Hur vet du hur gammal en råtta är (med exempel)

Funderar du på att köpa en råtta, men undrar hur gammal din framtida råtta är? Tja, det är väldigt lätt att se hur gamla unga råttor är med lite övning och vi kan visa dig allt du behöver veta om hur man berättar hur gamla de är.

Vår guide om hur man berättar hur gammal en råtta är (med exempel) inkluderar nyfödda, 1 dag gamla, 2 dagar gamla, 7 dagar gamla, 14 dagar gamla, 18 dagar gamla, 25 dagar gamla, 28 dagar gamla, 35 dagar gamla och Råttor vid 42 dagar gamla och hur man kan se den grova åldern på vuxna råttor från deras tänder och päls (och en enkel kontroll som inte alls har att göra med att titta på råttor).

Råttans livscykel

Råttor är inte de djur som lever längst. Husdjursråttor lever cirka 2-3 år och den vanligaste dödsorsaken, tro det eller ej, är tumörer.

På grund av sin korta livslängd mognar de ganska snabbt och du kan förvänta dig att hitta att en råttaunge är redo att skiljas från sin mamma när den är ca 5-6 veckor gammal. Råttor börjar avvänjas ännu tidigare.

De når könsmognad runt tre månader och när de är ungefär sex månader gamla anses de vara fullvuxna.

Det betyder också det en råttahona kan få upp till 12 kullar under sin livstid med cirka 8-12 bebisar i varje kull. När de säger ”uppföda som råttor” har de inte långt fel, det är möjligt för en honråtta att få 150 eller fler barn under sin livstid!

Hur man berättar hur gammal en råttaunge är

Vänligen köp inte babyråttor. Nyfödda råttor ska aldrig skiljas från sina mammor och vi rekommenderar att du väntar tills råttorna är minst 5-6 veckor gamla innan du tar in dem i ditt hem.

Lyckligmest välrenommerade uppfödare kommer inte att sälja en råtta som är mycket yngre än så här och ingen ska sälja dig en råtta yngre än 4 veckor gammal (åldern då råttor avvänjs) för innan dess kommer den inte att överleva utan sin mamma.

Så om du behöver använda den här guiden bör det bero på att en av dina råttor har fött barn eller för att du är orolig för att en mindre ansedd återförsäljare försöker sälja en råtta som är för ung.

Nyfödda

Det enklaste stället att börja är när babyråttor är minst lika råttor. Nyfödda råttor liknar nästan helt en annan varelse – för det första är de det knallrosa och helt hårlös. I detta skede kan de vara nästan vilken gnagare som helst.

Vilken råtta som helst väger ca 6-8 gram det är inte särskilt tungt alls – som jämförelse väger en bit på 25 cent (en fjärdedel) cirka 6 uns, så att ha en i fickan visar dig hur mycket din råttas bebis sannolikt kommer att väga.

De kan inte se eller höra som deras ögon och deras hörselgångar är stängda, åtminstone för nu.

Om du kan se en vit fläck i buken – oroa dig inte, det betyder att de äter, det är deras mammas mjölk som skiner genom huden!

Faktiskt, det är dags att oroa sig om du inte ser detta eftersom det kan betyda att råttans mamma inte producerar mjölk, eller att hon vägrar att mata dem. Det är ovanligt att en råttmamma vägrar ett barn och det kan vara en indikation på att hon har andra problem från förlossningen.

Se även  Kan fiskar se vatten?

Ta inte hand om de nyfödda bebisarna själv. Det kommer nog stressa mamman, som nog är lite känslomässigt utmattad av förlossningen ändå. Du kan också skada de små i det här skedet – det är bäst att ge dem lite tid att vänja sig vid världen innan du hämtar dem.

1 dag gamla råttor

Några av de mest dramatiska förändringarna hos dina råttor äger rum under den första veckan av deras livoch det beror på att de utvecklas snabbt. Till skillnad från mänskliga bebisar kommer råttbebisar inte att vara barn för alltid och de måste klara sig själva inom några veckor.

De kommer faktiskt att avvänjas innan du vet ordet av.

Du kommer att märka det första dagen dina råttor kommer att börja ändra färg. Dagens ljusrosa försvinner och huden blir redan grå. Det här är goda nyheter; det betyder att dina råttor är friska och tillräckligt utfodrade för att låta deras kroppar utvecklas som de ska.

Om din mamma råtta lämnar buren för att träna får du lov hantera nu bebisarna försiktigt, men inte i mer än några sekunder och du får inte skada boet alls. Du kan rengöra runt buren (men använd inte starkt luktande kemikalier), men rör inte boet eller området runt det för tillfället.

2 dagar gamla råttor

Du kommer att se dina råttor mörkna från dag 2 till ungefär dag 7 under de närmaste dagarna, de blir några nyanser mörkare varje dag och det är precis vad du vill ska hända. Med lite övning kan du grovt uppskatta hur gammal en råtta är genom att titta på hur mörkt det är under veckan, men det är ingen exakt vetenskap.

5 dagar gammal

Det andra du förmodligen kommer att se dag 2 är det råttorna har blivit märkbart större än när de föddes. Tillväxtkurvan från baby till vuxen råtta är ganska linjär och återigen bör du förvänta dig att se märkbar tillväxt dagligen under några veckor.

Förutsatt att dessa två saker är i sin ordning, kan du vara säker på att dina råttor kommer att göra som förväntat.

7 dagar gamla råttor

Dag sju upptäckte vi att dina råttor kommer att ha ett lager av fint dun som kommer att utvecklas till en vacker päls med tiden. Råttorna ser inte längre nyfödda ut, men deras ögon är fortfarande stängda och deras öron är fortfarande förseglade i detta skede.

Det betyder att du fortfarande måste vara väldigt försiktig med att hantera sin miljö och ta bort sin mamma, för utan henne skulle de fortfarande vara hjälplösa. Du kan försiktigt klappa babyråttor i denna ålder, men återigen, det bör inte ta mycket längre tid än några sekunder. Du vill inte störa deras relation med sin mamma.

14 dagar gamla råttor

Du bör märka att deras ögon och öron öppnar sig runt dag 14 och nu deras dun börjar se ut som råttpäls. Du kan börja få en god uppfattning om hur dina råttor kommer att se ut när de alla är vuxna i detta skede också.

När deras syn och hörsel utvecklades, de kommer att bli nyfikna och flyttar ifrån sina mammor och utforskar sin omgivning mer och mer. Det är viktigt att göra en snabb kontroll av buren och se till att alla potentiella faror har avlägsnats.

Se upp för tygremsor, golvet i buren bör täckas om det finns galler i golvet etc. aska du vill inte att de ska stuka eller bryta en lem.

Se även  Varför simmar min fisk högst upp i akvariet? [Explanation]

18 dagar gamla råttor

Godisprat – Rattery

Efter 18 dagar är råttorna börjar se mer ut som vuxnaoch du kan se dem glada ta hand om sig själva och varandra. Detta är ett roligt skede i deras liv när råttor ofta är mest lekfulla och underhållande.

De har också börjat diversifiera vad de äter och du bör upptäcka att de tycker om en mängd olika livsmedel, men de kommer inte att bli avvanda änså tänk inte på att skilja dem från sina mammor, de behöver fortfarande hennes mjölk för att trivas.

25 dagar gamla råttor

Dina råttor borde ha det vid det här laget utvecklat det mesta av sin motorik och kontroll. Du kommer att upptäcka att de springer runt i buren snabbare och kanske lite bullrigare än de en gång var, och de borde gärna leka med dig i några minuter till en timme utan någon rädsla.

Men du måste fortfarande var försiktig när du hanterar dem eftersom unga råttor fortfarande är mycket känsliga.

28 dagar gamla råttor

Det är avvänjningstid ungefär en månad gamla bör råttorna bryta vanan att di sina mammor. Det är en lycklig tid för mamma som kommer att vara mycket mindre utmattad med sitt liv när hon inte längre behöver ägna sin tid åt att mata sina barn.

Det verkar inte heller vara något problem för unga råttor som verkar byta utan ansträngning från ett foder till ett annat utan att gråta eller bli stressade. Det gör avvänjning av råttor till ett mycket lättare förslag än att avvänja mänskliga barn.

35 dagar gamla råttor

I detta skede bör du upptäcka att de är det blir större och större och märks på väg till sin slutliga storlek och form. Det kanske du gör särskilja sina sekundära könsegenskaper vid denna tidpunkt och om du kan, bör du separera hanar och honor.

Medan råttor i denna ålder i allmänhet inte kan bli gravida – de kommer att kliva upp på varandra och det är förmodligen bäst att motverka incest hos dina råttor och för att förhindra att honråttorna blir upprörda av hanarna.

42 dagar gamla råttor

Det här är sista gången du separerar dina råttor. I framtiden, om du sätter ihop pojkar och flickor, kommer du att få fler råttbebisar, och som vi redan har sett gör råttornas livscykel många graviditeter möjliga.

Dina råttor är avvanda och redo att flyga ut ur boet (eller åtminstone lämna buren) och gå till nya hem där de kommer att bli lika älskade och omhändertagna som du har älskat och vårdat. Bra jobbat.

Hur man berättar hur gammal en vuxen råtta är

OK, när dina bebisar väl är vuxna kan det vara mycket svårare att avgöra hur gamla de är. Husdjursråttor kan leva upp till 3 år, men under mycket av denna tid ser de väldigt lika ut. Detta är en av anledningarna till att det inte är tillrådligt att köpa en vuxen råtta utan leta efter en ung råtta runt 6 veckor.

Det är inte bara svårare att umgås med en vuxen råtta, utan de kanske inte lever särskilt länge vilket kan vara särskilt hjärtskärande, det är din första husdjursråtta.

Dock, om du behöver kunna berätta hur gammal en äldre råtta är finns det 3 sätt att göra det på. Med 2 av dem kan du gissa genom att titta på råttan, den tredje strategin är det bästa sättet, men tyvärr är det inte heller alltid genomförbart.

Se även  Min hamster gör ett klickande ljud – varför?

Färgen på råttans tänder

När en råttas tänder kommer igenom, de tenderar att ha en attraktiv gul nyans. Men med tiden mörknar de lite och när en råtta blir gammal – den tänderna kan ändras till en orange färg under råttans sista månader.

Tyvärrdu kan inte använda en råttas tänder för att bestämma en exakt ålder för en råtta. Det finns stor variation mellan individer och du kan ha hittat en råtta med naturligt orange tänder snarare än en pensionerad råtta med lite orange färg i munnen.

Detta är viktigt eftersom det betyder det vi kan använda tänder som ett slags riktlinje och vi rekommenderar definitivt att du tänker efter två gånger innan du adopterar en råtta med orange tänder på grund av möjligheten att den når slutet av sitt liv, men inte som en hård och snabb regel.

Det är också möjligt att råttans kost och allmänna hälsa påverkar färgen på tänderna och även en ung råtta kan sluta med ett orange leende under rätt/fel omständigheter.

Kvaliteten på råttans päls

Råttor är i allmänhet ganska kräsna djur och de gillar att vara rena och väl omhändertagna och det betyder man kan ofta få en indikation på hur gammal en råtta är utifrån pälsens skick.

Om den har en slät, silkeslen päls som ser glänsande och fin ut och mestadels är jämn i längd, är råttan förmodligen under 6 månader gammal (eller kanske 9 månader för kvinnor).

När råttor mognar går de igenom motsvarande mänsklig pubertet och deras hår blir grövre och mindre silkeslen och detta händer mer dramatiskt hos pojkråttor än hos flickor.

Gamla råttor, det vill säga äldre än 18 månader, kan å andra sidan ha grovt hår och sakna knölar i pälsen.

Återigen, detta är inte en hård och snabb regel, men om råttan har orangea tänder och pälsen är i ett visst tillstånd kan man anta att råttan är en av de äldre medlemmarna i sin ras.

Fråga råttans uppfödare

Det enklaste och mest effektiva sättet att ta reda på en råttas ålder är att fråga uppfödaren och i själva verket kan detta ge dig en inblick i vilken typ av uppfödare de är.

En ansedd uppfödare bör ha skriftliga register vilket gör att de kan ge dig en exakt uppfattning om råttans ålder och livslängd.

En ”foderuppfödare” kanske inte har sådana register och kan bli tvungen att ge dig en uppskattning av råttans ålder. Vi rekommenderar inte att köpa från foderuppfödare eftersom detta kan vidmakthålla grymhet.

Tydligen, om du funderar på att adoptera en övergiven husdjursråtta kanske du inte alls kan fråga uppfödaren.

Slutsats

Vi hoppas att t.exvår guide för att berätta hur gammal en råtta är (med exempel) har hjälpt dig med att bestämma åldern på din råtta (eller potentiella råtta).

Som du kan se är det relativt lätt att se hur gamla råttor är när de är unga, men när de mognar blir det mycket mer utmanande. Det är alltid bäst att köpa råttor när de är cirka 6 veckor gamla eftersom de är redo att lämna sina mammor och har rätt ålder för att göra fantastiska husdjur.