Hur visar kaniner rädsla eller ångest?

Vi vill alla veta att våra kaniner känner sig trygga och glada i huset, men ibland kan kaninernas kroppsspråk vara förvirrande. De gnäller eller gnäller inte för att visa att de är rädda. Ibland rör de sig inte ens alls. Men det betyder inte att kaniner aldrig blir rädda. Du behöver bara läsa deras kroppsspråk för att veta hur din kanin mår.

Hur visar kaniner rädsla? Kaniner kan visa dig att de är rädda med sitt unika kroppsspråk för kaniner. Genom att vara uppmärksam på din kanins öron och hållning kan du lära dig att se när den känner sig orolig. Kaniner kommer också att visa rädsla med mer uppenbara signaler som att dunka bakbenen eller springa iväg och gömma sig.

Eftersom kaniner utvecklades som bytesdjur blir de ofta lätt rädda. Din kanin kan vara rädd för ljud eller föremål i sin omgivning utan att du vet om det. Att lära sig att se när din kanin är rädd eller orolig kan hjälpa dig att göra förändringar i sin miljö. Detta kommer att hjälpa till att minska den övergripande stressen i din kanins liv, vilket gör din kanin glad och nöjd.

Hur vet du om din kanin är rädd eller orolig?

Att titta på din kanins kroppsspråk kan hjälpa dig att lära dig att se när den är rädd och orolig. Vissa av dessa beteenden är en mycket tydlig indikation på ångest hos kaniner, medan andra kan innebära att en kanin också är uttråkad, deprimerad eller arg. Det är därför det är viktigt att vara uppmärksam på sammanhanget kring din kanins beteende.

Om du ser flera av dessa beteenden hos din kanin är det mer sannolikt att de känner sig oroliga. På samma sätt kan du vara uppmärksam på alla yttre stimuli som kan orsaka rädsla eller ångest hos din kanin. Saker som en högljudd hund som skäller utanför, eller en bränd lukt som kommer från köket, kan vara miljöfaktorer som kan berätta vad din kanin känner i kombination med dess kroppsspråk.

1. Alert attityd

En av de mest uppenbara ledtrådarna för att berätta om din kanin är rädd eller inte är deras attityd. Självsäkra kaniner kommer att ha en avslappnad attityd. När en kanin är försiktig kommer dess kropp att spännas, vilket gör att det ser ut som om kaninen kan springa mot den när som helst.

De kan stå på bakbenen eller på alla fyra. De står också ofta på tårna, vilket lägger mer vikt på framsidan av fötterna. Deras ögon vidgas och näsan börjar rasa när kaninen försöker upptäcka en upplevd fara och springa iväg om det behövs.

2. Vakande öron

När kaniner är rädda kommer deras öron att vrida sig för att försöka hitta varifrån faran kommer. Kaninöron är formade på ett sådant sätt att de kan förstärka ljudet som kommer från den riktning de pekar. Detta hjälper kaniner att hitta exakt var ett misstänkt ljud kommer ifrån så att de kan fly från det.

Se även  Hur ofta ska kaniner gå till veterinären?

Ofta innebär det att kaninens öron pekar framåt ovanför huvudet. Du kanske också kan se dem snurra när resten av kaninens pose fryser på plats. Kaninen rör sig instinktivt så lite som möjligt för att undvika upptäckt av potentiella rovdjur när de tar reda på var faran kan komma ifrån.

3. Bang

Att slå är ett av de högsta ljuden en kanin kan göra. I allmänhet kommer kaniner att dunka för att de är arga eller för att de är rädda. Det är ett sätt för en kanin att varna sin familj när de känner fara, eller så kan de dunka för att varna en fiende att backa.

När en kanin dunsar för att den är rädd, åtföljs det vanligtvis av ett alert kroppsspråk och attityd. Kaninen kan också vara rastlös och mindre benägna att stanna på ett ställe. De dunkar och springer sedan iväg till en ny plats för en annan utsiktsplats. Sedan börjar kaninen dunka igen. Vanligtvis fortsätter detta beteende tills kaninen känner att faran har passerat.

4. Göm

Det är förståeligt att kaniner som är rädda och oroliga tillbringar mycket tid med att gömma sig. Om de plötsligt blir skrämda av något i sin omgivning, springer en kanin ofta till ett tryggt hus eller gemensamt skydd.

Kaniner som lider av ångest på en mer konsekvent basis kommer sannolikt att tillbringa mycket av sin tid med att gömma sig. De kan vara tveksamma till att komma ut, särskilt när folk är i närheten. I vissa fall väntar de till och med med att äta tills kusten är helt klar. Dessa rädda kaniner behöver ofta lite extra stimulans för att lära sig att lita på människor. De behöver lite extra tid, men du kan också lära dessa blyga kaniner att komma ur sina skal.

5. Aggressivt beteende

Vissa kaniner är fighters. Istället för att springa och gömma sig när de känner sig rädda eller oroliga, kommer de att visa mer aggressivt beteende. Förutom att dunka är det mer sannolikt att kaninen gör utfall och sveper mot alla som kommer nära. De kanske till och med försöker bita.

Detta kan vara både ett kortsiktigt svar på en rädd situation och ett beteende som är förknippat med mer långvarig rädsla hos kaniner. Att agera aggressivt är ett defensivt beteende som kaninen använder för att hålla borta upplevd fara. De försöker skydda sig från fara.

6. Utjämning

Ibland kan kaniner platta till marken när de är rädda. Om en kanin är rädd och känner sig oförmögen att fly, kan den inta denna position. Detta är också ett sätt att visa att de är undergivna, så du kan också se detta beteende i par eller grupper av bullar.

Se även  Hur du rör dig utan att stressa din kanin

När en kanin faller platt på marken kommer den att ha en spänd kropp och stel hållning. Deras fötter är alla på golvet så kaninen kan resa sig upp och gå iväg mycket snabbt. Detta skiljer det från det avslappnade kroppsspråket en kanin visar när den är tillfreds. Kaniner som är bekväma och självsäkra kommer inte att ha en spänd kropp och kommer ofta att stoppa benen under.

7. Frys!

Kaniner som är rädda kan också få den där klassiska hjort-i-strålkastaren-reaktion. De kan frysa, ha stora ögon och inte röra sig alls. I de flesta fall varar detta beteende bara i några ögonblick när din kanin försöker samla information om potentiella faror i sin miljö genom sina sinnen.

Om du märker denna reaktion hos din kanin, vill du trösta honom och låta honom veta att det inte finns något att vara rädd för. En kanin som är så rädd kan bli chockad, så du kommer att vilja klappa din kanin och prata sakta med honom. Övervaka deras beteende och om de inte svarar ringer du din veterinär och få medicinsk rådgivning.

8. Överträning

Ett annat ångestrelaterat beteende är när kaniner ansar sig för mycket. Detta är ett sätt som kaniner kan trösta sig själva när de är rädda eller lite oroliga. Detta är också ett stressrelaterat beteende, så du kan också se överdriven trimning hos kaniner som är uttråkade eller mår dåligt.

På kort sikt är övergrooming inget att oroa sig för, det är bara en ledtråd till din kanins känslor. Men en kanin med långvarig ångest kan övertrimma sig själv till den grad att den orsakar kala fläckar och förlust av päls.

9. Äter för mycket eller för lite

Oroliga eller rädda kaniner kan också visa oss hur de mår med sina matvanor. Vissa kaniner kommer att trösta sig med att överäta sin mat, medan andra kommer att visa symtom på anorexi. Båda kan vara farliga, men en kanin som inte äter tillräckligt är i mycket mer omedelbar fara än en kanin som äter för mycket.

En förändring av matvanor kan också vara ett symptom på många kaninsjukdomar och bör alltid tas på allvar. Prata med din veterinär och boka en tid så att du kan ta reda på om orsaken är relaterad till en underliggande sjukdom eller överdriven stress hos din kanin. En kanin som inte äter alls bör tas till veterinären så snart som möjligt för en akut tid.

Se även  Hur kontrollerar man kaninens temperatur?

10. Överdrivet drickande

Vissa kaniner kommer att visa rädsla genom att dricka mycket mer vatten än vanligt. Precis som med överätande kan detta vara ett sätt för kaniner att trösta sig. Det är mer ett symptom på långvarig ångest än kortvarig ångest.

Kaniner dricker mycket dagligen, så det är ibland svårt att veta hur överdrivet drickande ser ut. I allmänhet är 1-2 koppar vatten per dag en normal mängd för kaniner (stora kaniner kan dricka mer). Om din kanin dricker mycket mer är det en bra idé att boka tid hos din veterinär. Utöver stressrelaterade beteenden kan överdrivet drickande också vara ett symptom på leverrelaterade sjukdomar.

Vad orsakar ångest hos kaniner?

Kaniner kan visa tecken på nöd av olika anledningar. De skrämmer vanligtvis mer än andra vanliga husdjur bara för att de är bytesdjur. Men visst, vissa kaniner är mer känsliga för ångest än andra. Deras livsmiljö, tidigare erfarenheter och till och med genetik kan vara faktorer som gör en kanin mer orolig.

  • Kanin genetik: Alla kaniner har en inbyggd tendens att vara alert. Detta hjälpte deras vilda förfäder att känna av rovdjur och ha en högre chans att överleva. Sällskapskaniner har fötts upp under åren för att vara mycket mindre skrämmande, men vissa raser är fortfarande mer benägna att rädda och rädda beteenden än andra.
  • Tidigare erfarenheter: Kaniner som har haft traumatiska upplevelser tidigare är mer benägna att vara rädda och rädda kaniner. För vissa kaniner kan detta till och med innebära att de hålls för mycket eller hanteras olämpligt.
  • Nuvarande situation: En kanins nuvarande miljö kan spela en stor roll för hur rädda de är. Ständiga höga ljud och oväntade situationer kan vara stressande och orsaka oro hos kaniner.
  • Social stress: Social stress för kaniner kan vara att få för mycket oönskad uppmärksamhet eller att inte få tillräckligt med uppmärksamhet (vilket är särskilt vanligt hos kaniner som inte har en nära kaninpartner). För att se till att du ger din kanin mycket uppmärksamhet, men inte skrämmer dem genom att tränga ihop dem hela tiden, kan du låta din kanin initiera interaktioner.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

källor:

  1. ”Kaniner bör uppvisa normala beteendemönster.” NIdirekt. https://www.nidirect.gov.uk/articles/rabbits-should-show-normal-behaviour-patterns.