Hur vet du om din skäggiga drake är nöjd: med 11 exempel

Skäggdrakar har blivit väldigt populära husdjur de senaste åren, men hur vet du om din skäggdrake är glad eller inte?

Skäggiga drakar är glada om de inte visar några tecken på aggression eller springer iväg. De är också glada om de ligger platt med avslappnade muskler, sitter på bröstet, låter dig ta upp dem, äter normalt, har vidgade pupiller eller är ljushyade.

Dessa reptiler kanske inte är lika tillgivna som hundar eller katter, men de har sina egna tecken som kan visa att de är bekväma med dig. Det finns många sätt att se om din skäggiga drake trivs i ditt hem.

Det visar ingen aggression

Om din skäggiga drake är glad kommer den inte att visa några tecken på aggression. Hans skägg kommer att vara platt, han kommer att vara väldigt tyst och inte väsa åt dig, hans huvud kommer att röra sig normalt och han kommer i allmänhet att verka väldigt nöjd.

Om han inte är glad och inte gillar dig, biter han, böjer huvudet, blåser upp skägget och väser på dig.
Källa

Det springer inte ifrån dig

Om en skäggig drake inte springer ifrån dig när du närmar dig dess tank, är den glad och gillar dig. Skäggiga drakar springer och gömmer sig när de är olyckliga eller rädda, och springer ofta iväg när de börjar vänja sig vid sitt nya hem. Efter att de har anpassat sig helt till sitt nya hem och är glada och bekväma i det, kan du se dem klättra på de olika hindren som är placerade i hägnet.
Källa

Ibland känns skäggiga drakar obekväma att bli plockade upp, så du kan prova att stoppa in handen i tanken och bjuda in den att klättra upp. Placera fingrarna under hans bröst för att hjälpa honom att känna sig trygg och stöttad. Om han klättrar upp av egen fri vilja är det ett gott tecken!
Källa

Den vill gärna vila på bröstet

Om din skäggiga drake gillar att ligga på ditt bröst, då är han glad och nöjd, speciellt när han är med dig. Om han ligger på ditt bröst länge betyder det att han verkligen gillar dig. Det här är bra för då kan du visa det för många människor som också gillar skäggiga drakar och din skäggdrake kommer förmodligen inte att få panik eller bli aggressiv.
Källa

Den låter dig plocka upp den

Om din skäggiga drake låter dig plocka upp den är den väldigt glad och gillar dig. Som vi nämnde ovan, om du lägger fingrarna under bröstet på din skäggiga drake och om den klättrar på din arm, då gillar den dig och gillar att bli hållen av dig.
Källa

Om din drake är olycklig eller rädd, du inte gillar eller inte hålls fast, den kommer att springa ifrån dig, bli skrämd och låter dig inte plocka upp den. Det kan också vara ett tecken på att han inte gillar att bli plockad och hanterad.

Se även  Detta är vad det betyder när en husdjursråtta slickar dig

Om din skäggiga drake vanligtvis gillar att bli plockad upp men plötsligt inte gör det, låt den vara ifred i några timmar. Den kanske bara är trött och inte vill hållas vid den tiden. Alla tröttnar på uppmärksamheten ibland!

Den klättrar på din axel

Om en skäggig drake klättrar upp på din arm på din axel är den glad och gillar dig. Skäggiga drakar gillar att klättra till höga platser och är naturliga klättrare, men det faktum att du kan röra dig uppflugen på din axel oroar honom. Om din skäggiga drake klättrar ovanpå din axel betyder det att den är nöjd med dig och litar på dig.
Källa

Om din skäggiga drake somnar på dig medan du håller i den eller medan den ligger på din axel betyder det att den är väldigt glad och litar villkorslöst på dig. Om du vill att han ska somna på dig, klappa hans huvud medan han vilar på din axel eller bröst.
Källa

Den är frisk och fungerar normalt

Om din skäggiga drake fungerar normalt är den glad. Om det är att sova, äta, sola sig under sin värmelampa, dricka och bajsa normalt, då är det lyckligt och hälsosamt. Om han är pigg, ser sig omkring och rör sig regelbundet är han glad. Skäggiga drakar är väldigt nyfikna varelser, men de kommer inte att vara nyfikna om de är olyckliga eller ohälsosamma.
Källa

En glad skäggig drake är vanligtvis frisk. Om han är olycklig kan han sluta äta och dricka, vilket inte är bra och kan orsaka andra hälsoproblem.

Den vill komma ut ur sitt inhägnad

Om din skäggiga drake verkar vilja ta sig ut ur sitt inhägnad medan du är i rummet med honom, är han glad och gillar dig mycket. Detta händer först efter att det har satt sig i sin inhägnad. Om han inte har hunnit vänja sig vid att vara i sitt inhägnad vill han bara ut eftersom det inte är van vid att vara i inhägnaden.

Om han har vant sig vid att vara i sin inhägnad och stå på bakbenen och skrapa glaset medan du är i rummet med honom, då gillar han dig och vill vara med dig. Det betyder också att han är väldigt glad och har stort förtroende för dig.
Källa

Det är platt

Ibland kommer en skäggig drake att ligga helt platt med avslappnade muskler. Det gör att han är väldigt avslappnad och säker på att ingenting kommer att hända honom.
Källa

Men om din skäggiga drake ligger platt och dess muskler är väldigt spända betyder det att den är rädd och vill gömma sig, men tror att den inte har några platser där den kan gömma sig och vara säker.

Om din skäggiga drake ligger platt och verkar väldigt slö kan det betyda att den är sjuk och inte orkar kämpa och röra på sig. Om detta händer, ta det till veterinären för en kontroll.

Det blir en ljus färg

Om din skäggiga drake har fått en ljusare färg sedan du fick den, betyder det att den är väldigt glad. Om din skäggiga drake blir orange, brun eller gul är den glad. Detta beror på att skäggiga drakar har kromatoforer i huden.

Se även  Varför skulle en vild kalkon vara ensam?

Kromatoforer är celler som är pigmenterade och reflekterar ljus när det träffar dem. Detta gör att skäggiga drakar kan ändra färg och anpassa sig till förändringar i sin miljö och bättre kamouflage. Men kromatoforerna förändras också när skäggdraken är glad och varm. Så om din skäggiga drake är lite mörkare än vanligt är den förmodligen på dåligt humör.
Källa

Vidgade pupiller

Om din skäggiga drake har vidgade pupiller betyder det att han är avslappnad och glad. Det betyder också att den är intresserad av dig och det du gör. Om din skäggiga drake ofta blundar, speciellt runt dig, då är den glad och litar villkorslöst på dig.
Källa

Om din skäggiga drake är olycklig eller sjuk kan du se genom att titta på dess ögon och beteende. Om din skäggiga drake är sjuk eller olycklig, kommer dess ögon inte att vara pigga eller insjunkna. Om din skäggiga drakes ögon är nedsänkta kan den vara uttorkad, så se till att ha mycket vatten i den.

Om det inte blir bättre snart, gå till veterinären för en kontroll så kommer de att skriva ut de mediciner som behövs för att bli frisk.

Om munnen på din skäggiga drake är stängd och välvd och det ser ut som att den ler, är den väldigt glad och intresserad av vad som händer. Det kan vara svårt att avgöra om din skäggiga drake ler om du inte har ägt den länge och lärt dig att se skillnaden mellan dess normala munform och när den ler.
Källa

Det vinkar mot dig

Om din skäggiga drake verkar vinka åt dig är den väldigt glad och tycker mycket om dig. Det är hans sätt att erkänna din närvaro och berätta att han ser att du är där så att du inte tror att han ignorerar dig. Om din skäggiga drake sakta vinkar mot dig är den väldigt glad och nöjd och du kan lämna den ifred om du vill.

Men om din skäggiga drake vinkar åt dig kan det också betyda att han försöker få din uppmärksamhet och tala om för dig att det finns något i hans hölje som stressar honom och han vill att du ska få ut honom och ta hand om honom. de. Om din skäggiga drake verkar vinka frenetiskt mot dig, gå till dess hölje och se till att allt i hägnet är som det ska. Om det finns något i fodralet som inte borde vara där, ta försiktigt bort det.
Källa

Hur vet jag om min skäggiga drake är olycklig?

Om din skäggiga drake är olycklig kommer den att fluffa skägget, väsna, öppna munnen och försöka bita dig om du kommer nära den. Om din skäggiga drake gör någon av dessa saker, låt den vara ifred tills den verkar lugna ner sig och slappna av. Men alla dessa tecken betyder inte alltid att din skäggiga drake är olycklig.

Se även  "Min kyckling öppnar hela tiden munnen?" Vad ska jag göra?

Om din skäggiga drake blundar när den öppnar munnen är den glad och solar sig med största sannolikhet under värmelampan eller värmekällan i dess hölje. Faktum är att för det mesta när han öppnar munnen solar han sig i värmen från värmekällan och kommer att göra det ganska ofta.

Men om han visar andra tecken på olycka eller aggression, lämna honom ifred ett tag. Om du fortsätter att komma nära den kan du bli skadad och din skäggiga drake kommer att bli mer stressad än den behöver vara.

Vad ska du göra om din skäggiga drake är olycklig

Om din skäggiga drake är olycklig finns det många saker du kan göra. Om du nyligen skaffat din skäggiga drake, ge den tid att vänja sig vid sin nya miljö. Det kan ta några veckor, men så småningom vänjer han sig vid den nya miljön och börjar visa tecken på att vara lycklig. Men om du har haft din skäggiga drake ett tag, eller om du bara vill göra hans vistelse bekvämare, finns det några saker du kan göra.

Investera i ett Vivarium

Om din skäggiga drake har problem med att anpassa sig till sitt nya hem kan den behöva ett nytt terrarium, eller så kan terrariet den befinner sig i vara för litet. Skäggiga drakar behöver ett terrarium som är minst 4ft x 2ft x 2ft så att de har gott om utrymme att ströva omkring och växa.
Källa

Stäng av belysningen på natten

För att göra det mer bekvämt för din skäggiga drake, släck lamporna i deras terrarium och resten av ditt hushåll på natten. Skäggiga drakar är aktiva på dagen, så de är aktiva på dagen och sover på natten. På så sätt är de lite som människor. Ingen gillar att försöka sova med lamporna tända.

När du släcker lamporna, se till att din skäggiga drake fortfarande har en konstant värmekälla, eftersom den är kallblodig och behöver konstant tillgång till en värmekälla.

Lägg till variation i hans kost

Se till att din skäggiga drakes kost innehåller en mängd olika insekter och grönsaker. Skäggiga drakar äter grönsaker och levande insekter, så ge dem gott om båda. Se också till att din skäggdrake äter tillräckligt och får i sig tillräckligt med vitaminer.

Överfyll dem inte

Överfulla inte din skäggiga drake. Om han verkar vilja ha utrymme, ge honom utrymme, speciellt nu när han vänjer sig vid din närvaro. Om du ger honom det utrymme han behöver och matar honom tillräckligt, kommer han så småningom att vänja sig vid sitt nya hem och bli lyckligare än tidigare.