Hur visar grisar tillgivenhet?

Grisar är inte lika vanliga som alla andra husdjur och så många av oss har liten eller ingen aning om hur de beter sig naturligt. Vi känner också till grisar för deras dåliga image, men grisar är faktiskt fantastiska och kan vara väldigt tillgivna.

Så hur visar grisar tillgivenhet? Grisar kan visa sin tillgivenhet genom att knuffa, nosa, komma i ditt knä, gosa och ibland kan de också slicka för att uttrycka sin tillgivenhet för dig.

Grisar kommunicerar genom kroppsspråk och röstkommunikation, men vi kan oftast bara lita på deras kroppsspråk.

Att visa tillgivenhet kan också vara olika för varje gris, eftersom de kan utveckla sin egen unika personlighet, förutom rasens standardtemperament.

Hur kan vi se om de visar tillgivenhet?

Det kan vara förvirrande för nya ägare till en början och det är därför det är viktigt att vara uppmärksam på en gris kroppsspråk och tonfall när de är omkring oss.

Kroppsspråket talar högre än deras röstkommunikation eftersom de kan vara tysta beroende på deras personlighet.

källa

För att förstå vad din gris försöker berätta för dig måste vi bekanta oss med deras beteende och vanliga sätt att kommunicera, vad deras kroppsspråk är.

Vilka är tecknen på tillgiven beteende hos grisar

Du kanske inte vet att din gris redan är tillgiven med dig, så nedan är listan över vanliga tillgivna beteenden hos grisar.

 • Viftande svans – betecknar lycka, belåtenhet, spänning
 • Svans – att följa betyder också att de är intresserade av dig, ber om din uppmärksamhet eller bara vill bo nära dig av kärlek
 • Knuff – när en gris fortsätter att ”knuffa” dig med sin nos, betyder det att de är nyfikna på dig, ber om din uppmärksamhet eller bara vill visa dig att de älskar dig!
 • Varvbesök – Vissa grisar gillar sällan att vara klängiga, men om de gillar att sitta på din läpp och ibland till och med tigger om det, betyder det förmodligen att de gillar att vara runt dig.
 • Nosparti kyssar – liknar nudging, men med mer tillgivenhet. Kyss med nosparti är när du kan känna lusten att ”slicka” eller ”kyssa” dig med munkorg.
 • Tar emot kramar — Grisar är bytesdjur och gillar inte fysisk kontakt, men om de gör det betyder det förmodligen att de litar på och älskar dig.
 • Att slicka – Att slicka är sällsynt, men när de gör det kan det uppfattas som ett kärleksfullt beteende som liknar kyssar.
 • Zoom — om de glatt springer omkring med glada miner kan det ses som ett tecken på lycka och spänning. De ska vara glada över att se dig eller umgås med dig.
 • Leende – grisar kan le och meningen bakom det är ganska uppenbar!
 • Att spela – om de är lekfulla omkring dig kan det också vara ett tecken på tillgivenhet. Vissa grisar kan vara skygga och visar inte sin lekfullhet för andra människor.
Se även  Vad är en grytgris?

Hur grisar visar tillgivenhet genom kroppsspråk och röstkommunikation

Återigen, vi förlitar oss enbart på en gris kroppsspråk för att avgöra vad de försöker berätta för oss och få oss att förstå.

De flesta djur har väldigt få möjligheter att uttrycka sig, men grisar kan hitta sätt att överskrida sina begränsningar.

Vissa ägare kan tycka att det verkligen är förvånande hur en gris beter sig!

Anledningen till detta är att grisar är otroligt intelligenta varelser. Grisar är de femte mest intelligenta djuren i världen, kan överlista hundar och schimpanser och sägs ha samma nivå av intelligens som ett 2-årigt barn.

Eftersom grisar är ganska smarta kan de hitta metoder för att bättre kommunicera genom kroppsspråk. Visst kroppsspråk kan betyda olika saker.

Förutom klängiga beteenden kan de också uppvisa förvirrande beteenden som vi kanske inte förstår från första hand.

Vilka är de andra anmärkningsvärda beteendena hos grisar

Att gräva — kan vara ett tecken på hunger, tristess, lekfullhet eller så kan det betyda att din gris kan lukta mat eller höra något som väcker deras intresse för det specifika området de gräver

Att vara envis – är ett tecken på protest eller visar deras förbittring, kan också vara ett tecken på att visa dominans och försöka ägna sig åt manipulativt beteende

Ibland kan det också vara ett tecken på att vara bortskämda, eller ett sätt att behaga ägare om grisar är konditionerade att tycka att envishet är ”gulligt” eller ”gulligt”

Att bita — är ett tecken på aggressivitet, dominant beteende men kan också bero på rädsla och chock. Bitning ska inte tolereras och bör korrigeras.

Läs vår artikel om hur man disciplinerar en gris.

Ladda — kan vara ett tecken på rädsla, aggression, dominant beteende, men kan också vara ett tecken på lust att spela

Rullande – är ett tecken på att de känner sig smutsiga, de kanske vill berätta att de vill svalka sig eller ta ett bad, det kan också betyda att de är lekfulla och vill visa det genom att rulla runt.

Ibland betyder det att de vill leka ute eller i leran

Dölj – är ett tydligt sätt att visa dig att de är rädda, de är bytesdjur och kan lätt bli skräckslagna. Beroende på situationen kan det också vara ett tecken på lekfullhet.

Se även  10 sätt att bli vän med en gris

att gråta — grisar kan gråta riktiga tårar när de sörjer, men de gråter inte av glädje. Om en gris gråter måste det vara viktigt att trösta dem.

Lek med mat — vissa grisar leker med sin mat för att låta dig veta att de inte gillar den eller inte vill ha för mycket av den, ibland är det bara en del av deras busiga personlighet.

Hur grisar interagerar med dig genom röstkommunikation

Det finns inte mycket vi kan utläsa av en gris röst, men det finns några tydliga tecken som kan hjälpa oss att förstå dem bättre. Det finns flera typer av ”grunts” som också kan kallas ”oinks” beroende på din gris.

 • Lugna morrar – kanske försöker få din uppmärksamhet
 • Kontinuerligt morrande – behöver något, försöker varna, kan vara irriterad, uttråkad eller ensam
 • Låga, sorgsna grymtningar – kan vara ett tecken på gråt, sorg, sorg, ensamhet eller smärta
 • Högt morrande – kan försöka varna, kan vara ett tecken på spänning, försöka visa dominans, uttrycka ilska eller missnöje
 • Gråtande morr – tecken på depression, sjukdom, ensamhet, sorg, smärta

Vilka är grisarnas ovanliga beteenden

Det finns tillfällen då grisar uppvisar beteenden som inte syns hos andra grisar som kan väcka nyfikenhet och allvarlig oro hos vissa. Här är några ovanliga beteenden att se upp för.

 • Kontinuerlig gråt

Om du inte har någon aning om varför din gris inte kommer att sluta gråta och det inte finns någon anledning för honom att vara deprimerad, ledsen, sörja eller något liknande, kan det finnas ett underliggande problem som vi inte är medvetna om.

Grisar talar inte vårt språk, men de kan bete sig precis som en bebis som gråter eftersom det är det enklaste sättet att berätta något de inte kan.

Non-stop gråt kan vara ett tecken på dold sjukdom eller smärta för grisar som våra blotta ögon inte kan se.

Rådfråga din veterinär om du misstänker något ovanligt beteende hos din gris.

 • Hotar med våld

Av naturen är grisar milda och fridfulla djur, men om de visar aggressivitet kan det vara farligt, speciellt om de är stora och har betar som kan vara dödliga.

En gris som inte kan disciplineras eller som fortsätter att uppvisa ett alarmerande och plågsamt beteende kan vara ett offer för övergrepp, misshandel eller trauma och behöver en bättre förståelse för att ta reda på hur man kan åtgärda det.

Om du misstänker att din gris blir hotfull, rådfråga en expert.

 • Väggslickning eller självskada
Se även  Hur man avvänjer smågrisar

Om det inte finns något på väggen att slicka och din gris fortsätter att göra det kan det vara ett tecken på sjukdom.

När en gris skadar sig kan det vara ett tydligt tecken på depression och bör behandlas så snart som möjligt.

Grisar är kapabla till följande metoder för självskada

– slå huvudet mot betong
— vägra att äta och vägra tvångsmatning
– hoppa från höga områden
– medvetet göra sig sjuka
– att medvetet utsätta sig själv för fara

Grisar är smarta djur och de kan göra många saker som kan överraska oss. De har många sätt att uttrycka sig och kommunicera, så vi måste vara försiktiga och förstående med dem också.

Relaterade frågor

 • Hur binder du dig till din gris?

Det finns många sätt att knyta an till din gris, men den måste följa den vanliga processen och kräver tålamod och förståelse.

Först måste du vinna deras förtroende. För att vinna deras förtroende måste du ha tålamod och låta dem bli bekanta med dig, din plats och allt omkring dem.

När de är bekväma med dig och sin omgivning kommer de att känna sig bekväma och ivriga att uttrycka sig direkt. För att skapa ett band måste du kommunicera och interagera med din gris hela tiden.

Även om djur inte kan prata är en gris smart och kan möjligen förstå vad du säger till dem. Du kan leka med dem, göra små aktiviteter och till och med lära dem vissa tricks.

Det finns också vissa aktiviteter som din gris kan njuta av som kan hjälpa till att stärka dina band. Du kanske kan läsa ”Hur binder du dig till din gris?” lär dig mer.

 • Vad gillar grisar?

Grisar gillar många olika saker. De är lätta och underhållsfria, vilket innebär att grisar gillar många frukter och grönsaker, de njuter av vissa chips och godsaker och specifika roliga aktiviteter att göra.

De flesta grisar gillar ett svalt klimat, rota eller gräva, vatten över lera, friluftsliv, leka med andra grisar, utforska och umgås.

De kan också utveckla sina egna personliga preferenser eftersom grisar är smarta djur och deras intelligens bidrar till utvecklingen av deras unika personligheter.

Det är viktigt att bli bekant med din gris för att upptäcka deras unika vanor, gillar och ogillar.

Att ta reda på vad en gris gillar kan hända naturligt och det finns många saker och val att välja mellan. Att lära sig om en gris kräver bara tålamod och uppriktig kärlek.