Hur vet du om din kanin är sjuk?

En frisk kanin är alltid en bra följeslagare. När du väl har adopterat en kanin måste du vara en exceptionell väktare för att ta hand om den. Att utföra vårdnadsuppgifterna för detta sällskapliga, nyfikna, entusiastiska och älskvärda pälsiga husdjur är ingen barnlek. En annan egenskap hos en kanin är att de är fullständiga vanevarelser.

Lite förändringar här och där kan göra dem sjuka snabbt. När de är sjuka behöver de mycket kärlek, omsorg och uppmärksamhet från dig. Ibland behöver man till och med en veterinär för att undersöka om sjukdomen verkar allvarlig till sin natur.

Hur vet du om din kanin är sjuk? De vanligaste symtomen på en illamående kanin är överdriven eller ingen avföring alls, förändringar i gång och hållning, onormal andning och dålig skötsel.

Hur vet du om din kanin är sjuk?

Både fysiska och inre förändringar märks när din älskade kanin mår dåligt. Det vanligaste symtomet som hittas är drastiska beteendeförändringar. De är också mycket aktiva, men när de är sjuka går de in i letargifasen.

De verkar ointresserade och du kommer att hitta dem liggande ensamma med ett grinigt ansikte i hörnet av gården. De flesta kaniner verkar till och med tappa aptiten när de blir sjuka.

Några andra tecken på att din kanin inte mår bra är:

Överdriven avföring eller ingen avföring alls

Man måste seriöst överväga vad som går in och ut. Detta är inte en av de mest attraktiva egenskaperna med att vara husdjursägare, utan snarare en kritisk sådan.

Innehållet i kattlådan innehåller mycket av all nödvändig information. Om din kärleksbulls hälsa är helt ok, kommer den bara att extrahera stora och runda fekala pellets.

Om du märker något annat, såsom små eller oregelbundet formade pallar och päls, är allt limmat ihop inte så glamoröst. Det indikerar att det finns ett visst tillstånd.

Det är lämpligt att byta till ett bra höfoder eller att genast gå till veterinären om tillståndet kvarstår, även efter foderbyte.

Förändringar i gång och hållning

I samma ögonblick som du märker en förändring i hans normala gång och onormal hållning, är det en röd varning. Om din kanin är sjuk kommer den förmodligen att luta huvudet åt sidan. Denna lutning är långvarig och extremt irriterande att föreställa sig. Det tyder på sjukdom i örat eller på grund av neurologiska problem.

En annan orsak bakom denna tilt kan vara att han lider av någon annan typ av smärta som får honom att utföra denna konstanta lutning. När din kanin lider av magproblem.

Till exempel, om den har någon form av mag-tarmstörning, kommer den kontinuerligt att trycka på magen. Så snart du märker sådana förändringar bör du omedelbart gå till veterinären.

Onormal andning

Varje gång din kanin andas onormalt, betyder det inte nödvändigtvis att han är förkyld. Att sniffa kan betyda mer än en förkylning och kan ibland verka allvarligt.

Till skillnad från människor blir den inte förkyld. En rinnande näsa, mindre hosta och onormala gel eller vita färgutsöndringar från näsan tyder på andningsproblem.

Mer specifikt innebär sådana symtom att sjukdomen bildas i de övre luftvägarna. Innan tillståndet förvärras är ett besök hos närmaste veterinär den vettigaste lösningen i detta fall.

Utövar dålig skötsel

Kaniner gillar att försörja sig själva. Kaniner ansar sig själva och att hålla dem rena står högst upp på deras prioriteringslista. Om du märker tecken som att pälsen tappar över halsen och kroppen betyder det att de mår allvarligt dåligt.

Andra tillstånd som kan uppstå är mjäll, konstant dregling, oattraktiva tänder eller en flagnande dockpäls är alla tecken på dålig hälsa hos din kanin.

Varje form av abnormitet i deras utseende indikerar att de är ohälsosamma och inte har god hälsa. Det bästa botemedlet här är att träffa en professionell veterinär så snart som möjligt för att göra saker bättre innan förhållandena blir värre.

Andra tecken på en illamående kanin

Kaniner gillar att tugga hela dagen. De spelar också hela tiden sina egna spel eller springer runt pennan. Du kommer en dag att märka att din kärleksbulle är lat, lynnig eller inte social.

Om sådana förändringar inträffar betyder det att ditt husdjur har att göra med inre skador som orsakar denna förändring. Därför rekommenderas i detta fall ett besök hos en pålitlig veterinär.

När du väl blir husdjursägare är vård av ditt husdjur en högsta prioritet från den tidpunkten. Var alltid medveten om hans vanor och beteenden. Om förändringar inträffar bör du begära en läkarundersökning utan okunnighet.

Se även  Varför är min kanin så aktiv på natten?