Hur vet man om en kanin är hane eller hona?

Har precis skaffat en kanin och undrar om det är en hane eller en hona? Fortsätt sedan att läsa den här guiden.

Det finns vissa steg att följa för att identifiera deras kön. Detta är en viktig egenskap att känna till, eftersom det påverkar deras temperament och beteende.

Fortsätt att läsa den här guiden för att ta reda på hur du avgör om en kanin är hane eller hona.

Identifiera könet på en kanin

Kaniner är söta och gosiga varelser på grund av sin enorma päls. Det är just därför det är svårt att urskilja kaninens kön.

Detta gäller särskilt om din kanin är lurvig och är en bebis. Dessutom är kaniner djur med hög reproduktionshastighet.

Om du inte kontrollerar dem kommer du att få många små kaniner. Detta gör det viktigt att identifiera deras kön.

En annan anledning till att du bör känna till din kanins kön är att det påverkar deras temperament. Honkaniner är generellt sett mer aggressiva än hankaniner.

Därför bör du känna till deras kön när du bestämmer vilken kanin du ska hålla. Det påverkar i hög grad beteendet hos kaninen omkring dig, andra kaniner och djur.

Vanligtvis måste man anstränga sig för att identifiera kaninernas kön. Detta gäller särskilt om du har en kaninunge, eftersom det är svårt att lokalisera deras könsorgan.

Att identifiera sitt kön kan vara lite svårt för en ny ägare. Du kan dock enkelt ta reda på informationen i den här guiden.

Hur man identifierar könet på en kanin

Om du är intresserad av att identifiera könet på en kanin, fortsätt att läsa den här guiden. Att ta reda på könet är inte en lätt uppgift, speciellt om kaninen är ung.

När din kanin är sex veckor gammal kommer hans könsorgan att börja utvecklas. När deras könsorgan börjar sjunka kan du äntligen bestämma könet på kaninen.

För att identifiera deras kön måste du observera kaninens underlivsområde. Det finns vissa steg involverade i att identifiera deras kön genom observation.

Först måste du plocka upp dem och inspektera deras underlivsområde. För att göra detta, ta inte bara upp dem, utan lägg dem på en kudde.

Kaniner kan lätt bli rädda och är känsliga för stress. Därför måste du vara mycket försiktig med dem under denna process.

Se även  Kan man placera en ny kanin med en gammal kanin?

Det skulle vara trevligt om någon kunde hjälpa dig med detta. Det extra paret händer skulle komma väl till pass om kaninen försöker hoppa upp.

Det är mycket viktigt att förhindra att de sparkar när de ligger ner. Dessutom bör du undvika att hålla dem i öronen.

När kaninen ligger ner och blottad bör du kontrollera dess underlivsområde. Vid denna tidpunkt kommer du att märka att anus är ganska nära svansen.

Här kan du se om kaninen är en hane eller en hona. Om det finns ett ovalt hål nära anus, så är det kaninens vulva.

Detta hål kommer att vara mycket nära anus och kan till och med vara konformat. Det betyder att kaninen är en hona.

Det är svårt att avgöra könet på honan då det ofta kan vara oklart och förvirrande. Det bästa sättet att kontrollera är att se om det finns två röda fat.

Dessa är placerade på framsidan av slidan. Dessa blodkärl är det bästa sättet att se om kaninen är hane eller hona.

När det gäller anatomin hos hankaniner är det lättare att bestämma deras kön. Till skillnad från honorna kommer deras öppning inte vara så nära anus.

Det skulle finnas en tydlig separation mellan området där penis är belägen och anus. Runt det området kan du känna en liten bula som kallas förhud.

Här, om kaninen är en hane, kommer du att märka en köttig cylinder. Det kommer att vara svårt att lägga märke till denna cylinder hos kastrerade och omogna kaniner.

Detta beror på att denna cylinder skulle vara ganska liten, och det skulle också finnas ett hål i mitten. Å andra sidan kommer denna köttiga cylinder lätt att uppmärksammas av män.

Hos sådana hankaniner, till exempel, skulle spetsen också sticka ut från strukturen. Dessutom har hankaniner testiklar på sidorna av förhuden.

Därför är det väldigt lätt att kontrollera könet på en kaninhane, speciellt när den är vuxen. Du märker lätt deras förhudar om du lägger ner dem med magen.

För att inte tala om, testiklarna på vardera sidan kommer också att visa att kaninen är en hane. Dessa skulle vara hårlösa testiklar i en lila nyans.

Det finns en chans att dessa testiklar dras tillbaka eftersom kaninerna är under stress. Därför kanske du inte ser testiklarna.

Se även  Hur högt kan en kanin hoppa vertikalt?

Det kan dock vara lite mer komplicerat att ta reda på om en kanin är en hona. Du måste trycka på hålet nära anus, vilket också kan säga att det är en hona.

Var dock extremt försiktig med detta eftersom det kan skada doven allvarligt.

Var försiktig när du identifierar könet på kaniner

En sak att komma ihåg är att du måste vara extremt försiktig och försiktig när du har att göra med kaniner. Inte bara är dessa känsliga varelser, utan de kan bli rädda ganska lätt.

Lägg dem till exempel på en kudde för att kontrollera deras kön. Du måste också utföra proceduren på eller nära marken.

Detta förhindrar att de faller och skadar sig. Dessutom bör du förhindra att de sparkar sig själva genom att hålla i benen.

Identifiera könet på kaniner i kit och bebisar

Det finns en separat uppsättning riktlinjer för att kontrollera kön på kattungar och kaninungar. Detta beror på att de är mycket känsligare och känsligare än äldre kaniner.

Av denna anledning bör du inte kontrollera deras kön om du inte är erfaren och professionell. Endast professionella bör kontrollera sitt kön, eftersom deras könsorgan är ganska känsliga.

Kontrollera därför endast könet på ett kit om det är absolut nödvändigt. Denna procedur kan vänta tills de är äldre.

Det finns ytterligare en anledning till att man ska bestämma könet när kaninen är äldre. Detta beror på att det är omöjligt att avgöra deras kön när de väl är några veckor gamla.

Könsorganen hos en så liten kanin är ännu inte tillräckligt utvecklade och kan inte identifieras. Efter sex till åtta veckor utvecklas dessa könsorgan och kan identifieras.

Innan dess skulle dock en nyfödd kvinna och en nyfödd man se likadana ut. För att kontrollera könet på en kanin över sex veckor måste du känna på dem.

Eftersom de fortfarande är unga skulle det vara svårt att visuellt identifiera deras kön. Överväg att känna på deras könsorgan.

En mans könsorgan skulle sticka ut något. Detta är bara om du lägger lätt tryck på området.

Se dock till att du inte trycker för mycket heller, eftersom det kan skada kaninerna.

Se även  Kan en kanin vara ett känslomässigt stöddjur?

Skillnad mellan han- och honkaniner

Du behöver inte nödvändigtvis kontrollera könet på kaninerna fysiskt. Du kan också bara observera deras beteende och egenskaper.

Hanar och honor skiljer sig markant i temperament och beteende. Därför kan du lägga märke till dessa funktioner för att se efter skillnaden.

Detta är en bra idé om du har att göra med kaniner för första gången. Att fysiskt kontrollera sitt kön kan ofta vara en utmanande uppgift för nybörjare.

Till exempel är honkaniner mer aggressiva och häftiga än hankaniner. De kommer också att uppvisa häckningsbeteende i form av att gräva hål.

Du kommer att märka att honor är mer bossiga och dominerande när de är runt andra kaniner. Å andra sidan är kaniner av hankön i allmänhet mer tillgivna.

De är också mer nyfikna och nyfikna, så du kan se dem utforska sina burar. De kommer inte att gräva lika mycket och föredrar att vara blyga.

Du kan också observera din kanins beteende kring andra kaniner av samma kön. Till exempel, om hankaniner hålls tillsammans, är det mer benägna att slåss.

Detta är dock inte fallet med honkaniner. Om de hålls ihop kommer dessa kaniner att leva fredligt och inte slåss alls.

Att observera och kontrollera kaninernas temperament kan dock bli förvirrande när de väl har kastrerats. Både kastrerade hanar och honor är i allmänhet mycket lugnare när de kastreras.

Därför kan det bli svårt att övervaka deras aggressivitet. Om så är fallet, var bara uppmärksam på deras storlek.

Hankaniner är i allmänhet något mindre än honor i storlek. Honkaniner har till och med bröstvårtor, vilket hankaniner inte har.

Honkaniner av vissa raser har också ett veck under hakan. Detta ses dock inte hos kaniner av hankön.

sista ord

Det behöver inte sägas att det inte är lätt att kontrollera din kanins kön. Du måste följa stegen ovan för att kontrollera deras kön.

Du bör dock undvika att kontrollera kön på kattungar eftersom deras könsorgan inte är färdigutvecklade ännu. Om du inte kan bestämma könet själv, överväg att kontakta en veterinär.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Hur känner man igen könet på en kanin?
  • Har honkaniner morrhår?
  • Vilka är tecknen på en gravid kanin?
  • Kan tamkaniner häcka med vilda kaniner?