Hur väljer katter sin favoritperson?

Om ditt hem innehåller en kattfamiljemedlem såväl som människor, kanske du upptäcker att det är lite av en tävling om vilken person katten gillar bäst.

Alla kommer förmodligen att tro att de är mest förtjänta av kattens tillgivenhet, kanske för att de gör all mat varje morgon eller städar upp sin kattlåda. Så, har katter en favoritperson? Och om du är kattägare, hur kan du vara säker på att du är det?

Har katter favoritmänniskor?

Det kan tyckas svårt att tro om du inte har en katt, men många katter verkar välja en favorit familjemedlem. Man skulle tro att det är den som tar hand om dem mest, eller hur?

Men faktiskt, den person som din katt har mest samhörighet med kanske inte är den person som bryr sig mest om dem, matar dem eller betalar deras veterinärräkningar!

Mycket ofta är en katts favoritperson någon som inte alls gillar katter! I vissa fall verkar det som att ju svårare du försöker få din katts tillgivenhet, desto mindre intresserade är de. Det är människorna de undviker och inte invaderar deras utrymme som kan sluta som favoriten.

Tecken på att du är din katts favoritperson

håller katt

När din katt är helt avslappnad och somnar, är det den ultimata uppvisningen av självförtroende.

Katts beteende är ganska komplext och katter binder sig till varandra på olika sätt. Därför finns det flera sätt som din kattvän kan låta dig veta att du är deras favorit. En indikation kan vara att ditt är varvet de väljer att krypa upp på om de får ett val.

Och när de helt slappnar av och somnar, är det den ultimata uppvisningen av självförtroende. På samma sätt, om de gnuggar mot dig och ger dig tillgivna huvudstötar, känd som bunting, betyder det att du gör något rätt! Många katter spinner när de är nära sin favoritfamiljemedlem.

Se även  Varför gillar katter stringtrosor?

Ett annat sätt att ta reda på är om de är kattversionen av din skugga och du inte kan göra någonting runt huset utan att de håller dig sällskap.

Varför väljer katter favoritmänniskor?

När katter väljer sin favoritperson är det ett tecken på förtroende. För dem innebär det att vara nära eller till och med i kontakt med någon som de helt litar på att de kan slappna av helt och vila eftersom de känner sig säkra från skada.När allt kommer omkring, när de inte är på sin vakt, litar de på att du skyddar dem. Men att vara din katts favoritmänniska betyder inte bara att du har en säker plats att sova, du är också någon de kan ha kul med medan du spelar.

Läs också: 8 Purrfect-spel du kan spela med din katt

Hur kan du hjälpa din katt att lita mer på dig?

katt gnuggande huvud

Det är mycket bättre att vänta tills din katt visar tecken på att interagera genom att kvittra, gnugga eller spinna.

Om du vill att din katt ska lita mer på dig, försök att läsa deras kroppsspråk. Om de har svansen viftande eller öronen bakåt vill de inte bli kontaktade. Om du rusar rakt mot dem eller tar dem för en kram vid en sådan tidpunkt, kommer du inte att få en fantastisk reaktion!

Det är mycket bättre att vänta på att de visar tecken på interaktion genom att kvittra åt dig, gnugga mot dig eller spinna. Det är alltid bäst att låta dem närma sig dig, och du kan till och med köpa lite ”garderobskärlek” med några godingar som positiv förstärkning när de kommer till dig för att mysa.

Se även  Fästingar på katter: identifiering och behandling

Att titta på din katts beteende kan också hjälpa dig att ta reda på vad hon gillar att göra. Om du vet vilka aktiviteter eller kattleksaker din katt tycker om kan du prova att dela dessa stunder med honom.

Det är också en bra idé att erkänna din katts avsky och ändra ditt eget beteende. Försök att vara lugnare och tystare när din katt är i närheten och undvik plötsliga höga ljud eller stora rörelser som kan skrämma dem.

Du kan också förstärka denna lugnande effekt genom att använda lugnande sprayer och dimma, av vilka några till och med hjälper till att stärka bandet mellan din katt och dig. Du kan hitta lugnande produkter som Pet Remedy och Feliway på Amazon.

Slutligen måste du skapa ett säkert utrymme för din katt. Om din katt drar sig tillbaka till detta utrymme, respektera hans önskan om ensamtid. Kom ihåg att varje gång du respekterar din katts kommunikation och erkänner deras kroppsspråk; du visar dem att du förstår och kan lita på.

Läs också: Vad din katts svans kan berätta för dig

Slutsats

Hur man får en katt att älska dig genom att gosa

Katter uttrycker förtroende på olika och unika sätt, inklusive vokaliseringar, markeringsbeteende och svansposition.

Alla vill vara sin katts favoritfamiljemedlem. Speciellt om du är en kattälskare är det naturligt att vilja känna kärleken återgäldad. Det kan kännas lite förolämpande när du går ut för att hålla din katt glad, men de väljer någon som inte ens gillar katter som sin favorit!

Ta det dock inte personligt; det finns gott om plats för din vänliga katt att älska dig också. Om du lägger lite tid på att svara på deras kroppsspråk kan du utveckla ett starkt band, och vem vet, du kanske till och med blir deras nya favorit i familjen!

Se även  Varför lutar katter med huvudet?

Vanliga frågor

Brukar katter välja en favoritperson?

Det är väldigt vanligt att katter väljer en favoritperson. Det är inte förvånande att deras favoritperson ibland är den som tillbringar större delen av sin tid med att leka med dem, ge dem godsaker och orsaka väsen. Men det är också ganska normalt om din katts favoritperson är någon som inte är så besatt av katter, eller till och med någon som inte gillar dem! När allt kommer omkring är katter kontrariska varelser!

Hur vet man om man är kattens favoritperson?

Din katts favoritperson är vanligtvis någon de litar på. De kan låta dig veta att du är deras favorit genom att somna på dig eller gnugga dig och markera dig med deras doft. Om de är en jägare kan de lämna små presenter till dig från deras senaste döda. De kanske till och med spenderar det mesta av sin tid efter dig och jamar … eller så kan det bara bero på att de vill ha mer mat!

Vad betyder det när en katt väljer dig?

Om en katt väljer dig som favorit är det en stor komplimang. Det betyder att de värdesätter ditt band och att de litar på dig helt. Katter är vanligtvis väldigt pigga och slappnar sällan av av rädsla för attacker eller inkräktare. Men om de regelbundet tar en tupplur i ditt knä, kommer de att låta dig veta att ditt knä känns som en säker plats och litar på att du hanterar alla rovdjur.