Hur vet du om din kanin är döv?

Vanligtvis är kaniner väldigt reaktiva på ljud. Oavsett om det är ett högt ljud, ett ovanligt ljud eller det lätta skrynkandet av en godispåse, märker kaniner snabbt ljudet och springer (eller springer iväg). Så om din kanin inte svarar på dessa saker, eller om han slutar svara, är det mycket möjligt att din kanin är döv eller hörselskadad. Det är dock viktigt att notera att kaniner också kan vara väldigt bra på att dölja tecken på dövhet, vilket kan göra det svårt att avgöra om de är döva.

Eftersom vissa kaniner är ganska avslappnade och inte störs av höga ljud, är detta inte det enda testet för att se om de har problem med hörseln. Du kan också se hur ofta din kanin skrämmer när du kommer nära, eller hur ofta hans öron snurrar som om den följer ljudet i rummet.

Det finns andra tecken på att din kanin kan vara döv, till exempel ihållande flaxande öron eller att den inte svarar. I vissa fall kan dövhet orsakas av underliggande hälsoproblem som öroninfektioner eller parasiter. Det är viktigt att ta din kanin till en veterinär om du misstänker att han är döv eller har hörselnedsättning för att utesluta underliggande hälsoproblem.

Om du misstänker att din kanin har hörselproblem är det lämpligt att konsultera en veterinär. Hörselproblem kan ha flera orsaker, inklusive infektion, ålder eller genetiska faktorer. För att ge din kanin rätt vård är det viktigt att fastställa orsaken.

  • Relaterad läsning: hur man tar hand om döva kaniner

1. De reagerar inte på nya eller höga ljud

Kaniner har akut hörsel, så om de inte visar något svar på hörselstimuli kan detta vara en röd flagga. Nya eller höga ljud, som att klappa händer eller tappa en tung bok, orsakar en omedelbar reaktion hos nästan alla kaniner.

Beteenden att se upp för inkluderar:

  • Inga öronrörelser: Vanligtvis vänder de öronen till nya ljud.
  • Brist på skrämselsvar: Ett högt ljud får vanligtvis en kanin att hoppa eller ta skydd.
  • Brist på nyfikenhet: Kaniner utforskar ofta nya ljud.

Om en kanin förblir tyst och inte besväras av ljud som annars skulle kunna höras, är chansen stor att han får hörselproblem. De kanske inte är helt döva, men det finns sannolikt en viss grad av hörselnedsättning.

Se även  Hur man blir vän med en blyg kanin (en steg-för-steg-guide)

Du kan utföra enkla tester hemma för att bedöma din kanins hörsel; Det är dock viktigt att komma ihåg att plötsliga höga ljud kan vara mycket stressande, så alla ljudbaserade tester bör utföras med försiktighet.

2. De vaknar inte när du kommer in i rummet

Normalt är kaniner väldigt pigga varelser. En kanin med bra hörsel vaknar vanligtvis upp eller blir uppmärksam så fort någon kommer in i rummet där han eller hon bor. Om en kanin inte svarar på närvaron av en person kan detta indikera ett hörselproblem. Detta är inte en lika tydlig indikation som ovan, som vissa kaniner faktiskt är Den där avslappnad, men det kan betyda att din kanin är delvis döv eller hörselskada.

Om en kanin kan sova trots de olika ljuden och det typiska jäktet av människor som kommer in eller lämnar sitt rum, kan detta motivera ett besök hos veterinären för att bekräfta om kaninen har hörselproblem.

3. De kommer inte springande när du skakar deras favoritgodis

En kanin som inte svarar på ljudsignaler i samband med matning kan också indikera hörselproblem. Normalt är ljudet av skakande godsaker som en hörselmagnet för en frisk, hörande kanin. Om en kanin inte hoppar när du skakar en skål med sin favoritgodis, kan det vara en anledning till oro.

Testa detta genom att prassla eller skaka godispåsen i en tyst miljö: se till att inga höga bakgrundsljud stör. Du kan också prova att upprepa skaktestet vid olika tidpunkter på dagen, utanför din normala rutin, när din kanin normalt sett inte väntar godsaker.

Det är viktigt att inte dra några slutsatser efter bara ett test. Tänk på att din kanin kanske inte är hungrig, eller så kanske han helt enkelt ligger i en djup sömn. Men om deras bristande respons är konsekvent kan det tyda på ett hörselproblem.

Observera: om din kanin inte kommer för en godbit kan detta också vara ett tecken på att han inte mår bra. Om du är orolig, försök att hålla en liten goding framför näsan för att se till att han fortfarande vill äta den.

4. De skrämmer lätt

När kaniner inte kan höra får de inte den vanliga förvarningen om att någon närmar sig, vilket kan göra att de blir mer förvånade än en kanin med normal hörsel. De kanske inte märker dig förrän du redan är väldigt nära, och det plötsliga utseendet kan orsaka panik eller larm. För att lindra detta kan du lära dig att flimra med lamporna för att uppmärksamma dem på din närvaro.

Se även  Hur man gör en formel för akut krisvård för kanin

Vissa kaniner kompenserar för sin bristande hörsel genom att bli känsligare för vibrationer. De kan förlita sig på golvvibrationer för att uppmärksamma dem på någons närmande, men döva kaniner kommer fortfarande att ha en mer uttalad skrämselreaktion på oväntad fysisk beröring.

Döva kaniner kan också visa mer aggressivitet när de skräms som en försvarsmekanism. Om de inte kan höra dig komma kan du skrämma dem, få dem att slå, bita eller morra innan de inser vem du är.

5. De vrider inte på öronen för att lyssna på någonting

Kaniner är kända för sin akuta hörsel, vilket är avgörande för deras överlevnad. Ett av deras anmärkningsvärda beteenden är att vända på öronen för att lokalisera ursprunget till ett ljud. Om din kanin inte vänder på öronen som svar på ljud, kan detta indikera ett hörselproblem.

Normalt kommer en kanin att vända sina öron mot ett ljud för att höra det mer effektivt. Du kan märka detta när de hör obekanta ljud eller när du ropar deras namn. Frånvaron av denna öronrörelse kan tyda på att kaninen inte behandlar hörselinformation som den borde.

Observera din kanins öron när ett ljud avsiktligt görs. Såvida inte din kanin sover eller är mycket förtrogen med ljudet, bör han vända sitt ena öra mot ljudet. Öron som förblir stillastående och inte fokuserade på ljud kan tyda på att din kanin inte har hört.

Hängande kaniner har större chans att bli hörselskada

Kaniner med sneda öron löper större risk för tillstånd som kan påverka deras hörsel. Av de kaniner som jag och min familj har vårdat har två hängande kaniner fått hörselproblem. Anekdotiskt har jag också hört många fler historier om hängande kaniner som tappar hörseln än kaniner med stora öron.

Detta beror troligen på att hängande kaniner är mer benägna att utveckla örontillstånd som kan påverka deras hörsel (som öroninfektioner), och formen på deras öron kan förhindra att ljudvågor lätt når innerörat. Studier har visat att kaniner med sned öron kan vara mer mottagliga för hälsoproblem som förträngda hörselgångar, överdriven öronvax och öronvärk, som alla kan påverka deras hörsel.

Se även  Hur man rengör kaninurin (matta, lövträ, plast, soffa)

Vårdgivare som misstänker att deras kanin har en hörselskada bör konsultera en veterinär för korrekt diagnos och skötselråd. Det är viktigt att noga övervaka deras välbefinnande för att säkerställa att de kan fortsätta att leva ett hälsosamt och bekvämt liv trots hörselproblem.

Källor:

  1. Chivers BD, Keeler MRD, Burn CC (2023) ”Öronhälsa och livskvalitet hos kaniner med olika öronkonformationer: en brittisk studie av ägarrapporterade signalerande riskfaktorer och effekter på kaninernas välbefinnande och beteende.” PLOS A 18(7). 19 juli 2023. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0285372
  2. ”Kaniner med hängande öron är mer benägna att ha öron- och tandproblem, bekräftar forskning för första gången.” Royal Veterinary College. 21 juni 2019. https://www.rvc.ac.uk/research/research-centres-and-facilities/rvc-animal-welfare-science-and-ethics/news/lop-eared-rabbits-more-likely – för-första-gången-lider-av-öron-och-tandproblem-studien-bekräftar-

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.