Justera dioptrin på din kikare: 7 snabba steg

Så du har säkert undrat hur i hela friden du snabbt och smärtfritt kan justera dioptriinställningen på din kikare. När jag först skaffade en egen kikare undrade jag samma sak. Jag gjorde lite research på nätet och så här gjorde jag det:

Så här justerar du dioptriinställningen för din kikare: 7 snabba steg

 1. Leta reda på dioptrijusteringsratten
 2. Öppna vänster öga, stäng höger öga
 3. Fokusera bilden med mittfokus
 4. Öppna båda ögonen för att kontrollera skärpan
 5. Öppna höger öga, stäng vänster öga
 6. Fokusera bilden med dioptrijustering
 7. Du är färdig!

Nu när du känner till stegen som är involverade i att justera dioptriinställningen för din kikare, kanske du också vill ta del av några varningar som kan beröra dig när det gäller att justera din dioptri. Läs vidare för mer information.

Vad är dioptrijusteringen och vad är dess syfte?

Om du är en nyfågelskådare, som jag var för några månader sedan, kommer du att bli riktigt nyfiken på att veta vad i helvete dioptrijusteringen är. Dioptrijusteringsratten är vanligtvis placerad på höger sida av kikaren. I grund och botten är det en justeringsratt som används för att ta hänsyn till skillnaden i syn mellan dina två ögon.

Innan vi dyker rakt in i de 7 stegen, om du vill se all denna information i en video, kolla in en jag gjorde nedan!

De 7 stegen i detalj:

1) Leta reda på dioptrijusteringsratten

Först vill du lokalisera läget för din dioptrijusteringsratt. Jag vet att alla kikare är lite olika, men i allmänhet är de placerade på höger sida av din kikare, nära det högra okularet. SVissa kikare har en låsmekanism som kräver att du låser upp dioptrijusteringen innan du kan justera den. Om du försöker vrida dioptrijusteringsratten och den inte rör sig, försök att se om det finns en frigöringsmekanism för din kikare.

Se även  Ska fågelbaden höjas? (SVAR! + Tabell)

2) Öppna vänster öga, stäng höger öga

Titta nu genom din kikare men öppna ditt vänstra öga och stäng ditt högra öga. Du bör bara titta genom den vänstra sidan av din kikare.

3) Fokusera bilden med Center Focus

Nu när du tittar genom den vänstra sidan av din kikare med bara ditt vänstra öga, fokusera på ett fast objekt på avstånd för att få en skarp och tydlig bild med den centrala fokusen. Rör inte vid dioptrijusteringen ännu.

4) Öppna båda ögonen för att kontrollera om den är fokuserad

Nu vill du öppna båda ögonen för att se till att de är fokuserade. Vid det här laget, om du upptäcker att din bild redan är tydlig och skarp, kan du ignorera de kommande stegen. Du behöver inte justera dioptrijusteringsratten. Du är redo att gå!

5) Öppna höger öga, stäng vänster öga

Om du märker att din bild fortfarande är lite suddig och lite ur balans, öppna ditt högra öga och stäng vänster öga och titta genom din kikare. Det betyder att du ENDAST ser genom ditt högra öga på höger sida av kikaren.

6) Fokusera bilden med dioptrijustering

Medan du nu bara tittar genom den högra sidan av kikaren med ditt högra öga, Fokusera ENDAST med hjälp av dioptrijusteringsratten tills bilden är klar och skarp.

7) Du är klar!

Du är färdig! Om du följde dessa steg noggrant, bör du se en tydlig bild med båda ögonen genom båda sidor av kikaren. Njut av dina tydliga bilder i din kikare!

Se även  Vad är syftet med ett fågelgömma? (Exempel + förklaring)

Glasögon/glasögonbärare: se upp!

Här är en viktig punkt som du bör tänka på för alla glasögonbärare. Du behöver inte göra några dioptrijusteringar alls! Din dioptrijusteringsratt ska alltid vara inställd på 0 för bästa bild. Detta beror på att glasögon redan ger dina ögon korrigerad syn, så du behöver inte dioptrijusteringen för att göra det åt dig.

Om du vill ta tag i kikaren jag använder kan du läsa en artikel jag skrev här och se deras tillgänglighet på Amazon här.

Slutgiltiga tankar

Nu vet du hur du ställer in och justerar din dioptrijusteringsratt, gå ut och ha kul med vad du vill! När det gäller mig så går jag på fågelskådning med mitt par. Tack för att du läste!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!
Se även  Är fåglar rädda för människor? (Ett överraskande SVAR!)

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!