använd feromoner eller kattmynta

Du kan omdirigera din katts beteende till en mer lämplig plats med hjälp av kattferomonsprayer eller kattmynta. Testa att spraya din katts skrapa med Feliway eller strö lite kattmynta på den.

Det kommer snabbt att få din katts uppmärksamhet och de kommer att vara mycket mindre intresserade av att repa din helt nya matta. Feromon eller lugnande sprayer och diffusorer kan också vara användbara för att minska stress hos katter, så det kan också hjälpa till med blåsinfektioner eller överdriven skötsel.

8. Lär dig grundläggande kommandon

Katt i träningspass med en människa

Att lära din katt roliga trick engagerar hjärnan i en positiv aktivitet.

Det är inte bara hundar som gillar att lära sig; Katter är också väldigt lätta att träna! Genom att lära ut grundläggande kommandon som sit, paw och high-five, och använda godsaker som incitament, kan du distrahera din katt från hans olyckor.

Slutsats

Katter kan vara väldigt envisa och gör ofta vad de vill. Men det betyder inte nödvändigtvis katastrof hemma. Att förstå varför din katt gör som han gör kommer vanligtvis att ge dig en uppfattning om hur du kan förbättra situationen genom att styra honom till positiva aktiviteter.

Och kom ihåg att ditt lokala veterinärteam alltid är redo med råd om hur du kan förbättra din katts problematiska beteende.

Läs också: 5 enkla knep att lära din katt, enligt en kattbeteende

Vanliga frågor

Hur får du en katt att lyssna på dig?

De flesta kattägare vet att det är nästan omöjligt att få din katt att göra något den inte vill göra. Uppmuntra och beröm dem istället när de gör något du gillar, och ignorera dem när de gör något du inte gör.

Varför beter sig min katt så illa?

Katter kan ofta bete sig illa, men det finns oftast en anledning till det oönskade beteendet. Genom att försöka förstå orsaken bakom din katts beteende bör du kunna förbättra det.

Fundera först på om din katt kan må dåligt, ha ont eller stressad. För det andra, fundera på om du kan omdirigera deras beteende till en plats där det inte stör dig. Slutligen, om du kämpar, kontakta en veterinär beteendeläkare.

Hur tränar man en katt att förstå nej?

Även om din katt förstår ordet ”nej”, betyder det inte att de kommer att lyda det. Om du inte vill att din katt ska göra något, prova några av tipsen ovan. Om det inte fungerar, sök hjälp från en veterinär eller kattbeteende.

Se även  10 tecken på att din katt är besatt av dig