Hur vet jag om en kanin är sjuk (eller har ont)?

Kaniner är söta små lurviga varelser och de är fantastiska att ha i hemmet som husdjur.

Men eftersom kaniner är nonverbala är det svårt att säga när de har ont. För nya kaninägare är det ännu svårare att säga när de blir sjuka eller har ont.

Den här artikeln beskriver några sätt vi kan se om din kanin har ont.

Hur vet man om en kanin är sjuk?

Om du är en ny kaninägare kan det ta lite tid att bli bekant med hur kaniner brukar bete sig och vad som anses vara normalt eller onormalt hos kaniner.

Nya djurägare kan lätt få panik eftersom de inte vet vad de kan förvänta sig. Ibland kanske de inte är medvetna om vissa beteenden och tar för lätt på det.

Vissa människor som har haft katter och hundar tidigare jämför sina tidigare erfarenheter med deras nuvarande kaninbeteende.

Detta är ett misstag eftersom kaniner är väldigt olika jämfört med katter och hundar och har helt olika näringsbehov och personligheter.

Det är därför det är viktigt att du tar din kanin till veterinären var sjätte månad för att se till att det går bra och för att diskutera korrekt kaninvård.

Du kan diskutera vilka tecken du ska titta efter och hur du tar hand om din kanin på rätt sätt genom att läsa om det eller prata med andra kaninägare som har mer erfarenhet.

Här är några sätt du kan se om din kanin håller på att bli sjuk:

Letargi

Kaniner är inte alltför aktiva eller exciterande varelser. Men när de är glada och friska tenderar de att hoppa och hoppa runt med andra kaniner och ha en sund aptit.

Om din kanin inte beter sig normalt och verkar mindre aktiv än vanligt, måste du observera honom för andra symtom.

Dessa inkluderar aptitlöshet, tecken på trauma eller skada, förändringar i kroppsställning, haltande eller flytningar från ögon eller näsa.

Om din kanin verkar ha andra symtom förutom slöhet, finns det en god chans att han blir sjuk.

Kroppshållning

Kaniner har mycket känsliga ryggar; därför måste de hanteras med försiktighet.

Om du håller en kanin felaktigt eller håller i den med kraft, kan en kanin bli så panikslagen att de kan bryta ryggraden när de försöker fly från ditt grepp.

Se även  Varför rör sig inte min kanin? 8 möjliga orsaker!

Detta kan skada deras ryggrad och ibland orsaka partiell eller fullständig förlamning.

Om du märker att en kanin är böjd, slapp eller ligger i en udda position kan den vara skadad eller uttorkad.

Du måste kontrollera dem för andra tecken och symtom för att bekräfta en diagnos så att du kan börja behandla dem.

Aptitlöshet

Kaniner är betare av naturen och de flesta kaniner kommer att fortsätta äta om de matas konstant utan att veta när de ska sluta.

Eftersom kaniner i första hand är växtätare, har de en växtbaserad kost och konsumerar huvudsakligen hö, gröna blad, frukt och grönsaker.

De ses oftast knapra och beta på växter under större delen av deras vakna timmar.

Om du märker att din kanin inte är intresserad av sin mat och verkar ha tappat aptiten bör detta undersökas och inte ignoreras.

Kaniner har ett specialiserat matsmältningssystem som kräver att de fortsätter äta.

Det rekommenderas inte att svälta en kanin i mer än 12 timmar då det finns risk att kaninen genomgår GI Stasis, ett mycket smärtsamt tillstånd som snabbt kan bli komplicerat.

Att vara inaktiv

Friska kaniner är lekfulla, sociala och trivs med andra kaniner. Helst ska du alltid ha kaniner i par.

När de lämnas utanför gillar kaniner att jaga och lekfullt bita varandra.

När de väl känner sig bekväma och bekanta med sina ägare, gillar kaniner också att leka med dem, röra sina ägare med tassarna, leka med leksaker, hoppa och följa dem.

Anta att du märker att din kanin gömmer sig oftare och inte kommer ut för att leka längre.

Om han kurar ihop sig i ett hörn, vägrar äta och sover oftare, är chansen stor att han inte mår bra och inte känner sig som sitt vanliga jag.

Du måste vänta och se efter fler symtom, eller så kan du ta din kanin till veterinären om du misstänker att din kanin är mycket sjuk.

dreglande

När kaniner blir äldre tenderar de att utveckla tandproblem. Detta orsakas vanligtvis av hur deras tänder är placerade.

Deras två främre övre och nedre tänder är placerade för långt fram, vilket orsakar ett onormalt bett hos kaniner. Detta kan resultera i tandproblem, tandköttssjukdomar och frekventa infektioner.

Se även  Behöver kaniner en värmelampa?

Detta kan leda till överdriven dregling hos kaniner och en vägran att äta hård mat som hela morötter på grund av smärta. I vissa situationer måste kaninernas tänder tas bort om de blir infekterade upprepade gånger.

Hur som helst, en veterinär som är specialiserad på detta område bör behandla tandproblem hos kaniner för att lindra deras smärta.

Flytningar från ögon, näsa, öron eller mun

Alla typer av flytningar som kommer från kaninens ögon eller näsa kan betyda att den lider av allergier, influensa eller en övre luftvägsinfektion.

Kaninens bröstkorg och lungor bör undersökas för att se efter andnings- och andningsproblem för att säkerställa att de är okej.

Känns varmt att röra vid

Eftersom kaniner inte dricker mycket vatten blir de snabbt uttorkade. Om det är en exceptionellt varm dag finns det en chans att din kanin blir överhettad.

Detta är farligt och kaniner bör ges tillräckligt skydd under de varma sommarmånaderna och bör inte lämnas ute när det är för varmt.

Om kaninen är sjuk kan den ha feber och kan överhettas som ett resultat.

Gnissla tänder

Oroliga kaniner som mår dåligt tenderar att göra gnisslande ljud med sina tänder.

Om du märker att din kanin kurar ihop sig i ett hörn och låter tandgnissande ljud kan det hända att han mår dåligt och behöver omhändertas.

Rinnande näsa, nysningar eller andningssvårigheter

Om din kanin nyser eller har en rinnande näsa och verkar ha svårt att andas, kan han lida av influensa eller en sjukdom i övre luftvägarna.

Svårigheter att hålla balansen eller luta huvudet

Om du märker att din kanin lutar på huvudet eller går som om den inte kan hålla balansen, kan din kanin ha en öroninfektion.

Denna nackställning kallas också för krokig nacke och kan, om den behandlas snabbt, botas; annars kan behandlingsprocessen bli mycket försenad och smärtsam.

Frånvarande eller onormal avföring

Du kan säga mycket genom att observera din kanins bajs. Stora, runda, släta och glänsande fekala pellets är tecken på att matsmältningskanalen fungerar normalt.

Medan en oregelbundet formad, hård, torr eller lurvig bajs kan indikera ett problem med kaninens matsmältningssystem.

Se även  Kan kaniner äta groblad?

Om din kanin har diarré kan den ha rinnande näsa eller vattnig bajs och bör undersökas vidare av en veterinär eftersom kaniner lätt kan bli uttorkade på grund av sin lilla storlek.

Trauma eller skada på din kanin

Om du märker ett skärsår eller tecken på skada på din kanin, observera för att se hur allvarlig skadan är. Vissa skärsår kan förbindas hemma med antibiotisk salva och ett bandage.

Men om skadan är för djup, eller om kaninen har så ont att den inte kan äta eller röra sig, ska den tas till veterinären för professionell hjälp.

Ont i hasen är en vanlig hudsjukdom som kan påverka en kanins tassar. Detta kan orsaka klåda, rodnad och inflammation i kaninens tass och kan göra att den blir värre om den inte behandlas.

Det kan utveckla sår och sårskorpor och är ett mycket smärtsamt tillstånd för kaniner. Kaniner kan ibland bryta benen när de hoppar eller hoppar från mycket höga ställen, särskilt från människors händer, för att fly.

Detta kan göra att kaninernas ben brister, eftersom de har mycket ömtåliga ben. Du kan behandla din kanin hemma eller ta den till veterinären, beroende på hur illa din kanin är skadad.

Oavsett vilken typ av skada det är så bör du komma ihåg att hålla noga koll på dina kaniner.

Det handlar om

När hundar skadas kan de skrika av smärta och dra till sig uppmärksamheten från sina ägare.

Kaniner är icke-vokala och kan inte kommunicera med sina ägare om något är fel, så det är mycket gissningar inblandade.

Du bör observera din kanin noga för att se efter tecken på skada eller sjukdom för att se till att dina kaniner är friska och mår bra.

Regelbundna veterinärbesök hjälper till att hålla allt under kontroll för att säkerställa att dina kaniner håller sig friska och får ett långt liv.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Varför andas min kanin snabbt?
  • Varför går min kanin ner i vikt?
  • Varför gör min kanin konstiga ljud? 9 vanliga anledningar!
  • Vad är det som gör att kaniner tappar pälsen? 6 vanliga skäl!
  • Hur behandlar man kaninskador? 6 vanliga behandlingar