Husdjursråttas beteende: 26 intressanta fakta om råttor

Det är viktigt att lära känna ditt husdjurs beteende för att bygga den bästa relationen med dem. Genom att göra detta är det mer sannolikt att ditt husdjur får ett lyckligare och hälsosammare liv genom sin vårdares förståelse.

Husdjursråttbeteende är mångsidigt och kontextstyrt; det är viktigt att inte bara handling men också de underliggande orsak. Forskning har visat att råttor är kapabla att förstå komplexa känslor och är extremt intuitiva varelser. Dessutom är råttor sociala djur och trivs när de får interagera med sina anhöriga, eftersom de har visat sig tolka sina burkamraters ansiktsuttryck.

En sällskapsråtta uppvisar en omfattande repertoar av handlingar och besitter avancerad känslomässig intelligens, särskilt jämfört med många andra varelser i djurriket. Läs vidare för att upptäcka mer om beteende hos husdjursråttor och lär dig att EQ inte bestäms av storlek eller dominans.

Skiljer sig hanar från honor?

Det är välkänt att det finns markanta skillnader mellan hanar och honor i hela djurriket, och detsamma kan sägas om råttarten.

Hanråttor blir ganska uppenbara vid fem veckors ålder, vilket gör sällskapsråttor till en art som är lätt att ha rätt sex vid en yngre ålder än andra små gnagare. Vänd bara råttan i fråga, buken upp, och om de har testiklar är det en pojke!

Hanråttor är i allmänhet större och latare och föredrar att gosa med sina burkamrater och ägare istället för att springa runt i vardagsrumsmöblerna medan de leker.

Trots denna avslappnade natur är män kända för att vara mer territoriella. Skulle du försöka introducera nya kompisar senare i livet, förvänta dig problem när hanar stöter huvudet över gränslinjer.

Honor är mycket mer energiska och lekfulla, vilket gör dem mer äventyrliga och tenderar att anpassa sig väl till att träna och lära sig avancerade trick. Också på grund av sin högre aktivitetsnivå är kvinnor mindre benägna att vara överviktiga än sina manliga motsvarigheter.

I allmänhet har hanar och honor var och en sina egna egenheter, men de kommer fortfarande att dela vanliga råttbeteenden. Att besluta sig för att adoptera baserat på temperament, så länge samkönade grupper finns kvar, är det bästa alternativet för att få en passande match.

Råttinstinkter

Varje levande varelse på jorden har sin egen uppsättning instinkter, så här är en ögonblicksbild av en sällskapsråttas verktygslåda, som innehåller den kunskap som ingjutits i arten för att hjälpa deras överlevnad.

Munch Crunch

Gnagare är allmänt kända för sitt oupphörliga behov av att gnaga. Detta beror på ständigt växande tänder som kräver tung användning för att slitas ner och underhållas. Husdjursråttor är inte annorlunda och kommer mer än gärna skära en tand på allt inom räckhåll.

Även om det är frustrerande att hitta kläder, leksaker, möbler och dokument med hål i dem, kan saker som elsladdar och hushållsstädare vara dödliga om de lämnas utanför för ivriga råttor att knapra på.

Avsedd för grävning

Det skulle vara en underdrift att säga att husdjursråttor älskar att gräva – det är mer än så. Husdjursråttor har en instinktiv önskan att gräva, ett behov som lätt kan tillgodoses genom att tillhandahålla lämpliga sängkläder. Ägare väljer ofta att göra en sorts ”grävlåda” med sitt valda material så att deras husdjursråttor kan gräva utan oönskad förstörelse och röra.

Något är avstängt

Husdjursråttor är bytesdjur, vilket betyder att de i sig kommer att försöka maskera när de är sjuka eller känner smärta. För att korrekt avgöra när din råtta är sjuk är det viktigt att observera dem när de är friska och mår bra.

Det är normalt att råttor blir slöa under vädret och mindre benägna att interagera med sina burkamrater eller ägare. Ett annat varningstecken att se upp för är en råtta med en uppblåst päls, eftersom det kan betyda att de känner sig särskilt fattiga.

Att kunna skilja mellan grundläggande normalt beteende och tecken på sjukdom eller skada kan rädda dina husdjursråttors liv!

Se även  Angriper kycklingar människor? Är det farligt?

Fascinerad Forager

Husdjursråttor är de perfekta asätarna! De är naturens nyfikna och vansinnigt intelligenta gnagare som älskar att göra sig av med stulna föremål som hittats på deras utflykter.

Råttor är kända för att samla på bisarra saker, men det är inte heller ovanligt att man stöter på ett litet lager av mat som har hamstrats. Andra gånger samlas föremål för att bli bomaterial eller bara för att tugga på.

Sociala fjärilar

Medan våra husdjursråttor är ungefär lika olika från sina vilda bröder som hundar är från vargar, är en sak densamma: råttor är anmärkningsvärt sociala varelser och längtar efter sällskap med sig själva.

Det är viktigt att adoptera husdjursråttor i par om två eller grupper om tre för att ge adekvat interaktion mellan deras arter. Ensamma råttor blir vanligtvis sjuka av sin ensamhet och upplever slöhet och en mängd hälsorisker förknippade med deras ensamma livsstil.

Där allt började

Allt en råtta gör för att komma överens med en annan råtta (och ibland deras ägare) faller under paraplykategorin ”agonistiskt” beteende. Denna term omfattar mer än ”aggression” eftersom den utökar viljan att skada en annan och inkluderar både fredliga och undvikande interaktioner.

Agonistiska beteenden är vidare indelade i tre underkategorier:

  1. Aggression
  2. Försoning
  3. undvikande

Det föreslås att varje interaktion bottnar i en eller en sammanslagning av ovanstående tre avsikter. Du kan läsa mer om denna forskning här.

Pip och pip

Även om sällskapsråttor inte är lika högljudda som en skällande hund eller så bullriga som en jamande katt, gör sällskapsråttor en mängd olika ljud för att kommunicera med varandra.

För det mesta är dessa vokaliseringar bara hörbara för andra råttor, men ibland kommer husdjursråttor att avge några gnisslor eller ett antal poäng, beroende på hur blyg eller sällskaplig individen i fråga är.

I allmänhet indikerar vokaliseringar som är mjuka och långsamma vanligtvis en avslappnad råtta, medan höga, skrikande ljud indikerar en nödställd råtta.

Grundning och utjämning

Husdjursråttor är petiga varelser ökända för sitt fokus på att hålla en fin och bra päls. Husdjursråttor spenderar mer tid på att göra i ordning sig själva än huskatter!

Det borde inte komma som någon överraskning att lära sig att denna passion för putsning också är en vanlig social ritual. Husdjursråttor ansar varandra och gör det av olika anledningar (inte bara för att öka renheten, utan för att skapa hierarki och kommunicera).

Ett par sällskapsråttor kan bestämma sig för att ansa varandra av närhet och respekt för varandra eller så kan de besluta sig för att antagonisera varandra genom påtvingade groomingssessioner (dispenseras av vinnaren i en show av dominans).

Om en sällskapsråtta bestämmer sig för att slicka sin ägares händer eller fingrar, försöker de förmodligen att inkludera dem i den sociala grooming-cirkeln!

Sätt på dem

Husdjursråttor har en välfylld arsenal när det kommer till slagsmål, och de tycker om att använda dessa rörelser. Lyckligtvis är sällskapsråttor godmodiga varelser, som i allmänhet föredrar att spela spel snarare än att hamna i ett heltäckande slagsmål.

Från boxning till att knuffa, kasta eller jaga, husdjursråttor utför sina rörelser kraftfullt, vilket gör det till en underhållande syn för skötare!

Egendom och charm

Våra vanliga husdjursarter har egenskaper som skiljer dem åt, och de kan variera från älskvärda till rent ut sagt chockerande.

Husdjursråttor är inte annorlunda och har olika vanor och beteenden som är unika för deras art, men följande lockar mest uppmärksamhet:

bruxen

Ljudet som är resultatet av sammanbitna eller mjuka tandgnissningar. Hos husdjursråttor kan detta ljud höras när de håller sina framtänder tätt mot varandra. Bruxing hörs ofta från särskilt vilsamma råttor, med intensiva bruxing som förekommer i mycket avslappnade råttpopulationer.

Men tandgnissling kan tyda på rädsla eller smärta hos råttor, så det är viktigt att observera och överväga andra kontextuella ledtrådar när du bestämmer ditt svar.

Se även  Varför är min kyckling helt svullen? Är hon sjuk?

Mind slag

Ett av de mest chockerande beteenden att bevittna för den oinvigde; förvirring är resultatet av intensiv bruxing som tar bort råttornas ögonglober från sina hålor, vilket gör att de buktar ut och verkar ganska stora. Ögat kommer ofta att ”bocka” in och ut ur ögonhålan.

Detta beteende är vanligast hos glada, krigande råttor och förekommer, trots sitt utseende, även hos sömniga råttor.

Hamstring

Eftersom de är så sociala som de är, och med sina intrikata hierarkiska strukturer, är det fascinerande att se vad alfaråttorna gör med sin status.

Uppriktigt sagt är deras beteende ganska likt rika människors: de hamstrar ägodelar och materiella föremål av uppfattat värde. Alfaråttor tycker om att samla på saker att lägga till sina förråd och agerar som en drake som sitter på toppen av ett berg av guld; en kung av ett metaforiskt provisoriskt slott.

Koprofagi

Välkommen till den konstiga världen av gnagarbeteende, där det är normalt att råttor äter sin bajs. Läs den igen.

Ja, koprofagi syftar på bedriften att äta sin avföring, och råttor har varit kända för att utföra detta ibland. Lyckligtvis kan husdjursråttor vara ganska diskreta om denna handling och en ägare kanske aldrig bevittnar detta beteende personligen!

Vilket flyter fint in i vårt nästa ämne…

Middagsdags

Mat är en viktig faktor för de flesta djur, och råttor är inte annorlunda, så det är inte förvånande att ett litet antal beteenden ägnas åt festsektorn i livet.

Ursäkta mig?

På tal om koprofagi, anledningen till att husdjursråttor äter sin egen avföring är för att undvika att uppleva näringsbrister.

Detta kan vara ett absurt beteende ur ett mänskligt perspektiv, men det är helt acceptabelt och grundläggande för en vanlig råtta, så var försiktig så att du inte stör naturen med denna, hur konstigt det än är.

Jag ska skryta med mig själv, tack

Husdjursråttor är intelligenta och behöver mycket stimulans för att hålla sina hjärnor i form. Ett av många sätt att träna hjärnan är genom hand-öga-koordinationsövningar.

Förse husdjursråttor med matbitar som kan vara knepiga för små händer att hantera och se vilka lösningar de kommer på; det är denna process som kan påverka råttors hälsa och lycka positivt eftersom det belastar deras sinnen. Här är 22 kreativa idéer för att underhålla och stimulera din råtta.

Fodersökningsbeteende = Stimulering

Som nämnts ovan är födosöksbeteende centralt för råttors inre funktion. Fodersökande ger deras aktiva sinnen något att göra samtidigt som de belönar dem för deras ansträngningar.

Restaurangrecensioner

Husdjursråttor markerar nästan allt i sin miljö med små droppar urin för att avge massor av information. Råttor har visat sig lämna dessa märken på matkällor för att indikera att de har besökt platsen och smakat på maten som erbjuds, levt och önskat andra råttor en trevlig matupplevelse.

Man tror att råttor använder sin urin för att markera mat som säker att äta, på så sätt kan de låta andra råttor veta att det är säkert, såväl som sig själva för senare. Detta för oss på ett bra sätt till faktum.

Magproblem

När vi upplever en orolig mage har vi flera alternativ tillgängliga för oss. Detsamma kan inte sägas om våra husdjursråttor.

Råttor saknar förmågan att kräkas, något som kan vara dödligt om råttan har fått i sig något giftigt. Lyckligtvis är råttor smarta varelser och kom på en listig plan för att skapa en DIY-lösning.

Pica är intag av icke-ätbara ämnen som, även om de inte har något näringsvärde, gör att toxiner kan absorberas och sedan kasseras på ett säkert sätt som avfall.

Allt handlar om resan

Råttor är smidiga varelser som kan göra ganska imponerande fysiska bedrifter, men de har också en bred arsenal av färdigheter för att navigera i världen runt dem.

Se även  Allt du behöver veta om att träna din hund

Genom århundradena har råttor anpassat sig till ett ständigt föränderligt landskap och har lyckats frodas i nästan global skala. Låt oss ta en närmare titt på några potentiella kort i en råttas ärm:

Längs kanterna

Som bytesdjur föredrar sällskapsråttor att hålla sig vid sidorna av ett rum snarare än att gå direkt genom det öppna centret. Genom att gå runt väggarna kan råttor ta sig från punkt A till punkt B utan att ses, och de behöver inte oroa sig för att rovdjur smyger sig på dem från den avskärmade sidan.

Ett och alla öra

Vetenskap har visat oss att sällskapsråttors öron blir rosa när de är glada och intar en avslappnad position på vardera sidan av huvudet (mot en mer centrerad, pigg position när de är pigga),

Råttor har också visat att de kan känna av varandras ansiktsuttryck, så deras rosa öron är sannolikt signaler till närliggande råttsläktingar att de är på särskilt gott humör.

Kittla morrhår

Råttor litar mer på sina morrhår än sina ögon! Tyvärr gav naturen inte våra vänliga råttor den högsta upplösningen. Lyckligtvis kompenserar de för detta med ultrabehändiga morrhår.

På grund av förmågan att kontrollera sina morrhår med hög noggrannhet, använder husdjursråttor i huvudsak sina morrhår som människor använder sina fingrar. Råttor kan sedan analysera sin miljö genom att svepa och vifta med morrhåren runt sin miljö.

Djupuppfattning, balans, allmän navigering och simning kräver alla att råttan använder morrhåren med försiktighet. Det har till och med bevisats att husdjursråttor inte kan simma utan morrhår och nästan säkert kommer att drunkna!

Snacka om några stora ansiktshår!

Ryck i en svans

Husdjursråttor kan inte svettas och som sådan är svansen ett viktigt organ för att reglera kroppstemperaturen. Svansen är också en viktig del av råttors oklanderliga balans, vilket gör att de inte bara kan gå genom smala rep, utan också klättra i svår terräng!

slumra till

Även om råttorna vi nu tar in i våra hem har fötts upp för domesticering, har de lyckats behålla sin nattliga natur. Husdjursråttor föredrar att sova större delen av dagen och kommer vanligtvis att röra på sig när deras ägare går upp på morgonen eller kommer hem efter skolan eller jobbet.

Trots att de springer på ett motsatt schema anpassar sig råttor väl till hushållslivet med människor. Husdjursråttor kommer lätt ihåg rutiner och lär sig snabbt när deras skötare är i närheten för att ge mat och uppmärksamhet.

Lite konsekvens kommer att hjälpa till att bygga sömnvanor för råttorna, där ägarens tillgänglighet är nyckeln.

Bo

Skulle du bevittna en råtta som rusar till en säng, håla eller alkov med en hög av diverse material i munnen, kan just den råttan häcka!

Ännu mer fascinerande är det faktum att råttor kan bygga ett litet utbud av bon!

De stigskräp består av att lägga upp några platta bitar av bomaterial, vilket skapar en väg mellan en sovande råtta och det kala golvet.

De kopp bo är, som det låter, skålformad med en liten, rund fördjupning i mitten kantad med platt sängkläder. Denna typ av bo rymmer vanligtvis tre till fem råttor.

slutligen huvklädd bo är ett sfäriskt bo med en öppning, och byggs vanligtvis av en blivande mamma för sig själv och sin nästa kull.

Slutsats

Råttor är extremt komplexa varelser och det är inte konstigt att vi hela tiden upptäcker nya fakta om dem. Råttor har en djup garderob av instinkter och biologiska beteenden som hjälper dem genom livet.

Råttor är underbart fascinerande husdjur som är mycket interaktiva och praktiska, men de kan också vara bra för människor som vill luta sig tillbaka och se deras unika personligheter och egenskaper komma till liv.