Hur vet du om din råtta är stressad? Tecken på stress hos råttor

Alla djur, från människor till de enklaste varelser som fåglar och grodor, kan bli stressade. Och precis som med människor är stress dåligt för djurets hälsa och välbefinnande, och kan till och med vara dödligt om det inte behandlas med tiden. Men hur vet man när en råtta är stressad och vad gör man åt det när man vet? Vi har listat allt du behöver veta.

Råttor som alla djur kan vara stressade och precis som människor kan de visa symptom på stress om man vet vad man ska leta efter. Symtomen inkluderar onormal andning, förändrade skötselvanor, ögonproblem, förändringar i motorisk kontroll, bristande vakenhet, ett nästan ”hyperaktivt tillstånd”, förändring i förmågan att producera eller kvaliteten på avfallsprodukter med mera.

Låt oss ta en titt på stress hos råttor och varför det är viktigt.

Hur skiljer experter på stress hos råttor?

Vi tror att stress hos råttor är ett viktigt ämne att överväga och så… vi kommer att sammanföra två synpunkter. Den första experternas och i synnerhet kommer vi att rita på papperet ”Erkännande och lindring av ångest hos försöksdjurpublicerad av National Research Council i National Academies Press.

Den här artikeln handlar kanske inte specifikt om husdjur, men den har den mest grundliga kliniska diagnosen av stress hos en rad djur, inklusive råttoroch det är rimligt att anta att även om du kanske inte tänker utsätta en sällskapsråtta under den typ av stress som den kan uppleva i en testanläggning, så är det möjligt att göra det utan att veta att du gör det.

När vi har granskat denna ”hårda data” kommer vi att vända oss till råttägarnas rapporter och vår egen erfarenhet att titta på konkreta manifestationer av stress hos råttor i verkligheten – något vi tror kan göra det lättare att peka ut exakt vad som är fel på ditt husdjur när det är stressat.

Tecken på stress hos råttor enligt National Research Council

National Research Council tillhandahåller en uppsättning formella riktlinjer för att diagnostisera stress eller ångest hos dina djur, inklusive följande kliniska tecken:

 • Förändringar i andningsmönster – detta kan vara ganska svårt att upptäcka hos ett litet djur som en råtta, men om ditt husdjur andas särskilt snabbt eller särskilt långsamt kan det vara en viktig ledtråd att de känner sig stressade.
 • Förändringar i skötselmönster – en råtta som en gång var fläckfritt ren kan plötsligt bli smutsig och ovårdad under stress. På samma sätt kan en annan råtta plötsligt utveckla något slags tvångsmässigt tvång med sin renlighet och sköta sig om och om igen under dagen.
 • Förändringar i ögonens utseende – i synnerhet kan en stressad råtta visa tecken på rinnande vätska från ögonen, glasartade ögon, eller till och med svårt att fokusera ögonen ordentligt.
 • Förändringar i deras attityd – precis som människor kan en stressråtta sjunka ner i ett hörn uppgiven, de kan sluta röra sig, de kan gömma sig någonstans rädda och ensamma, de kan börja tappa muskeltonus och vice versa, de kan bli mer aggressiva och stökiga.
 • Förändringar i deras vakenhet – en råtta kan bli hyperaktiv och springa runt och inte kunna uppmärksamma någonting i sin stress, den kan också vända åt andra hållet och fokusera sin uppmärksamhet på något med uteslutande av allt annat.
 • Förändringar i kroppsvikt – det här är en stor ledtråd om att något är väldigt fel på ditt djur. Visst kan det vara en sjukdom eller skada som orsakar detta, men sjukdom och skada i sin tur är påfrestande upplevelser för råttor, precis som det är för oss.
 • Ändringar i eller underlåtenhet att producera avfallsprodukter – en förändring i färg eller lukt av urin/avföring är ett tydligt varningstecken. Om din råtta slutar kissa eller göra avföring helt, då är något definitivt fel. Det är också möjligt att de kommer att producera diarré under stress. Det är också möjligt för en stressad råtta att börja kräkas under stressen.
 • Förändringar i råttans vatten- eller födointag – för lite eller för mycket mat (eller dryck) är också ett verkligt problem; råttor är normalt ganska bra på att äta sig mätta och om de inte är det eller om de tar ut varenda matbit som finns tillgänglig för dem kan detta verkligen vara mycket störande.
 • Förändringar i vokalisering – Precis som människor klagar vissa råttor när de är stressade och låter dig veta att de inte har det bra.
 • Förändringar i beteende – Alla typer av onormalt beteende som inte nämns ovan kan också vara en indikator på stress. Till exempel kan hyperarousal (av sexuell karaktär) eller totalt ointresse för detsamma vara ett problem. Det är viktigt att vara öppen för dina råttor och deras mentala tillstånd om du inte kan fråga dem vad som händer.
Se även  Här är varför kanadagäss är skyddade

Nu såklart några av dessa symtom kan vara mycket milda och indikerar litemen ju allvarligare de är och ju fler av dessa symtom du märker i kombination med varandra, desto mer sannolikt är det att din råtta är under någon form av stress.

Det är viktigt att komma ihåg det ålder kan spela en roll för dina djurs hälsa. En äldre råtta kanske inte är lika noga med att trimma som den var när den var ung – inte på grund av stress, utan för att det inte längre är lika lätt för råttan att genomföra sådana här rutiner.

Så se till att du väga in eventuella ”förmildrande faktorer” innan du bestämmer dig för att ditt djur är stressat. Att bli gammal är något som händer oss alla och även om det inte är det roligaste med processer, är det inte heller något som borde göra din råtta särskilt olycklig.

Vad säger råttägare om stresssymptom?

K8af48sTK på Reddit säg, ”Chittering är det stora vi letar efter. Det låter dock ganska likt bruxing, vilket är ett glatt ljud, och jag har personligen svårt att skilja dem åt utan andra tecken som stöder det.

Om du vill veta hur chittering låter som, kolla in denna användbara sida som har massor av exempel på råttljud som du kan studera och avgöra hur de skiljer sig från varandra.

Även på Reddit, FntstcDncngBnnsäg, ”Jag har märkt, speciellt med mina pojkar, att när de är riktigt stressade så stressar de skit. Det som ser ut som tunn bajs, nästan som om de har problem med magen. Detta är en ganska bra indikator för oss på att de är stressade.”

Ucube upptäckte att deras råtta hade en traumatisk reaktion till en specifik upplevelse,Den lekfulla, glada råttan som alltid var först ut ur buren gick inte ut den dagen, men jag tänkte inte så mycket på det just då. I måndags ville jag ta ut dem alla för att leka… Och samma råtta var verkligen rädd, rädd för livet. Jag kunde känna hans hjärta slå, hans ögon var vidöppna och han kom springande tillbaka till buren vid första chansen han fick. Min soffa, som var hans absoluta favoritställe att bo, sova och leka på, är nu som en mardröm.”

Se även  Letar du efter adoption? Lär känna Movers.nl

PokeBattle_Fan å andra sidanupptäckte att införandet av nya saker till sina råttors miljö fick dem att bli lite stressade,Jag köpte en plastanordning som jag hängde ovanpå deras bur så att de kunde gömma sig i. Och jag installerade även ett 12 tums löphjul. Sen gick jag och tog en tupplur. Spola framåt 2 och en halv timme går jag tillbaka till buren för att se hur de mår. Endast en av de tre gillar skyddet, och alla tre vägrar direkt att använda hjulet. Faktum är att de alla verkar rädda för hjulet, och de två som inte gillar skyddet verkar också vara rädda för det, till den grad att även när jag lägger råttgodis i det, vägrar de att gå nära det.”

Som du kan se, råttor kan bli stressade på flera sätt och deras ”symtom” korrelerar inte alltid bra med proffsens torrare kliniska diagnoser.

Det tycker vi det är värt att sätta dig själv, bildligt talat, i din råttas skor. Du vet hur det är att uppleva stress själv, vad gör du och de du känner när du är stressad som du normalt inte skulle göra?

Det här är en ganska bra guide till vad dina råttor kan göra när de blir stressade. Medan en råtta inte är en miniatyrmänniska, är de ett litet däggdjur och människor är stora däggdjur och det betyder att vi har mycket av vår grundläggande biologi gemensamt. Det är därför till exempel råttor ofta används i medicinska prövningar eftersom de har liknande läkemedelsreaktioner som människor.

Vilka är de möjliga orsakerna till stress hos råttor?

Det finns ingen definitiv lista över ”stressorer” för något djur och det är för att det skulle vara omöjligt att komma på en. Det är dock lätt nog att generera idéer om vad som vanligtvis kan orsaka stress hos en gnagare och dessa saker inkluderar:

 • Sjukdom och skada – människor tenderar att bli stressade när de är obekväma eller har ont och råttor är inte annorlunda.
 • Extrema temperaturer – om rummet dina husdjur är i blir för varmt eller för kallt under dagen kan det orsaka stress.
 • Förändringar i kosten – råttor är vanligtvis inte de kräsna ätarna, men de kan lära sig att äta kräsna och i så fall kan en förändring i kosten (som hos små barn som är kräsna) leda till att man vägrar äta eller dricka
 • Höga ljud – råttor är mycket känsligare för ljud än vi är, och till och med medelhögt ljud kan vara öronbedövande för en råtta. Ju mer ljud det är, desto mer sannolikt är det att dina råttor blir stressade, speciellt om det händer när de borde sova.
 • Trångboddhet – det är viktigt att hålla råttor sällskap, men de behöver också tillräckligt med utrymme för att njuta av livet, man kan inte lägga dem som sardiner i en burk och förvänta sig att de ska vara lyckliga. Det är ungefär som att dela rum med en vän eller en familjemedlem, det är okej, men om ni båda var tvungna att bo i en liten garderob skulle ni antagligen börja reta varandra och det är stressande.
 • Mobbning – i allmänhet är råttor i grupper vänliga och sociala när dominanshierarkin är löst, men ibland kan en råtta bli en översittare och den stackars råttan (eller råttorna) på den mottagande sidan kan bli mycket stressade som ett resultat av detta.
 • Graviditet – Som du kanske förväntar dig vill en råttmamma hålla sina bebisar friska och friska och tills de föds och har haft en chans att växa lite kommer hon att vara under konstant stress.
 • Att nå sexuell mognad – Hanråttor blir mer aggressiva och konkurrenskraftiga när de når sexuell mognad, såvida de inte kastreras, leder detta till slagsmål och stressigt beteende inte bara för hanarna utan även för andra råttor runt omkring dem.
 • Isolering – råttor är en social art; de behöver andra råttor runt sig och att vara ensam är väldigt stressande för dem. Medan mänskligt sällskap är roligt för råttor och de kan vara super tillgivna mot sina ägare, behöver de andra råttor runt omkring för att verkligen vara stressfria.
Se även  Hur lär mammakatter sina kattungar? – 7 viktiga färdigheter

Hur hanterar man stress hos råttor?

Den goda nyheten är förstås att det ofta är väldigt lätt att hjälpa din råtta att hantera stress. Det enklaste är att helt enkelt eliminera källan till stress.

Om dina råttor till exempel befinner sig i ett rum som utsätts för mycket gatuljud, kan du flytta deras bur till ett annat rum som är mer skyddat från omvärldens bakgrundsljud.

Eller om din råtta känner sig isolerad kan du köpa några fler råttor och introducera dem så att de inte är ensamma längre.

Naturligtvis, det finns vissa fall som graviditet där du kan behöva vidta några specifika åtgärder för att åtgärda problemet (vi diskuterar detta i vår guide till vad som händer när en råtta plötsligt börjar bita) men processen är enkel och okomplicerad.

En stressad råtta behöver inte vara stressad länge och lyckligtvis, eftersom råttor är ganska enkla varelser, borde det vara relativt lätt att identifiera källan till stress och ta bort eller minimera den.

Slutsats

Hur vet man om en råtta är stressad? Eftersom vi inte kan fråga våra råttor varför de är stressade, eller ens lägga dem på motsvarigheten till en gnagarpsykologs soffa, måste vi vara medvetna om de fysiska symptomen på stress och sedan svara på dem.

Lyckligtvis, eftersom råttor är enklare än människor, är det vanligtvis ganska lätt att identifiera vad som orsakar en råttas stress och hantera det.

Ju tidigare du reagerar positivt på de fysiska tecknen på stress hos ditt husdjur, desto bättre. Stress är inget skämt. Den dödar människor och kan även döda djur om de inte får hjälp att komma över sin stress. Vissa tecken på stress, som när de slutar äta, är uppenbarligen allvarligare än andra, men det betyder inte att du har råd att vänta – en stressad råtta blir bara mer stressad (och sjuk) med tiden om du inte gör det. . vidta inte omedelbara åtgärder.