Hur vet man om en katt anstränger sig för att göra avföring eller kissa?

Katt anstränger sig för att göra avföring eller kissa i en kattlåda.

En katt som anstränger sig för att kissa kan betyda något annat än en katt som anstränger sig för att göra avföring.

Det finns inget värre än att se våra katter ha smärta eller obehag. Att se dem verkar anstränga sig när de gör avföring eller kissar kan vara särskilt alarmerande eftersom det kan vara ett tecken på flera underliggande hälsoproblem. I dessa situationer är det viktigt att veta om de anstränger sig för att bajsa eller anstränger sig för att kissa. Båda typerna av överbelastning kan se väldigt lika ut, men de problem som dessa tillstånd orsakar är väldigt olika.

Vissa av dessa tillstånd är sanna nödsituationer och kräver akut veterinärvård, medan andra kräver en enkel förändring i kosten. Nyckeln är att veta hur man avgör om en katt anstränger sig för att bajsa eller kissa, och vad det är, bajsa eller kissa, så att vi kan vidta rätt åtgärder för att ta hand om våra kattkompisar.

Är det bajs eller kiss?

Kattunge i en kattlåda.

Nyckeln är att veta om din katt anstränger sig för att kissa eller anstränger sig för att göra avföring.

Du kanske tänker, ”Självklart vet jag hur jag ska se om en katt anstränger sig för att bajsa eller kissa!” Men det kan faktiskt vara ganska svårt att säga. Om inget kiss eller bajs kommer ut och de anstränger sig, hur vet vi vilken det är? Kattens poser är väldigt lika; de sänker bakbenen och hukar när de går nummer ett eller nummer två.

Katter kan göra detta i kattlådan eller någon annanstans i hemmet (stress eller hälsoproblem kan orsaka olämplig urinering). Vi har några tips för att se skillnaden mellan de två typerna av pressar.

Läs också: Varför gräver katter i sin kattlåda?

Undersök din katts kroppsställning

Katt i en täckt kattlåda.

Olika poser kan avslöja om en katt anstränger sig för att kissa eller göra avföring.

Så hur kan vi veta det? Tja, vi kan titta på kattens kroppsposition. Detta innebär att se dem huka sig när de anstränger sig för att bajsa eller kissa. Detta kommer att vara svårt att göra om din katt använder en täckt kattlåda eller går utomhus, men det borde vara lättare om din katt toalettar inomhus med en otäckt kattlåda.

När katter hukar sig för att kissa/urna sätter de sig på huk så djupt i kattlådan att deras skinkor nästan nuddar kattlådan. Deras bakben är nästan platt på marken och deras ryggställning är relativt rak och avslappnad. Deras svans kommer att höjas något. De ser nästan ut som om de är i hundsittande position och det är en diskret pose.

En katts attityd vid avföring/bajs är något annorlunda. Till skillnad från när de kissar, är deras ryggar lätt välvda och rundade. Deras bakben lyfts i allmänhet mer från marken och svansen kan lyftas högre. Förutom det kan de två poserna vara väldigt lika.

Se även  Blir katter ensamma utan andra katter?

När en katt anstränger sig kan dess rygg vara välvd mer än vanligt och du kan märka muskelspasmer/ryckningar. De kan vara bullriga och tydligt upprörda.

Läs också: 6 vanliga skäl till varför katter kissar utanför kattlådan

Undersök din katts kattlåda

Katt kissar eller gör avföring i en täckt kattlåda.

Täckta kattlådor kan göra det svårt att avgöra om din katt är överbelastad.

En av de största ledtrådarna om att din katt har toalettproblem är i kattlådan. De behöver kissa 2-3 gånger om dagen och göra avföring minst en gång om dagen. Om din katt bara toalettar inomhus, håll ett öga på vad de passerar i sin kattlåda. Frånvaron av kiss eller bajs i kattlådan är en anledning till oro och en varningsklocka om att något är fel med din katt.

Om du ser att din katt anstränger sig, kontrollera omedelbart kattlådan för tecken på urinering eller avföring. Om det nyligen städats, försök komma ihåg vad du städade upp eller om någon annan städat det, fråga. Det är mycket viktigt att veta om din katt har kissat eller gjort avföring.

Katter som har toalettproblem kan gå på olika ställen i huset. Detta kan vara på din säng, i din dusch eller på dina skor! Så om det inte finns några tecken på kiss eller bajs i kattlådan, titta runt i huset för att se om de har bajsat någon annanstans.

Läs också: De 6 bästa automatiska självrengörande kattsandlådorna

Symtom på ansträngning för att kissa eller göra avföring

Kattunge i en kattlåda

Var noga uppmärksam på symtom som kan tyda på att din katt mår dåligt.

Så nu vet vi att om din katt är överansträngd, bör du undersöka deras kroppsställning under träning och noggrant kontrollera deras kattlådor. Vad mer kan hjälpa oss att se om de anstränger sig för att kissa eller bajsa?

Det enkla svaret är att titta på symptomen din katt visar. Katter som är överansträngda tenderar att gå in och ut ur kattlådan ofta, de kan ropa under ansträngning eftersom de har ont, kröker ryggen och viftar med svansen upp och ner. Men när en katt anstränger sig för att kissa du kan märka symtom som;

 • Droppar urin i huset eller i kattlådan
 • En röd nyans i urinen (blod)
 • Drick mer
 • Blöt päls runt skinkorna (från urindroppar)
 • Doften av urin från deras päls
 • Slickar ofta sin penis/vulva

Katter som har problem med avföring kan visa symtom som;

 • Smärtsam/röd ändtarm
 • Lukten av avföring eller gas
 • Mycket liten torr bajs eller smulig bajs
 • Svullen buk
 • Slicka deras ändtarm regelbundet

Katter som har problem med att urinera eller göra avföring kan också visa tecken på att de mår allmänt dåligt;

 • Minskad aptit
 • Drick mindre
 • Letargi
 • Smärtsam buk
 • kräkas
Se även  10 subtila tecken på att din katt är frustrerad

Läs också: Hur man rengör kattens kattlåda?

Vad får katter att spänna sig när de kissar eller gör avföring?

Katter gör avföring eller kissar i en kattlåda.

Orsaker till överbelastning kan indikera ett allvarligt hälsoproblem.

Det är viktigt att du vet hur du avgör om en katt anstränger sig för att göra avföring eller urinera, eftersom vissa orsaker är mycket allvarliga och till och med kan vara dödliga.

Katter som har problem med att kissa kan drabbas av;

 • Katt idiopatisk cystit
 • Urolithiasis (stenar eller kristaller i urinblåsan)
 • Bakteriell infektion (urinvägsinfektion)
 • Cancer

Dessa tillstånd faller under termen FLUTD (felin nedre urinvägssjukdom) och kan vara mycket smärtsamma. Mer oroande är att detta kan leda till att en katts urinblåsa blir ”blockerad”, även känd som en urinvägsblockering eller urethral obstruktion.

Det gör att urinröret har blivit blockerat på grund av inflammation/stenar/spasmer/proppar och katten kan inte längre kissa. Detta är en allvarlig nödsituation eftersom katten löper risk för blåsruptur och njursvikt. Detta är ofta dödligt om det inte behandlas brådskande.

Att anstränga sig för att göra avföring hos katter kan bero på ett fåtal tillstånd;

 • Förstoppning (den vanligaste orsaken) – orsaker till förstoppning inkluderar;
 • uttorkning (särskilt med underliggande sjukdomar som njursjukdom, diabetes och hypertyreos hos äldre katter)
 • Kostproblem – brist på fibrer
 • Onormal peristaltik (onormala tarmrörelser) – stress, IBD, allergier, nervproblem
 • Sammandragning av bäckenet – artrit, tidigare skador, cancer (tumörer)
 • Diarre – vanligen på grund av en ökad frekvens av små mängder diarré. Detta bör vara uppenbart i kattlådan och är en mindre vanlig orsak till ansträngning.
 • Problem med analkörteln – infektion/ruptur

Förstoppning och fekal påverkan (förstoppning) kan leda till ett tillstånd som kallas megacolon. Detta är när tjocktarmen expanderar utöver sin normala storlek på grund av den stora mängden avföring som finns. När pallen töms förblir den utsträckt och kan inte återgå till sin tidigare storlek. Detta leder till ytterligare problem och det behöver opereras för att fixa det.

Läs också: Varför jamar katter innan de använder kattlådan?

Hur behandlar vi dessa tillstånd?

Katt vid en kattlåda

Vissa toalettproblem kan kräva en enkel dietförändring.

För mild förstoppning kan vi göra några kostförändringar för att hjälpa. Katter som lider av förstoppning bör ha mycket vätska i kosten (konserver) och en bra källa till fiber. Vissa dieter innehåller tillräckligt med fibrer, men för andra kan du lägga till ett fibertillskott, som pumpa på burk eller psylliumskal.

Uppmuntra mer vattenintag genom att placera massor av vattenskålar runt huset och prova att använda en vattenfontän. Din veterinär kan ordinera laxermedel/avföringsmjukmedel eller andra mediciner för att hjälpa din katts förstoppning.

Om din katt har svår förstoppning kommer din veterinär sannolikt att utföra ett lavemang, en procedur för att manuellt ta bort bajs medan katten är under narkos. Ta alltid din katt till din veterinär om din katt inte har bajsat på 1-2 dagar. Det kan vara tecken på förstoppning som behöver behandlas, men det kan också vara tecken på tarmobstruktion, till exempel på grund av att en främmande kropp fastnat i tarmen.

Se även  Varför gillar katter att gå och sitta på tangentbord så mycket som de gör?

Urinvägsproblem är mycket vanliga hos katter, särskilt de som är lätt överviktiga inomhus och endast äter torrfoder. Urinvägsproblem ska alltid behandlas av en veterinär eftersom de vanligtvis åtföljs av urinanalys, blodprover och röntgen. En katt som anstränger sig men inte kan kissa bör omedelbart tas till veterinären som en nödsituation.

Detta är vanligt hos hankatter, eftersom deras urinrör är ganska tunt och krökt. Du har inte råd att slösa tid om de har en urinblockad och du bör inte vänta med att söka akut veterinärvård.

Läs också: Varför kliar min katt på sidorna av kattlådan

Slutsats

Katt i kattlådan

Håll ett öga på din katts kattlåda för tecken på användning.

Det kan vara svårt för oss som husdjursföräldrar att se skillnad på att vår katt anstränger sig för att kissa eller gör avföring. Genom att vara mycket uppmärksam på deras kroppsställning och kattlådans vanor kan vi försöka identifiera vilken det är. Katter som anstränger sig och inte kissar eller gör avföring bör omedelbart tas till sin veterinär.

Att inte kissa kan innebära att din katt har en urinvägsblockering som kan vara livshotande och behöver akut veterinärvård. På samma sätt riskerar katter som har kämpat för att göra avföring och inte har gjort avföring på flera dagar risk för megakolon, vilket resulterar i permanent skada på tjocktarmen. Om du är osäker, kontakta din veterinär för råd.

Läs också: 5 bästa högsidiga kattlådor för stökiga katter

Vanliga frågor

Hur kan du se om en katt har problem med att kissa?

Katter som anstränger sig för att kissa kommer in och ut ur sin kattlåda, kan gråta när de kissar och kan visa små mängder urinering eller ingenting alls. Du kan också se blod i urinen. Ta din katt till din veterinär omedelbart om hon inte kissar.

Hur vet jag om min katt har problem med avföring?

Katter som anstränger sig för att göra avföring kommer ofta att besöka sin kattlåda och anstränga sig för att göra avföring utan att passera någonting. De kan också uppleva kräkningar, aptitlöshet, svullen buk och smärta. Du kan prova att mata katten mycket våtfoder och lägga till lite fibrer i kosten. Om de inte har gjort avföring på 1-2 dagar bör du besöka din veterinär (DVM).

Är min katt förstoppad eller har han/hon urinvägsinfektion?

Det kan vara svårt att se skillnad på förstoppning och urinvägsproblem. Katter med förstoppning böjer sig i allmänhet när de anstränger sig, och katter som anstränger sig för att kissa kommer att placera sina skinkor mycket nära sin kull. Hur som helst, om din katt har problem med att urinera eller göra avföring bör du träffa din veterinär.

Hur beter sig en katt när den gömmer sig?

Katter med förstoppning anstränger sig för att göra avföring, har ont i magen och kan få kräkningar. De kommer att vara in och ut ur sin kattlåda och kan låta på grund av smärta.