Hur vet du om kaninparningen är framgångsrik?

Kaniner utvecklar sina könsorgan inom sex till åtta veckor. Därför är de redo att para sig när de bara är några månader gamla.

Om du underlättar parningen mellan dessa två djur måste du veta några saker. Den här guiden diskuterar hur man avgör om parning mellan kaniner har varit framgångsrik.

Dessutom ger vi dig tips för att underlätta deras parningsprocess.

Hur man vet om parningen är framgångsrik (bestämma graviditet hos kaniner)

Det bästa sättet att kontrollera om parningen är framgångsrik är att kontrollera om det finns tecken på graviditet. Det finns flera sätt att göra detta.

Den första metoden är genom provparning, där doven placeras tillbaka med bocken. Detta bör göras först efter två veckors parning.

Om kaninhonan avvisar bocken är hon troligen dräktig. Denna metod är dock inte idiotsäker då det finns risk för felaktigheter.

Den mer exakta metoden är att fysiskt kontrollera kaninen för tecken på graviditet genom palpation. Detta är det bästa sättet att avgöra om parningen var framgångsrik eller inte.

Du behöver bara använda dina händer för att utforska hennes kropp, speciellt hennes mage. Du lägger försiktigt händerna på magen för att känna om bebisar är inne.

Om hon är gravid kommer du förmodligen att känna embryon inuti. Dessa skulle vara svåra att lägga märke till eftersom de är små, som en druva.

Dessa embryon skulle kännas som en serie knölar. Den här metoden kanske inte är lämplig för nybörjare.

Att känna klumpar kan vara svårt för nybörjare. Det är bäst om de känner dem efter två eller tre veckors parning.

Det är då knölarna blir mer märkbara. Dessutom är det viktigt att du hanterar den dräktiga doven med omsorg och försiktighet.

Se till att du inte håller henne för hårt eller skrämmer henne. Tryck inte för hårt när du kollar hennes mage.

Graviditet hos kaniner varar ungefär en månad, och sedan kommer de att föda. Men om du tror att doven inte är dräktig kan du föda upp dem igen.

Det bästa sättet att veta säkert är att ta din do till veterinären. Läkaren kan göra ett ultraljud för att kontrollera om det finns tecken på graviditet.

Eller så kommer veterinären helt enkelt att känna dovans buk för att kontrollera om det finns tecken på graviditet. Eftersom de är proffs kan de med säkerhet säga om hon är gravid.

Se även  Varför äter min kanin väggen? 8 anledningar!

Parning hos kaniner

Medan kaninens könsorgan kan utvecklas inom några veckor, måste parningen vänta. Det rekommenderas att kaniner äldre än 4,5 månader parar sig och avlar.

Det är då de är fullt könsmogna. För större raser kan det dock ta mer än sex månader.

Dessa djur parar sig inte bara tidigt, utan de parar sig ofta. Till exempel blir kaniner mottagliga för parning varannan vecka.

Men även då finns det fall då ihopparningen misslyckas. Detta gäller särskilt i de fall där honkaninen inte är brunstig.

Den främsta anledningen till att parningen ofta misslyckas är att doven inte var brunstig. Du kan kontrollera detta genom att observera hennes könsorgan.

Dovan är mest mottaglig för parning när hennes slida är fuktig och röd. Men om så inte är fallet kan det finnas en missuppfattning under hennes graviditet.

Till exempel skulle dovan inte vara mottaglig för parning i vissa fall. Detta är om hennes slida är rosa färgad och saknar vätska.

Det finns också några tekniker att följa för att underlätta framgångsrik parning. Det säger sig självt att det inte är en lätt uppgift att föda upp kaniner hemma.

När du börjar föda upp dina kaniner för första gången finns det några saker du behöver veta. Denna process kanske inte är rätt för alla, varför det är viktigt att göra din forskning i förväg.

Att föda upp kaniner tar tid, tålamod och mycket engagemang. Därför måste du se till att du vill göra den här processen.

Den här guiden beskriver alla viktiga saker du behöver veta när du föder upp kaniner.

Förbereder dina kaniner för parning

Parningsprocessen blir smidig och tydlig om du ser till att de korrekta stegen följs. Du kommer inte att undra om kaninerna har parat sig eller inte.

Under detta steg bör du också bestämma varför du vill föda upp dina kaniner. Till exempel om du vill göra det för fler kit, foderändamål eller för att sälja dem.

Att känna till orsaken bakom detta kan hjälpa till att underlätta framgångsrik parning. Om du vill para ihop kaniner för att sälja bör du göra det med samma raser.

Se även  Vad är skillnaden mellan en kanin, en kanin och en hare?

Detta ger kaniner av högsta kvalitet, eftersom blandraser inte har så mycket värde. Det behöver du inte heller göra om du vill att kaninerna ska para sig för att äta sitt kött.

Slutligen, kom ihåg att du inte föder upp kaniner med en nära relation. Du bör till exempel inte para ihop bröder och systrar, eftersom det kan vara farligt och leda till mutationer.

Innan parning, se till att kaninerna är könsmogna. Vanligtvis når honkaniner sexuell mognad innan hanarna gör det.

Du måste se till att båda inblandade djuren är mogna och tillräckligt utvecklade för att göra detta. Dessutom måste du också förbereda dig för kitets ankomst.

Satsen ska avvänjas och tas bort från buren inom några veckor efter födseln. De måste placeras i andra burar; annars kommer det att överfulla buren och leda till slagsmål.

Det är också en bra idé att ha en stor och inhägnad gård för kaninerna. Ställ dessutom upp potentiella kunder först om du planerar att sälja kaniner efter att ha fött upp dem.

Kontrollera dina kaniner i förväg

Om dina kaniner inte har börjat avla ännu, observera deras tillstånd först. För att säkerställa en smidig parningsprocess, få dem kontrollerade av en veterinär först.

De kommer också att kunna guida dig genom parningsprocessen och ge viktig information. De kontrollerar till exempel om dina kaniner är underviktiga eller överviktiga.

Detta är en väsentlig faktor som kan påverka framgången för parningsprocessen. Veterinären kommer att kontrollera kaninens könsorgan för avvikelser, infektioner eller något annat som kan påverka parningen.

Dessa problem bör kontrolleras i förväg eftersom de kan vara farliga och spridas till andra. Alla dessa faktorer kan också påverka framgången för parningsprocessen.

Därför är det mycket viktigt att få dina kaniner kontrollerade innan du börjar parningen.

Viktiga tips när du parar dina kaniner

För att få dina kaniner att para sig måste du följa specifika tips och strategier. När du följer en allmän procedur för parning ökar chanserna att de gör det och får barn.

Till exempel bör du ha kaninhonan i hanens bur för att underlätta parningen. Honorna är territoriella, så de kan slåss om hanen går in i honans bur.

För att inte tala om, den obekanta miljön kan stöta bort hankaninen. Det är därför du alltid ska ta doven till bocken.

Se även  Hur man borstar en kanin (en steg-för-steg-guide)

När detta är gjort, lämna dem ifred i några timmar. Chansen är stor att djuren kommer att para sig mycket snart.

Efter att ha nosat på doven några gånger kommer löjromen snart att sätta sig upp på doven. Detta kommer att initiera parningsprocessen.

Man måste låta kaninerna para sig några gånger. Detta ökar avsevärt chanserna för graviditet och ökar kullstorleken.

Vissa låter också kaninerna para sig några gånger till nästa dag. Se dock till att observera kaninens beteende under denna process.

Om du märker att doven blir rädd eller aggressiv, separera dem omedelbart. Dessutom bör du också kontrollera din dos könsorgan för att se till att aveln inte har misslyckats.

Vi nämnde tidigare att du kan kontrollera detta genom att observera hennes slida. I synnerhet bör du kontrollera färgen och fuktnivån i hennes slida.

När kaninerna har parat sig, observera kaninens slida. Om det har en glänsande konsistens på sig är det förmodligen mannens sperma.

Detta är ett tecken på att hanen har haft missfall och att graviditeten kanske inte lyckas. I så fall måste du föda upp dem igen.

Ett annat sätt att kontrollera om aveln lyckades är att övervaka kaninernas beteende. Hanen kan morra och dunka i marken efter parning.

Likaså finns det en chans att honan vill lämnas ensam i fred. Hon kan också bli irriterad.

sista ord

Det är viktigt att veta säkert om din do är dräktig och om aveln har varit framgångsrik. Detta hjälper dig att förstå vilken typ av vård du ska ge din då när hon är gravid.

Om din då inte är dräktig måste du följa stegen ovan för framgångsrik parning. Var noga med att söka veterinärvård och råd när du föder upp dina kaniner.

Processen att föda upp kaniner är skrämmande för nybörjare, så du bör göra din forskning. Detta kommer också att hjälpa dig att förstå hur du kan öka chanserna för graviditet.

Allt som allt, var försiktig när du föder upp dina kaniner.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Vilka är tecknen på en gravid kanin?
  • När lämnar kaniner från boet?
  • När kan man skilja kaninungar från mamma?
  • Har kaniner mens?
  • Kan hankaniner stanna hos sina bebisar?