Hur vet du om din kanin är stressad?

Kaniner är ganska skygga djur. Som bytesdjur måste de ständigt vara uppmärksamma på hot i miljön. Det betyder att om du inte hjälper din kanin att känna sig helt trygg i sitt hem kan den bli kroniskt stressad. Andra faktorer som kan orsaka stress hos kaniner inkluderar att inte ha tillräckligt med utrymme att leva i och att känna sig ensam.

De vanligaste tecknen på stress hos kaniner är en alert hållning med upprättstående öron och oförklarligt aggressivt beteende. Det finns dock många fler subtila tecken du kan leta efter för att hjälpa dig att avgöra om din kanin är stressad eller orolig.

Naturligtvis har olika kaniner olika personligheter. Vissa kaniner är väldigt självsäkra och behöver ingen speciell behandling för att känna sig trygga. Andra kaniner har en stark tendens att vara rädda och kommer att behöva mycket tid och uppmärksamhet innan de känner sig trygga. Därför bör du vara uppmärksam på din kanins kroppsspråk för att ta reda på om han eller hon är stressad så att du kan göra ändringar vid behov.

Obs: När du granskar den här listan, anta inte att din kanin är stressad bara för att du ser ett av dessa beteenden några gånger. Det du letar efter är en kombination av dessa beteenden (minst 5 eller 6) som din kanin visar regelbundet.

 • Läs mer om vad du kan göra för att minska stressen hos din kanin

1. Din kanins öron är ständigt uppe och alert

Om din kanin känner sig osäker i sin omgivning, kommer han att vara ständigt uppmärksam på att närma sig faror. Även om det är normalt för kaniner att vara observanta och vakna ibland, bör detta inte vara fallet alltid handling. I så fall är det ett tecken på att de är ganska stressade.

Ett av de enklaste sätten att avgöra om din kanin är ständigt pigg och stressad är att titta på hans öron. När kaniner känner av fara, kommer deras öron att stå upprätt och stel. Öronen kan också peka framåt när din kanin försöker lyssna och ta reda på var faran kommer ifrån.

2. Din kanins hållning är stel

När en kanin är stressad kommer den vanligtvis att ha ett svårare kroppsspråk. Ju mer avslappnad din kanin ser ut, desto mer avslappnad känner den sig. Om din kanin är stressad kommer den att vara stel och se ut som om han är på väg att springa iväg när som helst. Om du försöker klappa dem kommer din kanin inte att slappna av och njuta av massagen. Istället förblir deras muskler spända under din hand.

Andra tecken i din kanins hållning och kroppsspråk på att han är stressad är stora ögon (med de vita vita) och en nos som rör sig mycket snabbt. En avslappnad näsryckning inträffar ungefär en gång per sekund (eller något snabbare om din kanin bara tränade). Så om din kanin har en väldigt snabb nos hela tiden, är det ett tecken på att han ofta är stressad.

3. Din kanin springer snabbt iväg eller gömmer sig

Rädsla är en av huvudorsakerna till att kaniner ständigt är stressade. Ett sätt att känna igen en rädd kanin är att se hur snabbt den springer och gömmer sig, även från vardagliga ljud och händelser.

Se även  Har kaniner ett agg? (beteendetecken)

Din kanin kan också bli stressad om du ser honom vicka med tårna överallt (detta kan se ut som att vagga). Återigen är det normalt för kaniner att vara försiktiga ibland, särskilt när de utforskar ett nytt område. Det viktiga är att din kanin gör detta hela tiden, även efter att den hunnit vänja sig vid en plats.

Det här kan bara vara din kanins personlighet. Vissa kaniner är mer skrämmande än andra, och de tenderar att bli rädda och springa iväg. Det kan krävas mycket mer arbete från din sida för att få förtroende hos dessa typer av kaniner och hjälpa dem att få självförtroende och minska sina totala stressnivåer.

 • Hur man hjälper din kanin att övervinna sin rädsla

4. Din kanin dunkar ofta

I motsats till vad popmedia framställer, dunkar kaniner när de är rädda eller arga, inte när de är glada eller avslappnade. När en kanin känner av fara i närheten kommer den att dunka som ett sätt att varna andra i deras livsmiljö (familjegrupp) för det kommande hotet. Kaninen upprepar dunken med några minuters mellanrum tills den känner att faran har passerat.

Så en kanin som ofta får dunkande anfall är nog stressad eftersom den ofta känner sig i fara.

Nu är kaniner mer intelligenta än vad folk tror. Ibland lär sig kaniner att när de smäller får de uppmärksamhet. Så istället för att slå för att de är rädda, så slår de när de vill få din uppmärksamhet.

Det är därför det är viktigt att vara uppmärksam på alla tecken på stress på den här listan, inte bara en. Om din kanin dunsar mycket men inte har en stel hållning eller pigga öron är han förmodligen inte stressad.

5. Din kanin putsar sin päls för mycket eller inte alls

Kaniner som är mycket stressade kan putsa sig själva som ett sätt att trösta sig själva. Om detta bara händer ibland är det inget problem, men en kanin som är konstant stressad kan utveckla kala fläckar på grund av överdriven trimning.

Om du har en honkanin kan detta beteende också vara resultatet av en graviditet eller falsk graviditet. De plockar päls från bröstet och benen för att hjälpa till att fodra ett bo åt sina bebisar. Detta beteende bör sluta helt när du har kastrerat din kanin.

I andra änden av spektrumet kommer vissa kaniner som är stressade att sluta sköta sig helt. De kommer att sluta med en matt och lurvig päls, vilket gör dem mer benägna att utveckla smutsiga och toviga fläckar. Detta händer oftare om kaninen hålls i en oren miljö.

Naturligtvis fäller kaniner också mycket och deras päls kan se ganska lurvig ut under den kraftiga molningsperioden. Detta är normalt och indikerar inte en stressad eller deprimerad kanin.

6. Din kanin agerar aggressivt

Ett av de vanligaste beteendena jag ser hos kroniskt stressade kaniner är oförklarat aggressivt beteende. Jag ser detta ofta när jag arbetar med räddningskaniner som har vårdslös bakgrund och som uppenbarligen hölls under osäkra förhållanden. Kaninen kommer att vara så van vid att stressa att han kommer att reagera aggressivt på alla som kommer i närheten.

Se även  Är kaniner bra husdjur för människor som arbetar heltid?

Detta är mindre vanligt hos kaniner som är tillfälligt stressade och är mer ett resultat av långvarig stress. Det är dock möjligt för en kanin som är stressad av rädsla och känner sig i ett hörn att slå ut aggressivt, även om den inte är kronisk.

Om din kanin beter sig aggressivt när han tidigare var söt, är det möjligt att han nyligen har nått vuxen ålder och behöver kastreras eller kastreras för att lugna sina hormoner. Det kan också vara en subtil indikation på en sjukdom, så det är en bra idé att få din kanin undersökt av en veterinär på ett litet djur om hans beteende har förändrats och du inte vet varför.

7. Din kanin brukar sitta på ett ställe

En kanin som inte är intresserad av sin omgivning och bara sitter på ett ställe hela dagen är sannolikt stressad och deprimerad. Detta händer när en kanin inte får tillräckligt med utrymme (bor i en bur som är för liten) eller inte har tillräckligt med interaktion med andra människor eller kaniner.

Friska kaniner behöver mycket socialisering och tillräcklig motion. Utan båda dessa kommer kaniner att bli stressade eller deprimerade eftersom deras behov inte tillgodoses.

Det betyder förstås inte att alla kaniner som sover mycket är deprimerade. Glöm inte att ta hänsyn till tiden på dygnet när du övervakar din kanins energinivåer. Kaniner är naturligt mer aktiva på morgonen och kvällen och kommer att sova mycket mitt på eftermiddagen och mitt i natten.

8. Rastlös aktivitet eller ihållande destruktivt beteende

Rastlös aktivitet (som att gå runt i buren eller bita i galler) eller ihållande destruktivt beteende (som att gräva i mattor eller bita golvlister även efter att ha blivit bortjagd) kan vara en indikation på att din kanin är stressad för att den inte får tillräckligt med utrymme eller dags att träna. I grund och botten betyder det att de är stressade, frustrerade och uttråkade.

Den bästa lösningen för denna typ av stress är att ge din kanin ett större utrymme (jag rekommenderar alltid att du använder en ex-run istället för en kaninbur) och se till att han har gott om tid utanför buren för att utforska, öva och hantera det . människor.

Det är också en bra idé att överväga att binda din kanin till en annan kanin så att han får sällskap när du inte är i närheten (läs mer). Observera att det inte alltid är lätt att binda kaniner eftersom de ofta är territoriella djur. Men det är bra för kaniner att ha en partner som hjälper dem att hålla sig glada och minska stressen.

Jag vet att jag fortsätter att säga det, men jag säger det igen: Om du bara ser detta beteende och inget annat på den här listan, mår din kanin förmodligen bra. De har bara en mer destruktiv personlighet och du måste göra ditt bästa för att omdirigera deras beteende till något mindre destruktivt (prova kartonger).

9. En förändring i kattlådans vanor

Kaniner som tidigare haft goda kattlådevanor men som plötsligt börjar kissa på oväntade ställen kan vara stressade. Detta kan vara en indikation på en sjukdom, till exempel en urinvägsinfektion. Det kan också vara en indikation på att din kanin känner att hans territorium invaderas. Till exempel om du har tagit in ett nytt husdjur i ditt hem eller har haft gäster i några dagar.

Se även  Hälsosamt (och ohälsosamt) självvårdsbeteende hos kaniner

En förändring av kattlådans vanor kan också innebära att din kanin har nått vuxen ålder och det är dags att kastrera eller kastrera honom.

 • Läs mer om kastrerings- och kastreringsoperationer för kaniner

10. En förändring av matvanor

Många kaniner tappar aptiten så fort de blir lite stressade. Detta är faktiskt mycket farligt för kaniner, eftersom kaninens matsmältningssystem är ganska känsligt och måste hållas i rörelse hela dagen. Om en kanin slutar äta kan det snabbt leda till ett tillstånd som kallas gastrointestinal stasis (läs mer), vilket är mycket farligt om det inte upptäcks och behandlas direkt.

På lång sikt kan långsamma förändringar i matvanor inträffa när din kanin åldras. Dessa förändringar är inte tecken på stress, som kortsiktiga förändringar i aptit är. Det är ganska normalt att kaniner äter mindre när de blir 8 eller 10 år gamla. Därför kanske du vid det här laget vill prata med din veterinär om att ersätta din kanin med en pellet med högre kalorier för att förhindra viktminskning.

11. Ansträngd eller snabb andning

En avslappnad kanin andas vanligtvis var 1-2 sekund. Du kan se deras andning genom att titta på deras näsrörelser. Om din kanin andas något snabbare behöver du förmodligen inte oroa dig, men att andas som är 3 eller 4 gånger snabbare kan betyda att din kanin blir stressad av sjukdom eller intensiv ångest.

När en kanin andas tungt kan du se dess sida röra sig upp och ner mycket tydligt. Snabb andning åtföljs också av en mycket snabbt ryckning i näsan. Denna typ av andning är en indikation på att din kanin är sjuk eller överhettad. Så det är värt att titta på sätt att hålla din kanin sval eller kolla efter andra tecken på sjukdom som du kan ha missat.

Det är vanligt att kaniner andas snabbt precis efter att de har tränat och zoomat runt i rummet, men det är inte normalt att kaniner andas tungt hela tiden. Vissa mindre kaninraser tenderar också naturligt att andas snabbare.

 • Läs mer om när tung andning är farlig hos kaniner

Åtgärder du kan vidta för att minska din kanins stress

Om du kan bocka av flera symtom från den här listan och tror att din kanin är stressad, är det dags att vidta åtgärder för att hjälpa din kanin att känna sig trygg i sin omgivning och leva ett hälsosammare liv. Försök att göra några av dessa ändringar och kolla in min artikel om att minska stress hos kaniner för mer detaljerad information.

 • Håll din kanin i ett tyst rum med lite gångtrafik
 • Håll inte i din kanin om det inte är nödvändigt
 • Ge din kanin en stor inhägnad
 • Ge dina kaninlådor att gömma sig i
 • Se till att din kanin har en konsekvent daglig rutin
 • Håll temperaturen kall
 • Ge din kanin massor av leksaker
 • Se till att din kanin har en hälsosam kost
 • Håll din kanin inomhus
 • Ge din kanin gott om tid att träna
 • Köp en kaninkompis till din kanin
 • Se till att din kanin inte är för full
 • Låt din kanin kastreras eller kastreras