Hur vet katter att de använder en kattlåda?

Katt sniffar en kattlåda

Jämfört med valpar, som vanligtvis tar månader på sig att bemästra var de ska gå på toaletten, verkar de flesta kattungar naturligt veta hur man använder en kattlåda och kräver vanligtvis lite träning.

Snabb överblick

01

Tamkatter är väldigt lika sina vilda förfäder och delar sin naturliga instinkt att begrava sin avföring.

02

De flesta katter använder automatiskt en kattlåda, men vissa kan behöva guidas i rätt riktning.

03

Om en katt plötsligt slutar använda kattlådan kan det tyda på ett medicinskt problem.

Vi vet alla att katter är underbara varelser, men läs vidare för att ta reda på varför många katter helt enkelt inte vet hur man använder en kattlåda och vad man ska göra om din inte gör det.

Natur eller näring?

Tills de är cirka 4 veckor gamla måste kattungar uppmuntras av sin mamma att kissa och kissa. Från denna ålder går de på toaletten självständigt och kan erbjudas en kattlåda.

Det är vanligt att kattungar lär sig att använda kattlådor genom att titta på sina mammor. Men handuppfödda föräldralösa kattungar kräver ofta lite träning för att använda en kattlåda, vilket tyder på att naturliga instinkter också spelar en roll.

Forskare i Japan har tillhandahållit kattlådor för vilda katter för att hjälpa lokalbefolkningen i staden Onomichi, som blev upprörda av kattavföring på gatorna och på de lokala tempelområdena.

Denna studie fann att de vilda katterna som ansvarade för bajset i försöksområdet snabbt började använda gemensamma kattlådor – ingen utbildning eller tidigare erfarenhet krävs! Du kan läsa mer om denna fascinerande och framgångsrika test här.

1. Vilda ursprung

För att förstå var denna uppenbara instinkt att använda kattlådor kommer ifrån, måste vi fördjupa oss i våra älskade kattkompisars förfäder. Tamkatter (Felis catus) är en del av Felidae familjen, som innehåller 37 erkända arter, som tros ha utvecklats från en gemensam förfader i Asien för 10 till 12 miljoner år sedan.

De Felidae Familjen inkluderar även stora katter som lejon, tigrar, geparder och flera arter av vilda katter. DNA-prover från tamkatter runt om i världen är praktiskt taget identiska med DNA från den afrikanska vildkatten (Felis sylvestris lybica), som fortfarande lever i Asien och Nordafrika idag. Våra huskatter delar också mer än 95 % av sitt DNA med tigrar!

Bevis på katter som lever med människor går tillbaka mer än 10 000 år. Man tror att vilda katter började jaga gnagare i spannmålsförråden i tidiga mänskliga bosättningar, innan de gradvis blev tamare och så småningom invaderade våra hem på mycket nyare tid.

Med undantag för ett fåtal härstamningsraser har katter inte genomgått några större förändringar under sin domesticering (till skillnad från hundar), och behåller därmed fortfarande många likheter med sina vilda kattförfäder. Faktum är att huskatter fortfarande kan para sig med afrikanska vilda katter och producera fertil avkomma.

2. Naturliga instinkter

Katt kliar på sidorna av en kattlåda

Katter begraver sin avföring för att dölja sin doft och skydda sig från både sina rovdjur och sina byten.

Vilda katter begraver sin avföring för att dölja sin doft från andra djur: deras rovdjur, konkurrenter och byten.

Stora vildkatter begraver ofta sin bajs i sitt revir för att inte dra uppmärksamheten till sig själva, utan lämnar den exponerad för att markera revirens kanter som en signal till andra katter (urin och avföring innehåller feromoner, vilket är kemikalier som katter använder som signaler och kommunikation). Mindre, svagare och undergivna vildkatter begraver sin avföring så att deras närvaro inte är lika utmanande för större katter.

Alla katter attraheras naturligt av mjuk smuts som de kan föra sin avföring i eftersom detta gör det lättare att begrava. Som vi redan har diskuterat är katterna vi delar vårt hem med mycket nära släkt med vilda katter och delar därför dessa toalettinstinkter.

I våra hem är kattlådan vanligtvis den enda lämpliga platsen där de kan uppfylla sin instinktiva önskan att gräva och täcka över sitt kroppsavfall. Ibland kan katter också använda stora planteringskärl med mjuk jord för samma ändamål, så se upp med detta om du har dem!

Överväg att flytta planteringskärl utom räckhåll, ta bort dem helt eller täcka marken med stenar. Du kan läsa mer om varför katter begraver sin bajs (och varför vissa inte gör det!) i vår artikel här.

3. En hjälpande tass

Trots sina naturliga instinkter kan katter och kattungar fortfarande behöva lite hjälp med att hitta och använda kattlådan när de först kommer in i ditt hem. De flesta katter kommer att lära sig att använda kattlådan inom några dagar eller veckor, särskilt om du använder deras naturliga beteende för att hjälpa.

Leta efter tecken på att din katt kan behöva gå på toaletten (nosa och skrapa på golvet, jama, gå bakom soffan) och placera honom försiktigt i kattlådan. Gör samma sak vid andra tillfällen då hunden sannolikt behöver gå på toaletten, till exempel efter måltider, när den vaknar från en tupplur och efter lek.

Välj en kull som mest liknar sand eller smuts (som finklumpande lera) för att passa din katts naturliga beteende, och fyll kattlådan två till fyra centimeter djup. Det kan hjälpa att försiktigt skrapa ströet för att visa dem att de kan gräva, och de kommer vanligtvis att ta reda på det snabbt. Om din kattunge redan är pottränad när han eller hon kommer till dig, se till att du använder samma kull först så att den är bekant för honom/henne.

Ge din katt godis och massor av beröm när han gör saker rätt, och straffa honom aldrig för misstag. Rengör områdena utanför kattlådan som de har smutsat med hjälp av specifika enzymatiska rengöringsmedel för husdjursolyckor för att noggrant ta bort eventuella lukter.

Undvik produkter som innehåller ammoniak, eftersom dessa luktar urin för katter och kan uppmuntra dem att fortsätta använda området som toalett.

Äldre utekatter som aldrig använt kattlåda tidigare behöver ibland börja på grund av ändrade omständigheter, eller måste inspärras på grund av sjukdom eller skada. Ett bra tips är att till en början byta ut kattsand mot lös jord, eftersom de kommer att tycka att detta är mer bekant än kattsand.

4. Själva kattlådan

Försök att vädja till din katts naturliga instinkter för att hjälpa honom att känna igen kattlådan som platsen att kissa på. Katter gillar sin integritet. När vilda katter slutar göra avföring är detta en tid av sårbarhet, så de kommer att välja en lugn och diskret plats för att säkerställa att de är mindre benägna att bli attackerade medan de annars är upptagna.

Eftersom din egen katt drivs av samma instinkter hjälper det om kattlådan placeras någonstans privat (inte i en bullrig eller upptagen del av huset).

Vissa katter använder täckta kattlådor, men din kan känna sig obekväm att vara instängd. Så det är ofta bättre att börja med en öppen kattlåda och bara erbjuda en täckt kattlåda om de använder kattlådan regelbundet.

Katter föredrar också att inte gå på toaletten i området där de äter och dricker, så placera kattlådan separat från matningsstationen. Katter är noggrant rena varelser; Se till att du regelbundet tar bort avfallet från lådan.

5. Felsökning

Katt i en kattlåda

Vissa katter föredrar avtäckta kattlådor så att de kan övervaka sin omgivning.

Om din katt eller kattunge inte använder kattlådan, kontrollera följande saker som kan orsaka problemet:

  1. Använder du en stor, ren kattlåda på en privat plats som är lättillgänglig för din katt?
  2. Har du rätt antal kattlådor? Det måste finnas en fler än det totala antalet katter i hushållet.
  3. Har du provat att ändra typ av bo för att se om de föredrar en annan typ? På grund av deras starka luktsinne gillar katter ofta inte doftande strö.
  4. Tömmar du lådan dagligen och tömmer du helt och rengör den noggrant minst en gång i veckan? Katter gillar en ren kattlåda.
  5. Har du flyttat kattlådan? Din katt kanske inte gillar det.
  6. Har du bytt märke på kattsand? Gör alltid förändringar långsamt genom att gradvis blanda det nya ströet med det nuvarande.
  7. Har katten blivit rädd eller haft en obehaglig upplevelse i kattlådan?
  8. Finns det tecken på ett medicinskt problem? Om problemet kvarstår eller det finns tecken på förstoppning, diarré eller urinvägsproblem, kontakta din veterinär.
  9. Är din katt stressad? Förändringar i deras inomhus- eller utomhusmiljö eller dispyter med andra katter i hushållet kan resultera i olämplig eliminering (kissa och göra avföring på fel ställe i protest).

Återuppta

De flesta husdjursföräldrar kommer att upptäcka att träning av sin katt är en enkel process. Våra huskatter är väldigt lika sina vilda förfäder och delar sin naturliga instinkt att gräva ner sitt avfall.

Eftersom kattlådor vanligtvis är den enda lämpliga platsen i hemmet där de kan uppvisa detta naturliga kattbeteende, kommer de flesta katter med glädje att använda boxen så fort den erbjuds dem.

Att se till att kattlådor har rätt storlek, placerade och hålls rena är bara några av sätten vi kan utnyttja dessa naturliga instinkter för att göra processen med att träna kattlådan så enkel som möjligt.

Om katter inte vill använda kattlådan, eller plötsligt slutar använda en kattlåda de tidigare varit nöjda med, finns det flera faktorer att ta hänsyn till, inklusive risken för sjukdom, som bör kontrolleras av din veterinär.

Läs också: Tänker din katt utanför kattlådan? Godtagande av kattlåda

Vanliga frågor

Behöver katter tränas för att använda kattlåda?

Katter och kattungar drivs av sin naturliga instinkt att täcka sin kiss och bajs genom att begrava den. I våra hem är kattlådan vanligtvis den enda platsen där detta beteende kan uppvisas, vilket gör det enkelt att ”träna” dem att använda kattlådan.

Vissa katter använder automatiskt en kattlåda, andra kan behöva guidas i rätt riktning genom att placera dem i boxen när det ser ut som att de ska gå på toaletten, eller vid lämpliga tidpunkter (som efter att ha ätit, lekt eller sovit) ). .

Hur lång tid tar det att lära en katt att använda en kattlåda?

Vissa katter kommer att använda kattlådan direkt, medan andra kan ta några dagar eller veckor att träna fullt ut (särskilt unga kattungar).

Hur låter jag min katt veta var kattlådan är?

Se till att kattlådan är lättillgänglig för din katt, men inte bredvid mat och vatten. Det kan hjälpa att begränsa katten till rummet där kattlådan är placerad tills den har använt den innan han får tillgång till resten av huset.

Det kan hjälpa att försiktigt placera din katt i kattlådan så att den kan nosa och skrapa katten (särskilt för kattungar).

Varför använder min katt inte kattlådan längre?

Det finns många anledningar till varför en katt kan sluta använda kattlådan; En förändring i strötyp, plats eller kattlåda kan alla avskräcka en katt från att använda den. Katter är naturligt kräsna och vänder ofta upp nosen mot lådor som inte städas regelbundet, eller om starka lukter kvarstår efter rengöring.

Om katten är rädd för att använda kattlådan (till exempel på grund av en annan katt i hushållet, högt ljud eller något annat obehag), kan han bestämma sig för att sätta sin bajs och kissa någon annanstans. Det är alltid värt att låta din katt kontrolleras av en veterinär om han plötsligt slutar använda kattlådan. Äldre katter kan ha svårare att klättra i kattlådan om de lider av artrit.

Urinvägsbesvär som cystit, urinblåssten och urinvägsinfektioner samt tarmproblem som diarré och förstoppning kan alla hindra katter från att använda sin kattlåda normalt och kan vara mycket allvarliga. Om din katt går in i kattlådan och försöker kissa men inget kommer ut kan han ha en livshotande urinvägsblockering och behöver akutvård (läs mer om detta allvarliga tillstånd i vår artikel här).

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

 1. Cho, Y., Hu, L., Hou, H. et al. 2013. Tigergenomet och jämförande analys med lejon- och snöleopardgenom. Nat Commun 4, 2433

 2. Driscall, C.A., Menotti-Raymond, M. et al. (2007). Ursprunget till domesticering av katter i Främre Orienten. Vetenskap 317(5837):519-523

 3. Seo, A. och Tanida, H. (2020). Effekten av gemensamma kattlådor på avföringsbeteendet hos frigående katter i gamla stan i Onomichi, Japan. Tillämpad djurbeteendevetenskap 224, 104938.

 4. icatcare.org

 5. www.livescience.com

 6. www.cats.org.uk

Se även  Varför stirrar min katt i väggen?