Identifiering av fågelbo: ​​5 SNABBA sätt! (Läs DETTA först!)

Du kanske har sett många fågelbon i ditt område eller i naturen, och du har alltid undrat hur man identifierar fågeln som kallar den hem. Det kan säkert vara en fantastisk upplevelse att identifiera dem! Jag undrade samma sak, så jag gjorde lite research på nätet för mig själv, och det här är vad jag hittade:

Fågelbon kan identifieras av dessa egenskaper:

 1. Plats
 2. Fysiska egenskaper
 3. Tid på året
 4. Utseende av ägg i boet
 5. Kopplingsstorlek

När ett fågelbo har identifierats, kan den fågelart som äger boet lätt identifieras.

Video för identifiering av fågelbo

Det finns många detaljer i var och en av dessa kategorier som du bör tänka på innan du börjar peka ut fågelbon och blir en mästarboidentifierare! Jag har gjort alla läxor åt dig – läs bara vidare för att lära dig mer!

Varför identifiera fågelbon?

tilt shift-foto av två vita fågelägg på ett bo

Innan du börjar din strävan att göra identifiering av fågelbo vill du självklart veta om det är värt det, eller hur? Tja, här är mitt direkta svar: JA, boidentifiering är värt det! Fågelbon är en av de bästa ledtrådarna för att bestämma platsen där du ofta kan upptäcka en viss fågel.

Om du kan känna igen det till exempel en viss kull tillhör en Bluejay, då skulle du veta att det är mycket troligt att du kommer att se fler bluejays i det området eftersom en bluejay familj sägs bo där! Snacka om bekräftade fågelobservationer!

Så ja, identifiering av fågelbo kommer att hjälpa din fågelskådning genom att tillhandahålla platser där du enkelt kan upptäcka dina favoritfjädrade vänner. Låt oss nu titta på de olika attributen som utgör ett fågelbo:

1) Plats

brun uggla på brun trädstam

Först vill du titta på den mest uppenbara av alla funktioner: Plats!

Din plats

Låt oss börja med platsen där du ser din fågel. Det jag pratar om är din allmänna miljö. Olika miljöer och ekosystem är hem för olika fåglar och därmed olika fågelbon. Samma principer för att identifiera en fågel gäller här.

Om du är nära kusten eller vattnet kan boet möjligen tillhöra en strandfågel, eller till och med en anka eller hedhöna. Är du nära djungeln i ett tropiskt klimat? Du bör då leta efter fåglar som bor i det området.

Om du är nära en plats med hög höjd kan du förvänta dig fåglar som bara lever på hög höjd! Möjligen örnar

Om du är i en lada kanske du tror att boet tillhör en ladugårdssvala eller till och med en uggla. Om du råkar se en fågel i ditt bostadsområde kan den tillhöra en som är vanlig i ditt område.

Nests plats

Därefter skulle du överväga platsen för boet. Vad jag menar är den direkta platsen för fågelboet. Till exempel, om boet ligger på marken kan det tillhöra nattugglor eller nattsvin.

Jag vill att du ska vara mycket uppmärksam på HÖJDEN på boet. Är det högt?

Tänk på vilken typ av fåglar som tenderar att sitta högt i träden. Om ett bo är högt uppe i ett träd, skulle du inte förvänta dig att det tillhör en födosökande fågel som letar efter insekter i marken.

Se även  Hur lång tid tar det för fågelägg att kläckas? (Läs DETTA först!)

En sak att notera när man genomför detta forskningsarbete är att man inte ska komma för nära boet. Detta beror på att du aldrig vet om boet för närvarande bebos av kläckningar eller om deras föräldrar skulle känna mer rädsla i din närvaro.

Använd din kikare för att titta på boet på avstånd och identifiera det. Beväpnad med denna information kommer du att bli bättre informerad för att senare gissa/avgöra vilken typ av fågel boet är hem för när du konsulterar en fältguide.

Här är en också bekväm förvaringsplats från nestwatch.org om vanliga häckande fåglar. Därifrån kan du filtrera efter region, botyp, livsmiljö och substrat.

2) Fysiska egenskaper

vitt ägg på boet

För det andra skulle vi vilja tänka kritiskt och observera boets fysiska egenskaper: hans utseende. Låt oss titta på skillnaden i utseende mellan kullar.

(en form

natur fågel djur fluga

Det mest slående inslaget i ett bos utseende är dess form. Bon kommer alltid i olika former och fåglar av samma art har ofta bon av liknande form.

Det finns tre former som de flesta bon har: (1) skålformade bon, (2) hålighetsbon och (3) hängbon. Låt oss gå in på mer detaljer!

(i) Skålformade bon

mat snö trä fågel

Det skålformade boet är den typiska typen av bo man skulle tänka på när man tänker på bo. (Titta på bilden ovan!) De flesta fågelbon faller inom denna kategori av boformer. Detta bo kan ibland skilja sig åt i de inre och yttre skållagren.

Dessa bon finns ofta i träd och på slumpmässiga avsatser på högre ställen. Det är fåglarna som bygger dessa typer av bon Ladugårdssvalor, Amerikanska Robinsoch Gula sångare för att nämna några.

(ii) Kavitetskapsling

brun fågel som flyger till fågelholk

Ihåliga bon är bon som i grunden är en hålighet där en fågel ska lägga sina ägg. Ingången till dessa typer av bon skulle bilda en liten öppning, till exempel ett hål. Fåglarna som använder dessa bon är kända som fåglar som häckar i håligheter.

Dessa finns vanligtvis i hålade telefonstolpar, människotillverkade fågelholkar och naturliga håligheter i träd. Vanliga hålighetshäckande fåglar är Amerikansk tornfalk, Gråsparv, Nordamerikansk hackspett med hjälm.

(iii) hängbon

gammafotografering av gula och svarta fåglar

Dessa bon ser ut som vävda säckar som är mycket intrikat gjorda och vanligtvis dinglar från byggnader eller trädgrenar. De kan till och med sträcka sig mer än en meter från där den hängs. Ingången till boet finns vanligtvis som ett hål på sidan.

Fåglar som gör sådana bon är de Guldryggad vävare, Baltimore orioleoch andra typer av vävfåglar.

(iv) Plattformsbo

vitt och svart står på taket nära en annan fågel som flyger på himlen under dagtid under cumulusmoln

Detta bo är vanligtvis stort och skrymmande till utseendet. Ytan är vanligtvis platt och har en liten fördjupning i mitten, men inte lika mycket som ett skålformat bo. Tänk också på att dessa plattformsbon är byggda väldigt högt! Jag såg en i verkligheten ovanpå lamporna på en sportstadion nära där jag bor. Den tillhörde en örn!

Se även  Hur stor ska en fågelholk vara? (Storlekstabell ingår)

Fåglarna som använder dessa bon tenderar att vara större fåglar och rovfåglar som t.ex. Stor blåhäger och Vithövdad havsörn.

(b) Storlek

vit svan ruvar på sina ägg

Notera hur stort boet är i förhållande till omgivningen. Jag skulle definitivt rekommendera ta en bild av boetutan kamerablixt förstås, så att du kan dokumentera dina fynd och hänvisa till dem senare.

En sak att notera i allmänhet, ju större boet är, desto mer sannolikt att det tillhör en större fågel.

(c) Byggmaterial

gul fågel på boet

Nu när du har lagt märke till det allmänna utseendet på boet du har i åtanke, du vill ta en ordentlig titt på bomaterialet. Är boet gjort av lera, gräs, kvistar eller mossa? Eftersom olika fåglar använder olika material för sina häckningsmaterial kan detta vara en bra ledtråd om vilken fågel som gjort bon.

Det viktigaste, ta reda på vad den primära komponenten i boet är så att du har en god uppfattning om vilken fågel du kan hitta i din fältguide eller onlineresurser. Låt mig ge dig några exempel på olika häckningsmaterial som används av fåglar:

Fågel Häckande material
Fink Mossa, lavar, spindelväv, ull
Gråsparv Gräs, halm, fjädrar
robin Blad, mossa, hår

Glöm inte heller mycket användbart verktyg som tillhandahålls här av NestWatch att filtrera fåglar efter deras botyp. Sedan kan du se en lista över möjliga fåglar som lever i det boet. Du kan sedan jämföra några av bilderna med dina egna och bekräfta deras identitet!

3) Tid på året

vit pelikan som flyger nära en flock flygande skarvar under den blå himlen

Tiden på året är nyckeln när man identifierar fågelbon! Flyttfåglar skiljer sig från boendefåglar genom att de har olika utbredningsområde när de häckar.

Om du ser ett fågelbo tidigt på våren, hör de oftast till boendefåglar. Migranter anländer vanligtvis senare på våren och sommaren för att häcka. Tänk på detta när du letar efter ditt fågelbo i en fältguide.

4) Utseende av ägg i boet

närbild fotografi av vaktelägg på boet

Om du råkar kunna se äggen i boet, skulle det vara en av de bättre bestämningsfaktorerna för boets ägare. Titta noga på följande egenskaper hos ägget: dess storlek, form och färg. Äggets storlek är vanligtvis relaterad till storleken på den vuxna fågeln.

Så det betyder att om du ser ett mindre ägg så tillhör det en mindre fågel och vice versa. Formen på äggen kan ge ledtrådar till fågelns livsstil.

Det kanske intresserar dig att veta att spetsiga ägg är utformade för att förhindra dem från att rulla ut ur sina bon (sjöfåglar)!

För färg, eftersom denna egenskap är mycket varierande även inom fågelarter, kan den bara användas som en ledtråd för att bestämma förälderfågeln, inte som ett tydligt bevis för att ägget tillhör en viss fågel.

5) Kopplingsstorlek

natur djur söta sittande

Om du har turen att se äggen eller kläckningarna, räkna dem! Om du inte vet vad en koppling är, är det det totala antalet ägg som lagts av en fågel under en enda häckningssession.

Se även  Varför gillar fåglar att kasta saker? (6 OVERRASKANDE skäl!)

Boets kopplingsstorlek varierar beroende på fågelart, så detta nummer kan hjälpa dig att utesluta några nära matchade kandidater för ditt bo i ditt sinne. För att hjälpa dig, här är en tabell över några vanliga fågelarter och deras genomsnittliga kopplingsstorlek.

Fågelart Genomsnittlig länkstorlek
Amerikansk kråka 4-5
Amerikansk tornfalk 4-5
Baltimore oriole 4
Cedar Waxwing 3-5
Sörjande duva 2

Om du vill ha tillgång till ett fullt bord kan du komma åt det här länk från nestwatch.org.

Resurser om fågelbon

Nu när du är beväpnad med lite information eller fått en uppfattning om var boet du trodde förmodligen hör hemma till, här är några länkar till bra resurser och fältguider där du kan bekräfta dina misstankar med större självförtroende!

Nestwatch Focal Species Guide

Denna fokala artguide är en bra databas där du kan filtrera häckande fåglar efter region, botyp, livsmiljö eller substrat. Med informationen du hittade i den här artikeln kan du använda det här verktyget för att ta reda på vilken fågel som bor i boet du har sett.

Slutgiltiga tankar

Nu när du har gjort all den utbildningen om fågelbons olika egenskaper och hur man identifierar deras ägare, är allt du behöver göra att gå ut och börja titta på fågel!

Hitta ditt bo och allt gott! Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!