Hur vet du om en skäggig drake gillar dig? Är han glad

Föreställ dig att du är en helt ny ägare till en vacker skäggig drake och ditt slutmål är att knyta an till denna lilla reptil. Hur vet du om han gillar dig och är bekväm med dig? Låt oss prata om ödlor.

Det är vanligtvis lättast att se om en skäggig drake gillar dig om dess kroppsspråk är positivt. Om den verkar avslappnad när den plockas upp betyder det att den känns bekväm och säker med dig. Om han spänner sig, sparkar eller slingrar sig när han hålls, ser han dig förmodligen som ett rovdjur eller ett hot.

Det finns flera sätt att se om en skäggig drake ser dig som en vän snarare än ett rovdjur. Här är några vanliga tecken att se upp för:

Varför är det viktigt att din ödla gillar dig?

Först och främst, varför är det viktigt att din skäggiga drake gillar dig i första hand? Gör det verkligen någon skillnad? Du kan bli chockad när du upptäcker att svaret är ja. Om en skäggig drake är orolig för att du är ett rovdjur, kommer det att ha en överraskande negativ effekt på dess hälsa. Om den känner sig hotad kommer din skäggiga drake inte att sola, äta eller göra sina behov regelbundet. Istället kommer han med största sannolikhet att gömma sig för dig och försöka hålla sig utom synhåll.

Tänk dig till exempel att du bodde i samma hus som en vild tiger. Du skulle förmodligen inte känna dig avslappnad heller! Även om du inte attackerar ödlan kan bara närvaron av en stressfaktor orsaka problem.

En skäggig drake som bor i ditt hus behöver matas och vårdas av dig. Om han inte njuter av din vård betyder det bara att draken kommer att leva ett ganska eländigt liv. Därför är det oerhört viktigt att ta sig tid att vinna en skäggig drakes förtroende. Om du är villig att göra det kommer det att göra upplevelsen mycket roligare, både för dig och ödlan. Det kan ta ett tag, men du kommer att upptäcka att det är helt värt det i slutändan.

Glada skäggiga drakar: kontrollanta tecken

Nu när du vet vikten av en glad, pålitlig skäggdrake, låt oss prata om sätt att se om du lyckas föda upp en glad ödla. Om du är uppmärksam kommer det inte att vara svårt att säga!

Ett av de vanligaste tecknen är färgen på draken. De flesta skäggiga drakar är gula, bruna, orange, bruna eller till och med olivgröna. Om deras naturliga färg är ljus och levande betyder det förmodligen att din ödla är frisk och glad. Om färgen är mörk eller blekt betyder det förmodligen att ödlan inte mår bra eller inte litar på dig.

Ett annat tecken att leta efter är ödlans nivå av aggression. Om din skäggiga drake nöjer sig med att sitta helt stilla i din hand utan att försöka bita eller fly, betyder det att den litar helt på dig och är bekväm med dig.

Förutom att du känner dig bekväm, din skäggiga drake kan till och med börja ”be” om att få spendera tid med dig. Om han är bekväm utanför sin tank, kommer ödlan att skrapa glaset tills du tar ut honom. Återigen, om det känns avslappnat i dina händer, på din axel eller någon annanstans, betyder det att det litar på dig. Ju mer han börjar lita på dig, desto mer vill ödlan spendera tid utanför sin tank. Du kan ta ut den och låta den springa runt och träna lite. Det kommer att växa till kärlek med dig den här gången.

Se även  Kan hundar och vargar häcka? – Allt du behöver veta

Din skäggiga drake kommer med största sannolikhet att fly ifrån dig om du skrämmer den. Om den litar på dig kommer den förmodligen att vara mycket mer villig att låta dig hämta den. Dessutom kan du se om den är bekväm med dig om du håller den och håller den blunda. I det vilda sluter skäggiga drakar vanligtvis inte ögonen eftersom de måste vara uppmärksamma och försiktiga med rovdjur. Genom att blunda känner sig ödlan helt säker och bekväm med dig. Den kommer också gärna att sitta på/med dig under längre perioder.

En annan sak du kan leta efter är att slicka. Om din skäggiga drake slickar dig några gånger då och då, är detta en bra indikation på att de gillar och litar på dig. Att slicka betyder att de är bekanta med och har fäst sig vid din doft. Detta indikerar att de känner igen och njuter av din doft. Det betyder också att de trivs med ditt sällskap och din närhet. Det kan till och med komma till dig av sig själv, utan att bli tillfrågad. Det är ett bra tecken för alla som vill knyta an till sin skäggiga drake!

Om du fortfarande inte är säker behöver du bara leta upp drakens allmänna utseende och beteende. Om han gör allt normalt (äter, sover, solar etc.) betyder det förmodligen att han är nöjd med sina livsvillkor. Som nämnts tidigare, om frisk, kommer färgen att vara ljus och levande. Om ödlans färg börjar blekna eller mörkna kan du ha något att oroa dig för.

Hur vet du om din skäggiga drake är olycklig eller misstänksam mot dig?

Det är lika viktigt att känna igen tecken på missnöje eller olycka hos din skäggiga drake som det är att känna igen tecken på god hälsa och tillfredsställelse. Här är några saker att se upp för:

Som nämnts ovan kan färgen på din skäggiga drake säga mycket om dess nivå av välbefinnande. Färgen kommer att blekna eller mörkna om han är sjuk, har smärta eller är olycklig/orolig.

Likaså kommer hans skägg att svälla och bli svart när han är arg eller känner sig hotad. Någon av dessa saker är ett tecken på att din skäggiga drake inte litar på dig. Än. Oroa dig inte, det finns fortfarande tid att knyta an till honom och utveckla känslor av ömsesidigt förtroende.

Ökade tecken på aggression är också vanliga indikatorer på att din drake inte helt litar på dig ännu. Om du går och hämtar honom och han flyr ifrån dig betyder det definitivt att han är rädd för dig och ser dig som ett hot och rovdjur snarare än en vän. Likaså, om du tar upp den och den slingrar sig och klor och försöker fly, litar den förmodligen inte på dig ännu.

Se även  Hur lär mammakatter sina kattungar? – 7 viktiga färdigheter

Den kan också blåsa sitt skägg mot dig, stirra på dig och till och med försöka bita dig. Även om detta kanske inte skadar mycket, kommer det inte att främja en bra relation mellan er två. Några andra distanserade signaler att leta efter är att väsa, vifta med armarna, guppa med huvudet eller till och med förbli fullt kompetent.

Din skäggiga drake kommer inte till dig om han inte litar på dig. I själva verket kan det till en början försöka gömma sig eller fly från dig. Även om detta kan vara frustrerande i början, är det inte onormalt. Det kan ta ett tag för din ödla att lita på och vänja sig vid dig. Om han är aggressiv mot dig eller springer ifrån dig, måste du arbeta tålmodigt med honom och börja vinna hans förtroende.

Hälsoförhållanden

Det finns dock fler tecken än bara misstro som du bör se upp med. Som nämnts tidigare kan en mörk färg ofta indikera känslor av misstro, men det är också en allmän indikator på att din drake är sjuk eller har ont. Din skäggiga drake kan också visa andra tecken, som grumliga ögon. Detta händer vanligtvis runt moltningssäsongen, men grumliga ögon indikerar vanligtvis en allvarlig infektion. Om du är orolig för ditt skäggs hälsa, överväg att ta det till veterinären och få det undersökt.

Flera andra tecken kan indikera en sjuk skäggig drake. Det kanske inte äter eller sover regelbundet. Ibland kan en annars glad/vänlig ödla bli tillbakadragen och dåligt humör när den inte mår bra. Det finns många möjliga orsaker till detta, av vilka några kräver en veterinär för att diagnostisera. Om du är osäker är veterinären alltid det bästa alternativet. Försök inte behandla din ödla om du inte är positiv till problemet och lösningen.

Hur man binder sig till din skäggiga drake: Hur man ökar tillgivenhet och tillit

Det finns saker du kan göra för att öka din skäggiga drakes förtroende för dig snabbare. Här är några av de bästa sätten att göra det:

En av de första sakerna att göra för att vinna en drakes förtroende är att hålla den ofta. Detta kanske inte är särskilt trevligt i början – de kan visa tecken på aggression och rädsla. De kommer med största sannolikhet att slingra sig och slingra sig och klösa på dig och försöka komma undan. Du får eller kanske inte får några bett då och då (om inte din ödla är en fullvuxen vuxen, kommer det förmodligen inte ens att göra ont).

Upprepning av denna åtgärd är nödvändig för att vinna din ödlas förtroende. Ju mer du håller i den, desto mer kommer den att vänja sig vid din beröring och vänja sig vid att bli hanterad i allmänhet. Detta kommer att kännas besvärligt till en början, men ju mer du gör det, desto mer bekväm och självsäker kommer skäggdraken att bli.

Se även  Gäss väser - Varför väser gäss

Tänk dock på att du måste vara extremt försiktig med hur du hanterar det. Hård behandling kommer att skada eller förstöra allt hopp om förtroende. Det kan innebära att han håller eller drar i svansen. Någon av dessa saker kommer att orsaka dem ångest, stress och obehag, och kommer att göra att de aldrig vill bli berörda av dig igen.

Skäggiga drakar är extremt känsliga och du bör behandla dem som sådana. På tal om känslighet, försök att inte göra höga ljud; Skäggiga drakar gillar i allmänhet inte höga ljud, så utsätt dem inte för det. Minimera buller, hög musik och skrik om du kan (alla tecken på obehag inkluderar de tidigare nämnda indikatorerna på aggression).

Du kan också prova att klappa din skäggiga drake regelbundet. De flesta skäggiga drakar tycker om att bli klappade och kommer förmodligen att känna sig mer bekväma ju mer du gör det. Detta kommer att översättas till tillgivenhet från dig och de kommer att lära sig snabbare att du försöker knyta an till dem. Förutom att klappa kan du ibland låta din drake gå på dig. Detta kommer inte bara att hjälpa din drake att känna sig bekväm att gå på dig, utan det visar också självförtroende från din sida och kan bekanta den med din doft.

Försök att utveckla en bra matningsrutin med din drake. Detta kommer att hjälpa honom att associera dig med att bli matad och han kommer att börja förstå att du inte är ett hot, utan en källa till näring och tröst. Det kan också hjälpa att ge honom en godbit som belöning för gott beteende mot dig. Ju mer du gör detta, desto mer kommer de att associera godsaker med sitt positiva beteende och rikta det mot dig.

Slutligen måste du komma ihåg två mycket viktiga saker:

För det första kommer din skäggiga drake inte att knyta an till dig direkt. Kärlek och tillgivenhet växer med tiden. Om du precis skaffat din skäggiga drake, förvänta dig inte att han ska visa tecken på tillit och tillgivenhet direkt. Det kommer att ta de flesta skäggdjur noggrann övning med tipsen ovan och mycket tid att lära sig att älska sina ägare. Du gör inget fel om din drake inte omedelbart är fäst vid dig.

För det andra är det viktigt att komma ihåg att alla skäggiga drakar är olika. De uttrycker inte alla tillgivenhet på samma sätt, samtidigt eller så snabbt. Allt eftersom tiden går och du ger din drake den uppmärksamhet och respekt den förtjänar, kommer du att börja känna igen tecken på tillit och tillgivenhet som din ödla visar. Din skäggiga drake kanske inte visar något av symtomen som anges ovan (även om det inte är troligt). Återigen kommer du och din drake att börja förstå och bli bekanta med varandra med tiden.